Connect with us

Bursa Bölge

KARACABEY FAYI UZUNLUĞU 29 KİLOMETRE!

AFAD’ın afet raporuna göre Bursa’da 14 aktif fay hattı bulunduğu bildirildi. 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremi’ne çevrildi. Bursa AFAD Afet Raporu’nda Bursa’nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler ise dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak kaydedilmesi dikkat çekti. Bu faylar arasında yer alan Marmara Denizi ile Karacabey arasında uzanan fayın toplam uzunluğunun 29 kilometre olduğu saptandı. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa’da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı bünyesindeki Bursa AFAD Şube Müdürlüğü, il genelinde yaşanabilecek muhtemel afetler için çok detaylı bir rapor hazırladı. Farklı senaryoların uygulanıp sonuçlandırıldığı raporda tatbikatlardan, deprem sonrası toplanma yerlerine, oluşturulacak konteyner kentler, yaşanacak kayıplar ve yıkımlara kadar muhtemel detaylar yer aldı.

İşte Bursa’daki hareketli 14 fay

İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre, hazırlanan raporda Bursa ve çevre ilçeler dahil olmak üzere bölgedeki hareketli faylar şu şekilde sıralandı:

Doğu Marmara Bölgesi’nde kuzey ve güney olmak üzere iki kola ayrılan Kuzey Anadolu Fay Sistemi’nin Geyve – İznik – Gemlik üzerinden Bandırma’ya kadar uzanan güney kolu 250 kilometre uzunlukta. Bu kol aynı doğrultuda uzanan ve sağ yönde sekmelerle birbirini tümleyen faylardan oluşuyor.

Karacabey Fayı; Marmara Denizi ile Karacabey arasında uzanan fayın toplam uzunluğu 29 kilometre.

Mustafakemalpaşa Fayı; Fay, Bursa sınırları içerisinde Mustafakemalpaşa ilçe merkezi ve bu ilçeye bağlı Çaltıbükü beldesi arasında uzanıyor. Türkiye diri fay haritasında Manyas fayı zonu içerisinde değerlendiriliyor.

Uluabat Fayı; Mustafakemalpaşa ile doğuda Hasanağa arasında olan fay yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda. Sağ yanal doğrultu atımlı olan Uluabat fayı, Uluabat Gölü’nün güneydoğusundan kıyıya paralel olarak uzanıyor ve doğu yönünde Hasanağa Köyü’nden geçerek kuzeye doğru devam ediyor.

İznik- Mekece Fayı; KAFS’ın güney kolunun Mekece ile İznik Gölü’nün güney batısı arasında kalan bölümü İznik-Mekece Segmenti olarak adlandırılıyor. Bu segment, Mekece doğusunda başlayıp fay boyunca Sakarya kıtasına ait farklı kaya türleri yan yana bulunuyor. Uzunluğu ise yaklaşık 100 kilometre.

Gemlik Fayı; Bu segment İznik Gölü ile Gemlik Körfezi arasında uzanıyor. Her iki ucu su altında olan bu fayın karadaki uzunluğu 22 kilometre. Su altı kesimiyle birlikte yaklaşık uzunluğu 40 kilometreye ulaşıyor.

Gençali Fayı; Gemlik güneyinde Kurşunlu-İznik Gölü arasında uzanıyor. Gençali Fayı’nın uzunluğu ise 23 kilometre

Zeytinbağı Fayı; Mudanya ile Kocasu deltası arasında uzanıyor. Karada toplam uzunluğu 40 kilometre.

İnegöl Fay Zonu; İnegöl Havzası’nı güney ve kuzey kenarından sınırlayan faylar havzanın genel geometrisi ile uyumlu KB-GD doğrultusunda uzanıyor. Uzunluğu ise 30 kilometreden fazla.

Oylat Fayı; İnegöl havzasını güneyden sınırlayan ve Uludağ- Domaniç Dağlarının kuzey kenarı boyunca zon oluşturan faylar, Oylat Fayı olarak tanımlanıyor. İnegöl Havzası’nın güneybatısı ile güneydoğusu arasında yer alan bu faylar birbirine paralel ancak kesintili parçalardan meydana gelen 2 ana kırıktan oluşuyor.

Bursa Fayı; Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovası’nı sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ’ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.

Orhaneli Fayı; Batıda Karıncalı Köyü, kuzeybatısı ile doğuda Ağaçhisar Köyü arasında uzanan fay yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda.

