Connect with us

Bursa Bölge

KÖYLERİN ARAZİLERİ (KÖY TARLALARI)

Dündar Özseçen

Günün Sözü: TOPLUMLAR HAKLI BERABERLİKLERLE AYAKTA DURURLAR. İNSANIN DEĞERİ, TAŞIDIĞI VİCDANIN AĞIRLIĞI İLE ÖLÇÜLÜR.

Güzel Karacabey’imizde tarım ve hayvancılık yapan insanımızın girdi maliyetleri her geçen gün artarken, bir de üzerinde tarım yapmaya çalıştığı arazi fiyatlarının kiralama bedelleri her geçen gün alıp başını gitmektedir.

Çiftçimiz, kazancının önemli bir kısmını daha sezon başında kiraladığı yerlere yani tarlalara peşin peşin ödemekte ve yükselen kira bedellerinin yüksekliğinden dolayı verimli tarım arazilerini gerektiği gibi münavebe yapıp dinlendirememektedir. Ya da arazi üzerinde değişik ürün ekip dikememektedir. Bu durum da, hem verimli tarım arazilerinin giderek verimsizleşmesinin önünü açmakta, hem de çiftçimizin ürün kaybına sebep olmaktadır.

Ülkemizde fiyatlandırmalar genellikle enflasyon rakamlarına göre oluşur ama bu söz konusu uygulama ne yazık ki tarımda tersine işlemektedir. Tarım girdileri genellikle enflasyon üzerinden zamlanır, ancak çiftçimizin ürettiği ise hep bunun altında kalır. Bu kısır döngüye de kimse çözüm üretmez veya üretmek istemez.

İnanıyorum ki, çiftçimiz aleyhine her geçen gün artan bu maliyet artışının üretime yansımaması, çiftçimizin her geçen gün küçülmesine, bazı çiftçilerimizin de havlu atarak tarımı bırakmasına neden olmaktadır. Hele hele bunlara bir de giderek daha fazla toprak ekip dikerek ayakta kalmaya çalışan çiftçilerimiz eklenince, icar fiyatlarının hak edilenin çok çok üstünde artmasını tetiklemektedir.

Zaten bölgemiz çiftçilerinin yüzde 90’ı toprak fakiri olup, çalıştıkları yerlerin çoğu kiralama yani icar ile tarla tutma şeklinde sağlamaktadır. Bu konuya bence devletin acil olarak el atması ve çözümler bulunması gerekirken, maalesef tam tersi bir durum ortaya çıkmaktadır.

Büyükşehir Yasası ile birlikte köylerin ellerindeki köy tüzel kişiliğine ait araziler dahil her şeyin belediyelere geçmesi ile ‘Yandı Gülüm Keten Helva’ misali bu yerler çiftçilerden alınmaktadır. Daha önce araziler, köy muhtarlarının yaptıkları ihalelerle o köylerde yaşayan küçük çiftçilere kiralanırken, şimdi belediyelerin kamuya açık ihaleleri sonucu herkes bu ihalelere girmeye başladı.

Bu ihalelere girenler arasındaki rekabet de, icar fiyatlarını yükseltti. Belki bu şekilde belediye kasasına 3-5 kuruş daha fazla para girdi ama ne yazık ki uzun yıllardır bu köylerde bu arazileri kiralayarak tarım yapan küçük çiftçiye darbe indirildi. Sermayesi büyük olanlar ihalelerde daha fazla fiyat vererek bu toprakları küçük çiftçinin elinden maalesef ki aldı. Bu da o köylerde yaşayan çiftçilerde memnuniyetsizliğe sebep oldu. Her ihaleden sonra homurtular yükseldi.

Bugün Karacabey’deki icar bedellerine hep HARA yerlerindeki fiyatlar emsal gösterilmekte ve yerlerini icara verenler hep gözlerini HARA ya da Belediye’nin yaptığı fiyat artışına dikmektedir. Ve icar bedelleri buna göre belirlenmektedir.

