Bursa Bölge
BURSA’YA CAN SUYU OLACAK VANA AÇILDI!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne su aktaracak by-pass hattını, planlanan tarihten 9 ay önce tamamlayarak devreye aldı.
Bursa’ya günlük 110 bin metreküp su sağlayacak by-pass hattı’nda vanalar açıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin içme suyu sıkıntısını giderecek dev bir yatırımı daha hayata geçirdi. Çınarcık Barajı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne günlük 110 bin metreküp su aktaracak bypass hattı, düzenlenen törenle devreye alındı. Başkan Mustafa Bozbey, ‘’1 Eylül’de vanayı açacağız demiştik, bugün Bursalıları Çınarcık Barajı’nın suyuyla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz’’ dedi.
İklim değişikliğinin de etkisi ile yaz aylarının kurak geçeceğine dair bilimsel raporları dikkate alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin geleceğini güvence altına almak adına vizyoner bir projeyi daha hayata geçirdi.
Çınarcık Barajı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne su aktarımı sağlayacak olan bypass hattını 9 ay öne çeken Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer ve Doğancı barajlarının alarm verdiği bir dönemde hattı devreye alarak, olası bir susuzluk probleminin önüne geçti. Günlük 110 bin metreküp suyu kente kazandıracak hattın vanası düzenlenen törenle açılarak devreye alındı. Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ndeki törene, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Milli Savunma ve Milli Eğitim eski Bakanı Turhan Tayan, CHP Bursa Mlilletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz ile Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ yöneticileri katıldı.
9 ay önce tamamlandı
Törenin açılışında konuşan Başkan Bozbey, Bursa’nın geleceği adına çok önemli bir adım attıklarını söyledi. Çınarcık İçme Suyu Projesi kapsamında hayata geçirilen bypass hattına ilk suyun verildiğini ve bu önemli yatırımı devreye aldıklarını dile getiren Başkan Bozbey, ‘’Bu yıl kentimiz oldukça az yağış aldı. Dolayısıyla son aylarda Doğancı ve Nilüfer barajlarımızdaki su seviyeleri kritik düzeylerin altına düştü. İşte tam da böylesi zorlu bir dönemde Çınarcık İçme Suyu Projemizi hızlandırdık ve planlanan bitiş tarihini 9 ay öne çektik. Zaman kaybetmeden, Çınarcık Barajı’ndan 110 bin metreküp kapasiteyle kentimize su sağlayacak olan bypass hattını devreye aldık. Burada arıtılan Çınarcık Barajı’nın suyu, hemşehrilerimize sağlıklı ve güvenli şekilde ulaştırılacak’’ diye konuştu.
Bursa’nın su geleceği güvende
Hedeflerinin, 2026 yazında Çınarcık Barajı’nı tam kapasiteyle hizmete alarak Bursa’nın içme suyu güvenliğini çok daha güçlü hale getirmek olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, ‘’Bu sayede kentimiz, günlük 300 bin metreküp kapasiteli dev bir içme suyu arıtma tesisine, 96 kilometrelik içme suyu hattına ve 26 bin metreküp hacimli 4 adet içme suyu deposuna kavuşmuş olacak. Çınarcık Barajı, Doğancı ve Nilüfer barajlarıyla birlikte 2060 yılına kadar Bursamızın içme suyu ihtiyacını karşılamaya yetecek. Bu yatırım, Bursamızın geleceğine yapılmış önemli bir yatırımdır. Projenin daha düşük maliyetlerle, bütçemize yük olmayacak yöntemlerle yapılması elbette mümkün olabilirdi. Ancak bu durum, projenin Bursamız için ne kadar gerekli ve değerli olduğunu değiştirmez. Bu vesileyle, projeye katkı sunmuş tüm geçmiş dönem yöneticilere de Bursalılar adına teşekkür ediyorum’’ dedi.
Başkan Bozbey’den tasarruf çağrısı
Suyun değeri bilinmedikçe yatırım yapmanın ve proje geliştirmenin bir şey ifade etmeyeceğini söyleyen Başkan Bozbey, ‘Su tasarrufu konusunda özen göstermeye devam etmek zorundayız. 1 Eylül’de olmamıza rağmen hava sıcaklığı henüz düşmüş değil. Vatandaşlarımızdan bir müddet daha suyu tasarruflu kullanmalarını rica ediyorum. Ayrıca hemşehrilerimiz her çağrımızda su kullanımını azaltıp duyarlılık gösteriyorlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum’’ dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlarını sadece tesisler ve altyapıyla sınırlandırmadıklarını belirten Başkan Mustafa Bozbey, ‘’Aynı zamanda suyun doğru kullanımı, vahşi sulamanın önlenmesi, yağmur sularının toplanması ve arıtma kapasitemizin artırılması için de kararlılıkla çalışıyoruz. Bursamızı geleceğe taşıyacak olan şey, sadece altyapı değil, bu konudaki toplumsal farkındalıktır. Bugün atacağımız bilinçli adımlar, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır’’ şeklinde konuştu.