Uludağ Fayı; Uludağ’ı güneyden sınırlayan fay yaklaşık 22 kilometre uzunluğunda. Fay iki parçadan oluşuyor. Süleymaniye köyü ile Bağlı köyü kuzeydoğusu arasında kalan kuzeydeki parçası yaklaşık 7 kilometreye ulaşıyor. Bağlı köyünün kuzeydoğusunda başlayıp Uludağ’ın güney etekleri boyunca uzanan diğer bölümü ise yaklaşık 15 kilometreyi buluyor.

Barakfaki Fayı; Bursa Ovası’nın kuzey kenarı boyunca batıda Kazıklı kuzeyi ile doğuda Barakfaki köyleri arasında uzanıyor. Fayın haritalanabilen kesimi yaklaşık 13 kilometre.

Kaymakoba Fayı; Bursa- Gönen çöküntü alanını kuzeyden sınırlayan fay yaklaşık 9 kilometre uzunluğunda ve doğu-batı doğrultusunda uzanıyor.

Marmara Denizi’nde tsunami ihtimali var mı?

AFAD’ın hazırladığı deprem raporunda, deprem sonrasında oluşabilecek Tsunami tehlikesine de dikkat çekiliyor. Son 2 bin yılda Marmara’da rapor edilen Tsunami sayısı 30 olarak belirtilirken, 1509 depreminde İstanbul kıyılarında 6 metre civarında, 1894 depreminde ise 4-4.5 metre civarında Tsunami dalgası yüksekliği rapor ediliyor. Ayrıca raporda Marmara Denizi’nin kuzeyindeki Ana Marmara Fayı’nda veya Armutlu Fay’ında olabilecek büyük bir depremin Tsunami oluşturabileceği öngörülmediği belirtiliyor. Ayrıca raporda Bursa genelinde Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı sayısı 880 olarak belirtildi. Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği 880 güvenli alandan 538 tanesi Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde bulunuyor. Bu sayı Büyükorhan’da 5, Gemlik’te 15, Gürsu’da 5, Harmancık’ta 1, İnegöl’de 23, İznik’te 5, Karacabey’de 16, Keles’te 7, Kestel’de 7, Mudanya’da 8, Mustafakemalpaşa’da 19, Orhaneli’nde 6, Orhangazi’de 6 ve Yenişehir’de 8 olarak kaydedildi.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

BOZBEY “ÇİFTÇİMİZE DESTEKLERİMİZİ ARTIRARAK DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dağ bölgesindeki ilçelerde tarımı ve hayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Tarımın güçlenmesi, tarımsal alanların ekilebilmesi en büyük arzumuzdur. Bu konuda çiftçimizin yanındayız” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Başkan Bozbey Burada’ projesi kapsamında Keles ilçesini ikinci kez ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu. İlk olarak Keles Kaymakamı Muhammed Ali Yolal’ı makamında ziyaret eden Başkan Bozbey’e, CHP Keles İlçe Başkanı Cevat Acar da eşlik etti. Ziyarette, Keles’i güçlendirmek, çiftçiyi desteklemek amacıyla yapılacak çalışmalar ele alındı. Başkan Mustafa Bozbey, program kapsamında Keles Belediye Başkanı Ali Doğru’yla da bir araya geldi. Keles’in ihtiyaçlarının, önceliklerinin ve birlikte hayata geçirilebilecek projelerin konuşulduğu buluşmada, devam eden çalışmalar değerlendirildi. Daha sonra Keles Kültür Merkezi’nde muhtarlarla bir araya gelen Başkan Bozbey, köylerin ve mahallelerin sorunlarını yerinde dinleyerek çözüm önerilerini masaya yatırdı. Keles Ziraat Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı da ziyaret eden Başkan Bozbey, çiftçilerin ve esnafın emeğini destekleyen projeleri sürdüreceklerini belirtti. Ziyaretlerin ardından Keles Bayrak Alanı’nda vatandaşlarla buluşan Başkan Bozbey, halkın talep ve önerilerini dinleyerek çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.

“Derelere giden suların tertemiz akmasını istiyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Bozbey Burada’ projesi kapsamında ikinci kez Keles’e geldiklerini hatırlattı. Keles Atıksu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtıklarını vurgulayan Başkan Bozbey, atıksuların tekrar kullanımının önemli bir konu olduğunu ifade etti. Atıksu arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmayla birlikte suları tertemiz bir şekilde derelere bıraktığını anlatan Başkan Bozbey, “Diğer arıtma tesislerimizde de bu tür çalışmaları sürdüreceğiz. Tüm bunları Marmara’yı ve Marmara Denizi’ni önemsediğimiz için yapıyoruz. Derelere giden suların tertemiz akmasını istediğimiz için bu tür tesislerin sayısını artıracağız. Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm kentlerin arıtma tesislerini mutlaka ileri arıtmaya dönüştürmesi, kimyasal arıtma tesislerinin de yapılması, sanayinin de arıtma tesislerini tam kapasiteyle çalıştırması gerekiyor. Bunları yapmazsak çevre felaketiyle karşı karşıya kalabiliriz. Belediyeleri duyarlılığa davet ederken, hükümetin de bu konuda yerel yönetimlere destek vermesini arzu ediyoruz” dedi.

“Desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz”

Dağ bölgesinin sorunlarını bildiklerini, 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda da bölgeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başkan Bozbey, “Keles’in ve muhtarlarımızın taleplerini daha önce almıştık. Bunları değerlendirdik. Bunlarla ilgili çalışmaları gerçekleştirdik. Keles, önemli bir ilçemizdir. Halkımızın özellikle hayvancılıkla ilgili talepleri oluyor. Buradaki hayvancılık popülasyonunu artırarak hem aile işletmelerini çoğaltmak hem de onların gelirlerinin artmasına yönelik projemize başlıyoruz. Ürün çeşitliliğini artırmak ve girdi maliyetlerini azaltmak için tarımsal anlamda desteklerimizi de sürdüreceğiz. Kelesli çiftçilerin ürünlerini alıp kendi mağazalarımızda satarak halkımızla buluşturacağız. Tarımın güçlenmesi, tarımsal alanların ekilebilmesi en büyük arzumuzdur. Çiftçimize desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz.” dedi.

Continue Reading

Bursa Bölge

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA “GÜLÜMSEYEN KAFE” HİZMETE GİRDİ

Mustafakemalpaşa Belediyesi, toplumun her kesimini kapsayıcı sosyal yaşam alanları oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle yürütülen “Mustafakemalpaşa’da Sosyalleşip Gelişiyoruz, EngelleriBirlikte Aşıyoruz” projesi kapsamında inşa edilen Gülümseyen Kafe, Mahmut Çolakoğlu Parkı’nda kapılarını açtı.

Projenin temel amacı, engelli bireylerin sosyal hayata aktif katılımını artırmak ve toplumla daha güçlü bağlar kurmalarını sağlamak. Bu doğrultuda projelendirilen Gülümseyen Kafe, hem kapsayıcı mimarisi hem de sosyal fayda odaklı işletme modeliyle dikkat çekiyor.

Cafe lansmanında konuşma yapan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, “Adını, önceki dönemlerde özverili hizmetleriyle hafızalarımızda yer eden ve çalışmalarıyla takdir toplayan merhum Belediye Başkanımız Mahmut Çolakoğlu’ndan alan park alanımızı; onun ismine yakışır şekilde, toplumun her kesimini kucaklayan bir anlayışla oluşturduğumuz Gülümseyen Cafemizi hizmete açıyoruz. Proje çalışmaları, önceki dönem belediye başkanlığı sürecinde başlatılmış olup; bu dönemde prosedürleri, imalatları ve işletme şartları tamamlanarak hizmete hazır hale getirilmiştir. Bu anlamlı iş birliği için tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Mahmut Çolakoğlu Parkı Gülümseyen Cafemiz ilçemize hayırlı uğurlu olsun.’’ İfadelerini kullandı.

Tesis bünyesinde, Mustafakemalpaşa Otizm Derneği’ne tahsis edilen kermes ve satış alanları da yer alıyor. Bu alanlar dernek tarafından işletilecek ve özel gereksinimli bireyler ile ailelerine katkı sağlayacak.

Continue Reading

Bursa Bölge

GENÇLİK MERKEZLERİ, SINAV HAFTASINDA 24 SAAT AÇIK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Gemlik ve Görükle Gençlik Merkezleri sınav dönemi nedeniyle 27 Haziran Cuma gününe kadar 24 saat hizmet verecek.

Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde önemli hizmetler sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sınav haftası nedeniyle Gemlik Gençlik Merkezi ve Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasını başlattı. Sınav döneminin başlamasıyla birlikte Gemlik Gençlik Merkezi 10-27 Haziran, Görükle Gençlik Merkezi ise 16-27 Haziran tarihleri arasında 7/24 açık olacak. Gençlik merkezleri, özellikle sınav dönemlerinde sabaha kadar ders çalışmak isteyen öğrencilere, konforlu ve güvenli bir ortam sunuyor. Kesintisiz hizmet uygulaması gençlerden büyük ilgi görürken, Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere sıcak çorba ikramı yapılıyor.

Continue Reading

Trending