Güncel
İYİ VE KÖTÜ AHLAK
Mustafa Arı
Yazıma; “Su, Ateş, Ahlak” örneğini vererek başlamak istiyorum.
Suya sormuşlar: -Kaybolursan seni nasıl bulacağız?
Cevap: -Nerede bir şırıltı, çağıltı duyarsanız ben oradayım.
Ateşe sormuşlar: -Seni yitirirsek ne yapalım?
Ateş: -Bir duman gördüğünüz yerde ben varım.
Sıra ahlaka gelince, cevap şu olmuş: -Beni kaybederseniz, bir daha kesinlikle bulamazsınız!…
Her Müslüman iyi ve kötünün ne olduğunu bilir. Kısaca; iyi kavramı, ahlak bakımından olumlu bir anlam taşırken, olumsuz bir çağrışım uyandıran nesne, istek ve davranışlar bütünü de kötü olarak tanımlanır. İyi ve kötü ahlaktan bahsedeceğiz.
Ahlak iyi ve kötü olmak üzere iki kısma ayrılır.
1- İyi ahlak; Kuran’a, Sünnet’e ve aklıselime uygun olan söz, fiil ve davranışlardır. Güler yüzlü olmak, insanlara iyilikte bulunmak, onlara eza ve sıkıntı veren şeyleri yok etmektir.
2- Kötü ahlak ise; Kur’an’a, Sünnet’e ve aklıselime uygun olmayan söz, fiil ve davranışlardır. İnsanların ırzı, namusu, şeref ve haysiyeti de tecavüzden korunmuştur. İftira etmek, gıybet yapmak, sövmek, alay etmek suretiyle başkasının namus ve şerefine saldırmak, hakarette bulunmak Müslümana yakışmayan kötü huylardır ve büyük günahtır. Kötü ahlak kişiyi, yalnız, dostsuz, arkadaşsız bırakır.
Toplumda ahlak bozulmaya yüz tuttu mu o toplumda bir çatışma ve şiddet zuhur eder ve huzur, güven kalmaz.
Güzel ahlak sahibi olan kişiler hem kendisine, hem ailesine, hem de topluma faydalı olur. Güzel ahlak sayesinde insanlar ferdi, ailevi ve sosyal hayatta; sevgi, saygı, doğruluk dürüstlük, şefkat, merhamet, adalet, kanaat, sabır, şükür, yardımlaşma, fedakarlık, mütevazılık, cömertlik gibi güzel davranışlarla mutlu ve huzurlu olurlar.
İslam ahlakında; torpil, fırsatçılık, stokçuluk, fahiş fiyata satma, gramdan ve kaliteden çalma ve aldatma yoktur. Mümin, mümin kardeşini aldatmaz, aldatamaz.
İnsan ne kadar İslam’ın emir ve yasaklarına uyarsa o nispette güzel ahlak sahibi olur. Ne kadar emir ve yasak ihlal ederse o nispette Kuran ahlakından uzaklaşmış olur.
İnsanı ahlak sahibi yapan; Allah, sevgisi, Allah korkusu, Allah tarafından sürekli murakabe altında bulunma, ahirette bütün söz, eylem ve davranışlardan sorguya çekilme, neticede iman ve itaatine, inkar ve isyanına göre cennet veya cehenneme gitme inancıdır. Bu inanç, Kuran’ın her tarafında sık sık vurgulanmış ve insanların Kuran ahlakına sahip olmaları amaçlanmıştır.
Siyasetçiler de ahlaklı olmalı, yani doğru, dürüst, çalışkan, adaletli ve güvenilir olmalıdır. Halkı en iyi şekilde idare etmeli, halkın huzur ve refahı için elinden geleni yapmalıdırlar. Halkın maddi-manevi faydası için elinden geleni yapmayan siyasetçileri Allah sevmez, insanlar da sevmez.
