Connect with us

Bursa Bölge

İklim değişikliği gıda arzını tehdit ediyor!

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, yaşanan iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın dünyada gıda üretimini tehdit ettiğini söyleyerek, “Karacabey’de geçen yıllar bu zamanlarda drenajlar yoluyla su tahliye ettiğimiz tarlalar bugün kupkuru. Bizi zor günler bekliyor.” dedi.

Yaşanan kuraklık bütün dünyada tedirginliğe neden olurken, ülkemizin birçok bölgesinde çiftçiler bu yıl yağışın az olmasından kaynaklı ürün rekoltelerinde düşüş beklediklerini ifade ediyor. Tahıllar ve kuru baklagiller üretimi başta olmak üzere birçok tarımsal üründe verim kaybı yaşanacağı endişesi hakim.

İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık konusunda değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ülkemizin 7 ayı aşkın süredir ciddi bir kuraklık yaşadığını belirtti. “Kuraklık nedeniyle vatandaşlarımız haklı olarak içme suyu sıkıntısı yaşanabilir mi endişesi yaşıyor ama asıl büyük problem tarımda yaşanıyor” diyen Sarıbal, özellikle sonbaharda yeterli yağış olmamasının 2021 yılı ürün veriminde sorun yaratacağını kaydetti. 2021 yılında üretimde düşüş yaşanması durumunda zaten yüksek olan gıda fiyatlarının daha da yükseleceğini vurgulayan Sarıbal, “Bu da AKP politikalarıyla dışa bağımlı hale gelen ülkemiz için ithalata bağımlılığın daha da artması demek.” dedi.

Uzun vadeli planlar yapılmazsa sadece ülkemizi değil bütün dünyayı ciddi bir gıda temini sorunu beklediğini kaydeden Sarıbal, şunları söyledi: “Kuraklık

ciddi bir problem olarak önümüzde duruyor. Karacabey’de geçen yıllar bu zamanlarda drenajlar yoluyla su tahliye ettiğimiz tarlalar bugün kupkuru. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemiz de ciddi bir kuraklık yaşıyor. Yaşadığımız Covid -19 süreci gıdanın önemini bir kez daha bize gösterdi. Araştırmalar dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyar kişiye ulaşacağını gösteriyor. 10 milyar insanın gıda ihtiyacını karşılamak için bugün üretilenden %60 daha fazla gıda üretmek gerekiyor. Oysa iklim değişikliği ve yaşanan kuraklık için gereken önlemler alınmaz ise bugünkü üretim miktarını bile kaybedebiliriz. İklim değişikliği ve kuraklık herkesi, hepimizi ve bütün dünyayı tehdit ediyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği için radikal kararlar alınıp uygulanmaya konulmaz ise bizi ilerde çok zor günler bekliyor.”

İklim-değişikliği-gıda-arzını-tehdit-ediyor-1

Üretici ne olacak?

Çiftçinin 2020 yılında büyük zorluklar yaşadığını kaydeden Sarıbal, “2020 yılında iklim değişikliğine bağlı olarak 70’i aşkın ilimizde doğal afet yaşandı. Devlet üreticinin kaybını karşılamak için kayda değer bir önlem almadı, destek sağlamadı. 2020 yılında yaşanan kuraklığın 2021 yılı için çiftçiye olumsuz etkileri olacağı belli. Ama Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda bir açıklama yapmadı. Kaç aydır kuraklık yaşıyoruz çiftçiyi rahatlatacak açıklama yok. Onun yerine gümrük vergilerini sıfırladılar. Bütün üreticilerimiz gibi biz de kuraklığa karşı alınacak tedbirler ve olası kayıplarına karşı üreticiye yapacağı destek konusunda Bakanlıktan açıklama bekliyoruz.” diye konuştu.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

BTSO’DA MATLI DÖNEMİ BAŞLADI

Karacabeyli iş insanı Özer Matlı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Matlı’nın başkanlığındaki yeni yönetim kurulu ve meclis divanı da belli oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) gerçekleştirilen başkanlık seçiminde Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Karacabeyli iş insanı Özer Matlı, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. Mevcut başkan İbrahim Burkay ile yarışan Matlı, yapılan oylamada 82 oy alarak BTSO’nun yeni başkanı oldu.

Bursa iş dünyasının yakından takip ettiği seçim süreci, 1 Ekim’de gerçekleştirilen meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinin ardından tamamlandı. Yeni dönemin yönetimini belirlemek üzere 8 Ekim’de yapılan başkanlık seçiminde Özer Matlı ile İbrahim Burkay’ın listeleri yarıştı. Oylama sonucunda Matlı 82 oy alırken, Burkay 74 oyda kaldı. İki oy ise geçersiz sayıldı.

