Connect with us

Bursa Bölge

TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ KULLANIMI ÖNEMLİ

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, teknoloji bağımlılığının çağın en önemli risk faktörlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek teknoloji bağımlılığının önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Bağımlılığın sadece alkol, madde, tütün bağımlılığı ile sınırlı olmadığı bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz özellikle pandemi sürecinde alkol, madde ve sigara bağımlılığı ile birlikte bu maddeler dışındaki davranışsal bağımlılıkların da ön plana çıktığını söyledi.

İnternet bağımlılığı, internette oyun bağımlılığı ile birlikte kontrolsüz online alışveriş, ya da sosyal medyada fazla gezinme gibi birçok davranışsal bağımlılıkların bu dönemde daha çok gözlemlenmeye başlandığını belirten Dr. Fevzi Yavuzyılmaz,  “Davranışsal bağımlılık denilen bu tür bağımlılıklar kişide, davranışı bırakmada kontrol kaybı, davranış hakkında zihinsel meşguliyet, hayattaki rol sorumlulukları yerine getirememe, iş başarısında düşmeye yol açabiliyor. Ancak buna rağmen kişiler hayatlarında görülen zararlara ve kayıplara rağmen o davranışı sürdürme istediğindedir.” şeklinde konuştu.

Kişilerin hayatlarında yenilik yapmak istemeleri ya da yeni durumları keşfetmek, heyecan, merak uyandırma, sorunlardan kaçma, hayattaki başarısız durumlarını telafi etmek, sanal ortamda başarılı olabilmek, arkadaş ortamında saygınlık, hayranlık kazanmak gibi farklı nedenlerle davranışsal bağımlılıklara sebep olabildiği bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz açıklamalarına şöyle devam etti: “Ayrıca günümüzde çocuklar, yaşamlarının erken döneminde teknolojiyle gelişigüzel tanışıyor. Toplum temelli olarak yapılan çalışmalarda, bebeklik ve erken çocukluk döneminde uzun süre televizyon, tablet ve telefondan içerik seyretmenin çocuğun dil, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim alanlarında gecikmelere yol açtığı ve ileriki dönemde bağımlılık gelişimine zemin hazırlıyor.

Özellikle, 0-3 yaş arası çocuklar kesinlikle ekranla tanıştırılmamalı, 4-6 yaş arası çocuklarda ise anne babaların, kendilerinin çocuklarına eşlik etmek koşuluyla çocuğun yaşına ve gelişimine uygun bir içerikle günde en fazla 20-30 dakikayı geçmeyecek sürede olmalı. Çocuğa yemek yedirmek, uyutmak, huysuzluğunu gidermek amaçlı teknoloji kullanılmamalıdır. Ebeveynler tarafından okul çağındaki çocuklarının internette geçirdiği sürenin ve kullanılan içeriğin kontrolünün sağlaması ve sosyal medya kullanımında kişisel bilgilerin ve özel hayatın korunması konusunda anne babalar başta olmak üzere yetişkinlerin çocuklara ve gençlere rol model olması önemlidir.

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun, teknolojinin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına teşvik edilmesi, aşırı ve zararlı teknoloji kullanımının önlenmesi, güvenli internet kullanımı ile ilgili danışmanlık hizmetlerine erişimin sağlanması, ayrıca sunulan bu hizmetlerin toplum tarafından bilinirliğinin artırılması için kurumlar arası işbirliği ile yürütülen çalışmalar büyük önem arz ediyor.

Gençlerimiz, anne ve babalar; davranışsal bağımlılıklar konusunda on ilçemizde bulunan Sağlıklı Hayat Merkezlerindeki Psikososyal Destek Birimleri’nden danışmanlık hizmeti alabilirler. Yine Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanemizde bulunan Davranışsal Bağımlılıklar Polikliniği’nde ise teknoloji bağımlılığı ve oyun oynama bozukluğuna yönelik tedavi hizmeti verilmektedir.”

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

BURSA KİTAP FUARI KAPILARINI AÇTI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 22’ncisi düzenlenen Bursa Kitap Fuarı, yeni yerinde Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda kapılarını açtı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 22. Bursa Kitap Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda binlerce kitapseveri ağırlıyor. 12-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar, bu yıl yeni yerinde daha geniş ve modern bir mekânda kitap tutkunlarına kültür şöleni yaşatacak. Fuarda, yüzlerce yayınevi, binlerce kitap ve birbirinden değerli yazarlar kitapseverlerle buluşacak.

22. Bursa Kitap Fuarı’nın açılış törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.

“Kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yazının bilgiyi, düşünceyi ve duyguyu nesiller boyunca taşıyan bir köprü olduğunu söyledi. O köprünün en güçlü taşlarının birinin de kitaplar olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, kitapların Bursa’nın bereketli topraklarında, bir kez daha insanları bir araya getirdiğini ifade etti.

