Connect with us

Bursa Bölge

TARIM ARAZİLERİNDE YENİ DÖNEM

Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilecek. Bakanlık tarafından hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor. Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

Kiralanacak tarım arazilerinin tespiti

Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlıkça sağlanacak. İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos’a kadar olan süre dikkate alınacak.

Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak. Arazi sınıfı, parsel büyüklüğü ve verimlilik durumu tarımsal üretim için ekonomik olmayan arazilerin bu durumu tutanak altına alınmak sureti ile o yılki kiralama işlemlerine dahil edilmeyebilecek.

Parselin bir kısmında işlenmeyen arazinin tespit edilmesi durumunda bu kısımlar işlenmeyen tarım arazisi kapsamında değerlendirilebilecek. Kira bedeli, Komisyon tarafından takdir edilen rayiç kira bedelinden düşük olamayacak. Komisyon, kesinleşen kiralanacak tarım arazileri listesini, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde yedi gün süre ile ilan edecek.

İlan edilen tarım arazilerini kiralamak isteyenler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde il müdürlüğüne başvuru yapacak. Kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleştirilebilecek.

Öncelik yerleşim yerlerinde ikamet edenlere verilecek

Kiralama öncelikli olarak, kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak. Öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene, öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde ise diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralama yapılacak. Kiraya verilecek tarım arazisi, sözleşme tarihinden itibaren on beş gün içinde arazi teslim tutanağı ile kiracısına teslim edilecek. Kiralanan tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydedilecek ve kiracılar bu arazilerle ilgili tarımsal desteklerden yararlandırılacak.

Kira bedeli arazi sahibine ödenecek.​​​​​​​ Arazi maliklerine veya hak sahiplerine ulaşılamaması halinde, kira bedelleri Bakanlıkça belirlenecek bir kamu bankasında araziye özgülenerek açılacak üçer aylık vadeli hesapta nemalandırılacak. Mülkiyeti ihtilaflı tarım arazilerinde ihtilafın giderilmesi halinde biriken kira geliri ve ferileri hak sahiplerine payları oranında dağıtılacak.

Kiracı, kiraladığı tarım arazisini Yönetmeliğe ve kira sözleşmesine aykırı kullanması durumunda, arazi maliklerinin haklarının saklı kalması kaydıyla, takip eden yılda bu Yönetmelik kapsamında yapılacak kiralamalara teklif veremeyecek.

Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespiti

Tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak üzere, kiralanacak tarım arazisi ile benzer özellikte ve aynı yerleşim yerinde bulunan en az üç adet kiralanmış tarım arazisi tespit edilecek. Emsal olarak kullanılacak tarım arazisinin belirlenmesinde akrabalar ve hissedarlar arası kiralama, sosyal nedenlerle kiralamalar gibi özel amacı olan kiralama bedellerinin piyasa koşullarını temsil kabiliyetlerine dikkat edilecek.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

BOZBEY KARARI HESAPLANMAYINCA OLAN BURSALI’YA OLDU

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BURULAŞ aracılığıyla yıllardır “BBBUS” markasıyla Bursalılara konforlu ve kesintisiz ulaşım imkanı sunan Sabiha Gökçen hattı, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir kararla el değiştirmişti. 2017 yılından bu yana tıkır tıkır işleyen sistemin HEAŞ üzerinden HAVAİST firmasına devredilmesinin ardından korkulan oldu: Fiyatlar yükseldi, sefer sayıları azaldı ve yolcu mağduriyeti zirve yaptı.

“Gerek bilet fiyatlarındaki ani artış gerekse terminal düzenindeki değişiklikler nedeniyle vatandaşlar tepkisini dile getirirken, sorunun çözümü için Büyükşehir cephesinden saha incelemeleri gelmeye başladı. Konuyu ilk günden bu yana titizlikle takip eden ve “uyarmıştık” diyen gazeteci Okan Tuna, son gelişmeleri ve özelleştirme sonrası ortaya çıkan tabloyu köşesine taşıdı.

Okan Tuna’nın yazısı şöyle:

“O karar alındığında uyarmış ve endişelerimizi dile getirmiştik. Maalesef ki haklı çıktık.

