Connect with us

Yerel

KARACABEY BELEDİYESİ’NDEN 2025’TE YOĞUN “TEMİZLİK” MESAİSİ

Karacabey Belediyesi, 2025 yılında temizlik, çevre sağlığı, mezarlık hizmetleri ve veterinerlik alanlarında kapsamlı bir mesai yürüttü. Konuyla ilgili kapsamlı faaliyet raporu da kamuoyuyla paylaşıldı. İlçede 33 milyon kilogram evsel atık toplandı, 105 camide halı yıkama yapıldı, 353 çöp konteyneri hizmete sunuldu, 759 defin işlemi gerçekleştirildi ve 515 köpek ile 95 kediye veterinerlik hizmeti sağlandı. Başkan Fatih Karabatı, “Daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir Karacabey için ekiplerimiz yıl boyunca özveriyle çalıştı.” ifadelerini kullandı.

Karacabey Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2025 yılı boyunca ilçede yürütülen temizlik, çevre sağlığı, veterinerlik hizmetleri ve defin işlemlerine ilişkin kapsamlı faaliyet raporunu kamuoyuyla paylaştı. İlçe genelinde çevre temizliğinden sokak hayvanlarının bakımına, mezarlık hizmetlerinden atık yönetimine kadar birçok alanda yürütülen çalışmalar, vatandaşların daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşamalarını sağlamak amacıyla sürdürüldü.

Karacabey Belediyesi ekipleri, ilçede bulunan 21 merkez ve 64 kırsal mahallede düzenli olarak evsel katı atık toplama hizmetini sürdürdü. Cadde ve sokaklarda periyodik temizlik çalışmaları yapılırken, çöp konteynerleri de düzenli olarak temizlenip dezenfekte edildi. Pazar yerlerinde gerçekleştirilen temizlik faaliyetlerinin yanı sıra belirli aralıklarla tazyikli asfalt yıkama makineleriyle cadde ve sokak yıkama çalışmaları gerçekleştirildi.

İlçe genelindeki boş arazilerde kapsamlı temizlik çalışmaları yapılırken, merkez ve kırsal mahallelerde bulunan okullarda da genel temizlik uygulamaları gerçekleştirildi. Kurban Bayramı süresince kurban atıklarının çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi amacıyla bertaraf çukurları açıldı. Ayrıca vatandaşlardan gelen şikâyetler doğrultusunda gerekli izinler alınarak çöp ev temizliği çalışmaları yapıldı.

Hizmet Yerleşkesi’nde altyapı güçlendiriliyor

Belediye hizmet yerleşkesinde araç tamir ve konteyner bakım atölyesinin genişletilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Evsel Katı Atık Aktarma İstasyonu arkasına yapılan yeni depoya taşınma işlemleri tamamlanırken gerekli düzenlemeler gerçekleştirildi. Yerleşke içerisinde boya atölyesi faaliyetlerini sürdürürken belediyeye ait araçların temizliği için yıkama ve yağlama atölyesi de hizmet vermeye devam etti.

İlaçlama çalışmaları aralıksız sürdürüldü

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde yürütülen ilaçlama çalışmaları kapsamında yıl boyunca 50 litre pire ilacı, 250 kilogram ot ilacı ve 580 kilogram sinek ilacı kullanıldı. Bu çalışmalarla özellikle yaz aylarında artış gösteren haşere ve zararlıların kontrol altına alınması hedeflendi.

Mezarlıklarda düzenli bakım ve temizlik

İlçe genelindeki mezarlıklarda yıl boyunca bakım ve temizlik çalışmaları gerçekleştirildi. Mezarlıklarda dört kez ot ilaçlama yapılırken bir kez de ot biçme işlemi gerçekleştirildi. Resmi ve dini günler öncesinde genel temizlik yapılırken mezar taşlarının silinmesi ve temizlenmesi de ekipler tarafından gerçekleştirildi. İlçe sınırlarında bulunan 19 şehit mezarı ise düzenli olarak temizlenerek bakımı yapıldı.

