Basın İlan
“İNTERNET YASASI ACİLEN ÇIKARILMALI”

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda konuşan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sorunları ve beklentileri dile getirdi. Dijital Mecralar Komisyonu’nun TBMM’de yapılan toplantısına katılan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Dijital mecralar, sorunlar ve beklentiler” konulu bir konuşma yaptı.
Komisyon Başkanlığını Hatay Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Yayman’ın gerçekleştirdiği toplantı, çeşitli partilerden 17 milletvekilinin katılımıyla düzenlendi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler cemiyeti ve basın meslek kuruluşu adına konuşan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“Teknolojide yaşanan hızlı ilerlemenin paralelinde, bütün dünyanın değiştiği ve dönüştüğü bir süreç yaşıyoruz. İnanılmaz bir hızla gerçekleşen bu süreç ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmeleri beraberinde getiriyor. Bu gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü de, özellikle son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiş, ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunların çözümlenmesi bir yana, birbiri üzerine eklenmesiyle günümüzde adeta kaderine terk edilmiştir.
Sektörümüzde yaşanan sorunlar önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır.
Bu toplantıda medya sektöründe yaşadığımız bütün sorunlara ve detaylarına değinmek yerine, bu sorunlardan dijital mecralara ilişkin olanları sizler için özetlemek istiyorum. Bu kapsamda ilk olarak internet yasasının eksikliğini dikkatlerinize sunuyorum.
Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği hem bütün dünyada, hem de ülkemizde büyük bir gelişim gösterdi. Sektörde istihdam sağlayan gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri de maalesef yer almaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, konusunda acil düzenlemeye ihtiyacı vardır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’na yeni ek kaynak bulunarak desteklenmelidir.
Bu gerçekleştiği takdirde; Genel Kurul Üyesi olduğum için yakından takip ettiğim Basın İlan Kurumu’nun teknik altyapısı, internet sitelerine ilan ve reklam sevkini şimdiden gerçekleştirebilecek donanıma sahiptir. Basın İlan Kurumu aracılığıyla yayınlanan bütün ilanlar, hali hazırda Türkiye genelinde bine yakın yaygın ve yerel gazetenin internet sitesine entegre edilmiş “dijital ilan panosunda” yayımlanmaktadır. Türkiye’nin resmi ilan portalı olan “ilan.gov.tr” ile entegre çalışan sistem sayesinde resmi ilanlar, gazetelerin basılı nüshalarının yanı sıra, gazetelerin internet sitelerinde de milyonlarca kişiye erişmektedir.
Bu dijital entegrasyon sayesinde resmi ilanlar daha çok görünür hale gelmiştir. Bu sayede resmi ilanın yayınlanmasından beklenilen kamu menfaati de en üst seviyeye çıkmıştır. Tıpkı gazetelerde olduğu gibi radyo ve televizyonlar ile internet haber siteleri için de basın özgürlüğü kapsamında “Düzenleme, Destekleme ve Denetlemeyi” kapsayan “3D” Kuralı hakim kılınmalıdır. Sektörde yapılacak olan bu çalışmalar sonucu toplumun ihtiyacı olan tarafsız haberciliğin gerçekleşmesi sağlanırken, özel hayatın gizliliğinin ihlali, şantaj habercilik, cevap ve düzeltme haklarının korunması gibi sorunlu alanlara çözüm bulunacaktır.
Öte yandan cari açığa olumsuz katkı sağlayan ve uluslararası dijital platformlara ve sitelere akan milli kaynaklar da böylece vergilendirilebilecek, kontrol altına alınabilecektir. Bu konuda kapsamlı bir “İnternet Yasası” veya “Sosyal Medya Yasası” hazırlıkları yapıldığı konusu gündemde olmasına karşın, basın meslek örgütleri ve basın kuruluşları gelişmelerden habersiz kalmaktadır. Yasa taslağı TBMM’ye getirilmeden önce taraflar yasanın detayları konusunda bilgilendirilmeli, görüş ve önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım dijital mecralardaki haberciliğe ve etik anlayışına ilişkin sorunlar, aslında mesleğimizin diğer mecralarını da kapsamaktadır. Bu nedenle Türk basını 2022 yılına girdiğimiz bu günlerde, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır.
