Basın İlan
YAZILI BASININ KADERİ GENEL KURULA KALDI!

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, yerel gazeteleri ekonomik olarak kapanmanın eşiğine getirecek maddeler içerdiğini söyledi. Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda da aynı şekliyle kabul edilmesi halinde Anadolu’da yayın yapan gazetelerin ekonomik olarak çıkmaza gireceğine dikkat çeken Kolaylı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun değişiklik taleplerinin dikkate alınmasını, yerel gazetelerin feda edilmemesini istedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi tarafından 26 Mayıs’ta TBMM’ye sunulan 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Abdullah Güler Başkanlığı’nda toplanan TBMM Adalet Komisyonu’nda, bazı maddelerde değişiklik yapılarak kabul edildi.
Adalet Komisyonu Toplantısı’na TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın yanı sıra Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan ve TGK Genel Koordinatörü Sinan Tunç da katıldı.
Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri değerlendiren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşen TBMM Adalet Komisyonu’nun, bazı maddelerde düzenleme yapsa da, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun değişiklik taleplerinin önemli bir kısmının göz ardı edildiğini söyledi. Adalet Komisyonu’ndan geçen kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda da aynı şekliyle kabul edilmesi halinde Anadolu’da yayın yapan gazetelerin kapanma noktasına geleceğine vurgulayan Kolaylı, yerel gazetelerin feda edilmemesini istedi.
Kolaylı, Türkiye genelinde örgütlü 9 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara üye ve temsil yetkisi veren toplam 86 gazeteciler cemiyeti ile basın meslek örgütünün üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nca hazırlanan raporun birçok maddesinin, Adalet Komisyonu’nca dikkate alınmamasının üzücü olduğunu söyledi. Nuri Kolaylı,“Yoğun çabalarımız bir ölçüde yararlı olsa da, istediğimiz sonuçlara henüz tam anlamıyla ulaşamadık. Şimdi gözümüz TBMM Genel Kurulu’nda. Umuyoruz TBMM Genel Kurulu önerilerimizi dikkate alır ve yerel gazeteler kapanmanın eşiğine gelmez. Yaptığımız görüşmeler, görüşlerimizin dikkate alınacağı yönünde olsa da, TBMM Genel Kuruluna kadar yerel gazetecilerin rahat uyku uyuyamayacağına dikkat çekmek istiyorum. Basın İlan Kurumu mevzuatı ile ilgili bölümü, BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan’ın katkılarıyla hazırlanan raporda yer alan öneriler, basın özgürlüğü, basın çalışanlarının özlük hakları ve yerel gazeteler açısından büyük önem taşıyor. Adalet Komisyonu’ndan geçen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak defalarca dile getirdiğimiz sorunlardan bazılarına çözüm getirse de, beklentilerimizi tam olarak karşılamamaktadır.” diye konuştu.
Açıklamasında yasa teklifinin olumlu ve olumsuz yanlarına vurgu yapan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, şunları söyledi: “İnternet Yasası kapsamında beklediğimiz bazı yasal düzenlemelerin kanun teklifinde yer alması, bu mecrada görev yapan meslektaşlarımızın gazeteci sayılacak olması sevindiricidir. Ancak, meslektaşlarımızı zor durumda bırakma ihtimali olan; “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı yeni bir suç oluşturulması, bizleri endişelendirmektedir. Yoruma açık olan bu düzenleme, somut olmayan gerekçelerle gazetecilerin cezalandırılmalarının yolunu açabilecektir. Bu konuda Adalet Komisyonu üyelerini detaylı olarak bilgilendirdik. Meslektaşlarımızın haber kaynağını açıklamak zorunda kalmamalarına yönelik değişiklik yapılması sevindiricidir. Ancak, 29. maddenin üzerinde daha detaylı çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Basının sansürlenerek değil, özgürleşerek topluma ve demokrasiye katkı sağlayabileceğini tekrar hatırlatmak istiyorum.”
Başkan Kolaylı, diğer maddelere ilişkin çekince ve önerilerini şöyle sıraladı: “Öncelikle, basın sektöründe fikir işçisi olarak çalışan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanabilmesi için, Basın Kartı şartının kaldırılarak 5953 sayılı yasaya tabi olmalarının yeterli sayılmasını öneriyoruz. 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un ilgili maddesi, “Bu Kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir” diyor. Bu tarif kapsamında görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanmasını, meslektaşlarımız adına talep ediyoruz.