Mevsimlik işçilerle mobil temizlik ekibi

Belediye tarafından görevlendirilen mevsimlik beden işçilerinden oluşturulan mobil ekip, kırsal mahallelerde cami bahçeleri, parklar, köy meydanları, umumi tuvaletler ve muhtarlık ofislerinde temizlik çalışmaları yaptı. Aynı ekip ilçe merkezindeki ana cadde ve ara sokaklarda temizlik faaliyetlerini sürdürürken boş arazilerin temizlenmesine de katkı sağladı.

105 camide halı yıkama hizmeti

Bursa Büyükşehir Belediyesi koordinasyonu ve Karacabey Temizlik İşleri Müdürlüğü organizasyonu ile ilçede bulunan 105 camide toplam 30 bin metrekare halı yıkama işlemi gerçekleştirildi. Bu çalışma sayesinde ibadethanelerin hijyenik koşullarda hizmet vermesi sağlandı.

Konteyner sayısı artırıldı, bakımlar yapıldı

2025 yılı içerisinde belediye tarafından 200’ü kendi imkânlarıyla, 153’ü ise hibe yoluyla olmak üzere toplam 353 çöp konteyneri temin edildi. Katı Atık Aktarma İstasyonu’ndaki kaynak atölyesinde 385 konteynerin bakım, onarım ve boyama işlemi yapılarak yeniden kullanıma sunuldu.

Ayrıca okul bahçeleri, ana caddeler, parklar ve cami bahçelerinde kullanılmak üzere 200 adet sallanır çöp kovası üretildi ve montaj çalışmalarına başlandı. Daha önce kullanılan 350 çöp kovasının bakım ve onarımı yapılarak yeniden hizmete kazandırıldı. Belediye işletmelerinde kullanılmak üzere metal malzemeden 16 adet (4’lü set) iç mekân sıfır atık kutusu üretildi. Bunun yanında bazı çöp konteynerlerinin çevresi suni çimle kaplanarak hem görsel hem de hijyen açısından düzenleme yapıldı.

Veterinerlik hizmetleriyle sokak hayvanlarına destek

Karacabey Belediyesi Veterinerlik Birimi, 2 veteriner hekim, 1 veteriner teknikeri, 4 saha personeli ve 1 temizlik personelinden oluşan kadrosuyla çalışmalarını sürdürdü. Sokaklardan toplanan hayvanların kısırlaştırma işlemleri yapılırken kuduz aşıları uygulanarak kulak küpesi ve mikroçip işlemleri gerçekleştirildi.

Yıl içinde 100 köpek ve 151 kedi kısırlaştırılırken, 148 köpek ve 115 kediye kuduz aşısı yapıldı. Sokaklardan 515 köpek ve 95 kedi toplanarak gerekli kontrolleri sağlandı. Tedavi edilen hayvan sayısı ise 126 köpek ve 154 kedi olarak kayıtlara geçti.

Rehabilitasyonu tamamlanan hayvanlar uygun ailelere sahiplendirilirken, trafik kazası veya hastalık gibi durumlarda yaralanan hayvanlara da gerekli tıbbi müdahaleler yapıldı. Yaralı yırtıcı kuşlar, tilkiler ve diğer yaban hayvanları ise ilgili kurumlara bildirildi.

Ayrıca öğrenciler için hayvan barınağı ziyaretleri düzenlenerek çocuklara hayvan sevgisi ve sorumluluk bilinci kazandırılmaya çalışıldı.

Runguçpaşa Mahallesi’nde 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ise 12 Aralık 2025 tarihinde Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden “Hayvan Bakımevi Çalışma İzin Belgesi” aldı.