Bilindiği gibi bu yasanın ilk adımı 5311 Sayılı Basın Birliği Yasası’dır. Basın Birliği Yasası 28 Haziran 1938 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Türk basınına “meslek odası” düzenini getirmek üzere çıkarılan Basın Birliği Yasası, ne yazık ki sadece 8 yıl yürürlükte kalmıştır. Gerek şube kongrelerinin zamanında yapılamaması, gerekse pek çok bölgede gazete sahiplerinin toplantılara katılıp, kurulan komisyonlarda görev almaması nedeniyle yasa sadece Anadolu Ajansı’nda uygulanabilmiştir. Ardından ortaya çıkan politik çekişmeler nedeniyle “mesleği yerine getirmek için Birliğe zorunlu üye olmayı” gerektiren yasa, ne yazık ki 18 Haziran 1946’da yürürlükten kaldırılmıştır.
Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın özellikle dijital medya kurumlarında “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Oysa gazetecilik/habercilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Buna karşın mesleğe girişte gazetecilik alanında eğitim görmüş olma şartı bulunmamaktadır. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte rahatlıkla yükselebilmektedir.
Basın kuruluşları, hatta hiçbir kaydı olmayan internet haber siteleri, yoldan geçen herhangi birini, eline bir fotoğraf makinesi – cep telefonu vererek istihdam edebilmektedir. Bunun bir nedeni de ucuz işgücü kullanımıdır. Bu durum, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, özellikle dijital medyada tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. İşin acısı; bu tür insanları basın mesleğinden uzaklaştıracak herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
‘Gazetecilik Meslek Yasası’ olmamasının sonucu olarak; adı “gazeteci” olan ama mesleğimizi çıkarları için kullanmaktan başka niyeti olmayan kişilerin çirkin ilişkilerine tanık olmaktayız. Sektörde “adına gazeteci” diyen ama gazetecilik değil, kirli çıkar ilişkilerinin odağı olan bu insanlar basın mesleğini kirletmekte, toplumda mesleğimizin güvenilirliğini düşürmektedir. Bu sözde gazeteciler, siyasetçilerle, sanayici ve iş insanlarıyla, hatta kanundışı kişilerle içli dışlı ilişkilere girmekte, rüşvet almakta, kişisel çıkarları uğruna basın mesleğinin onurunu ayaklar altına almaktan çekinmemektedir.
Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası” teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp, dijital medyayı da kapsayacak şekilde yeniden çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı nitelikte olmalıdır. Siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların, akademisyenlerin ve basın meslek kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize mutlaka kazandırılmalıdır.”
Basın İlan
BASIN İLAN KURUMU’NUN YENİ YÖNETİM KURULU BELLİ OLDU

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 1. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Genel Kurul süresince görev yapacak Yönetim Kurulu’nun üyeleri ve denetçiler seçildi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada yeni üyelere “hoş geldiniz” diyerek, Genel Kurulu Türk basınının kalbinin attığı yer olarak gördüğünü söyledi.
Kurumun paydaşı olan gazete ve internet haber sitelerinin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşmaları ile daha nitelikli hale gelmelerinin en önemli hedefleri olduğunu kaydeden Erkılınç, “Kurumumuz Genel Kurul dâhil tüm birimleriyle bu amaç doğrultusunda büyük özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde basınımızın da gerçekçi bir yaklaşımla çalışmalarımıza katkı vermesini bekliyoruz” dedi.
33. Dönem Genel Kurulu’nun birbirinden değerli üyeleriyle güzel hizmetlere imza atacağı inancıyla alınacak kararların Türk basını ve Kurum adına hayırlar getirmesini temenni eden Erkılınç, toplantının açılışını gerçekleştirmek üzere en yaşlı üye sıfatıyla Nazmi Bilgin’i Divan’a davet etti.