Yine teklifin 14. Maddesine göre Basın Kartları Komisyonu’nun 9 üyesinden 5’i İletişim Başkanlığınca atanmaktadır. Komisyonun geniş katılımlı olarak meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşmasını öneriyoruz.
Teklifin 16. Maddesine göre Basın Kartı’nın Basın Ahlak Esaslarına göre iptal edilip, 5 yıl süreyle verilmemesi kesinlikle kabul edilemez bir düzenlemedir. Madde tümüyle kaldırılmalıdır.
Yine kanun teklifinde yer alan 25. maddedeki “gazete veya internet haber sitesi” bölümünün, “gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin, “Toplam muhammen bedeli elli bin Türk Lirasının altında” şeklinde değiştirilmesi, daha hakkaniyetli olacaktır. 27. maddedeki talebimiz ise, “gazetelerin en az ikisinde ve internet haber sitesinde” olarak düzenlenmesidir.”
Adalet Komisyonu’ndan geçen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’ne ilişkin bilgi veren Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan da, görüşlerini şöyle açıkladı; “İnternet alanının ‘bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler!’ yaklaşımından uzaklaşılarak düzenlenip denetlenmesi ve desteklenmesi önemli bir gelişmedir. Radyo ve televizyonların da desteklenmesine dönük adım atılmasını da beklemekteyiz. Ne var ki internet alanına destek verirken, yazılı basını dolayısı ile kamu menfaati olan koskoca bir alanı yok edecek bir süreçle karşı karşıya bulunmaktayız. Tarımsal destekler, sanayi tesisleri ile istihdamı artırıcı teşvikler ne için yapılıyorsa çok daha fazlası yazılı basınımız özellikle Anadolu Basını için söz konusu olmalıdır. Zira en kayıtlı sektör olarak, alınan resmi ilan gelirlerinin daha fazlası kamuya geri döndürülmekte, haberleşme Anayasal görevi ile birlikte, katma değer üretilmekte, istihdam oluşturulmaktadır.
Özellikle 25, 27 ve 28. maddelerde gerekçeleri ile arz ettiğimiz değişikliklerin yapılmaması gazete kapanmalarına yol açacaktır. Bu durumdan en çok demokrasimiz zarar görecek. Yerel siyaset ve sivil toplum önemli bir çözüm ortağını kaybedecektir. İnanıyoruz ki Genel Kurul’da gerekli müdahaleler yapılacak ve sektörümüz, siyaset, sivil toplum, iş dünyası ve nihayet tüm toplum kesimleri kayıp yaşamayacaktır.”
Öte yandan yasa teklifinin ilk imza sahibi olan Milletvekilleri Fethi Yıldız ve Ahmet Özdemir’in de katıldığı Abdullah Güler başkanlığındaki TBMM Adalet Komisyonu, yapılan değişikliklerin ardından teklifi TBMM’ye sunacak. TBMM Adalet Komisyonu şu milletvekillerinden oluşuyor; “Ramazan Can, Gülay Samancı, Belgin Uygur, Muhammed Fatih Toprak, Emine Yavuz Gözgeç, Oğuzhan Kaya, Sabri Öztürk, Abdulkadir Özel, Mahmut Atilla, Bülent Tüfenkci, Orhan Kırcalı, Mustafa Arslan, Rafet Zeybek, Süleyman Bülbül, Tufan Köse, Turan Aydoğan, Zeynel Emre, Alpay Antmen, Abdullah Koç, Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm, Hayati Arkaz, Halil Öztürk, Ayhan Erel ve Hasan Subaşı.”
Basın İlan
BASIN İLAN KURUMU’NUN YENİ YÖNETİM KURULU BELLİ OLDU

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 1. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Genel Kurul süresince görev yapacak Yönetim Kurulu’nun üyeleri ve denetçiler seçildi.
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada yeni üyelere “hoş geldiniz” diyerek, Genel Kurulu Türk basınının kalbinin attığı yer olarak gördüğünü söyledi.
Kurumun paydaşı olan gazete ve internet haber sitelerinin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşmaları ile daha nitelikli hale gelmelerinin en önemli hedefleri olduğunu kaydeden Erkılınç, “Kurumumuz Genel Kurul dâhil tüm birimleriyle bu amaç doğrultusunda büyük özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde basınımızın da gerçekçi bir yaklaşımla çalışmalarımıza katkı vermesini bekliyoruz” dedi.
