Connect with us

Genel

KARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ

TRT Ankara Radyosu keman virtüözü Karacabeyli usta sanatçı Şenol Dinleyen, yaşamını yitirdi. 15 Ağustos 1961 yılında Ankara’da dünyaya gelmesine karşın yaşamının en güzel anlarını Karacabey’de geçiren usta sanatçı, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek, 16 Eylül 2023 tarihinde tedavi gördüğü Bursa Şehir Hastanesi’nde hayata veda etti. Şenol Dinleyen evli iki çocuk babasıydı. Oğlu TRT Ankara Radyosu Viyolensel ve Çello Sanatçısı Ahmet Dinleyen, kızı ev hanımı Meryem Dinleyen’dir.

Ayrıca müzisyen bir aileden gelen Şenol Dinleyen’ın babası keman sanatçısı Merhum Halil Dinleyen, ağabeyleri TRT Ankara Radyosu keman sanatçısı Mehmet Dinleyen, Ankara Devlet Korosu Ud Sanatçısı Neşet Dinleyen ve Ankara Devlet Korosu kanun sanatçısı Ahmet Dinleyen’dir.

İlk müzik eğitimlerini henüz okuma yazma öğrenmeden çocuk yaşlarında ailesinden alan Şenol Dinleyen, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ortaokul eğitiminden sonra elinde kemanı ile çalışma hayatına atıldı. İlk önce küçük restoranlarda keman çalmaya başladı. Bir süre sonra yeteneği farkedilen genç kemancı, aile gazinolarının saz heyetlerinde ve solist arkasında keman çaldı. Efendi, hoşgörülü ve mütevazi kişiliği yeteneği ile birleşince dönemin büyük solistlerinin tercih ettiği müzisyenler arasında ismi zikredilmeye başlandı. İsmail Akdeniz, İsmail Oytun, Yüksel Kip, Ziya Taşkent gibi çok kıymetli hocalardan eğitim aldı. Ve bir gün kendini Bülent Ersoy’un maestrosu olarak buluverdi. Bu görevden sonra artık tüm sanat camiasında tanınan bir Şenol Dinleyen vardı. TRT Ankara Radyosu’nun sınavlarını kazandığı 1979 yılına kadar birçok ünlü isme maestroluk yaptı. 1981 yılında TRT Ankara Radyosu’nun kadrolu asil sanatçısı oldu.

Askerlik görevini 1982 yılında Ankara’da Armoni Mızıka Komutanlığı’nda tamamlayan Şenol Dinleyen, Genel Kurmay Başkanlığı emri ile “Lokomotif Saz Mı Caz Mı” isimli orkestrayı vatani görevini yapan arkadaşlarıyla kurarak komutanlara ve Mehmetçiğe konserler verdi. Askerliğini tamamladıktan sonra tekrar TRT kurumuna döndü. 1993 yılında 1. Maestro ve 1995 yılında Koro Şefi unvanlarını aldı. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ndan Fahri Profesörlük unvanı kendisine verildi.

TRT’de açılan birçok sınavda komisyonda yer alan Dinleyen, jüri üyeliği yaptı ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Bu öğrencilerinin büyük bir kısmı devlet konservatuarlarında Şenol Dinleyen’in taksimleri ile yetişen insanlardı. Günümüzde hala devlet konservatuarları ve üniversitelerde Şenol Dinleyen’in keman taksimleri ile eğitim verilmektedir.

Şenol Dinleyen, çeşitli ünlü solistlerle birçok yurtdışı konserlerine de katıldı. Bunlardan en uzunu ise Amerika’daki solo konserleridir. Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziği’nin ünlü solistlerinin,  Neşet Ertaş da dahil olmak üzere birçok sanatçının yüzlerce albümünün arenjesini ve yönetmenliğini üstlendi.

2003 yılında geç kalan bir teşhisle şeker hastası olduğunu öğrendi ve bu hastalıkla mücadeleye başlayarak hayatını sürdürdü. Karacabey kütüğüne kayıtlı olan Şenol Dinleyen, çocukluğundan beri dünya evine girdikten sonra da kendisi gibi Karacabeyli olan eşi Şennur Dinleyen ile hemen hemen her ay 1-2 günlüğüne de olsa Karacabey’e gelerek babasının doğduğu, çocukluğunda mutlu anılar kazandığı, bağını hiç koparmadığı memleketine gelerek ziyaretlerde bulundu.

Sanat hayatı boyunca Zeki Müren, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Emel Sayın, Gönül Yazar, Samime Sanay, Bülent Ersoy, Müzeyyen Şen Sancakoğlu, Mustafa Sağyaşar, Mustafa Keser, Ahmet Özhan, Müzeyyen Senar, Neşe Karaböcek, Abdullah Yüce, Sibel Can, Zekai Tunca gibi Türk müziğinin dev isimleri ile çalıştı.

