Connect with us

Bursa Bölge

Sivil toplumun kalbi Nilüfer’de atıyor

Türkiye’de ilk defa Nilüfer Belediyesi tarafından hayata geçirilen Nilüfer Dernekler Yerleşkeleri açıldığı günden buyana 310 bin kişiyi ağırlarken, yaklaşık 19 bin etkinliğe ev sahipliği yaptı. 67 dernek ofisini bünyesinde bulunduran yerleşkeler, 700’ü aşkın derneğe de dolap ve posta kutusuyla iletişim imkanı sağlıyor.

Sivil toplum örgütlerinin mekan sıkıntısını gidermek amacıyla Türkiye’de ilk kez bütün dernekleri bir araya toplayacak bir yerleşke modelini hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, sivil örgütlenmeyi-çok sesliliği destekleyen bu girişimiyle bütün Türkiye’ye örnek oldu. Bursa’da ilk olarak 2012 yılında Konak Mahallesi’nde Nilüfer Dernekler Yerleşkesi’ni hizmete açan Nilüfer Belediyesi, büyük ilgi gören bu uygulamaya talep patlaması olunca ikinci dernekler yerleşkesini de Karaman Mahallesi’nde hizmete açtı. İrili ufaklı tüm sivil toplum örgütlerine mekan olanağı sağlayarak sivil örgütlenmeyi destekleyen bu girişimin ardından Nilüfer Belediyesi’nin yerleşkeleri bugüne kadar yüz binlerce konuk ve on binlerce etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Bursa’daki bütün derneklere kucak açan yerleşkeler sayesinde artık her dernek, ihtiyacı olduğunda kullanabileceği bir ofis, toplantı odası, konferans-çalıştay salonları gibi mekan olanaklarına sahip oldu. Yeni kurulmuş küçük derneklere bile posta kutusu-evrak dolabı tahsis ederek belli bir adres gösterme ihtiyaçlarını karşılayan bu uygulama, diğer belediyelere de örnek oldu. Türkiye’nin dörtbir köşesinden gelerek yerleşkelerde incelemelerde bulunan çok sayıda belediye arasından; Muratpaşa, Kadıköy, Ataşehir, Beylikdüzü, Şişli gibi pek çok belediye de Nilüfer’den sonra benzer uygulamaları hayata geçirdi.

Sivil-toplumun-kalbi-Nilüfer’de-atıyor-2

2012 yılında kapılarını açan Konak Mahallesi’ndeki Nilüfer Dernekler Yerleşkesi; 4 toplantı salonu, konferans, çalıştay salonları, uygulama mutfağı, fuaye alanı, 20 dernek ofisi, 260 dernek için posta kutusu ve evrak dolabı ile 7 gün boyunca hizmet veriyor. Kapılarını açtığı günden buyana büyük ilgi gören Nilüfer Dernekler Yerleşkesi, 15 bin 865 etkinlikte, 251 bin 436 katılımcı ağırladı. Gösterilen büyük ilgi ve taleplere kayıtsız kalamayan Nilüfer Belediyesi, 2017 yılında ikinci projesi olan Karaman Dernekler Yerleşkesi’ni de hayata geçirdi. 3 bin 675 metrekare kapalı alanda; 165 kişilik konferans salonu başta olmak üzere 12 toplantı salonu, kafeterya, fuaye alanı, çocuk oyun alanı, 47 dernek ofisi, 450 dernek için posta kutusu ve evrak dolabı bulunan merkezde 59 bin 347 katılımcıyla 3 bin 120 etkinlik gerçekleşti. Sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği 150 sergiye ev sahipliği yapan yerleşkeleri, 55 ülkeden 500’ü aşkın yabancı konuk ziyaret etti.

