Bursa Bölge
TESK’ten ‘Perakende Yasası’ talepleri!
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da yapılması öngörülen değişikliklere yönelik görüş ve taleplerini Ticaret Bakanlığı’na sundu.
Sayıları 2 milyona ulaşan esnaf ve sanatkarlar adına perakende ticaretin yeniden düzenlenmesi için Ticaret Bakanlığı’na sundukları AVM ve zincir mağazaların açılış kapanışlarına ilişkin talepleri ile ilgili bilgi veren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen ne yazık ki esnaf ve sanatkarlarımızın devam ede gelen mağduriyetleri giderilememiştir. Daha açık ve net bir ifade ile bu yasal düzenlemenin organize perakende ve geleneksel perakendede hiçbir şeyi değiştirmediği, fonksiyonel amacının (yasanın çıkarılış amacı) gerçekleşmediği açıklıkla ortaya çıkmıştır. AVM’ler, zincir mağazalar ve büyük mağazalar şehir merkezlerinde ve mahalle aralarında hızla açılmaya devam etmiştir. Bu kuralsız, kontrolsüz ve plansız açılışlar yıkıcı bir rekabet oluşturmuş, büyük mağazalar, zincir mağazalar ve AVM’ler de bu rekabet ortamından olumsuz etkilenmişlerdir. Öyle ki, zaman içerisinde biri diğerinin kapanmasına bile yol açmış, bunun örnekleri yaşanmaya başlamıştır. Bu durum; AVM’lerin, büyük mağazaların ve zincir mağazaların plansız ve kontrolsüz bir şekilde şehir merkezleri ve mahalle aralarında açılması yerine, esasen kaynak sıkıntısı çeken ülkemizde kaynakların atıl kalacak projelerden ziyade daha verimli ve katma değer oluşturacak alanlara yönlendirilmesi gerektiği yönündeki uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermiştir.” dedi.
“İmar planları belirlenirken ticari alanlar belirlenmeli”
Ticaret hizmetleri sektöründe, imar uygulamasındaki belirsizlikler ve keyfiliklerin esnaf ve sanatkarları olumsuz etkileyen unsurlardan birisi olduğunu belirten Palandöken, “Belediyeler imar mevzuatının uygulanmasında zaman zaman yetersiz kalabilmekte, zaman zaman da siyasi nedenlerle imar uygulamalarında değişikliğe giderek yeni ticari alanlar oluşturmakta, oluşturulan bu alanlara arz ve talep durumuna ve bölgedeki esnaf ve sanatkara etkisine bakılmaksızın AVM’ler, büyük ve zincir mağazalar açılmaktadır. Şehirlerin imar planları ve günümüzde yoğun bir şekilde çalışmaları devam eden kentsel dönüşüm planları hazırlanırken, diğer tüm alanlar gibi ticari alanların da açık ve net bir şekilde planlamasının yapılması sağlanmalıdır.” diye açıkladı.
“Esnaf çarşıları oluşturulmalı”
AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar karşısında varlığını sürdürebilmesi için şehir planlamalarında esnaf ve sanatkarların yer alacağı çarşıların oluşturulması gerektiğini de ifade eden Palandöken, “Özellikle kentsel dönüşüm, gelişim ve yenileme proje alanı ilan edilen yerler olmak üzere devlet tarafından teşvik ve destek sağlanarak, esnaf çarşıları yapılmalıdır. Şehir imar planları hazırlanırken ticari alanların belirlenmesi sürecine esnaf ve sanatkarları temsil eden meslek kuruluşları dahil edilmelidir.” dedi.
“AVM ve zincir mağazalar haftanın bir günü tatil olmalı”
Haksız rekabetin önlenmesi için, AVM ve zincir mağazaların haftada bir gün kapalı olması gerektiğini belirten Palandöken, perakende ticaretin düzenlenmesi ile ilgili taleplerini şöyle dile getirdi;
“1- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da düzenleme yapılarak haftada 7 gün açık olan AVM, zincir mağazalar ve büyük mağazaların Avrupa örneklerinde olduğu gibi haftada bir gün kapalı olmaları sağlanmalıdır.
2- AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazaların, şehir merkezlerinde plansız ve kontrolsüz açılmasının yalnızca esnaf ve sanatkarlara değil artık birbirlerine de zarar verdikleri ve bunun da kaynak israfına yol açtığı dikkate alınarak bunların şehir merkezlerinde ve mahalle aralarında açılmasına kesinlikle izin verilmemesi için 6585 sayılı Kanun’da buna ilişkin değişiklik yapılmalıdır.
Zincir mağazaların açılışında;
– Asgari 300 m net satış alanına sahip olma,
– Asgari 100 m ürün yükleme-boşaltma alanına sahip olma,
– Asgari 20 araçlık otoparkı bulunması,
– Nüfusu 10000 ve üzerindeki yerleşim yerlerinde açılabilmesi,
– Mesken olan binalarda açılmaması, şartı getirilmelidir.”
– “Çalışma saatleri netleştirilmeli”
AVM ve zincir mağazaların çalışma saatlerine de düzenleme getirilmesin isteyen Palandöken şunları kaydetti: “Alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağazaların haftanın yedi günü 10.00-22.00 saatleri arasında, hatta kimi yerde daha erken saatte açılıp daha geç saatte kapandıkları bilinen bir gerçektir. 6585 sayılı Kanun’da mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar ve benzeri hususlar gözetilerek perakende işletmelerin bir kısmının veya tamamının çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının müşterek teklifi ile yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebileceği öngörülmekle birlikte, söz konusu hükmün bugüne kadar uygulanabilirliği sağlanamamıştır. Hal böyle iken AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazalar yine geç saatlere kadar açık kalarak esnaf ve sanatkarlar açısından haksız rekabet ve kayıplara neden olmaktadırlar. Dolayısıyla AVM’ler, büyük mağazalar ve zincir mağazaların çalışma saatlerine Avrupa ülkelerindeki örneklerde olduğu gibi sınırlama getirilerek 10.00-20.00 saatleri arasında çalışmaları sağlanmalı ve bu durum 6585 sayılı yasada açık ve net bir hüküm konulmak suretiyle düzenlenmelidir.”
“Esnafın ucuza ürün temin etmesi için devlet teşviki verilmeli”
Esnafın haksız rekabet ortamında ayakta kalabilmesi için ucuza ürün temin edebilmesi gerektiğini ve bunun için de devletin teşvik vermesini isteyen Palandöken, “Ticaret hizmetlerinde yaşanan dönüşüm sonucunda geleneksel toptancılık ve distribütörlük sistemi maliyetleri artırdığından zayıflamaktadır. Perakendeciler artan maliyetler ve yoğun rekabet nedeniyle doğrudan üreticilerle çalışmakta ve modern tedarik yöntemlerini tercih etmektedirler. Geleneksel perakende kanalında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar ise ürün teminini genellikle toptancılardan ve distribütörlerden yaptığından yüksek maliyet baskısı nedeniyle modern perakende sektörü ile rekabette zorlanmakta ve pazar payı gittikçe azalmaktadır. Geleneksel perakende kanalında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarların daha düşük maliyetle ürün temin etmelerini ve piyasada var olabilmelerini sağlamak bakımından üyesi oldukları kuruluşlarca organizasyonlar oluşturulması, üreticilerden doğrudan ürün temini yoluna gidilmesi, belli bölgelerde depoların kurulması, ürünlerin nakliye ve dağıtımının yapılması yoluna gidilebilir. Bütün bu tedarik ve dağıtım sisteminin kurulması esnaf ve sanatkarın ürün temininde köklü bir değişim ve dönüşümü beraberinde getirecektir. Dolayısıyla bu yapının oluşturulması çok büyük kaynak gerektirdiğinden, meslek kuruluşlarının bu yatırımları karşılayabilecek mali olanaklarının bulunmaması da dikkate alınarak, sistemin kurulması için devlet tarafından kamu taşınmazlarının bu yatırımlara tahsisi sağlanabilir, bu yapının oluşturulması için devlet tarafından destek ve teşvikler verilebilir.” ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge
BTSO’DA MATLI DÖNEMİ BAŞLADI
Karacabeyli iş insanı Özer Matlı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Matlı’nın başkanlığındaki yeni yönetim kurulu ve meclis divanı da belli oldu.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) gerçekleştirilen başkanlık seçiminde Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Karacabeyli iş insanı Özer Matlı, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. Mevcut başkan İbrahim Burkay ile yarışan Matlı, yapılan oylamada 82 oy alarak BTSO’nun yeni başkanı oldu.