Ahlaki yozlaşmaya karşı gereken tedbirler alınmalı. İyi arkadaşlarla beraber olmalı, kötü huyları değiştirmeli ve iyi ahlaklı olmaya gayret edilmelidir. Çünkü güzel ahlak sahibi olan insanları Allah ta sever insanlar da sever. İyi ahlak sahibi olanın hayatı mutlu ve huzurlu olur. Güzel ahlaklı olmak, birey ve toplum için çok önemli bir özelliktir. Güzel davranışların toplumda yaygınlaşması, insanların bir arada barış, huzur ve güven içinde yaşamasına sebep olur ve insanlar arasında, sevgi, saygı ve dostluk bağları güçlenmiş olur. Ahlak kurallarını çiğnemeyelim, çiğnersek ahlak bozulmaya yüz tuttu mu o toplumda bir çatışma ve şiddet zuhur eder ve huzur, güven kalmaz.
Dünya ve ahirette mutlu, huzurlu olmak istiyorsak; kötü ahlaklı değil, güzel ahlak sahibi olmaya özen gösterelim.
Ne mutlu güzel ahlak sahibi olup İslami anlayış ve yaşayış üzere olmaya gayret edenlere..!
Güncel
3. GELENEKSEL 4X4 VOLEYBOL TURNUVASI BAŞLIYOR
Mustafakemalpaşa Belediyesi ile Akar Spor Kulübü iş birliğinde bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek 4×4 Voleybol Turnuvası için başvurular başlıyor.
Sporun birleştirici gücünü gençlerle buluşturmayı amaçlayan turnuva, 2 Eylül’de Sırmalar Açık Spor Sahası’nda başlayacak. Katılımın ücretsiz olduğu organizasyon için başvurular 21-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kız sporcuların katılım sağlayabileceği turnuva; Mini, Midi, Küçük ve Genç olmak üzere dört farklı kategoride düzenlenecek. Mini kategorisinde 2015-2016, Midi kategorisinde 2014, Küçük kategorisinde 2012-2013 doğumlular, Genç kategorisinde ise 2011 ve üzeri doğumlu sporcular mücadele edecek.

Her yıl artan ilgiyle geleneksel hale gelen organizasyonla birlikte genç sporcular hem rekabetin hem de takım ruhunun heyecanını yaşayacak.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, gençlerin sporla buluşmasını önemsediklerini belirterek, ilçede sportif faaliyetleri artırmaya ve gençlerin sosyal yaşamına katkı sağlayacak organizasyonları desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
Turnuvaya ilişkin detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlar 0530 583 16 05 numaralı telefondan iletişime geçebilecek.

Güncel
ÇELİK’E TÜED ULUDAĞ’DAN TEŞEKKÜR
TÜED Uludağ Şubesi Başkanı Kenan Pars, önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yaptığı teşekkür ziyaretinde sorunların çözümü için destek istedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şubesi Başkanı Kenan Pars ve Şube yöneticileri, önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik’i ziyaret ederek emeklilerin çözüm bekleyen sorunlarını ve taleplerini gündeme taşıdı. Çelik, emeklilerin sorunlarını yakından bildiğini ve çözüm için öneriler geliştirmeye devam edeceğini ifade etti. Pars da emekli aylıklarında yaşanan adaletsizlikler hakkında gündem olan açıklamaları dolayısıyla Çelik’e teşekkür etti.
“Sorunları iyi biliyorum”
Görüşmede, başta intibak düzenlemesi, kök maaş sorunu, emekli aylıkları arasındaki adaletsizlik ve prim gün sayısı ile emekli aylığı arasındaki dengenin yeniden sağlanması olmak üzere emeklilerin gündemindeki temel sorunlar ele alındı. Emeklilerin yaşadığı sorunları bildiğini belirten önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TÜED Uludağ’ın çalışmalarını yakından takip ettiğini ifade etti.
