Bursa Bölge
KOAH’TA YETERSİZ TANI ÖNEMLİ BİR SORUN

Dünyadaki her 10 yetişkinden birinin KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, KOAH’ta yetersiz tanın önemli bir sorun teşkil ettiğini ve hastaların yüzde 60 ile 80’inin tanı almamış durumda olduğuna dikkat çekti.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Dünya KOAH Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. KOAH’ın nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Dilektaşlı, ileri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşlarda başlayabileceğini ve genç bireyleri de etkileyebileceğinin altını çizdi.
Tütün ve tütün ürünlerinin KOAH’ın en yaygın nedeni olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dilektaşlı, “Yeni veriler gösteriyor ki elektronik sigara kullanımı KOAH için bir risk faktörüdür. Bunun yanı sıra yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Ayrıca çocukluktan itibaren yaşam koşulları KOAH için bir risk faktörü oluşturuyor. Yetersiz beslenme, çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH’a yol açabilir.” dedi.

İlaçlar hekim kontrolünde ve düzenli kullanılmalı
KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanıldığı bilgisini veren Dilektaşlı, “İlaçlar hava yollarındaki daralmayı azaltarak hastaların hissettiği nefes darlığını hafifletiyor. Tedavinin başarıya ulaşması için bu ilaçların düzenli kullanılması ve hekim kontrolünde kullanılması önem arz ediyor. KOAH kronik bir hastalık ve hastalığın seyrinde alevlenmeler yaşanıyor. Alevlenmeler akciğer fonksiyonlarını kalıcı olarak azaltıyor. Bu nedenle iyi bir KOAH kontrol programında mutlaka alevlenmelerin önlenmesi yer almalı, bunun için de aşı çok önemli. Yıllık olarak grip aşılarının yapılması, hekimin uygun gördüğü sıklıkta zatürre aşılarının uygulanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Kişiye özel tedavi programı bulunuyor
KOAH tedavisinde en etkili yöntemlerden birinin de akciğer rehabilitasyonu olduğunu belirten Dilektaşlı, “Kişinin bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirerek uyguladığımız bir tedavi yaklaşımıdır. Burada kişinin beslenme durumu ele alınır. Günlük yaşam aktiviteleri gözden geçirilir. Fiziksel aktivitenin arttırılması hedeflenir. Bunun yanı sıra kullandığı nefes açıcı ilaçlar, yardımcı solunum cihazları, oksijen desteği bütün bunların en iyi şekilde hasta tarafından kullanılması hedeflenir.” ifadelerini kullandı.
Pilot proje Nilüfer’de başladı
UÜ Tıp Fakültesi ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün KOAH’lı bireylere yönelik ortak proje başlattıklarını ifade eden Dilektaşlı, “Bu kapsamda Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli bazı personeller fakültemizdeki pulmoner rehabilitasyon programında gözlemci olarak bulundular. Fakülte hastanesinde gözetimli pulmoner rehabilitasyon programını tamamlayan hastaları, daha uzun süreli idame program için Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirdik. İlk sonuçlarımız oldukça olumlu seyrediyor. Değerlendirdiğimiz bu yaklaşımdan faydalanan hasta sayımız arttıkça daha büyük kitlelere ulaşacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Bursa Bölge
‘HALK SAĞLIĞI VE AFET BİLİNCİ’ EĞİTİMİ

Bursa’yı afetlere daha dirençli hale getirmek için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlardaki afet bilincini artırmak amacıyla mahallelerde ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’nı hayata geçirdi.
Bursa büyükşehir Belediyesi, kenti daha güvenli, daha dirençli ve daha sürdürülebilir bir hale getirmek için katılımcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlardaki afet bilincinin üst seviyeye çıkartılması amacıyla hayata geçirilen ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’nın ilki, Muradiye Mahallesi 2. Murat Muradiye Çocuk Parkı’nda gerçekleştirildi. Afet Dairesi Başkanlığı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen programda, Muradiye, Yahşibey, Hamzabey ve Kocanaip mahalle sakinlerine afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında kapsamlı bilgi verildi. Uzmanlar tarafından afetlere karşı nasıl hazırlık yapılabileceği, afet sırasında nelere dikkat edileceği, afet sonrasında sağlığın nasıl korunabileceği ve psikososyal desteğin bu süreçteki önemi gibi konularda bilgilendirme yapıldı.