Bursa’nın düşünce hayatına ve sanata sunduğu katkılarla her zaman ilmin ve edebiyatın merkezlerinden biri olduğunu anlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Her kitap, yazarının dünyasından süzülen bir düşünce; okuyucusuna açılan yeni bir kapı, yeni bir bakış açısıdır. Bu fuar da işte tam olarak böyle bir işlev görüyor. Farklı sesleri, farklı yaşamları, farklı dünyaları bir araya getiriyor. Biz Bursa’mızda kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz. Bursa’da kültürel zenginliği daha da görünür kılmak ve kalıcı eserlerle geleceğe iz bırakmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum”

Kitap fuarlarının da önemli misyonun bir parçası olduğunu anlatan Başkan Bozbey, açılışı yapılan bu fuarın Bursa’nın kültürel geleceğine atılmış güçlü bir adım olduğunu söyledi. Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, ilk kez Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nın yepyeni bir soluk kazandığını belirten Başkan Bozbey, “Çeyrek asra yaklaşan geçmişiyle artık bir marka haline gelen Bursa Kitap Fuarı, bu yıl da oldukça güçlü bir içerikle karşımızda. 250 yayınevi, 75’ten fazla etkinlik, 350’yi aşkın yazar ve imza günü. Geçmiş yıllarda 5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu fuarın, bu yıl da yeni yazarlarla tanışmak, yeni kitaplar keşfetmek isteyen herkes için eşsiz fırsatlar sunacağına inanıyorum. Tüm Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Continue Reading

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇİFTÇİYE 1 MİLYON 222 BİN ADET ÇİLEK FİDESİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentteki çilek üretiminin daha verimli hale getirilmesi hedefiyle 147 üreticiye yüzde 60 hibeli olarak 1 milyon 222 bin 500 adet çilek fidesini teslim etti. Çiftçinin yüzü güldüğünde Bursa’nın da yüzünün güleceğini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, üreticiye destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Bursa’da fidan ve tohum temininden sulama borusu üretimine, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilerin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, üreticileri desteklemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım Peyzaj AŞ ve Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) iş birliğiyle 147 çiftçiye, yüzde 60 hibeli 1 milyon 222 bin 500 adet çilek fidesi dağıtımı gerçekleştirildi. Hüdavendigar Kent Parkı’ndaki programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, Tarım Peyzaj AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Saldız, Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Sedat Akar, Büyükşehir Belediyesi, Tarım Peyzaj AŞ ve HAGEL yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının ve kooperatiflerin başkanları, Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Osmangazi, İnegöl, Kestel ve Yıldırım ilçesinden üreticiler katıldı.

“Çiftçimize özel önem veriyoruz”

Bursa’nın tarımına güç katacak bir çalışmayı daha hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, 147 çiftçiye yüzde 60 hibeli 1 milyon 222 bin 500 adet çilek fidesi dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Hibeli fide ve fidan dağıtımına gösterilen yoğun ilgi dolayısıyla bahar döneminde de ek olarak çilek fidesi dağıtımını programa aldıklarını açıklayan Başkan Mustafa Bozbey, “Bu destek, üreticimizin alın terinin karşılığını alması, kırsalda yaşamın güçlenmesi ve Bursamızın bereketli topraklarının daha da değerlenmesi içindir. Çünkü biz, tarıma verilen her desteğin aslında geleceğimize yapılan bir yatırım olduğuna inanıyoruz. Ben de bir çiftçi çocuğuyum. Çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan köylülerimizin ne kadar zahmetli çalıştığını biliyorum. Üreticinin alın terini bilen, nasıl yaşam sürdüğünü bilen biri olarak göreve geldiğimiz günden bu yana çiftçimize özel önem veriyoruz. Bu bereketli toprakları koruyan sizlersiniz. Onun için çiftçilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

“Üreticimizin emeğini korumak temel önceliğimiz”

Üreticilerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri projeleri Bursa’nın dört bir yanında hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Mustafa Bozbey, Mustafakemalpaşa’da atıl durumdaki tesisleri aktif hale getirerek damla sulama boru üretim tesisini hizmete açtıklarını hatırlattı. Sıvı gübre üretim tesisine de değinen Başkan Bozbey, 4 bin bidon sıvı gübrenin hazır durumda olduğunu dile getirdi. Çiftçinin yüzünü güldürmeyi amaçladıklarını söyleyen Başkan Bozbey, “Çiftçinin yüzü güldüğünde Bursa’nın da yüzü gülecek. Ayrıca projelerimizi çevreye duyarlı bir şekilde yapıyoruz. Damla sulama boru üretim tesisindeki her ürün geri dönüşümden elde ediliyor. Bir taraftan toprağımızı korurken, diğer taraftan çevremize sahip çıkıyoruz. Mobil toprak analiz cihazlarımızla çiftçilerimizin hizmetine sunuyoruz. Yaban mersininden aronyaya, kestaneden cevize kadar on binlerce fide ve fidanı çiftçilerimizle buluşturduk. Gemlik’te zeytine, Yenişehir’de Merinos yününe, dağ ilçelerimizde siyez buğdayı tohumuna sahip çıktık. Arpa ve flake desteğimizle de üreticimizin yanında olduk. Tüm projelerimizde üreticimizin emeğini korumak en temel önceliğimizdir. Bu anlayışla tarımda iz bırakan çalışmalar yapıyoruz. Bu yolda en büyük gücümüz çiftçilerimizdir” dedi.

