Eğitim
YAĞMUR HASADIYLA BAŞLAYAN EĞİTİM, DOĞAL TARIMLA DEVAM ETTİ
Küresel ısınmanın etkisiyle her geçen gün derinleşen kuraklık tehdidine karşı Karacabey’de dikkat çeken bir etkinlik gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu ile Karacabey Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğinde düzenlenen programda, yağmur hasadı uygulaması ve uygulamalı tarım eğitimleri aynı gün ve aynı etkinlik kapsamında hayata geçirildi. Çalışmalar, Karacabey Kent Konseyi Tarım Meclisi Başkanı ve organik üretici Şaban Burhan’ın öncülüğünde yürütüldü.
Etkinliğin ilk bölümünde yağmur hasadı uygulaması tanıtıldı. Üniversite binalarının çatılarından akan yağmur sularının depolanarak yeniden kullanıldığını belirten Şaban Burhan, bu yöntemin kuraklıkla mücadelede kritik bir rol oynadığını vurguladı. Burhan, “Küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarımız hızla azalıyor. Bu nedenle yağmur hasadı artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldi. Üniversitemizin çatısından akan suları depolayarak bitkisel üretimde ve farklı alanlarda değerlendiriyoruz” dedi.

Yağmur hasadı sistemlerinin yalnızca tarımsal alanlarla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Burhan, evlerde ve iş yerlerinde de bu uygulamanın yaygınlaştırılması çağrısında bulundu. Burhan, “Her çatı bir su kaynağıdır. Bugün üniversitelerde uygulanan bu sistemler, yarın konutlarda ve iş yerlerinde de kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yağışların devam ettiği dönemlerde üniversitenin su depolarının sürekli dolduğunu aktaran Burhan, biriken yağmur sularının aktif şekilde kullanıldığını söyledi. Burhan, “Yağmur yağdığı sürece depolar doluyor ve bu suyu değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu sayede kurak dönemler için ciddi bir su rezervi oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Burhan, yağmur hasadından elde edilen saf suyun, gelecekte bitki besleme bakterilerinin çoğaltılmasında kullanılacağını da belirtti. Bitkilerin gelişim sürecinde yararlı ve zararlı bakterilerin önemli rol oynadığını ifade eden Burhan, “Saf yağmur suyuyla yararlı bakterileri çoğaltıyor, zararlı bakterilerin üremesini doğal yollarla baskılıyoruz. Bu, kimyasal kullanmadan bitki sağlığını korumanın etkili bir yoludur” dedi.
Etkinliğin ikinci bölümünde ise üniversiteler ve tarım liselerinde verilen teorik bilgilerin sahada nasıl uygulamaya dönüştürüleceğine yönelik eğitimler gerçekleştirildi. Bu bölümde öğrenciler, hümik asit ve zararlılara karşı kullanılan güllece bulamacını bizzat kendileri hazırladı.

Uygulama sırasında hümik asidin toprağa sağladığı faydaları anlatan Burhan, “Hümik asit toprağın yapısını güçlendirir, su tutma kapasitesini artırır ve kök gelişimini destekler. Sağlıklı toprak, verimli ve sürdürülebilir üretimin temelidir. Öğrencilerimizin bunu sahada görmesi ve uygulaması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.
Güllüce bulamacının doğal ve çevre dostu bir mücadele yöntemi olduğunu vurgulayan Burhan, “Bu karışım, bitkileri hastalık ve zararlılara karşı korumak için kullanılan doğal bir yöntemdir. Kimyasal ilaçlara alternatif olarak uygulanır. Bugün öğrencilerimiz bu bulamacı adım adım kendi elleriyle hazırladı ve doğru uygulamayı birebir öğrendi” dedi.