“Bu kurul bir vaha ve hazine odası”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla Genel Kurul’un açılışını yapan Bilgin, yoklama alarak Genel Kurul üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nu bir “vaha” ve “hazine odası” olarak nitelendiren Bilgin, “Bu gelecek iki seneyi çok iyi değerlendirirseniz hayatınıza çok ciddi bilgi ve dostluk katabilirsiniz. Şöyle bir yapısına baktığımız zaman bu vahada, bu hazine odasında Türkiye’nin en önemli bilim adamları var.
Çeşitli üniversitelerin dekanları, öğretim üyeleri, hem iletişim hem hukuk hem de başka alanlardan hocalar var. Yine kendi alanlarında Türkiye’nin en iyi bürokratları var. Bunlardan yararlanmak, bilgi hazinenize birtakım şeyler katmak sizin elinizde. Yine bu salonda Türkiye’nin en saygın, üyesi en fazla basın kuruluşlarının başkanları ve yöneticileri var.
Türkiye’nin en büyük sendikasının başkanı var. Her tiraj grubundan gazete sahiplerinin temsilcileri bu salonda. Yine Cumhuriyetimizin yüz akı bir kadın valimiz var. Dünyanın hiçbir yerinde bu denli değerli kişileri bir arada görme imkânınız yok. Onun için bu süre zarfında bilgi, sevgi ve dostluk biriktirin” şeklinde konuştu.
“Böylesine güzel bir orkestranın bir de şefi olmak mecburiyetinde” diyen Nazmi Bilgin, “O da Sayın Genel Müdürümüz.
Başlangıçta zaman zaman çatışmalarımız oldu ama açıkçası şunu belirtmek isterim; özellikle internet gazeteciliğinin bir an önce bu ülkeye yerleşmesi konusundaki geniş vizyonu beni çok etkiledi. Bunu açık açık yüzüne karşı söylemek isterim. Çünkü geleceğin orada olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Bilgin’in konuşması sonrasında Basın, Hükümet ve Tarafsızlar gruplarından Genel Kurul üyeleri, Başkanlık Divanı’na oy birliği ile Prof. Dr. Zakir Avşar, Prof. Dr. Orhan Çelik ve Prof. Dr. Fatih Keskin’i seçti.
Divanın teşkilinin ardından Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetçiler Kurulu üyelerinin seçimine geçildi.
Seçim sonucunda Yönetim Kurulu üyeliklerine; Hükümet Grubu’ndan Prof. Dr. Edibe Sözen ve İdris Kardaş, Basın Grubu’ndan Mehmet Müftüoğlu ve Mehmet Ergün, Tarafsızlar Grubu’ndan ise Prof. Dr. Muharrem Özen ve Muhammed Ziyad Varol seçildi.
Denetçiler Kurulu ise Prof. Dr. Zakir Avşar, Baturhan Koçak ve Prof. Dr. Orhan Çelik’ten oluştu.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Sözen seçildi
Genel Kurulun ardından Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’nun 2025 yılı 5. Toplantısı yapıldı.
Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Edibe Sözen, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise İdris Kardaş seçildi.
Toplantıda ayrıca, Lozan Barış Antlaşması kapsamında ülkemizde azınlık statüsündeki topluluklarca çıkarılan gazetelere yapılacak yardımlara ilişkin kıstaslar belirlendi.
Bursa Bölge
BİK BÖLGE MÜDÜRÜ BAŞEĞMEZ’DEN KARABATI’YA ZİYARET

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Basın İlan Kurumu (BİK) Bölge Müdürü Osman Başeğmez’i belediye binasında ağırladı.
Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Basın İlan Kurumu (BİK) Bölge Müdürü Osman Başeğmez’i belediye binasında ağırladı. Bu görüşmenin, yerel yönetim ve medya kurumları arasındaki verimli işbirliğinin bir göstergesi olarak, yerel gazeteciliğin güçlendirilmesi ve kamuoyuna etkili iletişim sağlanması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Görüşmenin ana gündemi, basın sektörünün gelişimi ve yerel basının güçlendirilmesi oldu. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Osman Başeğmez’i belediyemizde görmekten büyük mutluluk duyduk. Kendisiyle Basın İlan Kurumu’nun yürüttüğü çalışmalar, yerel basının geleceği ve güçlendirilmesine yönelik projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.” dedi.