Karacabey’imizde bu konudaki beklenti yani çiftçilerimizin beklentisi, bizi yönetenlerin ya da bu yerleri icara veren kurumların Karacabey tarımına destek vermeleridir. Toprağı kiralayarak tarım yapmaya çalışan çiftçilerimizin mağdur edilmeden tekrar eski sistemde olduğu gibi o köyün yerlerini yine o köyün sakinlerine verilmesi gerekmektedir. Tarıma katkı ancak çiftçiye verilecek destekle olur.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

GENÇLİK MERKEZLERİ, SINAV HAFTASINDA 24 SAAT AÇIK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Gemlik ve Görükle Gençlik Merkezleri sınav dönemi nedeniyle 27 Haziran Cuma gününe kadar 24 saat hizmet verecek.

Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde önemli hizmetler sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sınav haftası nedeniyle Gemlik Gençlik Merkezi ve Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasını başlattı. Sınav döneminin başlamasıyla birlikte Gemlik Gençlik Merkezi 10-27 Haziran, Görükle Gençlik Merkezi ise 16-27 Haziran tarihleri arasında 7/24 açık olacak. Gençlik merkezleri, özellikle sınav dönemlerinde sabaha kadar ders çalışmak isteyen öğrencilere, konforlu ve güvenli bir ortam sunuyor. Kesintisiz hizmet uygulaması gençlerden büyük ilgi görürken, Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere sıcak çorba ikramı yapılıyor.

Continue Reading

Bursa Bölge

ERDEM, “İLÇEMİZİN GELECEĞİNİ RİSKE ATAMAYIZ”

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunda kamuoyunda son günlerde yoğun şekilde tartışılan kapalı cezaevi iddialarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Başkan Erdem, ilçeye kapalı cezaevi yapılacağı yönündeki söylentilere karşı kamuoyunu bilgilendirdi ve bu iddiaların asılsız olduğunu net bir şekilde ifade etti.

“Belediyemizin yer gösterdiği iddiası tamamen asılsızdır”

İlçede son dönemde artan söylentilerin, özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinin Mustafakemalpaşa’da kurulmasının ardından daha da yoğunlaştığını belirten Başkan Şükrü Erdem, geçmişte benzer planlamaların gündeme geldiğini ancak gerekli girişimlerle bu projelerin iptal edildiğini hatırlattı. Bazı çevrelerde, belediyenin bu yönde bir onay verdiği ya da yer tahsis ettiği yönünde iddialar bulunduğuna dikkat çeken Başkan Erdem, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Başkan Erdem konuşmasında “Son günlerde ilçemizin gündeminde, Mustafakemalpaşa’ya kapalı cezaevi yapılacağına dair bazı iddialar dolaşmakta. Bu söylentiler özellikle Ağır Ceza Mahkemelerinin ilçemizde kurulmasının ardından daha fazla dillendirilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda da buna benzer bir planlama gündeme gelmiş, ancak toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkiler ve yapılan girişimler sonucu bu plan rafa kaldırılmıştı. Bugünlerde ise belediyemizin bu yönde yer gösterdiği ya da projeye onay verdiği gibi asılsız iddialar konuşuluyor. Bunların hiçbirisinin gerçekliği yoktur.” İfadelerine yer verdi.

“Kapalı cezaevi Mustafakemalpaşa’ya uygun değil”

İlçenin geleceği açısından kapalı cezaevinin yapılmasının doğru olmayacağına inandığını dile getiren Başkan Erdem, Mustafakemalpaşa’nın turizm ve eğitim vizyonuna vurgu yaptı. Termal turizm ve eğitim yatırımları gibi ilçeye katma değer sağlayacak projelere odaklandıklarını belirten Erdem, cezaevi gibi yapılarla anılan bir ilçe görüntüsünün, uzun vadede sosyal ve kültürel yapıya zarar vereceğini ifade etti.