33 milyon kilogram evsel atık toplandı

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından 2025 yılı boyunca ilçe genelinde toplam 33 milyon 768 bin 259 kilogram evsel katı atık toplanarak Katı Atık Aktarma İstasyonu’na taşındı. Ambalaj atıklarının toplanması ise 2024 Eylül ile 2025 Kasım ayları arasında lisanslı tesislerin ihaleye katılmaması nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ekim 2025’te yapılan ihale sonucunda Kasım ve Aralık aylarında ambalaj atıkları yeniden toplanmaya başlandı.

759 defin işlemi gerçekleştirildi

Karacabey Belediyesi Mezarlık Hizmetleri kapsamında 8 personel ve 4 araçla vatandaşlara hizmet verildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nden 400 takım cenaze levazımı temin edildi.

2025 yılı içerisinde ilçede toplam 759 defin işlemi gerçekleştirildi. Bu definlerin 291’i 1 No’lu Mezarlıkta, 110’u 2 No’lu Mezarlıkta, 306’sı kırsal mahalle mezarlıklarında yapılırken 52 cenaze ise ilçe dışına nakledildi.

Mezarlık Yönetmeliği uygulanmaya devam ediyor

Karacabey Belediye Meclisi’nin 1 Mart 2023 tarihli toplantısında kabul edilen Mezarlık Yönetmeliği kapsamında mezar üstü yapılar ve mezar bakım-onarım işlemleri için belediyeden izin alınması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda 2025 yılı içerisinde 309 vatandaşa Mezar Yeri Bakım ve Onarım Belgesi verildi.

Yeniköy Kamp Amirliği’nde yoğun sezon

Yeniköy Kamp Amirliği tarafından 2025 yılı boyunca piknik alanları, sahil bölgeleri, parklar ve yürüyüş yollarında kapsamlı temizlik ve bakım çalışmaları yürütüldü. Longoz, Kurşunlu Liman Parkı, Cemil Turan Parkı ve Ihlamur Park gibi alanlarda düzenli temizlik çalışmaları yapıldı.

Yaz sezonunda Kurşunlu Halk Plajı günlük olarak temizlenirken kış sezonunda haftalık temizlik uygulandı. Ayrıca Yeniköy, Malkara, Bayramdere ve Kurşunlu bölgelerinde toplam 193 kamyon moloz ve bahçe atığı taşındı.

2025 yılı yaz sezonunda Yeniköy Kamp Amirliği’ne bağlı 32 misafirhanede 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında toplam 3 bin 850 kişi konakladı. Sezon boyunca 55 engelli aile misafirhanelerden ücretsiz olarak faydalandı.

Karacabey Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri, yürütülen çalışmaların amacının daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir Karacabey oluşturmak olduğunu belirterek hizmetlerin aralıksız sürdürüleceğini ifade etti.

Karabatı: “Daha temiz ve yaşanabilir bir Karacabey için çalışıyoruz”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, şu ifadelere yer verdi: “Karacabey’imizin daha temiz, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir kent olması için Temizlik İşleri Müdürlüğümüz yıl boyunca yoğun ve özverili bir çalışma yürütmektedir. İlçe merkezimizde olduğu gibi kırsal mahallelerimizde de evsel atıkların düzenli şekilde toplanması, cadde ve sokaklarımızın temiz tutulması, pazar yerleri, okullar ve ibadethanelerde gerçekleştirilen temizlik çalışmalarıyla vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz.

Çevre temizliği ve atık yönetimi konusunda sadece rutin hizmetleri yerine getirmekle kalmıyor, aynı zamanda ilçemizin altyapısını güçlendirecek yatırımları da hayata geçiriyoruz. Yeni çöp konteynerlerinin temin edilmesi, mevcut konteynerlerin bakım ve onarımlarının yapılması, sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması ve çevre düzenlemeleriyle Karacabey’i daha düzenli ve daha temiz bir kent haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Öte yandan sokak hayvanlarının korunması ve sağlıklarının gözetilmesi de bizim için büyük önem taşıyor. Veterinerlik birimimiz tarafından yürütülen kısırlaştırma, aşılama ve tedavi çalışmalarıyla sahipsiz hayvanların yaşam koşullarını iyileştirirken, rehabilite edilen hayvanların sahiplendirilmesi için de çalışmalar yürütüyoruz.