Bursa iş dünyasının yakından takip ettiği seçim süreci, 1 Ekim’de gerçekleştirilen meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinin ardından tamamlandı. Yeni dönemin yönetimini belirlemek üzere 8 Ekim’de yapılan başkanlık seçiminde Özer Matlı ile İbrahim Burkay’ın listeleri yarıştı. Oylama sonucunda Matlı 82 oy alırken, Burkay 74 oyda kaldı. İki oy ise geçersiz sayıldı.
Yeni yönetim kurulu belli oldu
Başkanlık seçiminin ardından Özer Matlı başkanlığında görev yapacak yönetim kurulu üyeleri de netleşti. BTSO’nun yeni dönem yönetiminde asil ve yedek üyeler şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu Başkanı: Özer Matlı
Asil üyeler: Abidin Şakir Özen, Sinan Topuk, Murat Çağlar, Osman Güler, Safa Yaşar Çelik, Seyfullah Baylan, Savaş Keskin, Mehmet Zahit Yanar, Elif Özhan, Zeki Eker,
Meclis başkanlığına Erol Dağlıoğlu
BTSO’da gerçekleştirilen seçimlerde meclis başkanlık divanı da belirlendi. Erol Dağlıoğlu BTSO Meclis Başkanlığına seçilirken, meclis başkan yardımcıları Gülçin Güleç ve Vedat Bülbül oldu. Divan kâtipliği görevlerine ise Lamia Eren Olduk ile Atilla Kaan Aslanoba getirildi.
Karacabeyli iş insanı Özer Matlı’nın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gibi önemli bir kurumun yönetim kurulu başkanlığına seçilmesi, ilçede de dikkat çeken bir gelişme oldu. Matlı, yeni dönemde BTSO’nun yönetimine başkanlık edecek.
Bursa iş dünyasının temsil edildiği BTSO’da yeni yönetimin önümüzdeki süreçte atacağı adımlar ve oda üyelerine yönelik çalışmaları merakla beklenirken, seçimle birlikte odada yeni bir dönem başlamış oldu.
Bursa Bölge
MUSTAFAKEMALPAŞA TSO’DA İBRAHİM ÖZMEN DÖNEMİ
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimleri tamamlandı. İlçe Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilen seçimlerde İbrahim Özmen ve ekibinin hazırladığı tek liste üyelerin oylarıyla göreve geldi. 5 meslek komitesi için kurulan 5 sandıkta toplam 375 üye oy kullandı.
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim heyecanı sona ererken, odada İbrahim Özmen dönemi resmen başladı. Oda binasında İlçe Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilen meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinde İbrahim Özmen’in öncülüğündeki tek liste sandıktan galip çıktı.
5 meslek komitesi için kurulan 5 sandıkta toplam 375 üye oy kullanırken, seçimlerin ardından yeni dönemin meclis yapısı da şekillendi.
Seçimin ardından açıklamalarda bulunan İbrahim Özmen, kendisine destek veren oda üyelerine teşekkür ederek, yeni dönemde Mustafakemalpaşa iş dünyasının ihtiyaçlarına odaklanan bir çalışma anlayışı ortaya koyacaklarını söyledi.
Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yalnızca bir meslek kuruluşu olmadığını belirten Özmen, odanın ilçedeki iş dünyasının ortak çatısı olduğunu ifade etti. Odanın kuruluşunun 46. yılında olduklarına dikkat çeken Özmen, önlerindeki dört yıllık dönemi yalnızca bir seçim dönemi olarak değerlendirmediklerini vurguladı.
Hedef 50. Yıla güçlü vizyon
Yeni dönemde üyelerin desteğiyle işlerini kolaylaştıran ve ihtiyaçlarına somut çözümler üreten bir oda hedeflediklerini belirten Özmen, “Yeni dönemde üyelerimizin desteğiyle, işlerini kolaylaştıran ve ihtiyaçlarına somut çözümler üreten bir oda için hep birlikte çalışacağız. Hedefimiz Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 50. yılına güçlü bir vizyonla taşımak” dedi.