Dernekler yerleşkesinin çok önemli bir model olduğuna vurgu yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Sivil toplumun güçlenmesi demek demokrasinin güçlenmesi demektir. Demokrasi adına; çok sesliliğin, katılımcılığın yolunu açan bu tür girişimlere değer veriyor sivil toplum örgütlerinin güçlenmesini istiyoruz. 310 bini aşkın insan bu yerleşkelerden faydalanmış buralardaki etkinliklere katılmış. Geçtiğimi yıl düzenlenen memnuniyet anketlerinde dernekler yerleşkesiyle ilgili memnuniyet yüzde 98.90 oranındaydı. Demek ki gerçekten büyük bir ihtiyacı karşılamışız. Yerleşkeler çok sayıda belediyeye de örnek oldu. Bizim yerleşkelerimizi inceleyen çok sayıda belediye bu modeli örnek alarak benzer yerleşkeler yaptı. Sonuç olarak dernekler yerleşkesi uygulamamız gurur kaynağımız oldu.” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

GENÇLİK MERKEZLERİ, SINAV HAFTASINDA 24 SAAT AÇIK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Gemlik ve Görükle Gençlik Merkezleri sınav dönemi nedeniyle 27 Haziran Cuma gününe kadar 24 saat hizmet verecek.

Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde önemli hizmetler sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sınav haftası nedeniyle Gemlik Gençlik Merkezi ve Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasını başlattı. Sınav döneminin başlamasıyla birlikte Gemlik Gençlik Merkezi 10-27 Haziran, Görükle Gençlik Merkezi ise 16-27 Haziran tarihleri arasında 7/24 açık olacak. Gençlik merkezleri, özellikle sınav dönemlerinde sabaha kadar ders çalışmak isteyen öğrencilere, konforlu ve güvenli bir ortam sunuyor. Kesintisiz hizmet uygulaması gençlerden büyük ilgi görürken, Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere sıcak çorba ikramı yapılıyor.

Continue Reading

Bursa Bölge

ERDEM, “İLÇEMİZİN GELECEĞİNİ RİSKE ATAMAYIZ”

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunda kamuoyunda son günlerde yoğun şekilde tartışılan kapalı cezaevi iddialarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Başkan Erdem, ilçeye kapalı cezaevi yapılacağı yönündeki söylentilere karşı kamuoyunu bilgilendirdi ve bu iddiaların asılsız olduğunu net bir şekilde ifade etti.

“Belediyemizin yer gösterdiği iddiası tamamen asılsızdır”

İlçede son dönemde artan söylentilerin, özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinin Mustafakemalpaşa’da kurulmasının ardından daha da yoğunlaştığını belirten Başkan Şükrü Erdem, geçmişte benzer planlamaların gündeme geldiğini ancak gerekli girişimlerle bu projelerin iptal edildiğini hatırlattı. Bazı çevrelerde, belediyenin bu yönde bir onay verdiği ya da yer tahsis ettiği yönünde iddialar bulunduğuna dikkat çeken Başkan Erdem, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Başkan Erdem konuşmasında “Son günlerde ilçemizin gündeminde, Mustafakemalpaşa’ya kapalı cezaevi yapılacağına dair bazı iddialar dolaşmakta. Bu söylentiler özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinin ilçemizde kurulmasının ardından daha fazla dillendirilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda da buna benzer bir planlama gündeme gelmiş, ancak toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkiler ve yapılan girişimler sonucu bu plan rafa kaldırılmıştı. Bugünlerde ise belediyemizin bu yönde yer gösterdiği ya da projeye onay verdiği gibi asılsız iddialar konuşuluyor. Bunların hiçbirisinin gerçekliği yoktur.” İfadelerine yer verdi.

“Kapalı cezaevi Mustafakemalpaşa’ya uygun değil”

İlçenin geleceği açısından kapalı cezaevinin yapılmasının doğru olmayacağına inandığını dile getiren Başkan Erdem, Mustafakemalpaşa’nın turizm ve eğitim vizyonuna vurgu yaptı. Termal turizm ve eğitim yatırımları gibi ilçeye katma değer sağlayacak projelere odaklandıklarını belirten Erdem, cezaevi gibi yapılarla anılan bir ilçe görüntüsünün, uzun vadede sosyal ve kültürel yapıya zarar vereceğini ifade etti.