Mezarlık hizmetlerinden çevre temizliğine, ilaçlama çalışmalarından sosyal alanların bakımına kadar birçok alanda görev yapan tüm ekip arkadaşlarıma özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Karacabey’i daha temiz, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yerel

UTKU, “KARACABEY’DE VE TÜRKİYE’DE YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞI BÜYÜYOR”

Yeni Parti Karacabey Kurucu Başkanı Mustafa Utku, ilçede yeni bir siyasi anlayışın temellerini attıklarını belirterek, farklı siyasi geleneklerden gelen isimleri ortak bir hedef etrafında buluşturduklarını söyledi. Türkiye’de siyasetin dilinin ve çalışma biçiminin değişmesi gerektiğini vurgulayan Utku, hedeflerinin yalnızca yeni bir parti örgütü oluşturmak değil, Karacabey’de ve Türkiye genelinde iktidar sorumluluğunu üstlenecek güçlü bir siyasi yapı kurmak olduğunu ifade etti.

Utku, Yeni Parti’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, liyakat, temiz siyaset ve ortak akıl ekseninde büyüyeceğini belirterek, siyasi geçmişler üzerinden yapılan tartışmalar yerine Türkiye’nin geleceğine odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Karacabey’de farklı siyasi çevrelerden isimlerin bir araya geldiğine dikkat çeken Utku, önümüzdeki süreçte yeni katılımlar ve sürpriz isimlerle örgüt yapısını daha da güçlendireceklerini açıkladı.

Utku’nun açıklaması şöyle;

“Türkiye siyaseti yeni bir dönemin eşiğinden geçerken, Karacabey’de de siyasetin alışılagelmiş kalıplarının dışına çıkan yeni bir hareket büyüyor. Yeni Parti’nin kuruluşuyla birlikte yalnızca yeni bir siyasi yapı değil, siyasetin nasıl yapılacağına dair yeni bir anlayış da ortaya konuluyor.

Biz bu yola yalnızca bir partiden başka bir partiye geçmek için değil, Türkiye’de siyasetin dilini, anlayışını ve çalışma biçimini değiştirmek için çıktık. Milletin iradesine, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmak için çıktık.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in çağrısı açıktır: Atatürk’le, Cumhuriyet’le ve Türkiye’nin ortak geleceğiyle sorunu olmayan bütün demokratları aynı çatı altında buluşmaya davet ediyoruz. Bu çağrı yalnızca geçmişte aynı siyasi partide bulunmuş insanlara değil; farklı siyasi geleneklerden gelmesine rağmen demokrasi, adalet, laiklik, eşit yurttaşlık ve özgür siyaset konusunda ortaklaşabilen herkese yöneliktir.

Karacabey’de bunun somut karşılığını şimdiden görüyoruz.

Kurmakta olduğumuz yönetim anlayışı yalnızca geçmişte aynı partide görev yapmış isimlerden oluşmuyor. Farklı siyasi partilerde görev almış, farklı siyasi geleneklerden gelen arkadaşlarımızı aynı yönetim anlayışı içerisinde buluşturuyoruz. Çünkü biz siyaseti insanların geçmişte ne yaptığı üzerinden değil, bugün Türkiye’nin geleceği için nerede durduğu üzerinden değerlendiriyoruz.

Bu nedenle yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızın siyasi geçmişleri üzerinden yürütülen tartışmaları da doğru bulmuyoruz. Biz geçmiş üzerinden siyaset üretmeye değil, geleceği kurmaya geldik. Kim nerede siyaset yaptı diye değil, bugün Türkiye için ne söylediğine ve yarın ne yapacağına bakıyoruz. İnsanların siyasi geçmişlerini veya hangi dönem hangi siyasi yapıda görev yaptıklarını tartışma konusu yapmak yerine, bugün ne söylediğimize ve yarın ne yapmak istediğimize bakılmalıdır.

