Connect with us

Sağlık

1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre; ilgili yılda küresel bazda 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 10 milyona yakın ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir. 

Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.

Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olup çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Risk faktörleriyle mücadele edilmek suretiyle ortaya çıkması önlenebilen, erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilerek yaşam kalitesi artırılabilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın, kanser belirtilerini bilmenin ve tarama faaliyetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.

Bu bağlamda “1-7 Nisan” tarihleri arasını kapsayan hafta, ülkemizde “Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir ve her yıl, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halka farkındalık oluşturmak, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, kanser mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.

Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.

Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmaktadır. Bu kişilerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.

Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan kanser taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile de kişilerin bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir

Bununla birlikte halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanser mücadelesinde önemli kazanımlar sağlayacaktır.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yerel

SAYGISEVER, YENİ KBB UZMANI ATAMASINI DEĞERLENDİRDİ

Karacabey Devlet Hastanesi’nin kulak-burun-boğaz (KBB) bölümüne atanan yeni uzman Dr. Halit Altunkaynak, 7 Nisan itibarıyla göreve başlayacak. Atama ile ilgili olarak açıklama yapan Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, söz konusu branştaki doktorun ilçeye atanması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.

Saygısever, “KBB doktorumuzun gelmesi için çok emek verdik. 7 Nisan’da göreve başlayacak. Karacabey’imiz için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, halkın sağlık hizmetlerine olan erişiminin kolaylaşacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yeni uzman doktorun göreve başlamasıyla birlikte Karacabey halkının KBB alanındaki sağlık ihtiyaçlarının daha hızlı ve etkin şekilde karşılanacağı ifade ediliyor. İlçe halkı, bu gelişme ile birlikte eksikliği hissedilen KBB hizmetlerinin eskisi gibi devam edeceğini belirterek sevincini paylaştı.

Dr. Halit Altunkaynak’ın, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olup Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi aldığı kaydedildi.

Continue Reading

Sağlık

Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, Yeni KBB Uzmanı Atamasını Değerlendirdi

Karacabey Devlet Hastanesi’nin kulak-burun-boğaz (KBB) bölümüne atanan yeni uzman doktor Dr. Halit Altunkaynak, 7 Nisan itibarıyla göreve başlayacak. Atama ile ilgili olarak açıklama yapan Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, doktorun ilçeye atanması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.

Saygısever, “KBB doktorumuzun gelmesi için çok emek verdik. 7 Nisan’da göreve başlıyor. Karacabey’imiz için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, halkın sağlık hizmetlerine olan erişiminin kolaylaşacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yeni uzman doktorun göreve başlamasıyla birlikte Karacabey halkının KBB alanındaki sağlık ihtiyaçlarının daha hızlı ve etkin şekilde karşılanacağı ifade ediliyor. İlçe halkı, bu gelişme ile birlikte eksikliği hissedilen KBB hizmetlerinin eskisi gibi devam edeceğini belirterek sevincini paylaştı.

Dr. Halit Altunkaynak’ın, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olup Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi aldığı kaydedildi.

Continue Reading

Sağlık

SAĞLIKLI NEFES VE SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN SEMİNER

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında doğru solunum tekniklerini bilinir kılmak amacıyla seminer düzenlendi.

Sağlıklı insan ve sağlıklı kent mottosuyla çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’na bağlı Personel Geliştirme Şube Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Şube Müdürlüğü ile Evde Bakım ve Ambulans Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kronik solunum hastalıklarıyla mücadele etmek amacıyla düzenlenen seminerde, solunumun önemi ve doğru solunum tipleri konularında detaylı bilgiler verildi. Fiziksel aktiviteyi artırmayı sağlayacak ve hastalığın getirebileceği kısıtlamalarla başa çıkmaya yardımcı olacak solunum egzersizleri de uygulamalı olarak gösterildi.

Eğitim programında konuşan Halk Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Şube Müdürü Dr. Elif Derya Güngören, Plumoner Rehabilitasyon hakkında farkındalığın artırılmasını amaçladıklarını söyledi. Seminerin, solunum hastalıklarıyla mücadele edenler, ileri yaşlardaki huzurevi sakinleri, kas hastaları başta olmak üzere tüm halka yönelik planlandığını belirten Güngören, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli fizyoterapistler eşliğinde vatandaşlara uygulamalı solunum egzersizleri gösterildiğini ifade etti.

Continue Reading

Trending