Başkan Erdem “İlçemize termal turizm, eğitim turizmi gibi yatırımlar kazandırmak için büyük bir çaba gösterirken, kapalı cezaevi gibi bir projeye sıcak bakmamız asla mümkün değildir. Bu konunun bazı kesimlerce ekonomik bir fırsat olarak görülmesi mümkün olabilir; ancak biz meseleye sadece ekonomik açıdan değil, sosyal ve kültürel açıdan da bakmak zorundayız. Yaşanabilirliği kaybettiğimiz noktada, kazanılacak hiçbir ekonomik değer kalıcı bir fayda sağlamaz. Bizler, ilçemizin sosyal dokusunu koruyarak gelişmesini sağlamakla yükümlüyüz.” Dedi.

Açıklamasında Mustafakemalpaşa’nın potansiyelini yüksek tutacak, gençleri ilçeye çekecek eğitim yatırımlarına vurgu yapan Başkan Erdem, belediye olarak önceliklerinin sosyal gelişimi destekleyecek projeler olduğunu dile getirdi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA’DA DEPREM RİSKİNE KARŞI GÜÇLÜ ADIMLAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar, JICA Türkiye Ofisi ve JICA uzman ekibi tarafından BUSKİ, AFAD, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin teknik personeliyle paylaşıldı.

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’nın dirençli ve sürdürülebilir bir kent olması adına çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, JICA ile yürüttüğü ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda BUSKİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, JICA Türkiye Ofisi ve JICA uzman ekibi tarafından BUSKİ, AFAD, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin teknik personeline, yapılan çalışmalar anlatıldı. Programda, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Tehlike ve Risk Analizleri, Kentsel Dirençlilik Planın Hazırlanması ve Kentsel Dirençlilik Planı’nın uygulanmasını içeren senaryo depremler ele alındı. Kentin farklı bölgelerinde ve altyapı sistemlerinde meydana gelebilecek hasar olasılıkları detaylı biçimde tespit edildi ve olası riskler katılımcılarla paylaşıldı.

Seminere çevrimiçi ve fiziksel katılım sağlayan Japon uzmanlar, Japonya’nın altyapı için depremle mücadelede kullandığı ileri düzey ürün ve teknolojilere dair kapsamlı bilgiler sundu. Dayanıklı altyapı tasarımları hakkında da örnekler veren uzmanlar, Bursa’daki kentsel dirençlilik planının oluşturulmasında aktif olarak yer aldıklarını belirtti. Özellikle su kaynakları yönetimi ve kanalizasyon hattı bağlantı sistemleri üzerinde teknik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren uzmanlar, afet durumlarında bu sistemlerin hayati önem taşıdığını, bu nedenle planlamanın sadece bugünü değil, gelecekteki olası afet senaryolarını da kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Katılımcılar, JICA tarafından sunulan teknolojiler hakkında sorular sorarak detaylı bilgi aldı ve fikir alışverişinde bulundu.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Alper Makam, Bursa’nın aktif fay hatları üzerinde yer aldığını ve bu nedenle olası bir depreme karşı hazırlıklı olmanın bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Deprem riskinin sadece binaları değil, tüm kentsel altyapıyı tehdit ettiğini söyleyen Makam, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in öncülüğünde hazırlık sürecimizi sadece yapı güvenliğiyle sınırlı tutmuyoruz. Aynı zamanda altyapı sistemlerimizi de kapsayan geniş çaplı analizlerle destekliyoruz. Kentsel dirençliliği sadece bir plan değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam stratejisi olarak ele alıyoruz. Bursa’nın dirençli bir kent haline gelmesi yolunda atılan bu adım, kenti sadece olası depremlere karşı değil, her türlü afet senaryosuna karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Continue Reading

Trending