Ekonomi
NİKSARLI: “KOOPERATİFLER ADİL GELİR DAĞILIMININ TEMİNATIDIR”

2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı Açılışı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen programla gerçekleştirildi. Açılışa Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve sektör temsilcileri katılım gösterdi. Sektör temsilcilerinin de hazır bulunduğu törene; Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu da katılım gösterdi.
2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı Açılış programını değerlendiren Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarl, Ticaret Bakanlığı’nın Kooperatifçilik strateji ve eylem planı hazırlayacağını ifade ederek, “Önceden dış paydaşların görüşlerinin de alınarak strateji ve planının son halini verdikten sonra 2012 yılında olduğu gibi Türkiye Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açıklatmayı düşünüyorlar. Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler 2025 yılını Dünya Kooperatifçilik yılı ilan etti. Buna istinaden tüm dünyada hükümetler kooperatif algısının yayılmasına imkân verecek etkinlikler düzenleyerek bu yılı değerlendirecekler.” diye konuştu.

Fahiş fiyatlarla mücadelede kooperatiflerin önemi
Genel Başkan Niksarlı, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Bakanlarımız kooperatifçiliğe verdikleri önemi ve bu konudaki Bakanlık politikalarını anlattılar. Memnun olduk. Tüm dünyada özel sektör ve kamu sektörü yanında üçüncü bir sektör olarak görülen kooperatifler ve kooperatif şirketleri daha asil bir gelir dağılımı ve tüketiciyi koruyan fiyat politikası uygular. Zaten Ticaret Bakanımız Sn. Ömer Bolat konuşmasının bir bölümünde fahiş fiyatla mücadelede kooperatiflerin rolünü önemsiyoruz.
Bizler de bugüne kadar kooperatiflerin toplum üzerindeki olumlu kazanımlarını, yerel kalkınma unsurları olduğunu ve insanların eğitimden sağlığa tarımdan enerjiye her alanda kooperatifleşmesinin önemini anlattık. Bu yıl daha fazla anlatacağız. Kooperatifleri uygulama ve imaj yönünden güçlendirecek çalışmalar planlıyoruz. Çünkü kooperatifler adil gelir dağılımının teminatıdır. İhtiyacımız olan tamda budur.”
Açılışta, kooperatiflerin önemi ve geleceği üzerine vurgu yapıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kooperatiflerin ülke ekonomisindeki kritik rolüne değinerek, bu yılın kooperatiflerin altyapılarını güçlendirmek ve tarımda rekabetçiliklerini artırmak adına önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Ayrıca, kooperatiflerin gıda arz güvenliğini sürdürülebilir hale getirme hedefi doğrultusunda gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise kooperatiflerin üyelerine daha iyi hizmet sunmaları ve ürünlerini daha verimli pazarlayabilmeleri için ilave teşvikler ve ayrıcalıklar sağlanacağını açıkladı. Gıda ve tarım sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflere, girdilerini temin etmeleri ve üretim süreçlerini iyileştirmeleri noktasında desteklerin artacağı ifade edilerek, kooperatifçiliğin geleceği için umut verici bir dönem başladığı vurgulandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuşmasında dünyada tarımsal üretimin stratejik öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Son dönemdeki gelişmelerden sonra dünyanın birçok ülkesinin gıda arz güvenliğini ilk sıraya koyduğuna dikkati çeken Yumaklı, yaşanan zorluklara rağmen Türkiye’nin bu konuda güçlü ve dirençli duruşunu sürdürdüğünü dile getirdi. Yumaklı, “Elbette bunda son 22 yılda tarım ve orman sektörüne hükümetlerimizin çok yoğun destekleri ve katkıları önemli oldu.” ifadesini kullandı. Bakan Yumaklı, 2023’te bitkisel üretimde de Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığına işaret ederek, “Son 22 yılda bitkisel üretim miktarımız yüzde 42 artış göstererek, 139 milyon tona yükseldi. Bu artışta, çiftçilerimizin, mühendislerimizin, akademisyenlerimizin, müteşebbislerimizin, kooperatiflerimizin alın teri ve emeği var.” diye konuştu.
Öte yandan gerçekleşen toplantı sonrası 2025 yılı boyunca kooperatiflerin sektördeki etkinliğini artırmak, sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak ve üreticilerin rekabetçi gücünü desteklemek amacıyla pek çok projeye imza atılması bekleniyor.
Yerel
BAŞKAN KARABATI TALİMAT VERDİ, MARKET DENETİMLERİ SIKLAŞTI!