“Kentimize hayırlı olsun”
Açılışı gerçekleştirilen önemli projenin birçok kurumun birlikte çalışmasıyla hayat bulduğunu sözlerine ekleyen Başkan Bozbey, ‘’Bizlere destek olan Bursa Valimiz Erol Ayyıldız’a, Devlet Su İşleri’ne, Karayolları Bölge Müdürlüğümüze, Orman Bölge ve İl Çevre Müdürlüğümüze, Kayapa ve Hasanağa Organize Sanayi Bölgeleri yönetimine teşekkür ediyorum. Emeği geçen BUSKİ Genel Müdürlüğümüze, mühendislerimize, işçilerimize ve sahada gece gündüz çalışan tüm arkadaşlarıma da yürekten teşekkür ediyorum. Onların özverisi sayesinde Bursamız böylesi kritik bir dönemde suya kavuştu. 1 Eylül de vanayı açacağız dedik ve tam tarihinde, Bursalıları Çınarcık Barajı’nın suyuyla buluşturuyoruz. Çınarcık Barajı Bypass Hattı’nın kentimize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.
Eski Bakan Turan Tayan ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kentin su sorununa çözüm olacak proje için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve emeği geçenlere teşekkür etti. DSİ 1. Bölge Müdürü İnan Gündüz de projenin bir mühendislik başarısı olmasının yanı sıra kurumlar arası iş birliğinin ve güçlü koordinasyonunun önemli bir örneği olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından Çınarcık Barajı Bypass Hattı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne ilk su verildi.
Bursa Bölge
MATLI: “İŞİNİ DOĞRU YAPAN ÜRETİCİ KORUNACAK, TÜKETİCİ DOĞRU BİLGİLENDİRİLECEK”
Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gıda etiketlerinde yapılan düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Matlı, “Gıda etiketlerinde bilgi kirliliğini bitiren ve tüketiciyi en doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçlayan bu yeni dönem, hem halk sağlığını hem de işini doğru yapan üreticiyi koruyan önemli bir adımdır” dedi.
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’ndaki kapsamlı revizyonu değerlendirdi. Bakanlığın güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim vizyonuna tam destek verdiklerini vurgulayan Başkan Matlı, hayata geçirilen yeni uygulamaların, sektörde şeffaflık ve güveni güçlendireceğini söyledi.
Düzenlemeyle bilgi kirliliği son buluyor
Yeni düzenlemeyle birlikte gıda ambalajlarında kullanılan yanıltıcı ifade ve görsellere son verildiğini belirten Başkan Özer Matlı, “Artık etiketlerde ‘günlük’ ifadesine 24 saat sınırı getirilmesi, aroma kullanılan ürünlerde gerçek meyve görseli kullanımının yasaklanması, ‘doğal’, ‘hakiki’ gibi ispatı olmayan ve tüketiciyi yanıltan ifadelerin suistimal edilmesinin önlenmesi, ambalajlı ürünlerde ‘taze sıkılmış’ gibi ifadelerin kaldırılması tüketicinin doğru ürüne ulaşmasını sağlayacaktır” dedi. Özellikle sanayi tipi üretimlerde ‘ev yapımı’ ifadesinin yasaklanmasının ve işletme isimlerinin tüketiciyi yanıltacak şekilde ön plana çıkarılmamasının haksız rekabeti ortadan kaldıracağını kaydeden Matlı, “Bu durum, sadece vatandaşımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda işini doğru yapan, etik kurallara uygun üretim gerçekleştiren gıda işletmecilerimiz için de adil bir pazar ortamı oluşturacaktır” diye konuştu.
Restoran ve kafelerde şeffaflık dönemi
Toplu tüketim yerlerine getirilen bilgilendirme zorunluluğuna dikkat çeken Başkan Matlı, vatandaşların sadece market raflarında değil, restoran, kafe ve kantin gibi alanlarda da ne tükettiğini bilmeye hakkı olduğunu söyledi. Matlı, “Menülerde gıdanın bileşenlerinin ve kalori değerlerinin sunulacak olması, tüketici bilincini en üst seviyeye taşıyacaktır” dedi. Düzenlemenin sosyal sorumluluk boyutuna da değinen Matlı, ambalajlarda çocukların gelişimini etkileyebilecek figürlerin yasaklanmasının çok yerinde bir adım olduğunu ifade ederek, “Gelecek nesillerimizin fiziksel ve psikolojik sağlığını koruyan her türlü düzenlemenin yanındayız” diye konuştu.