Başkan Erdem “İlçemize termal turizm, eğitim turizmi gibi yatırımlar kazandırmak için büyük bir çaba gösterirken, kapalı cezaevi gibi bir projeye sıcak bakmamız asla mümkün değildir. Bu konunun bazı kesimlerce ekonomik bir fırsat olarak görülmesi mümkün olabilir; ancak biz meseleye sadece ekonomik açıdan değil, sosyal ve kültürel açıdan da bakmak zorundayız. Yaşanabilirliği kaybettiğimiz noktada, kazanılacak hiçbir ekonomik değer kalıcı bir fayda sağlamaz. Bizler, ilçemizin sosyal dokusunu koruyarak gelişmesini sağlamakla yükümlüyüz.” Dedi.

Açıklamasında Mustafakemalpaşa’nın potansiyelini yüksek tutacak, gençleri ilçeye çekecek eğitim yatırımlarına vurgu yapan Başkan Erdem, belediye olarak önceliklerinin sosyal gelişimi destekleyecek projeler olduğunu dile getirdi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA’DA DEPREM RİSKİNE KARŞI GÜÇLÜ ADIMLAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar, JICA Türkiye Ofisi ve JICA uzman ekibi tarafından BUSKİ, AFAD, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin teknik personeliyle paylaşıldı.

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa’nın dirençli ve sürdürülebilir bir kent olması adına çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, JICA ile yürüttüğü ‘Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni tüm hızıyla sürdürüyor. Bu kapsamda BUSKİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, JICA Türkiye Ofisi ve JICA uzman ekibi tarafından BUSKİ, AFAD, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin teknik personeline, yapılan çalışmalar anlatıldı. Programda, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Tehlike ve Risk Analizleri, Kentsel Dirençlilik Planın Hazırlanması ve Kentsel Dirençlilik Planı’nın uygulanmasını içeren senaryo depremler ele alındı. Kentin farklı bölgelerinde ve altyapı sistemlerinde meydana gelebilecek hasar olasılıkları detaylı biçimde tespit edildi ve olası riskler katılımcılarla paylaşıldı.

Seminere çevrimiçi ve fiziksel katılım sağlayan Japon uzmanlar, Japonya’nın altyapı için depremle mücadelede kullandığı ileri düzey ürün ve teknolojilere dair kapsamlı bilgiler sundu. Dayanıklı altyapı tasarımları hakkında da örnekler veren uzmanlar, Bursa’daki kentsel dirençlilik planının oluşturulmasında aktif olarak yer aldıklarını belirtti. Özellikle su kaynakları yönetimi ve kanalizasyon hattı bağlantı sistemleri üzerinde teknik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren uzmanlar, afet durumlarında bu sistemlerin hayati önem taşıdığını, bu nedenle planlamanın sadece bugünü değil, gelecekteki olası afet senaryolarını da kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Katılımcılar, JICA tarafından sunulan teknolojiler hakkında sorular sorarak detaylı bilgi aldı ve fikir alışverişinde bulundu.

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı ve BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Alper Makam, Bursa’nın aktif fay hatları üzerinde yer aldığını ve bu nedenle olası bir depreme karşı hazırlıklı olmanın bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Deprem riskinin sadece binaları değil, tüm kentsel altyapıyı tehdit ettiğini söyleyen Makam, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in öncülüğünde hazırlık sürecimizi sadece yapı güvenliğiyle sınırlı tutmuyoruz. Aynı zamanda altyapı sistemlerimizi de kapsayan geniş çaplı analizlerle destekliyoruz. Kentsel dirençliliği sadece bir plan değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam stratejisi olarak ele alıyoruz. Bursa’nın dirençli bir kent haline gelmesi yolunda atılan bu adım, kenti sadece olası depremlere karşı değil, her türlü afet senaryosuna karşı hazırlıklı hale getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Continue Reading

Trending