Connect with us

Sağlık

SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ ŞİFA DAĞITIYOR

Bursa’da 10 ilçede bulunan 13 sağlıklı hayat merkezi, 2024 yılı boyunca başvuran vatandaşlara şifa dağıttı. Obezite, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların düzenli takibinin yapıldığı ve vatandaşlara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulduğu sağlıklı hayat merkezleri, 2024 yılında vatandaşlar tarafından başvuru yağmuruna tutuldu. Sigarayı bırakmak, psikolojik destek almak, gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olmak, kanser taraması yaptırmak isteyen vatandaşlar sağlıklı hayat merkezine başvuruda bulunarak çeşitli hizmetler aldı.

Bursa’da 2024 yılı boyunca sağlıklı hayat merkezlerine bağlı hizmet veren KETEM birimlerinde 72 bin 163 kanser taraması gerçekleştirildi. 24 bin 557 kadına serviks kanserini erken evrede tespit eden smear testi yapılırken, 32 bin 152 kadına da meme kanserine karşı mamografi hizmeti sunuldu. Ayrıca 15 bin 454 vatandaşa kolon kanserini erken teşhis etmeyi sağlayan gaitada gizli kan testi yapıldı.

50 bin vatandaşa beslenme danışmanlığı

Sağlıklı hayat merkezleri obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi çeşitli hastalıklar sebebiyle sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşların da tercih ettiği yerler oldu. Geride kalan yılda il genelindeki merkezlerden 49 bin 745 kişi, diyetisyen eşliğinde sağlıklı beslenme danışmanlığı hizmeti aldı. 11 bin 426 kişiyle en çok başvuru Osmangazi’de gerçekleşirken; Yıldırım, 10 bin 611 başvuru ile ikinci sırada yer aldı. Bu ilçeleri 6 bin 661 başvuru ile Nilüfer, 4 bin 854 başvuru ile İnegöl, 4 bin 576 başvuru ile Mudanya ve 4 bin 268 başvuru ile Mustafakemalpaşa ilçeleri izledi.

Çocuklara kapsamlı tarama hizmeti

Sağlıklı hayat merkezleri sadece yetişkinlere yönelik değil çocuklara yönelik hizmetlerde de öne çıkmayı başardı. Merkezlerde görevli personel tarafından okullarda yürütülen işitme taraması programı kapsamında 46 bin 339 çocuğa tarama yapıldı. Ayrıca kaygı, öfke, özgüven eksikliği, travma gibi duygusal ve davranışsal problemleri bulunan 15 bin 256 çocuğa da çocuk gelişim uzmanları tarafından danışmanlık hizmeti verildi. Merkezlerde 6 bin 175 çocuk ve yetişkine koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulaması yapıldı.

“Amacımız sağlığı korumak”

Sağlıklı hayat merkezlerinde yıl boyunca yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, sağlık hizmetleri sunumunun yalnızca tedaviye yönelik değil; halk sağlığını korumak ve geliştirmek için yapılan çalışmaları da kapsadığının altını çizdi. Bu noktada sağlıklı hayat merkezlerinin kritik rol oynadığına dikkat çeken Dr. Yıldırım, “Bizim temel amacımız vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve geliştirmektir. Bunu başardığımız müddetçe toplum sağlığını korur ve tedaviye yönelik hizmetlerde hasta yükünü azaltmış oluruz. Bu merkezlerimizde verilen tüm hizmetler de vatandaşlarımızın sağlığını korumayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Tüm vatandaşlarımızı bu hizmetlerden ücretsiz faydalanmak için merkezlerimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Sağlık

BÜYÜKŞEHİR İLE HER GÜN ‘HALK SAĞLIĞI’

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 3-9 Eylül 2026 Halk Sağlığı Haftası kapsamında kent genelinde vatandaşlara yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyecek. ‘Her Gün Halk Sağlığı’ temasıyla gerçekleştirilecek programlarda sağlıklı beslenmeden fiziksel aktiviteye, çocuk sağlığından bağımlılıkla mücadeleye kadar halk sağlığının farklı başlıkları ele alınacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’na yönelik kapsamlı bir farkındalık programı hazırladı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilecek etkinliklerde, sağlıklı yaşam kültürünün toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Sağlıklı anne, sağlıklı nesil

Koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve sağlıklı yaşam bilincinin toplumun geneline yayılması amacıyla düzenlenecek etkinlikler, 3 Eylül 2026 Perşembe günü (Dün) ‘Sağlıklı Anne, Sağlıklı Nesil’ programıyla başladı. Cumhuriyet Caddesi’nde 14.30-15.00 saatleri arasında bando eşliğinde yürüyüş düzenlendi. Aynı gün 10.00-16.30 saatleri arasında Ulu Cami-Gazi Orhan Parkı’nda halk sağlığı farkındalık stantları kuruldu.

Sağlıklı çocuk, sağlıklı gelecek

4 Eylül 2026 Cuma (Bugün) günü ise adres Bursa Millet Bahçesi olacak. Saat 16.00-18.00 arasında gerçekleştirilecek ‘Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek’ etkinliğinde beslenme ve hareketli hayat konusunda farkındalık oluşturulurken, çocuk oyun alanı ve çeşitli bilgilendirme stantları da vatandaşlarla buluşacak.