Öğrencilerin sürece aktif katılımının öğrenmenin kalıcılığını artırdığını belirten Burhan, “Tarım sahada öğrenilir. Öğrencinin uygulayarak öğrenmesi, bilgiyi kalıcı hale getirir. Bugün burada yapılan çalışmalar, yarın üretim alanlarına doğrudan yansıyacaktır” şeklinde konuştu.
Aynı gün ve aynı etkinlik kapsamında gerçekleştirilen yağmur hasadı uygulaması ile uygulamalı tarım eğitimleri, Karacabey’de kuraklıkla mücadele ve sürdürülebilir tarım anlayışı adına örnek bir model olarak değerlendirildi.
Eğitim
GENÇ AR-GE ROBOBURSA’DA BÜYÜK FİNAL
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi koordinesinde yürütülen Genç Ar-Ge faaliyetleri kapsamında düzenlenen RoboBursa Liselerarası Çizgi İzleyen Robot Yarışması’nın final etabı, 7 Ocak tarihinde Bursa İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. Final programına; Ar-Ge Biriminden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kahya, Şube Müdürü Mustafa Danışman ile Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Ali Erbir katıldı.
Eleme turlarını başarıyla geçerek finale kalan 8 takım, şampiyonluk için gün boyu süren kıyasıya bir mücadele sergiledi.
Yarışmanın final günü, öğrencilerin teknik bilgi ve becerilerini çok yönlü şekilde ortaya koymalarına imkân tanıyan iki etaplı bir formatta gerçekleştirildi. Finalist takımlar, jüri üyeleri karşısına çıkarak “En İyi Tasarım” ve “En İyi Sunum” kategorilerinde projelerini sundu; bu bölümde teknik dokümantasyonları ve mühendislik yaklaşımları değerlendirildi. Günün devamında ise takımlar “En İyi Sürüş” performansı için piste çıktı; robotların hızları, otonom karar verme yetenekleri ve parkur hâkimiyetleri değerlendirilerek final sıralaması belirlendi.
Ödüller sahiplerini buldu
Jüri üyelerinin; sürüş performansı, tasarım yeterliliği ve sunum kriterlerine göre yaptığı puanlamalar sonucunda yarışmada dereceye giren takımlar belirlendi. Genel sıralamada ilk dörde giren takımlar, Mart ayında Çek Cumhuriyeti’nin Pilsen şehrinde düzenlenecek olan uluslararası robot yarışmasında ülkemizi ve Bursa’yı temsil etme hakkı kazandı.
Yarışmada ilk dört dereceyi elde eden okullar şu şekilde sıralandı:
1- Yıldırım Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
2- eşil Devlet Hatun Anadolu İmam Hatip Lisesi
3- Bursa Erkek Lisesi
4- Özlüce Şehit Aykut Yurtsever Anadolu Lisesi
Program, protokol üyelerinin dereceye giren takımlara ödüllerini takdim etmesi ve öğrencileri ile ailelerini tebrik etmesiyle sona erdi.
Eğitim
BURSA MEB AKUB’DAN AKREDİTASYON BAŞARISI
Bursa’da görev yapan öğretmenlerden oluşan 89 kişilik MEB AKUB ekibi, “Acil Barınma Ağır Seviye Akreditasyon” sınavını başarıyla tamamlayarak Bakanlık bünyesinde bu seviyede tescil edilen ilk birim oldu.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, afet yönetimi hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen saha sınavında elde ettiği başarıyla Türkiye’nin öncü ili olduğunu bir kez daha kanıtladı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut’un sorumluluğunda ve MEB AKUB Lideri Arif Kevenoğlu idaresinde sahaya çıkan gönüllü kadro, AFAD tarafından gerçekleştirilen sınavdan tam not aldı.

Sınav operasyonunu yerinde takip eden AFAD yetkilileri, Bursa ekibinin teknik kabiliyeti ve saha disiplini sonucunda; ekibin, Bakanlığa bağlı tüm birimler içerisinde “Ağır Seviye” akreditasyonu alan Türkiye’deki ilk ekip olduğunu resmen tescilledi.
Buluşmada söz alan Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut, saha disiplininden ödün vermeden sergilenen üstün gayretin Bursa eğitim camiası adına gurur verici olduğunu belirtti. Bulut, kentin afet hazırlıklarındaki vizyonuna dikkat çekerek, “Gece gündüz demeden, büyük bir özveriyle hazırlanan her bir gönüllü meslektaşıma teşekkürlerimi sunuyorum. Bakanlığımıza bağlı ekipler içerisinde bu akreditasyonu alan ilk ekip olmamız bizleri gururlandırdı. Fedakârca çalışan tüm öğretmenlerimizi yürekten kutluyorum.” dedi.