Bizim için asıl mesele makam paylaşımı, geçmişin hesabı veya kişisel siyasi kariyerler değildir.

Bizler Karacabey’de de Türkiye genelinde de yalnızca siyaset yapmak için değil, iktidar olmak ve ülkenin yönetim sorumluluğunu üstlenmek için kenetlenmiş durumdayız.

Yerelde Karacabey’in, genelde ise Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek; siyaseti kavga ve kutuplaşma üzerinden değil, ortak akıl ve ortak hedef üzerinden yapmak istiyoruz.

Bu doğrultuda çok kısa süre içerisinde Garipçe Mahallesi Dr. Rüştü Özüt Caddesi No:25’te, Kurtbay Kasabı’nın üstündeki yeni çalışma merkezimizde çalışmalarımıza başlayacağız.

Üye çalışmalarımız da çok yakın zamanda başlayacak. Yeni Parti’ye katılmak isteyen yurttaşlarımız, uyelik.yeni-parti.org.tr üzerinden üyelik başvurularını şimdiden gerçekleştirebilirler.

Önümüzde çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştireceğimiz 1. Olağan Kongremiz var. Çok kısa süre içerisinde gerçekleştireceğimiz 1. Olağan Kongremizle birlikte Karacabey kamuoyunun yakından takip edeceği yeni katılımları, sürpriz isimleri ve daha güçlü bir örgüt yapısını kamuoyuyla paylaşacağız. Karacabey’de büyüyen bu hareketi, yalnızca bir siyasi parti örgütü olarak değil, farklı siyasi geçmişlerden gelen demokratların ortak gelecekte buluştuğu güçlü bir toplumsal yapı olarak büyüteceğiz.

Çiftçinin emeğinin karşılığını aldığı, gençlerin geleceğini başka ülkelerde aramak zorunda kalmadığı, esnafın ayakta kalabildiği, hukukun kişiye göre değişmediği, seçilmişlerin iradesine saygı duyulduğu, liyakat ve temiz siyasetin esas olduğu bir Türkiye istiyoruz.

Bu nedenle Cumhuriyet’e, demokrasiye ve Türkiye’nin ortak geleceğine inanan; siyasi geçmişi ne olursa olsun, bugün demokratik bir Türkiye için mücadele etmek isteyen herkese çağrımızdır:

Gelin, birbirimizin geçmişine değil, Türkiye’nin geleceğine bakalım.

Karacabey’de farklı siyasi gelenekleri aynı hedefte buluşturan bu yeni anlayışı hep birlikte büyütelim.

Çünkü bizim hedefimiz yalnızca yeni bir parti kurmak değil; Karacabey’de ve Türkiye’de milletin yeniden söz, yetki ve karar sahibi olduğu bir düzeni kurmak, iktidar sorumluluğunu üstlenmektir.

Biz Karacabey’de yalnızca yeni bir parti örgütü kurmuyoruz; yeni bir siyasi anlayışın temellerini atıyoruz.

Continue Reading

Yerel

CHP’DE YENİ YÖNETİM GÖREVE HAZIR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karacabey İlçe Başkanlığı’nda yeni yönetim resmen şekillendi. Bir süre evvel İlçe Başkanlığı görevine atanan Mehmet Çakır, yeni yönetim kurulunu oluştururken, teşkilatın önümüzdeki süreçte sahada daha güçlü ve daha aktif bir çalışma yürüteceğinin mesajını verdi.

Mehmet Çakır başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda Karacabey’in farklı kesimlerinden isimler yer alırken, toplam 21 kişilik yönetim listesi kamuoyuna duyruldu.

Yeni yönetim kurulunda; Güven Gürkan Salkoç, Kazım Koca, Ertan Şamdanlı, Metin Avcular, Sevinç Yalçın, Umut Çekiçoğlu, Cemil Arı, Zafer İlgezen, Halit Mert Tarlı, Onur Çaylı, İsmail Olcay Yağız, Mehmet İpek, Mustafa Erdal, İsa Aytekin, Salih Beyhan, Özge Gencer, Mert Dağlı, Gamze Özdemir, Cemil Sınmaz, Ebru Çekiçoğlu ve Saadet Çolak yer aldı.