Bilinçli toplumun temeli: Gıda okuryazarlığı
Bakanlığın attığı bu adımların toplumsal bir kazanıma dönüşmesi için tüketici farkındalığının da artması gerektiğini belirten Özer Matlı, “Düzenlemeler ne kadar güçlü olursa olsun, gıda okuryazarlığı ve etiket okuma alışkanlığı bilinçli toplumun temelidir. Toplumumuzun doğru bilgilendirilmesi ve tarımsal ticaretin güvenli bir zeminde yürütülmesi için atılan bu adımlar dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Güvenli gıda arzını stratejik bir mesele olarak görüyor ve bu vizyonu her platformda destekliyoruz’ dedi.”
Bursa Bölge
BELEDİYEDEN ANLAMLI KAMPANYA
Mustafakemalpaşa Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürmek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla “Çocuk Gülerse Dünya Güler” sloganıyla bağış kampanyası başlattı.
23 Nisan’ın taşıdığı anlam ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün ruhundan ilham alınarak hayata geçirilen kampanya ile, çocukların mutluluğunu çoğaltmak hedefleniyor. Kampanya kapsamında vatandaşların kullanmadıkları ancak iyi durumda olan oyuncak, bisiklet, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları toplanarak ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacak. Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yürütülecek çalışma ile hem kaynakların verimli kullanılması hem de çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Kampanya kapsamında; temiz oyuncaklar, kullanılabilir bisikletler, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları kabul edilecek. Bağışlar; Mustafakemalpaşa Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Murat Uzgur Engelsiz Yaşam Merkezi ve Belediye Güvenlik Noktalarına teslim edilebilecek.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin en anlamlı göstergesidir. Bizler de bu özel ayda başlattığımız kampanya ile Atatürk’ün emanetine sahip çıkmayı, çocuklarımızın yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Kullanmadığımız eşyaları paylaşarak bir çocuğun hayatına dokunabiliriz. Dayanışmayı büyütmek için tüm hemşehrilerimizi kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum.” dedi.
Bursa Bölge
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE YENİ DÖNEM
Bursa yerel siyasetinde taşları yerinden oynatan kritik belediye meclis toplantısı sona erdi. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ardından, belediyenin yeni yönetimini belirlemek üzere toplanan meclis, tercihini yaptı. Yapılan üç turlu oylamanın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim AK Parti’ye geçti.
Seçimin galibi Şahin Biba oldu
Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan meclis oturumunu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yönetti. Meclis üyelerinin yoğun katılım gösterdiği seçimde, Cumhur İttifakı’nın adayı olarak belirlenen AK Partili meclis üyesi Şahin Biba, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçildi. Bu seçim sonucuyla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’ye geçen yönetim yetkisi yeniden AK Parti kadrolarına devredilmiş oldu.

Muhalefetten boykot kararı: CHP ve İYİ parti sandığa gitmedi
Seçim sürecine damga vuran en önemli gelişme, muhalefet kanadının aldığı protesto kararı oldu. CHP grubu, Bozbey’in görevden alınma sürecine tepki göstererek aday çıkarmayacaklarını ve oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. CHP’ye İYİ Parti’li meclis üyelerinin de eşlik etmesiyle birlikte muhalefet blok halinde sandığa gitmedi. Bu durum, meclis aritmetiğini tamamen Cumhur İttifakı lehine çevirirken, seçimlerin seyrini de doğrudan belirledi.
Üç turlu kritik oylama süreci
Meclis tüzüğü gereği yapılan oylamada, sonuç üçüncü tura kalırken oy dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Birinci Tur: Gerekli olan üçte iki çoğunluk aranırken, Şahin Biba 61 oy aldı. Çoğunluk sağlanamadığı için bir sonraki tura geçildi.

İkinci Tur: Katılımcıların tercihlerinde küçük bir değişim yaşandı ve Biba’nın oy sayısı 60 olarak kaydedildi. Bu turda da kesin sonuç alınamadı.
Üçüncü Tur: Salt çoğunluğun (üye tam sayısının yarısından bir fazlası) yettiği son turda Biba, yeniden 61 oy alarak başkanvekillik koltuğuna oturdu.
Belediye önünde arbede: Polis müdahale etti
Meclis salonunda siyasi bir yarış sürerken, dışarıda ise halkın ve partililerin tepkisi vardı. Belediye binası önünde toplanan kalabalık gruplar arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı. Tansiyonun yükselmesiyle çıkan arbedeye polis ekipleri hızlı bir şekilde müdahale etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, emniyet güçleri kalabalığı dağıtarak meclis binası çevresinde bariyerlerle koridor oluşturdu.

Bursa siyasetinde yeni sayfa
Bu seçimle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim yapısı resmen el değiştirdi.
Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğüyle göreve gelen Şahin Biba’nın, görev süresi boyunca izleyeceği strateji ve kent yönetimindeki öncelikleri Bursa halkı ve siyasi çevreler tarafından şimdiden merak konusu oldu.
-
Bursa Bölge6 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel6 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması





Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login