Connect with us

Bursa Bölge

BOZBEY: “BURSA DEPREM RİSKİNE KARŞI SAVUNMASIZ!”

Bursa Büyükşehir Belediyesi büyük bir afette kullanılmak üzere Afet Yönetim Merkezi kurmayı planlıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümünde şehrin deprem riskini konuştu. Bursa’daki muhtemel depreme karşı, binaların dirençli hale getirilmesi için yapılan projeleri anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Maalesef Bursa’nın büyük bir kısmı deprem riskine karşı savunmasız.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Marmara Depremi’nin 25. Yıldönümünde, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yakın bir tarihte beklenen muhtemel Marmara Depremi’ne karşı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ortak yürütülen projede yapılan bina hasar risk analizlerinde doğrultusunda Bursa’nın büyük bir kısmının deprem riskine karşı savunmasız olduğunu söyledi.

Bozbey konuşmasının devamında, “Plansız yapıların en aza indirilmesi, kaçak yapıların önlenmesi, ulaşım ağları ve tahliye rotalarının belirlenmesi konuları üzerine arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor ve bizim önceliklerimiz arasında yakın zamandaki depreme hazırlık var.” diye konuştu.

MUSTAFA BOZBEY

Riskli mahalleler taranıyor

Bursa’nın riskli mahallelerinde ev ev taranarak yüksek riskli yapıların tespit edilmeye çalıştığını ifade eden Başkan Bozbey, “Bursa hepimizin bildiği gibi deprem açısından çok riskli bölgede yer alıyor. Bursa ve çevresinde deprem oluşturabilecek birçok aktif fayın olduğunu biliyoruz. En son daha önce Nilüfer’de başlattığımız fayların yer tespiti sonuçlarını, seçim öncesi ve sonrası paylaştık. Fay hattı stadyum ile hastanenin arasından geçiyor ve kentin içinden geçip Yenişehir’e kadar uzanıyor. 1855 depremini zaman zaman bize en büyük yıkıcı deprem diye anlatırlar. O zamanki nüfusun yüzde 5’ini kaybetmişiz. O depremin benzerinin bu günlerde olduğunu düşünün, felaketin boyutu inanılmaz olur. Göreve geldiğimiz günden bu yana Bursa’yı depreme karşı daha dirençli hale getirmek için arkadaşlarımız yoğun bir şekilde stratejik hedefler ortaya koyuyorlar. Bunun yanında toplumun da bilgilendirilmesi son derece önemli. Tabi bu çalışmaların başında Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ortaklaşa yürütülen bir proje var. Bu projeyle Bursa Büyükşehir Belediyesi risk azaltma ve önleme projesi yürütülüyor. Bu projeyle birlikte Bursa’da hasar riski yüksek yapı analiz ediliyor ve çözüm önerileriyle birlikte rapor hazırlanıyor. Bu raporlardaki çözüm önerileri doğrultusunda da ilgili dairelerimiz işlemlerini hemen başlatıyor. Bu çalışmayla birlikte muhtemel depremde kritik yol ağları da belirlenerek kentsel direnç planı da ortaya çıkıyor. Devam eden bu proje çerçevesinde Bursa’nın büyük bir kısmının deprem riskine karşı oldukça savunmasız olduğunu ortaya koymuştur.” şeklinde konuştu.

“Afet Yönetim Merkezi çalışmalarımız da hızla devam ediyor”

Deprem öncesi hazırlıkların süratle devam ettiğini belirten Bozbey, “Plansız yapıların en aza indirgenmesi, kaçak yapıların önlenmesi, ulaşım ağları ve tahliye rotalarının belirlenmesi konuları üzerine arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor ve bizim önceliklerimiz arasındadır. Ayrıca analizler doğrultusunda gerekli görülen kamu binaları, altyapı ve kritik tesislere erken uyarı sisteminin kurulması üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Erken uyarı sistemiyle kritik tesisleri kontrollü kapama sistemleri devreye alınacak ve acil durumlarda zaman kazanılacaktır. Afet Yönetim Merkezi çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Büyükşehir belediyesi olmamıza rağmen, belediyemize ait afet yönetim merkezimiz yok. Afet ve acil durumlarda yapılacak müdahalelerin etkin ve kesintisiz olmasını sağlamalıyız. Sıvılaşma olan zeminlerde deprem katlanarak etkisini gösteriyor. Bursa’nın afete dirençli hale getirilmesi hepimizin sorumluluğundadır.” Yapılan test çalışmalarının neticeleri önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak. Çöküntü bölgelerinde kentsel dönüşüm planlamaları gündeme gelecek. Bu arada hükümet tarafından seçim öncesinde kamuoyuna İstanbul Kanunu olarak duyurulan ve Marmara Bölgesinde İstanbul çevresindeki büyükşehirleri de kapsayacak genel düzenlemenin de yapılması bekleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

‘ENGEL OLMA, FARKINDA OL’

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından özel gereksinimli bireylerin gündelik hayattaki rolünü artırmak, karşılaştıkları gerçek engellere dikkat çekmek ve dayanışmayı artırmak amacıyla Dünya Engelliler Günü kapsamında birbirinden farklı etkinlikler düzenliyor.

Bursa’nın engelsiz ve herkes için erişilebilir bir kent olması hedefiyle çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla 2-26 Aralık tarihleri arasında birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Dart yarışmasından satranç turnuvasına, atölyelerden konserlere kadar bir dizi etkinlik hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin de herkes gibi engelsiz bir yaşam sürmesini hedefliyor. Bir ay boyunca sürecek etkinlikler için Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesapları takip edilebilir.