“CHP’yi Karacabey’de daha güçlü hale getireceğiz”

Yeni yönetimin oluşturulmasının ardından değerlendirmelerde bulunan CHP Karacabey İlçe Başkanı Mehmet Çakır, önceliklerinin parti teşkilatını birlik ve beraberlik içerisinde daha güçlü bir noktaya taşımak olduğunu söyledi.

Çakır, yeni yönetimin farklı kesimleri temsil eden bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yeni yönetimimizi oluştururken Karacabey’in farklı kesimlerini ve partimizin bütününü kucaklayan bir anlayışı esas aldık. Önümüzdeki süreçte birlik ve beraberlik içerisinde, örgütümüzün tüm kademeleriyle sahada olacağız.” dedi.

Karacabey’in sorunlarını yakından takip edeceklerini belirten Çakır, vatandaşlarla daha fazla bir araya geleceklerini ifade ederek, “Bizim için siyasetin temel noktası vatandaşımızı dinlemek, sorunlarına çözüm üretmek ve Karacabey’in geleceğine katkı sunmaktır. CHP Karacabey İlçe Örgütü olarak bundan sonraki süreçte daha aktif, daha görünür ve daha güçlü bir teşkilat anlayışıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.

“Kapımız herkese açık”

Parti içerisinde birlik mesajı da veren Çakır, CHP’nin Karacabey’de toplumun farklı kesimleriyle daha güçlü bağ kuracağını belirterek, “Partimizin kapısı herkese açık. Karacabey için söyleyecek sözü, katkısı olacak herkesle ortak paydada buluşmaya hazırız. Yeni yönetimimizle birlikte önümüzdeki dönemde önemli çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni yönetimin önümüzdeki günlerde görev dağılımını gerçekleştirerek çalışmalarına başlaması beklenirken, CHP Karacabey İlçe Başkanlığı’nda Mehmet Çakır başkanlığındaki yeni dönem de böylece başlamış oldu.

Continue Reading

Yerel

PERSEİD METEOR YAĞMURU GÖKYÜZÜ TUTKUNLARINI BULUŞTURDU

Karacabey Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Cemre Vakfı’nın katkılarıyla Yeniköy Sahili’nde bu yıl 6’ncısı düzenlenen Perseid Meteor Yağmuru Etkinliği, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce gökyüzü ve astronomi meraklısını buluşturdu. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in organizasyonluğunda; bilim insanları, akademisyenler, astrofotoğrafçılar ve alanında uzman isimlerin katıldığı etkinlikte gün boyunca atölye, söyleşi ve bilimsel film gösterimleri gerçekleştirilirken, gece ise teleskoplarla gökyüzü gözlemleri yapıldı. Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, etkinliğin gençlerin bilime olan ilgisini artırması ve Yeniköy’ün tanıtımına katkı sağlaması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Gençlerimizin gözünü gökyüzüne, ufkunu geleceğe çevirmek istiyoruz. Karacabey’i ve Yeniköy’ü Türkiye’ye ve dünyaya çok daha güçlü şekilde tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Karacabey Belediyesi ev sahipliğinde ve Cemre Vakfı’nın katkılarıyla Yeniköy Sahili’nde gerçekleştirilen 6. Perseid Meteor Yağmuru Etkinliği, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen gökyüzü ve astronomi meraklılarını bir araya getirdi. Bilim insanları, akademisyenler, astrofotoğrafçılar ve alanında uzman isimlerin katıldığı organizasyon, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgi gördü. Ayrıca ortaya çıkan renkli görüntülerle de unutulmaz bir geceye sahne oldu.