Çelik, emeklilerin sorunlarının çözümü konusunda görüş ve önerilerini paylaşmaya devam edeceğini belirterek, sosyal güvenlik sisteminin temel prensiplerinin korunması ve emeklilerin hak ettikleri aylıklara kavuşması açısından kalıcı ve kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
2008 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformunun temel parametrelerinden uzaklaşıldığını kaydeden Çelik, ‘çok prim ödeyenin daha yüksek emekli aylığı alması’ ilkesinin korunması, seyyanen zam yerine intibak düzenlemesi yapılması ve aylık bağlama kriterlerinin yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti.
“Bıçak, kemiği parçaladı!”
TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars da emeklilerin uzun süredir dile getirdiği sorunlara ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle Faruk Çelik’e teşekkür etti. Pars, emeklilerin çalışma hayatları boyunca ödedikleri primlerin karşılığını adil biçimde alabilmelerinin sosyal güvenlik sisteminin temel ilkelerinden biri olduğunu belirterek, düşük ve yüksek prim ödeyen emekliler arasındaki farkın giderek kapanmasının ciddi bir adaletsizlik oluşturduğunu kaydetti.
Çözüm için siyasi iradenin desteğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Pars, “Sayın Bakanımız Faruk Çelik’e emeklilerimizin sorunlarına gösterdiği duyarlılık ve yaptığı açıklamalar nedeniyle teşekkür ediyoruz. Kendisi, emeklilerin yaşadığı sorunları yakından bilen ve bu konularda çözüm önerileri ortaya koyan bir isim. 24 maddelik talep listemizi Sayın Bakanımıza sunduk.
Bunlardan başlıcalarının intibak sorununun çözülmesi, en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması, emekliye refahtan pay verilmesi, seyyanen zammın bütün emeklilere yansıtılması ve aylık bağlama oranının yeniden yüzde 70 olması şeklinde olduğunu aktardık. Sorunlarımızın çözümü için çaba göstermeye devam edeceğini söylemesi bizim için çok kıymetli.
Sayın Bakanımıza da ifade ettik: Artık bıçak kemiğe dayanmayı geçti, parçaladı bile! Gerekirse sokakta eylem yapacak, haklı taleplerimizi savunacağız. Torunlarının yüzüne bakamayan emeklimizin, çarşı-pazara çıkacak hali yok. Mutfakta tencereler boş kaynıyor. Sesimizi her platformda gür bir şekilde çıkartmaya devam edeceğiz.” dedi.
Güncel
ODA BAŞKANLIĞINA ŞÜKRÜ YALNIZ GETİRİLDİ
Karacabey Kunduracı, Saraç ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda başkanlık görevine Şükrü Yalnız getirildi.
Oda Başkanı Mehmet Tekirgöl’ün vefatının ardından, yönetim kurulu üyeleri arasında gerçekleştirilen seçimde Başkan Vekili Şükrü Yalnız, yönetim kurulunun oy birliğiyle yeni oda başkanı oldu.
Görevi devralan Yalnız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Karacabey esnafının yanında olmaya ve oda çalışmalarını sürdürülebilir şekilde devam ettirmeye kararlı olduklarını belirtti.
Yalnız, yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle odamız ve esnafımız için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Şükrü Yalnız kimdir?
1989 yılında Karacabey’de dünyaya gelen Şükrü Yalnız, ilk, orta ve lise eğitimini ilçede tamamladı. Adnan Menderes Üniversitesi Deri Teknikerliği Bölümü’nden ön lisans eğitimi alan Yalnız, ardından Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olarak Ziraat Mühendisi oldu.
Özel sektörde bir süre görev yapan Yalnız, 2020 yılında kurduğu LN Deri firmasıyla deri ve saraciye ürünlerinin imalatı alanında ticari faaliyetlerini sürdürüyor.
Esnaf camiasının içerisinden gelen Yalnız, bundan sonraki süreçte Karacabey Kunduracı, Saraç ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın başkanlığını yürütecek.
-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Genel2 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Güncel7 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi7 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Ekonomi3 yıl agoKAZI KAZAN’DAN 1 MİLYON TL KAZANDI




Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login