Konuyu hatırlatalım.

2017 yılında; Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe çok yerinde bir karar alarak, belediye şirketi BURULAŞ aracılığıyla Sabiha Gökçen Havaalanı ile Bursa Terminali arasında BBBUS seferleri başlattı.

Bu lüks seyahatler öyle ilgi gördü ki, seferler 15 dakikaya bir düşürüldü.

Üstelik; Osmangazi Köprüsü ve ardından otoyol ile 1 saat 20 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleşmeye başladığı bu seyahatler.

Bursalılar için çok büyük bir kolaylıktı.

Sonrasında;

AK Partili bir diğer Başkan Alinur Aktaş döneminde de devam etti bu seferler. Merkezi hükümet ses çıkarmadı bu seferlerin sürdürülmesine.

İlginçtir…

Tam 9 yıldır aralıksız süren ve büyük ilgi gören bu seferler, Mustafa Bozbey başkanlığındaki CHP’li Büyükşehir Belediyesi döneminde nedense bir anda dikkat çekti.

Ve;

Anlaşılamayan bir şekilde özelleştirilmesine karar verildi.

Ve de;

Savunma Sanayi Başkanlığı iştiraki olan HEAŞ (Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ) aracılığıyla bu ihale HAVAİST firmasına verildi.

Böylece;

Bu hat, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alındı. O zaman endişelerimizi dile getirmiştik. “Kamusal hizmet zarar görecek” diye. Beraberinde; Bilet fiyatlarının artabileceğini ve hizmet kalitesinin de düşebileceğini dile getirdik.

Ne yazık ki;

Endişelerimiz gerçek oldu.

Biz de son olarak, belediyenin elindeyken bu hattı 21 Ocak’ta kullanmış ve 565 lira bilet bedeli ödemiştik.

Şimdi bu bilet fiyatları bir anda zamlandı ve 650 lira oldu!

Dahası;

HAVAİST firması Bursa ile Sabiha Gökçen Havaalanı arasındaki sefer sayılarını düşürdü.

Bununla kalmadı;

Bursa durağı kaldırıldı.

Bu nedenle;

Havaalanından çıkan Bursalılar, uzun yürüyüşler yaparak, otobüslere nereden bineceğini, bileti nereden alacaklarını bilemez hale geldi.

Haliyle tepki büyük.

O kadar büyük ki, mevcut Belediye Başkanvekili Şahin Biba bile Sabiha Gökçen’e gidip, sorunu yerinde incelemek ve çözüm aramak durumunda kaldı.

Şimdi bu koca sorun nasıl çözülecek bilinmiyor.

Bu hat;

Dönemin CHP’li belediyesinin elinden alınırken şunu söylemiştik:

“31 Mart seçiminde Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’nin elinde kalsaydı, bakanlık bu özelleştirme kararını alıp, 9 yıllık hattın Bursa’nın elinden çıkmasına izin verir miydi”

Muhtemelen izin vermezdi.

Eminiz ki;

Bozbey’in tutuklanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiki AK Partili döneminde de böyle bir karar alınmazdı.

Temennimiz;

Başkanvekili Biba’nın girişimlerinin elbette ki olumlu sonuçlanması yönünde ama…

Belli ki;

Bu hat artık eskisi gibi olmayacak, Bursalılar tıkır tıkır işleyen eski sistemden mahrum kalacak.

Continue Reading

Bursa Bölge

HIDIRELLEZ COŞKUSU BURSALILARI BULUŞTURDU

Kültürpark’ta düzenlenen Hıdırellez Şenliği, halk dansları gösterileri, atölye çalışmaları ve çocuklar için düzenlenen birbirinden renkli etkinliklerle dolu dolu kutlandı.

Şenliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileriyle birlikte alanı gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Kadın kooperatiflerinin ürünlerinin sergilendiği alanı gezip tek tek stantlara uğrayan Başkan Vekili Biba, üreten kadınlara hayırlı işler diledi. Ardından şenlikte sahne alan Suzan Kardeş ile bir araya gelen Başkan Vekili Şahin Biba, etkinliğe katılımından dolayı teşekkür ederek çiçek ve hediye takdim etti.

