Genel
“KAÇ DEVLET YURDUNU VAKIFLARA VE CEMAATLARA DEVRETTİNİZ?”

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt sancısını Meclis gündemine taşıdı. Türkoğlu, “Devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurt ücretlerinin aşırı yüksekliği ve ev kiralarının da astronomik oluşu nedeniyle öğrencilerimiz per perişan oldu, aileleri de çaresiz kaldı.” dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na 11 maddelik soru önergesi sunan Türkoğlu; vakıf, dernek ve cemaat yurtlarına devredilen yurtları ve bunlara yapılan maddi desteği de sorguladı.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konuya dair soru önergesi şöyle: “Ülkemizde artan enflasyon ve ekonomik kriz ne yazık ki yükseköğretim öğrencilerini de vurdu. Devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurt ücretlerinin aşırı yüksekliği ve ev kiralarının da astronomik oluşu nedeniyle öğrenciler büyük mağduriyetler yaşamakta, aileler de çaresiz kalmaktadırlar.
Özel yurt fiyatları yıllık 50 ila 160 bin lira arasında değişiklik gösterirken İstanbul, Ankara ve İzmir’de dört kişilik odalar aylık yaklaşık 5-7 bin lira, üç kişilik odalar 8-10 bin lira, iki kişilik odalar 10-13 bin lira, tek kişilik odalar ise 14-16 bin lira arasında değişmektedir. Ev kiralarının da aynı şekilde yanına dahi yaklaşılamamakta, depozito ve peşinat talepleri de ayrıca ebeveynlerin belini bükmektedir.
Bu bağlamda;
1- Yükseköğretimde güncel öğrenci sayısı nedir, hali hazırdaki mevcut KYK yurtlarının toplam kapasitesi kaçtır? Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) ait yurtlar, toplam öğrencilerin sadece yüzde kaçının barınma ihtiyacını karşılayabilmektedir?
2- Bakanlığınıza bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’nün yurtlarında, yeni dönemde uygulanacak barınma ve yemek fiyatları nedir? Öğrenci burslarının, devlet yurtlarında yeme-içme ve yatma giderlerini karşılama oranı yüzde kaçtır?
3- Özel ve vakıf yurtlarının toplam sayısı kaçtır, özel yurt fiyatları nedir? Özel yurtların fiyat politikalarıyla ilgili bir denetim mekanizması var mıdır, rakamsal olarak alt ve üst limit sınırlaması mevcut mudur?
4- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYGM) ait olup da vakıf, dernek veya cemaatlere devredilen öğrenci yurtları var mıdır; varsa bunların sayısı kaçtır ve devir koşulları(kiralama, tapu devri, bağış v.b.) nelerdir?
5- Vakıf, dernek veya cemaat yurtlarında kalanlar için öğrenci başına devletçe verilen beslenme ve barınma yardımından yararlananların sayısı nedir? Bu yardım hangi vakıf, dernek veya cemaat yurtlarına yönelik uygulanmaktadır ve bu kurumlara yeni öğretim döneminde öğrenci başına kaç TL katkı sağlanacaktır.
6- Aynı kapsamdaki yurtlara, geçtiğimiz öğretim yılında kaç öğrenci için toplamda kaç TL katkı sağlanmıştır; bu öğretim döneminde toplam kaç öğrenci için ne kadar ödeme yapılması öngörülmektedir?
7- Üniversite öğrencilerine burs adı altında verilen mali destek ne kadardır. Ülkemiz, Avrupa’da üniversite öğrencilerine mali destek veren ülkeler arasında kaçıncı sıradadır? Türkiye halen daha, Avrupa’da üniversite öğrencilerine en az burs veren ülkeler arasında mıdır?
8- Devlet yurdu yetersizliği ve özel yurt fiyatlarının da aşırı yüksekliği nedeniyle birkaç arkadaşıyla birlikte eve çıkmak zorunda kalan öğrenciler için bir destek projeniz var mı? Barınma kapasitesizliği nedeniyle özel yurtlara veya evlere yerleşmek zorunda kalan öğrencilere maddi katkı sağlamayı planlıyor musunuz?
9- Devlet denetimindeki öğrenci yurtlarından, dar ve sabit gelirli ailelerin çocuklarının ücretsiz yararlandırılmaları söz konusu mudur ve bu konuda rakamsal olarak her hangi bir kontenjan belirlenmiş midir?
10- Tespitlerinize göre; ülkemizde, devletimizin hiçbir biriminin olur vermediği, kaçak tanımlamasıyla tarif edilen sözde barınma merkezleri var mıdır? Bunların tespiti halinde kapatılmalarıyla ilgili girişimler gecikmeksizin yapılmakta mıdır?
11- Dernek ve vakıf ağırlıklı eğitim ve yurt merkezlerinin sayısı nedir? Bunların, cumhuriyet değerleri ve milletimizin duyarlıkları doğrultusunda denetlenmeleri sistematik bir biçimde sağlanmakta mıdır?”
Genel
PALANDÖKEN, “PLANLI TARIM İLE FİYAT ARTIŞLARI ÖNLENEBİLİR”

Planlı tarım politikaları ve teşvikler sayesinde fiyat artışlarının önemli ölçüde önlenebilir olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın en çok şikâyet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır. Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir. Aksi takdirde, çiftçimiz ürettiğinden yeterli kazanç sağlayamazsa ekim yapamaz ve bu durum fiyatların düşmesini engeller. Sonuç olarak, vatandaş ile esnaf karşı karşıya kalır” dedi.
“Planlı bir tarım politikası zaman kaybedilmeden uygulanmalı”
Ürün fiyatlarının düşebilmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın sofrasındaki en önemli kalemleri sıralamaya çalışıyorum. Bakliyat, sebze, meyve ve tarla bitkileri önemli diyoruz, ancak bu ürünlerle yemek yapılabilmesi için zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel yağlar da büyük önem taşır. Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, meyve ve sebzelerin doğru şekilde nakledilmemesi de fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ürünlerin bilinçsiz taşınması ve muhafaza edilmemesi, ciddi kayıplara yol açarak çiftçiyi, vatandaşı ve esnafı zor durumda bırakıyor. Bu yüzden, planlı bir tarım politikasının zaman kaybedilmeden uygulanması şarttır” diye konuştu.
“Vatandaş pahalılığın hesabını esnafa soruyor”
Tarımsal bölgelerin haritaları çıkarılarak üreticiye rehberlik edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir. Tarla bitkileri bu noktada çok önemli bir yer tutar. Önümüz yaz; domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir. Tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması, hava durumu ve rüzgâr yönlerinin belirlenmesi, uygun ekim alanlarının tespit edilmesi gereklidir. Ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlükleri, bu bölgelerde hangi ürünlerin ekilip ekilmeyeceğini belirleyerek çiftçiye rehberlik etmelidir. Ancak bu şekilde fiyatlar gerileyebilir, vatandaş rahatlayabilir ve herkes temel gıda ürünlerine daha kolay erişebilir” şeklinde konuştu.
Genel
BASIN İLAN KURUMU GENEL MÜDÜRÜ CAVİT ERKILINÇ’TAN RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİ
Genel
BASIN İLAN KURUMU BURSA BÖLGE MÜDÜRÜ OSMAN BAŞEĞMEZ’DEN RAMAZAN BAYRAMI TEBRİĞİ
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login