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın talimatıyla Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki marketlerde denetimleri sıklaştırarak, son kullanma tarihi geçmiş ürünler ve fiyat etiketi uyumsuzlukları gibi konularda denetimler gerçekleştiriyor. Yapılan denetimlerde 26 markete idari işlem yapıldı ve son kullanma tarihi geçmiş ürünler imha edildi. Başkan Karabatı, denetimlerin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.
Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın talimatıyla Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelindeki marketlerde denetimlerini sıklaştırarak vatandaşların güvenilir gıda ürünlerine erişimini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda son olarak ilçede faaliyet gösteren zincir ve yerel marketlerde yapılan denetimlerde, çeşitli konularda incelemeler yapılarak tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek ürünlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Denetimlerde, özellikle son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin raflarda bulunup bulunmadığı, ürünlerin saklama koşulları, hijyen standartları ve fiyat etiketleri gibi konular üzerinde duruldu.

Yapılan denetimler sonucunda, marketlerin raf fiyatları ile kasa fiyatları arasında fark olduğu tespit edilen 26 işyerine tespit tutanağı tutuldu ve ilgili Ticaret İl Müdürlüğü’ne idari yaptırım için yazı yazıldı. Ayrıca, marketlerde yapılan denetimlerde son kullanma tarihi geçmiş olan ürünler belediye tarafından müsadere edilerek imha edildi. Bu kapsamda 80 işyerine belediyenin emir ve yasaklarını belirleyen yönetmeliğin 43. maddesi gereğince idari işlem yapıldı.
Bilindiği üzere 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m.54/2 ve Fiyat Etiketi Yönetmeliği gereğince; etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanıyor. Karacabey Belediyesi’nin emir ve yasaklarını belirleyen yönetmeliğin 43. maddesine göre son kullanma tarihi geçmiş, çürümüş, kokmuş, kurtlanmış veya bozulmuş gıda maddelerinin satılması yasaktır. Bu gibi mallar müsadere edilerek gıda kontrolörü raporu ile imha edilir.
Karacabey genelinde market denetimlerinin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini vurgulayan Belediye Başkanı Fatih Karabatı, marketlerde satışa sunulan ürünlerde tüketim tarihi, gramaj, hijyen ve kasa-etiket uyumu kriterlerinin denetlendiğini ve uyumsuzluk tespit edilen marketlerle ilgili idari işlemlerin yapıldığını vurguladı. Başkan Karabatı, Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin ilgili kurumlarla koordineli bir şekilde bu çalışmaları sürdürdüğünü belirterek, vatandaşların sağlıklı ürünler tüketmesi için denetimlere aralıksız devam edeceklerini sözlerine ekledi.




Ekonomi
TRAKYA BİRLİK, FİYATLARI DONDURDU

Trakya Birlik 2025 yılı boyunca ürettikleri tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar fiyat değişikliğine gitmeyeceklerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Trakya Birlik Yönetim Kurulu, enflasyonla mücadeleye destek mesajı yayımladı. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınmasının kritik önem taşıdığı belirtilen açıklamada, enflasyonla mücadele sürecine katkıda bulunmak, 2025 yılında millet için enflasyonun geride bırakılarak toplum refahının yeniden yükseltilmesi adına, üretimini yaptıkları tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmeyeceğine dikkat çekildi.
Yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde zorunlu tüketim ihtiyaçları arasında ilk sırada yer alması ve TÜFE içinde önemli ağırlığa sahip olması hasebiyle gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması kritik önem arz etmekte olup, halihazırda Ekonomi Yönetimimizce uygulanmakta olan politikalar paralelinde yıllık enflasyon seviyesinin peyderpey gerilemekte olduğu gözlemlenmektedir.
Birliğimizin piyasa yapıcı rolüyle faaliyet gösterdiği bitkisel rafine yağ sektöründe, fiyat istikrarı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması adına üretici örgütlerinin piyasayı regüle etme noktasında etkinliklerini artırarak tüketici nezdinde ürün arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının elzem hale geldiği aşikardır. Rafine yağ ve margarin sektörleri, jeopolitik ve küresel iklim krizi etkileri, artan ithal girdi bağımlılığı ve döviz kurlarına bağlı değişken maliyet yapısı sebebiyle fiyat istikrarı sağlamanın zor olduğu pek çok içsel ve dışsal risk faktörü içeren sektörlerin başında gelmektedir.
“Ramazan Bayramı sonuna kadar fiyat değişikliği yapılmayacak”
Tüm bu etkenler altında mevcut durum değerlendirildiğinde ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonla mücadele sürecine katkıda bulunmak, 2025 yılında milletimiz için enflasyon belasının geride bırakılarak toplum refahının yeniden yükseltilmesi adına, üretimini yaptığımız tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmeyeceğini, bayram sonrasında ki süreçte de Birlik Misyonumuz gereği; üreticilerimiz için tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ile milletimiz için güvenli gıdaya istikrarlı fiyat yapısıyla erişiminin sağlanması noktasında en ideal fiyat mekanizmasının tesisi için tüm imkanlarımızla çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz.” İfadelerine yer verildi.
Bursa Bölge
ZEYTİN ÜRETİCİSİNE 800 MİLYON TL ÖDEME

Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyasında aldığı ürün bedellerinin kalan yarısının karşılığı olarak 21 Şubat tarihinde 800 milyon TL ödeme yapacak.
2024/2025 ürün alım kampanyasında ürün bedellerinin yüzde 50’sini 15 günlük periyotlarda ortaklarına peşin olarak ödeyen Marmarabirlik, ürün bedellerinin geri kalan kısmın yarısını 21 Şubat tarihinde ödeyecek. 800 milyon TL tutarındaki bu ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 75’i yani 2 milyar 400 milyon TL ödenmiş olacak. Kalan yüzde 25’lik bölüm ve fark ödemeleri en geç Nisan ayı sonunda ödenecek.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçtiğimiz yıl 2 milyar 824 milyon liralık ürün alımı yapıldığını söyledi. Bu kampanya döneminde ise Marmarabirlik’in 3 milyar 363 milyon TL tutarında ürün alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Asa, “Göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana üreticimizin refah seviyesini artırmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bundan sonra da üretici ortaklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Mevcudu korumak büyüme sayılır
Döviz kurunda artış yaşanmamasına rağmen, TL olarak maliyetlerin arttığını belirten Başkan Hidamet Asa, “Bu ekonomik koşullarda mevcudu koruyabiliyorsanız büyümüş sayılırsınız. Maliyetlerin çok değişken olması ambalaj, üretim, pazarlama, enerji, finans maliyeti olarak satışları olumsuz yönde etkilemektedir. Satılan ürün miktarının tutarı ile bir sonraki yıl aynı miktarda ürünü yerine koyamıyorsunuz. Üç yıldır üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticimizin ayakta kalması için büyük mücadele verdik” diye konuştu.
2025’te hedef 7 milyar tl ciro
Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle üretim sektörünün büyük sıkıntı yaşadığı ve büyük zarar ettiği böyle bir dönemde ayakta durmanın bile bir başarı olduğunu belirten Asa, “2022/2023 iş yılına göre Marmarabirlik’in aktif büyüklüğü yüzde 215 büyüme ile 7 milyar 486 milyon TL, öz kaynaklarımız yüzde 197 büyüme ile 4 milyar 632 milyon TL, ciromuz yüzde 66 büyüme ile 2 milyar 945 milyon TL’den, 4 milyar 899 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu yıl hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmaktır” açıklamalarında bulundu.
Kooperatiflerin mali yapısı korunmalı
Özellikle son iki yılda ürün alım maliyetlerinde finans yükünün arttığına değinen Hidamet Asa, Marmarabirlik ve Kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında yapıldığını bildirdi. Asa, “Yani ürün alımında verilen her TL’ye, politika faizi de dikkate alınarak faiz uygulanmaktadır. Aksi takdirde V.U.K.’a göre ilgili hükümler çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girer ve bu da vergi ziyaı cezası oluşturur. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerekir. Geçmişte bu anlaşılmıyordu. Anlaşılmamasının sebebi faiz oranlarının düşük olmasıydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 50-55’ler seviyesinde olan faiz oranları bugün yüzde 45 oranlarındadır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu yıl hem üreticimizi hem de kurumu korumaya çalıştık” şeklinde konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel2 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge3 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge2 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge3 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge7 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge5 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login