Tecrübenin gücünü gençlerin enerjisiyle buluşturacaklarını ifade eden Özmen, oda üyelerinin tamamıyla birlikte hareket edeceklerini söyledi. Mustafakemalpaşa’yı ticaret, sanayi, tarım ve turizm alanlarında daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini kaydeden Özmen, ilçenin ekonomik potansiyelinin daha güçlü şekilde ortaya çıkarılması için çalışacaklarını belirtti.

Yeni projeler masada
Yeni döneme ilişkin hedeflerini de paylaşan Özmen, özellikle KOBİ’lerin büyümesi, Organize Sanayi Bölgeleri’nin gelişmesi ve Tarım OSB’nin Mustafakemalpaşa’ya kazandırılması için çalışma yürüteceklerini açıkladı.
Oda üyelerine yönelik yeni projeler hazırladıklarını belirten Özmen, odaya yeni bir ek hizmet binası kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu binada genç ve kadın girişimcilere yönelik “Girişim Atölyesi” ile Mustafakemalpaşa TSO Eğitim Akademisi oluşturulacağını ifade etti.
Üyelerin yatırım ve teşviklerden daha fazla yararlanabilmesi amacıyla Proje Ofisi kurulacağını belirten Özmen, yurt dışı iş bağlantılarının kolaylaştırılması için “Kolay Vize” desteği sağlamayı da hedeflediklerini söyledi.
KOSGEB desteklerinden oda üyelerinin ve yeni girişimci adaylarının daha fazla yararlanması için çalışmalar yapılacağını kaydeden Özmen, Mustafakemalpaşa’nın üretim gücünü Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacak Mustafakemalpaşa Ticaret Fuarı’nı da geleneksel hale getirmek istediklerini dile getirdi.
5 meslek komitesinde yer alanlar
1. Meslek Komitesi
- Halim Yavuz – Yavuz Süt Mamülleri
- Mustafakemalpaşa Gıda Et Ürünleri Hayvancılık İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Pazaryeri Şubesi
- Sınırlı Sorumlu Ocaklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2. Meslek Komitesi
- Öztrak Özmenler Traktör Komisyon Tarım Aletleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
- Soner Dadak – Dadak Giyim
3. Meslek Komitesi
- T-T Akaryakıt Ürünleri Nakliye İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
- Koçaslanlı Nakliye Akaryakıt ve LPG Ürünleri Yem Su Gıda Turizm ve Seyahat Acenteliği İnşaat Taahhüt İnşaat Malzemeleri Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
- Ezginler Yapı Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
4. Meslek Komitesi
- Oruç Servis Taşımacılığı Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
- Özkocaman Özel Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi
- Eraydın Servis Taşımacılığı Turizm Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Genel Temizlik Tabldot Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
5. Meslek Komitesi
- Ertuğ Metal Döküm Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
- Pınar Doğal Taş Madencilik Nakliyat Akaryakıt Orman Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
- Çiftyıldız Mermer Otomotiv Gıda İnşaat Taahhüt Turizm Nakliye Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Bursa Bölge
BELEDİYE GÜREŞÇİSİ BALKAN ŞAMPİYONU
Mustafakemalpaşaspor Güreş Branşı sporcusu Ayşe Soygençler, Hırvatistan’da düzenlenen U17 Balkan Şampiyonası’nda önemli bir başarıya imza attı.
71 kilogramda ülkemizi ve ilçemizi temsil eden genç sporcumuz Ayşe Soygençler, rakiplerini geride bırakarak Balkan Şampiyonu oldu.
Uluslararası arenada elde ettiği şampiyonlukla Türk bayrağını gururla dalgalandıran Ayşe Soygençler’in başarısı, Mustafakemalpaşa’ya büyük sevinç yaşattı.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, genç sporcuyu tebrik ederek, “Ayşe’nin elde ettiği bu kıymetli başarı hepimizi gururlandırdı. İlçemizi ve ülkemizi uluslararası bir organizasyonda başarıyla temsil ederek Balkan Şampiyonluğu’na ulaşan sporcumuzu, ailesini ve emeği geçen antrenörlerimizi yürekten kutluyorum.
Gençlerimizin sporla büyümelerini ve başarılarını desteklemeye devam edeceğiz. Ayşe’ye bundan sonraki müsabakalarında da başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Genel2 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel7 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi3 yıl agoKAZI KAZAN’DAN 1 MİLYON TL KAZANDI



Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login