Afet Koordinasyon Şube Müdürü Ceyhun Eskioğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in halkın afetlere karşı bilinçlendirilmesini çok önemsediğini söyledi. Bu kapsamda mahallelerde ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’na başladıklarını belirten Eskioğlu, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmaları gerektiği konusunda eğitimleri verildiğini belirterek Bursa’nın tüm mahallelerinde çalışmayı sürdüreceklerini anlattı.
Halk Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Şube Müdürü Dr. Elif Derya Güngören, halkın kendi sağlığını koruması ve afetler hakkında genel bilgi sahibi olması için eğitim gerçekleştirildiğini söyleyerek, desteklerinden ötürü mahalle muhtarlarına teşekkür etti.
Bursa Bölge
BURSA’DA 1 MAYIS COŞKUSU

Bursa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen yürüyüşle kutlandı. İşçilerle omuz omuza yürüyen Başkan Mustafa Bozbey, “Emekçilerin yapmış olduğu işinin karşılığını alması, geleceğe güvenle bakması en büyük arzumuz ve isteğimizdir” dedi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, binlerce kişinin katılımıyla Eski Atatürk Stadyumu Meydanı’ndan Kent Meydanı’na doğru yapılan yürüyüşle kutlandı. Yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, CHP ilçe başkanları, çok sayıda sendika, meslek odası, sivil toplum örgütü, dernek ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Eski Atatürk Stadyumu önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle emek, adalet ve eşitlik taleplerini hep bir ağızdan dile getirdi. Yürüyüş boyunca demokrasi ve emek dünyasının taleplerini içeren sloganlar atan vatandaşlar, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek renkli görüntüler oluşturdu. Bayram havasında gerçekleşen yürüyüş; Kent Meydanı’nda son bulurken, etkinlik Moğollar grubunun konseriyle devam etti.
1 Mayıs’ın emeğin ve dayanışmanın günü olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tüm emekçilerin Dayanışma Günü’nü kutladığını belirtti. Emekçilerin güvenli yaşam ve hayat standartlarıyla ilgi sorunları bulunduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Emekçilerin yapmış olduğu işinin karşılığını alması, geleceğe güvenle bakması en büyük arzumuz ve isteğimizdir. Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 13 bin 860 civarındaki çalışanımızla birlikte dayanışma içerisinde çalışıyoruz ve kentimiz için hizmet üretiyoruz. Onların yaşam standartlarının iyi olmasını ve iş güvencesinin bulunmasını sağlıyoruz. Tüm arkadaşlarımız, Bursa’nın sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor ve Bursalılar için hizmet üretiyor. Onların da Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Önümüzdeki süreçte tüm çalışanların yaşam standartlarının yükseleceğine, geleceğe daha güvenli bakmalarının sağlanacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bursa Bölge
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA 200 DÖNÜM AYÇİÇEĞİ EKİMİNE BAŞLANACAK

Ocak ayında ekimi yapılan Mustafakemalpaşa’nın örnek tarım projesi buğday tarlasını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem yerinde inceledi.
Tarım Peyzaj A.Ş. ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi işbirliği ile yürütülen Hibeli Damla Sulama Boru Desteği programı sonrasında tarlayı ziyaret eden Başkan Erdem ve Başkan Bozbey, ‘Tarımla kalkınan şehirler, geleceğe güvenle yürür.’’ Vurgusu yaptı.

Edinilen mahsul, Yoksulumuza Un, Çiftçimize Tohum, Hayvancımıza Silaj Ot Olacak mottosuyla yola çıktıklarını ileten Belediye Başkanı Şükrü Erdem’’ Ekimini sağladığımız buğdayların mahsule hazırlanışını tespit etmek bizler için büyük mutluluk. Üreten belediyecilik anlayışıyla hem çiftçimizin hem halkımızın yanındayız. Toprağa attığımız her tohum, geleceğimize attığımız güçlü bir adımdır.. ’’ İfadelerini kullandı.
Başkan Erdem, Ocak ayında gerçekleştirilen buğday ekiminin ardından 200 dönümlük arazide tarım alanının daha verimli değerlendirilmesi amacıyla ayçiçeği ekimi için de planlamalara başlandığı ifade etti.

Bölge iklimine ve toprak yapısına uygun olarak seçilen ayçiçeği, hem yağlık üretim potansiyeli hem de hayvancılıkta kullanılacak silajlık kapasitesiyle çiftçiye ve yoksul hemşehrilerimize önemli katkılar sağlayacak.

-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel4 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge4 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge7 ay ago
BURTARIM 8 EKİM’DE KAPILARINI AÇIYOR!
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login