Bu arada torunlarına ilk müzik derslerini de bizzat kendisi verdi. Oğlu TRT Ankara Radyosu viyolensel ve çello sanatçısı Ahmet Dinleyen’den olan torunu Şenol Dinleyen, Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Viyolensel öğrencisidir ve aynı zamanda babası ve dedesi gibi TRT Ankara Radyosu sözleşmeli viyolensel sanatçısıdır. Kızı Meryem Dinleyen’den olan torunu Hüseyin Turna ise, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı keman öğrencisidir, aynı zamanda Azerbaycan’da yapılan Liseler Arası Müzik Yarışması’nda ülkemizi temsil ederek keman dalında birinci olmuştur.

Yoğun, hararetli, yorucu ve başarılarla dolu aktif çalışma hayatını yavaşlatma düşüncesiyle 2018 yılında TRT Ankara Radyosu’ndan emekliye ayrılan Dinleyen, biraz sıla özlemi, biraz şeker hastalığı sebebiyle yüklendiği yılların yorgunluğunu atmak için memleketi Karacabey’de inzivaya çekildi. Başarılarla dolu hayatını oğlu ve torunları örnek alarak izinden gittiler. Fakat bu arada daha önce çalıştığı, hatırlarını kıramadığı büyük solistlerden gelen teklifleri kabul ederek konserlerine katıldı. Bursa Musiki Cemiyeti’nde ve Çınarcık Halk Eğitimi Merkezi’nde müzik derslerine katıldı.

Son dönemde ise eski dostları Karacabey Musiki Derneği Başkanı Güray Kırlı ve çocukluk arkadaşı Karacabey Musiki Derneği Başkan Yardımcısı Cengiz Kaçmaz ile bir araya gelerek memleketi Karacabey’de müziğin gelişmesi adına bilgisini, yeteneğini, emeğini, müzik disiplinini ve emekli olduğu TRT Kurumu’nun kültürünü ortaya koyarken, Karacabey Musiki Derneği’nde rol model oldu. 2022 yılında Karacabey Musiki Derneği üyelerinden oluşan koro eşliğinde 14 Eylül Kurtuluş Konseri ve 29 Ekim Cumhuriyet Konseri’nin maestroluğunu yaparak Karacabeyli müzikseverlere mükemmel anlar yaşattı.

23 Temmuz 2023 tarihinde rahatsızlığı artan usta sanatçımız Şenol Dinleyen, Bursa Şehir Hastanesine kaldırıldı ve 16 Eylül 2023 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Vefatı büyük üzüntüyle karşılanan Şenol Dinleyen, 17 Eylül’de ikindi sonrası Saadet Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin gözyaşları arasında Karacabey 1 Nolu Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. Şenol Dinleyen’i bu son yolculuğunda çeşitli il ve ilçelerden gelen müzik camiasının isimleri ve Karacabeyli hemşehrileri yalnız bırakmadı. 

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Genel

PALANDÖKEN, “PLANLI TARIM İLE FİYAT ARTIŞLARI ÖNLENEBİLİR”

Planlı tarım politikaları ve teşvikler sayesinde fiyat artışlarının önemli ölçüde önlenebilir olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın en çok şikâyet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır. Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir. Aksi takdirde, çiftçimiz ürettiğinden yeterli kazanç sağlayamazsa ekim yapamaz ve bu durum fiyatların düşmesini engeller. Sonuç olarak, vatandaş ile esnaf karşı karşıya kalır” dedi.

“Planlı bir tarım politikası zaman kaybedilmeden uygulanmalı”

Ürün fiyatlarının düşebilmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın sofrasındaki en önemli kalemleri sıralamaya çalışıyorum. Bakliyat, sebze, meyve ve tarla bitkileri önemli diyoruz, ancak bu ürünlerle yemek yapılabilmesi için zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel yağlar da büyük önem taşır. Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, meyve ve sebzelerin doğru şekilde nakledilmemesi de fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ürünlerin bilinçsiz taşınması ve muhafaza edilmemesi, ciddi kayıplara yol açarak çiftçiyi, vatandaşı ve esnafı zor durumda bırakıyor. Bu yüzden, planlı bir tarım politikasının zaman kaybedilmeden uygulanması şarttır” diye konuştu.

“Vatandaş pahalılığın hesabını esnafa soruyor”

Tarımsal bölgelerin haritaları çıkarılarak üreticiye rehberlik edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir. Tarla bitkileri bu noktada çok önemli bir yer tutar. Önümüz yaz; domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir. Tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması, hava durumu ve rüzgâr yönlerinin belirlenmesi, uygun ekim alanlarının tespit edilmesi gereklidir. Ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlükleri, bu bölgelerde hangi ürünlerin ekilip ekilmeyeceğini belirleyerek çiftçiye rehberlik etmelidir. Ancak bu şekilde fiyatlar gerileyebilir, vatandaş rahatlayabilir ve herkes temel gıda ürünlerine daha kolay erişebilir” şeklinde konuştu.

Continue Reading

Genel

BASIN İLAN KURUMU GENEL MÜDÜRÜ CAVİT ERKILINÇ’TAN RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİ

Continue Reading

Genel

BASIN İLAN KURUMU BURSA BÖLGE MÜDÜRÜ OSMAN BAŞEĞMEZ’DEN RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİ

Continue Reading

Trending