Karacabey, doğası ve eşsiz sahilinin yanı sıra bu kez gökyüzünün büyüleyici güzelliğine ev sahipliği yaptı. Karacabey Belediyesi’nin “Yaz Seninle Güzel” etkinlikleri kapsamında, “Meteor Yağmuru Seninle Güzel” sloganıyla 8 Ağustos Cumartesi günü Yeniköy Sahili’nde düzenlenen Perseid Meteor Yağmuru Etkinliği, binlerce gökyüzü meraklısını aynı noktada buluşturdu.

Türkiye’nin dört bir yanından Karacabey’e gelen 25 binden fazla katılımcı, yılın en etkileyici doğa olaylarından biri olarak kabul edilen Perseid meteor yağmurunu izleme fırsatı buldu. Gün boyunca gerçekleştirilen çevre ve doğa temalı etkinliklerle başlayan program, gece yarısından itibaren gökyüzü gözlemiyle devam etti.

Bilim, doğa ve gökyüzü aynı gecede buluştu

Cemre Vakfı organizasyonuyla, Yaren Leylek’in hikayesini Türkiye’ye tanıtan doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in sunumunun yanı sıra, alanında uzman akademisyenler, yaban hayatı fotoğrafçıları ve bilim insanları katılımcılarla buluştu. Uzayın derinliklerinden buzullara, mikro dünyadan okyanuslara kadar farklı alanlarda çalışan uzman isimlerin bilgi ve deneyimlerini paylaştığı sunum ve konuşmalarla gün boyunca çevre, sıfır atık, COP31 ve iklim başta olmak üzere birçok konuda farkındalık oluşturuldu.

COP31 Gençlik Çadırı’nda gençlerle buluştular

Etkinlik, gündüz gerçekleştirilen atölyelerin ardından COP31 Gençlik Çadırı’nda düzenlenen söyleşilerle devam etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şahin Biba, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı ve Cemre Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gençler ve Cemre gönüllüleriyle bir araya geldi.

Buluşmada Prof. Dr. Hasan Mandal, COP31 süreci ve Cemre Vakfının çalışmaları hakkında Cemre Gönüllülerinin sorularını yanıtladı. Şahin Biba ve Fatih Karabatı ise yerel yönetimlerin çevre, sürdürülebilirlik ve doğanın korunmasına yönelik çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Etkinliğin en dikkat çeken yönlerinden biri de alanında uzman çok sayıda ismi katılımcılarla buluşturması oldu. Dr. Pedram Türkoğlu, Doç. Dr. Çetin Şengül, Dr. Semih Tareen, Şebnem Coşkun, Prof. Dr. Mustafa Sarı, Prof. Dr. Utku Perktaş’ın da aralarında bulunduğu akademisyen, bilim insanı ve uzmanlar etkinlikte yer aldı.

Cemre Vakfını anlatan Cemre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Gökgöz ise, doğayla kurulan bağın yalnızca doğayı izlemekten değil, onu koruma sorumluluğunu üstlenmekten geçtiğine dikkat çekti. Gökgöz, Cemre Vakfı olarak farklı yaş gruplarından insanları doğa ile buluşturan, çevre konusunda farkındalık oluşturan ve gönüllülüğü güçlendiren çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek, Perseid etkinliğinin de bu yaklaşımın önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Programda ayrıca merhum Prof. Dr. İsmet Arıcı’ya teşekkür plaketi eşi Franziska Arıcı’ya verildi. Serhat Tigrel’e de doğal hayata katkılarından ötürü teşekkür plaketi takdim edildi.

Yeniköy’de görsel şölen

Gündüz saatlerinde başlayan program, havanın kararmasıyla birlikte farklı bir atmosfere büründü. Teleskoplar, profesyonel fotoğraf ekipmanları ve gözlem noktalarıyla Yeniköy Sahili adeta açık hava gözlemevine dönüşürken, gökyüzünü izlemek isteyen vatandaşlar sahilde uzun süre vakit geçirdi.

