Connect with us

Bursa Bölge

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI

Mustafa Arı

1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arası Camiler Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Camiler Allah’ın anıldığı, birlik ve beraberlik içerisinde Allah’a ibadet edildiği yerlerdir. Camiler, zengin-fakir, köylü-şehirli, amir-memur, işçi- işveren, resmi-sivil, yaşlı-genç, siyah-beyaz, yerli-yabancı… Herkesi bünyesinde toplayan mekanlardır.

Siyasetin asker ocağına, okula ve camilere girmesine karşıyım. Bir de her Cuma yardım toplanmasına ve cami kapısı bilmeyenlerin Diyaneti eleştirmelerine karşıyım.

Camiler Kabe’nin birer şubesi gibidir. O yüzden Kabe’yi ziyaret edenlere Allah’ın ikramının olduğu gibi camileri ziyaret edenlere de (ibadet edenler) ikramı vardır.

İnsanların giderek yalnızlaştığı ve bireysel sorunlarıyla baş başa bırakıldığı çağımızda; cemaat namazları vesilesiyle günde bir kaç kez bir araya gelebilmek, her bir Müslüman için ne büyük bir rahmettir.

Dini, sosyal ve kültürel bakımdan cami, İslam tarihi boyunca bir eğitim-öğretim ve kültür merkezi olmanın yanında bir devlet müessesesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Din konusunda toplumu aydınlatma ve eğitim öğretim faaliyetlerinin gerçekleştiği mekânların başında gelen camilerde bu faaliyetler hutbe, vaaz, cami dersleri, yaz Kuran kursları vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Çocuklarımızı camilere alıştıralım Onların temiz kalplerine, din, iman, vatan, bayrak, millet sevgisini yerleştirelim. Süslü süslü nice camilerimiz var ama içinde cemaat az.

Din görevlilerinin hizmet ve faaliyetleri cami içinde olduğu gibi cami dışında da toplumun bütün kesimlerine yöneliktir.  Din görevlilerimiz dini ve milli değerlerimizi halkımıza aktarmakta, milli ve manevi değerlerine bağlı, vatanını ve milletini seven bireyler yetiştirilmesi için çaba göstermektedirler.

Bazı cemaat camiye yalın ayak gelmektedir. Bu doğru değildir. Çıplak ve özellikle ıslak ayaklar varsa halılara mantar mikrobunun bulaşmasına sebep olmaktadır.

Din görevlilerine gelince: Bilgili olmalı. Cemaatle münasebetleri iyi olmalı. Kılık kıyafeti temiz ve düzgün olmalı. Mütevazi, güler yüzlü, hoş sohbet ve hoş görülü olmalı. Camide söylediklerini sosyal hayatına yansıtmalı. Vazifesine bağlı olmalı, zamanında vazifesinin başında olmalı. Konuşmalarında kırıcı olmamalı. Cami dışında da herkesle selamlaşmalı. Cemaat arasında namaz kılan kılmayan ayrımı yapmamalı. Kırıcı olmamalı. Gençlere önem vermeli, gruplar oluşturmalı Ailesiyle örnek olmalı. Kötü yerlerde bulunmamalı. Şüpheli şeylerden kaçınmalı. Ziyaretlerde bulunmalı. Sağlık hizmetlerine katılmalı.

Tüm halkımızın ve din görevlilerimizin camiler ve din görevlileri haftasını kutluyorum. Günahsız günler temennilerimle…

CAMİ ADABI

Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Ademoğulları, her mescide gittiğinizde en güzel elbiselerinizi giyinin.” buyurmaktadır. (Araf Suresi 31)

Camiye en güzel ve en temiz elbiselerimizi giyerek gitmeliyiz. Camiye mümkün olduğunca sağ ayakla girilip, sol ayakla çıkılır. Camilerimize “Besmele çekerek” girilmelidir. Namaz kılanların önünden geçilmemelidir. Ön saflar boş iken, arka saflarda namaza durmak hiç doğru değildir. Ön saflarda namaz kılmak daha faziletlidir.

Daha fazla sevap kazanayım diye ön safa geçmek için cemaate eza ve eziyet vermek, onları çiğneyerek ön safa geçmek de doğru değildir.

Camilerimizde ezan okunurken, vaaz edilirken, hutbe ve Kur’an-ı Kerim okunurken konuşmak doğru değildir. Sessizce bunları dinlemek gerekir.

Camilere girilirken mutlaka telsiz ve cep telefonları kapatılmalı veya sessiz konuma getirilmelidir. Çünkü namaz esnasında çalan cep telefonları, camide namaz kılan bütün cemaatin dikkatini dağıtmakta ve cemaatin namazının huşusunu azaltmaktadır.

Yine camilere sarımsak-soğan vs. sebzeler yenilerek gelinmemelidir. Çünkü soğan ve sarımsak türü sebzeler etrafa rahatsız edici kokular veren sebzelerdir. Sevgili peygamberimiz: “Kim soğan ve sarımsak yerse, bunların kokusu geçinceye kadar camiye gelmesin.” buyurmuşlardır.

Kısaca, camilerimizde, namazın huşusunu azaltacak, insanları rahatsız edecek ve insanların dikkatini namazdan başka yönlere sevk edecek fiil ve davranışlardan kaçınmak gerekir.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

‘HALK SAĞLIĞI VE AFET BİLİNCİ’ EĞİTİMİ

Bursa’yı afetlere daha dirençli hale getirmek için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlardaki afet bilincini artırmak amacıyla mahallelerde ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’nı hayata geçirdi.