“Bursa, kültürüyle, doğasıyla, insanıyla yaşayan bir hafızadır”

Konser öncesinde Başkan Vekili Şahin Biba adına programa katılarak vatandaşlara hitap eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Şahin, Hıdırellez’in coğrafyanın en köklü miraslarından biri olduğunu söyledi. Hıdırellez’in, Hazreti Hızır ile Hazreti İlyas peygamberin yeryüzünde buluştuğu özel bir zaman olduğuna inanıldığını belirten Şahin, “Hıdırellez, toprağın uyanışıyla birlikte insanın da kendini yenilediği, kırgınlıkların yerini muhabbetin aldığı, umudun yeniden filiz verdiği bir dönemdir. Ne mutlu bizlere ki, bugün bizler de şehrimizde hep birlikte baharı, Hıdırellez’i yaşıyoruz. Bursa, geçmişten bugüne taşıdığı değerlerle büyüyen ve gelişen bir şehirdir. Bursa, kültürüyle, doğasıyla, insanıyla yaşayan bir hafızadır. Bizler de bu hafızayı koruyan, geliştiren ve geleceğe taşıyan bir anlayışla çalışıyor, Hıdırellez geleneğimizi yaşatıyoruz” dedi.

“Hıdırellez hepimize kutlu olsun”

Hıdırellez’in hatırlattıklarına değinen Başkan Vekili Osman Şahin, “Doğa nasıl yeniden can buluyorsa, insan da umutla yeniden başlar. Paylaştıkça çoğalan, bir arada oldukça güçlenen bir hayat mümkündür. Dileğimiz, şehrimizin ve ülkemizin her köşesinde bereketin, huzurun ve mutluluğun artmasıdır. Yarınlara daha güçlü yürümektir. Bu anlamlı buluşmaya emek veren herkese teşekkür ediyorum. Hıdırellez hepimize kutlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sahne alan Suzan Kardeş, sevilen şarkıları ve enerjisiyle şenliğe damga vurdu. Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin kontrolünde yakılan Hıdırellez Ateşi’nin üzerinden atlayan vatandaşlar, Hıdırellez’in bereketini ve umudunu hep birlikte paylaştı.

Continue Reading

Bursa Bölge

MEHMET YILDIZ GÖREVİNDEN AYRILDI

Mustafa Bozbey’in İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi yönetiminde dikkat çeken değişiklikler yaşanmaya devam ediyor. Üst yönetimde peş peşe gelen ayrılıklara bir yenisi daha eklendi.

Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, görevinden ayrıldığını kamuoyuna duyurdu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde son günlerde yaşanan üst düzey hareketlilik kapsamında, Genel Sekreterlik görevine Deniz Köken’in atanmasının ardından gözler yardımcı kadrolara çevrilmişti. Bu süreçte Genel Sekreter Yardımcıları Ali Altunsoy, Mehmet Emin Direkçi ve Mehmet Tözün Bingöl’ün de görevlerinden ayrıldıkları açıklanmıştı. Yıldız’ın ayrılığıyla birlikte üst yönetimdeki değişim süreci bir kez daha gündeme geldi.

Yıldız, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada görevinden kendi isteğiyle ayrıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılmış bulunuyorum. Bursa halkı bize güvendi, kısa sürede güzel Bursa’mıza Başkanımız Mustafa Bozbey öncülüğünde onurla hizmet ettik. Birlikte mesai yaptığımız tüm emekçi arkadaşlarıma, sevgisini bizden esirgemeyen hemşehrilerimize minnettarım.”

Eğitim camiasındaki çalışmalarıyla tanınan Mehmet Yıldız, kamu yönetiminde üstlendiği görevlerle de öne çıkan bir isimdi. Eğitim alanındaki birikiminin ardından yerel yönetimde üst düzey görev üstlenen Yıldız, Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı bürokratlar arasında yer alıyordu.

Üst yönetimde art arda yaşanan bu ayrılıkların, belediye bünyesinde yürütülen yeniden yapılanma süreciyle bağlantılı olduğu değerlendirilirken, önümüzdeki günlerde yeni görev değişikliklerinin yaşanabileceği ifade ediliyor.

Continue Reading

Trending