Gece boyunca devam eden ana sahne sunumları ve gözlem etkinlikleri, bilimsel içeriği eğlenceyle buluşturdu. Gökyüzü meraklılarının teleskoplarla gerçekleştirdiği gözlemler ve etkinlik alanında oluşan kalabalık, görsel açıdan da renkli görüntüler ortaya çıkardı.

Türkiye’nin farklı noktalarından katılımın gerçekleşmesi ise organizasyonun Karacabey ve Yeniköy’ün tanıtımına sağladığı katkıyı bir kez daha ortaya koydu.

Başkan Karabatı: “Gençlerimizin gözünü gökyüzüne, ufkunu geleceğe çevirmek istiyoruz”

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, etkinliğe gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Karacabey’in kültür, sanat ve sporun yanı sıra bilimsel etkinliklerle de anılan bir kent olması için çalıştıklarını söyledi.

Başkan Karabatı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yeniköy Sahilimizde gerçekten çok özel ve unutulmaz bir gece yaşadık. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen misafirlerimizi Karacabey’imizde ağırlamanın mutluluğunu yaşarken; bilim insanlarımızı, akademisyenlerimizi, gökyüzü tutkunlarını ve özellikle gençlerimizi aynı ortamda buluşturduk. Ortaya çıkan tablo bizleri son derece mutlu etti.”

Gençlerin bilime ve araştırmaya olan ilgisinin kendileri için ayrıca değer taşıdığını vurgulayan Karabatı, “Biz gençlerimizin yalnızca bugünün değil, geleceğin de söz sahibi bireyleri olmasını istiyoruz. Merak eden, araştıran, sorgulayan ve dünyaya geniş bir pencereden bakabilen bir gençlik en büyük gücümüzdür. Bu nedenle gençlerimizin gözünü gökyüzüne, ufkunu ise geleceğe çevirecek organizasyonları çok önemsiyoruz. Söyleşide gençlerimizle bir araya gelmek, onların sorularını ve düşüncelerini dinlemek de gecenin bizim açımızdan en güzel anlarından biriydi.” diye konuştu.

“Yeniköy’ü daha güçlü tanıtacağız”

Başkan Karabatı, etkinliğin Yeniköy’ün turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması açısından da önemli olduğuna işaret ederek, Karacabey’in sahip olduğu doğal değerleri farklı organizasyonlarla daha geniş kitlelere tanıtmayı hedeflediklerini belirtti.

Karabatı, “Yeniköy; denizi, sahili ve doğal güzellikleriyle Karacabey’imizin en önemli değerlerinden biri. Bu güzel coğrafyanın bilimsel, kültürel, sportif ve sanatsal organizasyonlarla daha fazla tanınmasını istiyoruz. Bu gece ülkemizin birçok şehrinden misafirlerimizin burada olması, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Karacabey’i ve Yeniköy’ü Türkiye’ye ve dünyaya çok daha güçlü şekilde tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Karabatı ayrıca organizasyonun gerçekleşmesine katkı sağlayan Cemre Vakfı’na, bilim insanlarına, akademisyenlere, uzmanlara, belediye ekiplerine ve Yeniköy’e gelerek geceye ortak olan tüm vatandaşlara teşekkür etti.

Öte yandan gün boyunca devam eden programın ardından gece saatlerinde etkinliğin en çok beklenen bölümü başladı. Saat 00.00 itibarıyla ilçedeki ve etkinlik alanındaki tüm ışıkların kapatılmasıyla Yeniköy Sahili karanlığa büründü. Etkinliğe katılan binlerce gökyüzü meraklısı, uzmanların anlatımları eşliğinde Perseid meteor geçişlerini canlı olarak takip etti.

Işık kirliliğinin en aza indirilmesiyle birlikte katılımcılar gökyüzünü daha net gözlemleme imkanı bulurken, sahilde aynı anda binlerce kişinin gökyüzüne çevirdiği gözlerle Perseid meteor yağmurunu izlemesi gecenin en dikkat çekici anlarını oluşturdu.

Continue Reading

Trending