Bu akreditasyonla birlikte Bursa MEB AKUB, ulusal düzeydeki büyük ölçekli afetlerde; çadır ve konteyner kent kurulumu, lojistik yönetimi ve kapsamlı barınma koordinasyonu alanlarında en yüksek yetkiyle görev alma kapasitesine ulaştı.
Gönüllü öğretmenlerin, kazandıkları bu yetkinlikle ihtiyaç duyulan her an devletin ve milletin hizmetinde olmaya devam edeceği vurgulandı.
Eğitim
KTB CUMHURİYET İLKOKULU’NDAN KÜLTÜR DOLU SERGİ
Karacabey Ticaret Borsası Cumhuriyet İlkokulu tarafından hazırlanan “Milli Kültür Öğelerimiz Sergisi”, düzenlenen törenle ziyaretçilere açıldı. Öğrencilerin büyük emek ve özveriyle hazırladığı sergi, içerik zenginliği, görsel sunumu ve kültürel aktarımıyla ziyaretçilerden tam not aldı.
Serginin açılışına Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Karacabey Gençlik ve Spor Müdürü S. Ayhan Sağlam ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, milli ve manevi değerlerin çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasının, kültürel mirasın korunması ve geleceğe aktarılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Başkan Karabatı, bu anlamlı çalışmada emeği geçen öğrenci ve öğretmenleri tebrik ederek, benzer kültürel etkinliklerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

Okulun 4. sınıf öğrencileri ile öğretmenler Seniye Doğan, Safiye Karahan, Rahime Oğuz, Murat Göl, Nevin Özoğlu ve Eslem Nur Yavuz tarafından hazırlanan sergi, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası etkinlikleriyle birleştirilerek daha kapsamlı bir kültürel projeye dönüştürüldü. Sergide, geçmişten günümüze günlük yaşamda kullanılan eski kıyafetler, ev eşyaları, el aletleri ve kültürümüze ait çeşitli objeler yer aldı. Sergilenen materyaller, çocukların ailelerinden ve yakın çevrelerinden temin edilerek geçmişle günümüz arasında güçlü bir bağ kurulması sağlandı.
Etkinlik kapsamında Türk kültürünün önemli figürleri de öğrenciler tarafından canlandırıldı. Âşık ile Maşuk, Nasreddin Hoca, Hacivat ve Karagöz gibi geleneksel karakterler, öğrencilerin hazırladığı kostümler ve sahne sunumlarıyla sergide adeta yeniden hayat buldu. Yapılan canlandırmalar, ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlenirken, sergiye hem eğlenceli hem de öğretici bir boyut kazandırdı.

Sergi, Sosyal Bilgiler dersi “Geçmişten Günümüze” ünitesi kapsamında planlanarak eğitim sürecinin uygulamalı bir parçası olarak gerçekleştirildi. Bu sayede öğrenciler, derslerde öğrendikleri bilgileri somut örnekler üzerinden pekiştirme imkânı buldu. Öğretmenlerin rehberliğinde yürütülen çalışma, öğrencilerin araştırma yapma, sunum hazırlama, ekip çalışması ve özgüven kazanma becerilerinin gelişmesine önemli katkı sağladı.
Veliler, öğretmenler ve davetliler tarafından ilgiyle gezilen sergi, milli kültürün yeni nesillere aktarılmasına katkı sunarken, Karacabey Ticaret Borsası Cumhuriyet İlkokulu’nun eğitime, kültüre ve değerlere verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.




-
Bursa Bölge6 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge6 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge1 yıl agoKARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Güncel6 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Genel2 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ




Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login