33. Dönem Genel Kurulu’nun birbirinden değerli üyeleriyle güzel hizmetlere imza atacağı inancıyla alınacak kararların Türk basını ve Kurum adına hayırlar getirmesini temenni eden Erkılınç, toplantının açılışını gerçekleştirmek üzere en yaşlı üye sıfatıyla Nazmi Bilgin’i Divan’a davet etti.
“Bu kurul bir vaha ve hazine odası”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla Genel Kurul’un açılışını yapan Bilgin, yoklama alarak Genel Kurul üyelerine hitaben bir konuşma yaptı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nu bir “vaha” ve “hazine odası” olarak nitelendiren Bilgin, “Bu gelecek iki seneyi çok iyi değerlendirirseniz hayatınıza çok ciddi bilgi ve dostluk katabilirsiniz. Şöyle bir yapısına baktığımız zaman bu vahada, bu hazine odasında Türkiye’nin en önemli bilim adamları var.
Çeşitli üniversitelerin dekanları, öğretim üyeleri, hem iletişim hem hukuk hem de başka alanlardan hocalar var. Yine kendi alanlarında Türkiye’nin en iyi bürokratları var. Bunlardan yararlanmak, bilgi hazinenize birtakım şeyler katmak sizin elinizde. Yine bu salonda Türkiye’nin en saygın, üyesi en fazla basın kuruluşlarının başkanları ve yöneticileri var.
Türkiye’nin en büyük sendikasının başkanı var. Her tiraj grubundan gazete sahiplerinin temsilcileri bu salonda. Yine Cumhuriyetimizin yüz akı bir kadın valimiz var. Dünyanın hiçbir yerinde bu denli değerli kişileri bir arada görme imkânınız yok. Onun için bu süre zarfında bilgi, sevgi ve dostluk biriktirin” şeklinde konuştu.
“Böylesine güzel bir orkestranın bir de şefi olmak mecburiyetinde” diyen Nazmi Bilgin, “O da Sayın Genel Müdürümüz.
Başlangıçta zaman zaman çatışmalarımız oldu ama açıkçası şunu belirtmek isterim; özellikle internet gazeteciliğinin bir an önce bu ülkeye yerleşmesi konusundaki geniş vizyonu beni çok etkiledi. Bunu açık açık yüzüne karşı söylemek isterim. Çünkü geleceğin orada olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Bilgin’in konuşması sonrasında Basın, Hükümet ve Tarafsızlar gruplarından Genel Kurul üyeleri, Başkanlık Divanı’na oy birliği ile Prof. Dr. Zakir Avşar, Prof. Dr. Orhan Çelik ve Prof. Dr. Fatih Keskin’i seçti.
Divanın teşkilinin ardından Yönetim Kurulu üyeleri ile Denetçiler Kurulu üyelerinin seçimine geçildi.
Seçim sonucunda Yönetim Kurulu üyeliklerine; Hükümet Grubu’ndan Prof. Dr. Edibe Sözen ve İdris Kardaş, Basın Grubu’ndan Mehmet Müftüoğlu ve Mehmet Ergün, Tarafsızlar Grubu’ndan ise Prof. Dr. Muharrem Özen ve Muhammed Ziyad Varol seçildi.
Denetçiler Kurulu ise Prof. Dr. Zakir Avşar, Baturhan Koçak ve Prof. Dr. Orhan Çelik’ten oluştu.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Sözen seçildi
Genel Kurulun ardından Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu’nun 2025 yılı 5. Toplantısı yapıldı.
Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Edibe Sözen, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise İdris Kardaş seçildi.
Toplantıda ayrıca, Lozan Barış Antlaşması kapsamında ülkemizde azınlık statüsündeki topluluklarca çıkarılan gazetelere yapılacak yardımlara ilişkin kıstaslar belirlendi.
Bursa Bölge
BİK BÖLGE MÜDÜRÜ BAŞEĞMEZ’DEN KARABATI’YA ZİYARET

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Basın İlan Kurumu (BİK) Bölge Müdürü Osman Başeğmez’i belediye binasında ağırladı.
Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Basın İlan Kurumu (BİK) Bölge Müdürü Osman Başeğmez’i belediye binasında ağırladı. Bu görüşmenin, yerel yönetim ve medya kurumları arasındaki verimli işbirliğinin bir göstergesi olarak, yerel gazeteciliğin güçlendirilmesi ve kamuoyuna etkili iletişim sağlanması açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Görüşmenin ana gündemi, basın sektörünün gelişimi ve yerel basının güçlendirilmesi oldu. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Osman Başeğmez’i belediyemizde görmekten büyük mutluluk duyduk. Kendisiyle Basın İlan Kurumu’nun yürüttüğü çalışmalar, yerel basının geleceği ve güçlendirilmesine yönelik projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk.” dedi.
Yerel basının güçlendirilmesine yönelik projeler
Görüşmenin ardından Başkan Karabatı, Osman Başeğmez’in nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, BİK’in yerel basının gelişimine katkı sağlayacak projelerdeki desteklerini takdir ettiklerini belirtti.
Ziyaret sırasında, basının önemli bir kamu görevi üstlendiği ve yerel basının güçlendirilmesinin halkla doğru ve hızlı iletişim kurabilmenin temel unsurlarından biri olduğu vurgulandı. Görüşmenin ardından, Başkan Karabatı ve BİK Bölge Müdürü Osman Başeğmez, gelecekte yapılacak işbirliklerine dair olumlu mesajlar verdi.
Basın İlan
2025 YILI MÜDÜRLER DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Basın İlan Kurumu birim ve bölge müdürlerinin katıldığı toplantıda Kurumun geçmiş faaliyet dönemi değerlendirilerek geleceğe yönelik beklentiler istişare edildi. Basın İlan Kurumu üst yönetimi ve müdürleri “2025 Yılı Müdürler Değerlendirme Toplantısı” için Konya’da bir araya geldi.
Genel Müdür Cavit Erkılınç, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Genel Müdürlük birim müdürleri ile bölge müdürlerinin katıldığı değerlendirme toplantısında, Kurumun son bir yıllık döneme ilişkin faaliyetleri değerlendirilerek geleceğe yönelik beklentiler ve projeler konuşuldu.
Toplantıda yaptığı konuşmada Kurumun insan kaynağının verimli kullanılması konusuna dikkati çeken Genel Müdür Cavit Erkılınç, süreli yayınların mevzuata dair ödevlerini yerine getirip getirmediklerinin sıkı sıkıya takip edilmesini ve eksiklerin tamamlanması noktasında uyarı ve ikazların yapılmasını istedi.

Bölge müdürlerinin Basın İlan Kurumu ve Türk basını açısından gelir elde etme potansiyeli taşıyan projelerini dinleyen Erkılınç, “Bu projeleri hızlı bir şekilde uygulamaya koyabilirsek hem Kurumumuz hem de yayınlarımız rahat bir nefes alacak. Statükocu, mevcudu koruyan, kendine belirlediği yaşam ve çalışma alanlarının dışına çıkmakta zorlanan bir yönetim anlayışı çoktan geride kalmıştır. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız, gerekirse tekeden bile süt çıkaracağız” dedi.
Genel Müdür Erkılınç, resmî ilan ve reklam gelirlerindeki azalmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak fiyat tarifesine yapılacak yüksek zam oranıyla bu sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını; kimsenin “resmî ilan gelirleri gazetenin tüm giderlerini karşılayacak” yanılsamasına kapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Erkılınç, “Ya güç birliği yapılarak nitelikli gazeteler yoluna devam edecek ya da müstakil anlamda gazeteciliğini sürdürmek isteyenler masrafların çok daha az olduğu dijital gazeteciliği sürdürecek veya dijital gazeteciliğe geçecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ziyaretçi trafiklerinde manipülasyon yapan internet haber sitelerine uyarıda bulunan Erkılınç, “BİK Analitik, internet haber sitelerinin takibini sorunsuz gerçekleştiriyor. Son birkaç aydır sistemi yanıltmaya yönelik yeni bir yöntem geliştirdiklerinin ve bizi kandırdıklarını düşündüklerinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında okur odaklı gazeteciliğe vurgu yapan Erkılınç, internet haber sitelerinin okur odaklı, özgün ve nitelikli haber üretmeleri konusunda teşvik edilmesinin önemine değindi. Erkılınç’ın konuşmasının ardından birim ve bölge müdürleri, gündemdeki konular ile yeni reklam projelerine yönelik sunumlarını gerçekleştirdi.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login