Hüdavendigar’da sağlıklı yaşam buluşması

Haftanın kapsamlı programlarından biri de 7 Eylül 2026 Pazartesi günü Hüdavendigar Kent Parkı’nda gerçekleştirilecek. ‘Sağlığa Yaş Al, Sağlıklı Kal’ temalı etkinlikte saat 16.00’dan itibaren halk sağlığı farkındalık stantları ve çocuk aktiviteleri düzenlenecek. Büyükşehir Belediyesi Kadın Ritim Grubu’nun performansının da yer alacağı programda Sağlıklı Hayat Merkezleri tanıtılacak, fizyoterapist eşliğinde fiziksel aktivite etkinliği ve nefes egzersizleri gerçekleştirilecek. Günün ilerleyen saatlerinde ise Karagöz-Hacivat gösterisi ve nostaljik film müzikleri konseri Bursalılarla buluşacak.

Bedenini dinle, harekete geç

8 Eylül 2026 Salı günü Kent Konseyi Koza Salonu Halk Okulu’nda düzenlenecek ‘Bedenini Dinle, Harekete Geç’ programında ise sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve obeziteyle mücadeleden kanserde erken teşhise, aşı ve sağlık okuryazarlığından bağımlılığa kadar önemli başlıklar ele alınacak.

Continue Reading

Sağlık

HALK SAĞLIĞI HAFTASI 7 GÜNE 7 TEMA İLE KUTLANACAK

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Çetin, 3-9 Eylül 2026 Halk Sağlığı Haftası kapsamında koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak amacıyla il genelinde 7 gün boyunca etkinlik düzenleyeceklerini belirtti.

Sağlık Bakanlığı tarafından bu yıl ki temanın “Her Gün Halk Sağlığı” olarak belirlendiğini vurgulayan Uzm. Dr. Çetin, Halk Sağlığı Haftası’nda gerçekleştirilecek etkinliklerde anne-çocuk sağlığı, kanserde erken teşhis, sağlık okuryazarlığı, aşılamanın önemi gibi birçok konuda bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapacaklarını dile getirdi.

Hasta olmadan önlem alınmalı

Hastalığa değil, sağlığa yatırım vizyonu çerçevesinde tedaviye yönelik hizmetlerin yanı sıra toplum sağlığını korumak için yürütülen çalışmaların önemine değinen Çetin, “Vatandaşların hastalıklar hakkında bilgi sahibi olması, hasta olmadan önlem alınması açısından önem arz etmektedir. Bu noktada düzenlenecek etkinliklerde sağlık durumu riskli görülen bireylerimiz sağlıklı hayat merkezlerine davet edilecek. Halk Sağlığı Haftası boyunca düzenleyeceğimiz tüm etkinliklere vatandaşlarımızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İlk etkinlik Cumhuriyet Caddesi’nde

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ve tüm ilçe sağlık müdürlükleri tarafından, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında hafta boyunca 7 günde 7 temaya yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Haftanın açılışı İl Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 3 Eylül Perşembe Günü saat 14.30’da Cumhuriyet Caddesi’nde düzenlenecek sağlıklı yaşam yürüyüşü ile başlayacak. Ardından 4 Eylül Cuma Günü, 16.00-18.00 saatleri arasında Millet Bahçesi’nde gerçekleştirilecek ‘Sağlıklı Beslenme’ etkinliği ile devam edecek.

Continue Reading

Sağlık

BURSA’DA GENÇLER İÇİN TÜTÜN ALARMI

Sağlık Bakanlığı tarafından kararlılıkla yürütülen kapsamlı tütün kontrol programları çerçevesinde Bursa Şehir Hastanesi, Dr. Aytan Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete alınan bu poliklinikler ile çocukların nikotin bağımlılığından uzak sağlıklı bir geleceğe adım atmaları hedefleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Erdem Uzun, tütün ürünleri kullanımının gençler arasında giderek yayıldığına dikkat çekti. Tütün ürünlerine başlama yaşının da düştüğünü dile getiren Doç. Dr. Uzun, “Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın da öncülüğünde hastanemizde bu ay itibarıyla bir sigara bırakma polikliniği açmış bulunmaktayız. Sigarayı bırakmak isteyen ya da bırakmak için henüz kendini hazır hissetmeyen tüm gençlerimizi ve aileleri sigara bırakma polikliniğimize bekliyoruz. Biz burada hem bilimin ışığında hem de profesyonel bir destek sunuyoruz gençlerimize. Gerektiğinde psikolojik destekle, motivasyonel görüşmelerle kişinin bırakma isteğini arttırmak, gerektiğinde de ilaç tedavileriyle gençlerimizin sigaradan kurtulmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Son zamanlarda elektronik sigaranın da gençler arasında çok fazla kullanıldığına belirten Uzun, “Elektronik sigaranın daha az zararlı olduğuna dair ya da zararsız olduğuna dair bir inanış da var. Maalesef bu böyle değil. Elektronik sigara da nikotin içerdiği için ergenlerin beynine zarar vermekte. Hatta gelişmekte olan bir beyinleri olduğu için bu süreçte daha hassas oluyorlar ve daha çok etkilenebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Aileler destek olmalı

Ailelerin çoğu zaman bu duruma çözüm bulamadığını vurgulayan Uzun, “Aileler de ne yapacaklarını bilemiyorlar çoğu zaman, baskı yapabiliyorlar çocuklarına. Ama bu baskıyla değil, çocuğa destekle olur. Biz bu konuda da ailelere, çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda yardım ediyoruz, onlara yol gösterici oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Trending