‘Farklılıklarımızla daha güçlüyüz’

Dünya Engelliler Günü kapsamında ‘Engelli Farkındalık Yürüyüşü’ düzenlendi. Ulu Cami önünde bir araya gelen özel gereksinimli bireylere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i temsilen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar eşlik etti. ‘Farklılıklarımızla Daha Güçlüyüz’ yazılı pankart taşıyan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle ‘Engel olma, farkında ol’ mesajı verdi. Büyükşehir Belediye Bandosu’nun da eşlik ettiği yürüyüş, Atatürk Anıtı’nda sona erdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından  çelenk sunumu gerçekleştirildi.

“Engelli bireyler yaşamın her alanında yer almalı”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, bir ay boyunca Bursa genelinde farkındalık etkinliklerinin devam edeceğini belirterek, “Engelli bireylerimizin toplumda daha görünür olması hedefiyle bir ay boyunca çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Engelsiz Bursa’ hedefiyle her alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, engelli bireylerin yaşamın her alanında aktif şekilde yer almasını sağlamak” dedi.

Continue Reading

Bursa Bölge

MATLI, BTSO BAŞKANLIĞINA ADAY

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) 2026 yılında gerçekleştirilecek seçimler öncesi kulisler hareketlendi. Karacabeyli iş insanı ve Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı’nın, Bursa iş dünyasından gelen yoğun talep doğrultusunda BTSO Başkanlığına aday olacağı öğrenildi.

2013 yılından bu yana BTB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Matlı, uzun yıllardır sürdürdüğü başarılı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. İş dünyasında stratejik projeleri ve girişimci vizyonuyla tanınan Matlı, BTSO Başkanlığına aday olarak Bursa iş dünyasının çatı kuruluşunda etkin rol almayı hedefliyor. Yakın çevresinden edinilen bilgiye göre Matlı, önümüzdeki günlerde resmi açıklamasını yapacak ve adaylık süreci resmen başlayacak. BTSO Başkanlığı görevini halen İbrahim Burkay yürütüyor; Burkay’ın yeniden aday olup olmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Önemli görevler ve kariyer

25 Şubat 1968 tarihinde Karacabey’de doğan Özer Matlı, Bursa Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. Ticaret alanındaki yeteneği ve ilgisi nedeniyle yüksek öğrenimini yarıda bırakarak, Karacabey’in saygın sanayicilerinden rahmetli babası Ömer Matlı’nın yanında iş hayatına atıldı. 1995 yılında babasının vefatının ardından aile şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Matlı, halen Matlı Şirketler Grubu’nu yönetiyor ve şirketlerini Bursa başta olmak üzere Türkiye genelinde büyütmeye devam ediyor.

Özer Matlı, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1995-1999 yılları arasında Meclis Başkan Yardımcılığı, 1999-2005 yılları arasında Meclis Üyeliği ve 2005-2013 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2013 yılında BTB Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Matlı, bu görevi bugüne kadar başarıyla sürdürüyor. 2018’de gerçekleştirilen TOBB 74. Genel Kurulu’nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Matlı, aynı zamanda Türkiye Ürün İhtisas Borsası Yönetim Kurulu üyeliğini de yürütüyor.

Karacabeyli iş insanı olarak köklü bir geçmişe sahip Matlı, Bursa iş dünyasında hem sanayi hem de ticaret alanındaki deneyimiyle tanınıyor. BTSO Başkanlığı adaylığıyla, şehrin ekonomisine ve iş dünyasına yön verecek yeni projeler geliştirmeyi hedefleyen Özer Matlı’nın BTSO’ya aday olacak olması Karacabey kamuoyunda da memnuniyetle karşılandı.

Continue Reading

Bursa Bölge

KARABATI, “ENGELLERİ KALDIRMAK TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR”

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajında, engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek ve toplumsal farkındalığı artırmak için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla erişilebilir ve kapsayıcı hizmetler üretmeye devam ettiklerini belirten Başkan Karabatı, “Sosyal belediyecilik anlayışımızla her zaman engeli bireylerimizin yanlarındayız.” dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, engelli bireylerin toplumsal yaşamda karşılaştıkları güçlüklerin ortadan kaldırılması ve yaşam kalitelerinin artırılması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Başkan Karabatı mesajında; “Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında var olmaları, üretmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri ve sosyal yaşama eşit şekilde katılmaları için hepimize görev düşmektedir. Engelleri kaldırmanın yolu, empatiyle ve dayanışmayla hareket etmekten geçmektedir.” ifadelerini kullandı.

Karacabey Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışıyla engelli bireylerin yanında olduklarını belirten Başkan Karabatı, belediye hizmetlerinde erişilebilirlik standartlarını yükseltmek, engelli vatandaşların ihtiyaçlarına duyarlı projeler geliştirmek ve farkındalık çalışmaları yürütmek için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.

Karabatı, “Engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak sadece fiziki düzenlemelerle değil, toplumsal bilinçle mümkündür. Onların güçlü yönlerini destekleyerek üretken bireyler olarak topluma kazandırmak, daha adil ve duyarlı bir toplum olmanın temel göstergesidir.” diyerek tüm engelli bireylerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı.

Belediye Başkanı Karabatı, Karacabey’de yaşayan tüm vatandaşlara da çağrıda bulunarak, engelli bireylerin yaşamına değer katacak her adımın, daha yaşanabilir bir kent ve daha güçlü bir toplum inşa etmek anlamına geldiğini vurguladı.

Continue Reading

Trending