“Çiftçimiz üretirse, Bursamız gülümser”

Toprağı korumanın geleceğe sahip çıkmak demek olduğunu belirten Başkan Bozbey, toprağın değerini bilen çiftçilerin sorunlarının da kendi sorunları olduğunu ifade etti.  Çiftçilerin üretimde zorluklar yaşadığını anlatan Başkan Bozbey, “Biz bu yola çıkarken sadece yöneten değil, birlikte üreten, birlikte paylaşan bir anlayışı hâkim kılmak istedik. Geleceğe güvenle bakmak istiyorsak, üretimi desteklemek zorundayız. Çiftçi üretirse, soframız bereketlenir. Sofralar dolarsa halkımız mutlu olur, çocuklarımız sağlıklı büyür. Çiftçimizin her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz. Çiftçimiz üretirse, Bursamız gülümser. Herkese bereketli bir sezon ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE KOMİSYON SEÇİMLERİ YAPILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda encümen üyelikleri ve ihtisas komisyonları üyelikleri için seçim yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan ayı birinci oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığında yapıldı. Mecliste ilk olarak encümen üyelikleri seçimi için gizli oylama yapıldı. Gizli oylamada encümen üyeliklerine, İsmail Şenol, Ali Sait Adiloğlu, İbrahim Türkan, Osman Şahin ve Bülent Kandemir seçildi.

Açık oylama ile yapılan ihtisas komisyonlarına ise CHP’den ve AK Parti’den 3, MHP’den 1’er üye seçildi. Yapılan oylamada ihtisas komisyonları şu isimlerden oluştu:

Plan Bütçe Komisyonu: Berna Esentürk, Yalçın Işıkyıldız, Mustafa Orkun Gazioğlu, Sinan Kahraman, Yusuf Konat, Ali Zeybek, İsmail Şenol.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu: Recep Çohan, Metin Tunçel, Görkem Kaya, Şahin Biba, Ecehan Mertoğlu Tan, Hakan Arslanoğlu, Mehmet Öksüz.

Çevre ve Sağlık Komisyonu: Haşim Yoldaş, Zafer Milli, Emel Duman, Numan Çakır, Osman Yıldız, Selim Emre Aydın, Hasan İnce.

Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu: Ata Erk Şanlı, Yunus Kaya, Gökhan Metin, Fuat Alpaslan, Yunus Kaya, Armağan Elçin, Yücel Erim.

Ulaşım Komisyonu: Hande Apaydın, Şükrü Aksu, Mehmet Aydın Saldız, Hamit Şenocak, Tahammül İlhan, Murat Aslan, Alparslan Karaaslan.

Hukuk Komisyonu: Nilsu Sertaslan, Yücel Akbulut, Hakkı Rıza Göksu, Ahmet Alperen Aydın, Haldun Filizli, Ali Çil, Murat Tunç Bircan.

Sosyal İşler ve Turizm Komisyonu: Vahap Aka, Mustafa Arslan, Murat Dönmez, Kevser Öztürk, Tamer Mahmut Hersek, Arif Kamil Özen, İbrahim Özmen.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu: Gökçe Güney, Nilsu Sertaslan, Ata Erk Şanlı, Halide Serpil Şahin, Ali Toprak, Ramazan Turhan, Hasan İnce.

Engelliler Komisyonu: Sinan Nergis, Emel Duman, Hande Apaydın, Zehra Aslan, Mehmet Akif Kılıç, Ramazan Ay, Hasan İnce.

Tarım Hayvancılık ve Orman Komisyonu: Onur Uslu, Kıvanç Horoz, Sedat Ökten, Selahattin Külcü, Coşkun Korkmaz, Selim Yavuz, Nafiz Kaya.

Doğal Afet ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu: Fatih Vardar, Recep Çohan, Ali Haydar Efe, Samet Uslu, Fatma Zehra Höçük Sürücü, Abdullah Çelebi, Mehmet Öksüz.

Hava Kirliliği Önleme Komisyonu: Zeynal Üngör, Şükrü Aksu, Zafer Milli, Ömer Faruk Temiztürk, Faruk Türe, Adem Yılmam, İbrahim Özmen.

Meclis toplantısı, gündem maddelerinin, komisyonlardan gelen evrakların ve önergelerin görüşülmesiyle sona erdi.

Continue Reading

Trending