Yerel basının güçlendirilmesine yönelik projeler
Görüşmenin ardından Başkan Karabatı, Osman Başeğmez’in nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, BİK’in yerel basının gelişimine katkı sağlayacak projelerdeki desteklerini takdir ettiklerini belirtti.
Ziyaret sırasında, basının önemli bir kamu görevi üstlendiği ve yerel basının güçlendirilmesinin halkla doğru ve hızlı iletişim kurabilmenin temel unsurlarından biri olduğu vurgulandı. Görüşmenin ardından, Başkan Karabatı ve BİK Bölge Müdürü Osman Başeğmez, gelecekte yapılacak işbirliklerine dair olumlu mesajlar verdi.
Basın İlan
2025 YILI MÜDÜRLER DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Basın İlan Kurumu birim ve bölge müdürlerinin katıldığı toplantıda Kurumun geçmiş faaliyet dönemi değerlendirilerek geleceğe yönelik beklentiler istişare edildi. Basın İlan Kurumu üst yönetimi ve müdürleri “2025 Yılı Müdürler Değerlendirme Toplantısı” için Konya’da bir araya geldi.
Genel Müdür Cavit Erkılınç, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Genel Müdürlük birim müdürleri ile bölge müdürlerinin katıldığı değerlendirme toplantısında, Kurumun son bir yıllık döneme ilişkin faaliyetleri değerlendirilerek geleceğe yönelik beklentiler ve projeler konuşuldu.
Toplantıda yaptığı konuşmada Kurumun insan kaynağının verimli kullanılması konusuna dikkati çeken Genel Müdür Cavit Erkılınç, süreli yayınların mevzuata dair ödevlerini yerine getirip getirmediklerinin sıkı sıkıya takip edilmesini ve eksiklerin tamamlanması noktasında uyarı ve ikazların yapılmasını istedi.

Bölge müdürlerinin Basın İlan Kurumu ve Türk basını açısından gelir elde etme potansiyeli taşıyan projelerini dinleyen Erkılınç, “Bu projeleri hızlı bir şekilde uygulamaya koyabilirsek hem Kurumumuz hem de yayınlarımız rahat bir nefes alacak. Statükocu, mevcudu koruyan, kendine belirlediği yaşam ve çalışma alanlarının dışına çıkmakta zorlanan bir yönetim anlayışı çoktan geride kalmıştır. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız, gerekirse tekeden bile süt çıkaracağız” dedi.
Genel Müdür Erkılınç, resmî ilan ve reklam gelirlerindeki azalmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak fiyat tarifesine yapılacak yüksek zam oranıyla bu sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını; kimsenin “resmî ilan gelirleri gazetenin tüm giderlerini karşılayacak” yanılsamasına kapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Erkılınç, “Ya güç birliği yapılarak nitelikli gazeteler yoluna devam edecek ya da müstakil anlamda gazeteciliğini sürdürmek isteyenler masrafların çok daha az olduğu dijital gazeteciliği sürdürecek veya dijital gazeteciliğe geçecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ziyaretçi trafiklerinde manipülasyon yapan internet haber sitelerine uyarıda bulunan Erkılınç, “BİK Analitik, internet haber sitelerinin takibini sorunsuz gerçekleştiriyor. Son birkaç aydır sistemi yanıltmaya yönelik yeni bir yöntem geliştirdiklerinin ve bizi kandırdıklarını düşündüklerinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında okur odaklı gazeteciliğe vurgu yapan Erkılınç, internet haber sitelerinin okur odaklı, özgün ve nitelikli haber üretmeleri konusunda teşvik edilmesinin önemine değindi. Erkılınç’ın konuşmasının ardından birim ve bölge müdürleri, gündemdeki konular ile yeni reklam projelerine yönelik sunumlarını gerçekleştirdi.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login