Bursa büyükşehir Belediyesi, kenti daha güvenli, daha dirençli ve daha sürdürülebilir bir hale getirmek için katılımcı bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlardaki afet bilincinin üst seviyeye çıkartılması amacıyla hayata geçirilen ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’nın ilki, Muradiye Mahallesi 2. Murat Muradiye Çocuk Parkı’nda gerçekleştirildi. Afet Dairesi Başkanlığı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen programda, Muradiye, Yahşibey, Hamzabey ve Kocanaip mahalle sakinlerine afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında kapsamlı bilgi verildi. Uzmanlar tarafından afetlere karşı nasıl hazırlık yapılabileceği, afet sırasında nelere dikkat edileceği, afet sonrasında sağlığın nasıl korunabileceği ve psikososyal desteğin bu süreçteki önemi gibi konularda bilgilendirme yapıldı.

Afet Koordinasyon Şube Müdürü Ceyhun Eskioğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in halkın afetlere karşı bilinçlendirilmesini çok önemsediğini söyledi. Bu kapsamda mahallelerde ‘Halk Sağlığı ve Afet Bilinci Buluşmaları’na başladıklarını belirten Eskioğlu, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmaları gerektiği konusunda eğitimleri verildiğini belirterek Bursa’nın tüm mahallelerinde çalışmayı sürdüreceklerini anlattı.

Halk Sağlığı ve Sağlıklı Yaşam Şube Müdürü Dr. Elif Derya Güngören, halkın kendi sağlığını koruması ve afetler hakkında genel bilgi sahibi olması için eğitim gerçekleştirildiğini söyleyerek, desteklerinden ötürü mahalle muhtarlarına teşekkür etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA’DA 1 MAYIS COŞKUSU

Bursa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin katılımıyla düzenlenen yürüyüşle kutlandı. İşçilerle omuz omuza yürüyen Başkan Mustafa Bozbey, “Emekçilerin yapmış olduğu işinin karşılığını alması, geleceğe güvenle bakması en büyük arzumuz ve isteğimizdir” dedi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, binlerce kişinin katılımıyla Eski Atatürk Stadyumu Meydanı’ndan Kent Meydanı’na doğru yapılan yürüyüşle kutlandı. Yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, CHP ilçe başkanları, çok sayıda sendika, meslek odası, sivil toplum örgütü, dernek ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Eski Atatürk Stadyumu önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle emek, adalet ve eşitlik taleplerini hep bir ağızdan dile getirdi. Yürüyüş boyunca demokrasi ve emek dünyasının taleplerini içeren sloganlar atan vatandaşlar, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek renkli görüntüler oluşturdu. Bayram havasında gerçekleşen yürüyüş; Kent Meydanı’nda son bulurken, etkinlik Moğollar grubunun konseriyle devam etti.

1 Mayıs’ın emeğin ve dayanışmanın günü olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tüm emekçilerin Dayanışma Günü’nü kutladığını belirtti. Emekçilerin güvenli yaşam ve hayat standartlarıyla ilgi sorunları bulunduğunu ifade eden Başkan Bozbey, “Emekçilerin yapmış olduğu işinin karşılığını alması, geleceğe güvenle bakması en büyük arzumuz ve isteğimizdir. Biz de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 13 bin 860 civarındaki çalışanımızla birlikte dayanışma içerisinde çalışıyoruz ve kentimiz için hizmet üretiyoruz. Onların yaşam standartlarının iyi olmasını ve iş güvencesinin bulunmasını sağlıyoruz. Tüm arkadaşlarımız, Bursa’nın sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor ve Bursalılar için hizmet üretiyor. Onların da Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Önümüzdeki süreçte tüm çalışanların yaşam standartlarının yükseleceğine, geleceğe daha güvenli bakmalarının sağlanacağına inanıyorum” diye konuştu.

Continue Reading

Bursa Bölge

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA 200 DÖNÜM AYÇİÇEĞİ EKİMİNE BAŞLANACAK

Ocak ayında ekimi yapılan Mustafakemalpaşa’nın örnek tarım projesi buğday tarlasını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem yerinde inceledi.

Tarım Peyzaj A.Ş. ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi işbirliği ile yürütülen Hibeli Damla Sulama Boru Desteği programı sonrasında tarlayı ziyaret eden Başkan Erdem ve Başkan Bozbey, ‘Tarımla kalkınan şehirler, geleceğe güvenle yürür.’’ Vurgusu yaptı.

Edinilen mahsul, Yoksulumuza Un, Çiftçimize Tohum, Hayvancımıza Silaj Ot Olacak mottosuyla yola çıktıklarını ileten Belediye Başkanı Şükrü Erdem’’ Ekimini sağladığımız buğdayların mahsule hazırlanışını tespit etmek bizler için büyük mutluluk. Üreten belediyecilik anlayışıyla hem çiftçimizin hem halkımızın yanındayız. Toprağa attığımız her tohum, geleceğimize attığımız güçlü bir adımdır.. ’’ İfadelerini kullandı.

Başkan Erdem, Ocak ayında gerçekleştirilen buğday ekiminin ardından 200 dönümlük arazide tarım alanının daha verimli değerlendirilmesi amacıyla ayçiçeği ekimi için de planlamalara başlandığı ifade etti.

Bölge iklimine ve toprak yapısına uygun olarak seçilen ayçiçeği, hem yağlık üretim potansiyeli hem de hayvancılıkta kullanılacak silajlık kapasitesiyle çiftçiye ve yoksul hemşehrilerimize önemli katkılar sağlayacak.

Continue Reading

Trending