Yeni yönetim kurulu belli oldu

Başkanlık seçiminin ardından Özer Matlı başkanlığında görev yapacak yönetim kurulu üyeleri de netleşti. BTSO’nun yeni dönem yönetiminde asil ve yedek üyeler şu isimlerden oluştu:

Yönetim Kurulu Başkanı: Özer Matlı

Asil üyeler: Abidin Şakir Özen, Sinan Topuk, Murat Çağlar, Osman Güler, Safa Yaşar Çelik, Seyfullah Baylan, Savaş Keskin, Mehmet Zahit Yanar, Elif Özhan, Zeki Eker,

Meclis başkanlığına Erol Dağlıoğlu

BTSO’da gerçekleştirilen seçimlerde meclis başkanlık divanı da belirlendi. Erol Dağlıoğlu BTSO Meclis Başkanlığına seçilirken, meclis başkan yardımcıları Gülçin Güleç ve Vedat Bülbül oldu. Divan kâtipliği görevlerine ise Lamia Eren Olduk ile Atilla Kaan Aslanoba getirildi.

Karacabeyli iş insanı Özer Matlı’nın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası gibi önemli bir kurumun yönetim kurulu başkanlığına seçilmesi, ilçede de dikkat çeken bir gelişme oldu. Matlı, yeni dönemde BTSO’nun yönetimine başkanlık edecek.

Bursa iş dünyasının temsil edildiği BTSO’da yeni yönetimin önümüzdeki süreçte atacağı adımlar ve oda üyelerine yönelik çalışmaları merakla beklenirken, seçimle birlikte odada yeni bir dönem başlamış oldu.

Continue Reading

Bursa Bölge

MUSTAFAKEMALPAŞA TSO’DA İBRAHİM ÖZMEN DÖNEMİ

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nda meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimleri tamamlandı. İlçe Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilen seçimlerde İbrahim Özmen ve ekibinin hazırladığı tek liste üyelerin oylarıyla göreve geldi. 5 meslek komitesi için kurulan 5 sandıkta toplam 375 üye oy kullandı.

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim heyecanı sona ererken, odada İbrahim Özmen dönemi resmen başladı. Oda binasında İlçe Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilen meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinde İbrahim Özmen’in öncülüğündeki tek liste sandıktan galip çıktı.

5 meslek komitesi için kurulan 5 sandıkta toplam 375 üye oy kullanırken, seçimlerin ardından yeni dönemin meclis yapısı da şekillendi.

Seçimin ardından açıklamalarda bulunan İbrahim Özmen, kendisine destek veren oda üyelerine teşekkür ederek, yeni dönemde Mustafakemalpaşa iş dünyasının ihtiyaçlarına odaklanan bir çalışma anlayışı ortaya koyacaklarını söyledi.

Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yalnızca bir meslek kuruluşu olmadığını belirten Özmen, odanın ilçedeki iş dünyasının ortak çatısı olduğunu ifade etti. Odanın kuruluşunun 46. yılında olduklarına dikkat çeken Özmen, önlerindeki dört yıllık dönemi yalnızca bir seçim dönemi olarak değerlendirmediklerini vurguladı.

Hedef 50. Yıla güçlü vizyon

Yeni dönemde üyelerin desteğiyle işlerini kolaylaştıran ve ihtiyaçlarına somut çözümler üreten bir oda hedeflediklerini belirten Özmen, “Yeni dönemde üyelerimizin desteğiyle, işlerini kolaylaştıran ve ihtiyaçlarına somut çözümler üreten bir oda için hep birlikte çalışacağız. Hedefimiz Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 50. yılına güçlü bir vizyonla taşımak” dedi.

Tecrübenin gücünü gençlerin enerjisiyle buluşturacaklarını ifade eden Özmen, oda üyelerinin tamamıyla birlikte hareket edeceklerini söyledi. Mustafakemalpaşa’yı ticaret, sanayi, tarım ve turizm alanlarında daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini kaydeden Özmen, ilçenin ekonomik potansiyelinin daha güçlü şekilde ortaya çıkarılması için çalışacaklarını belirtti.

Yeni projeler masada

Yeni döneme ilişkin hedeflerini de paylaşan Özmen, özellikle KOBİ’lerin büyümesi, Organize Sanayi Bölgeleri’nin gelişmesi ve Tarım OSB’nin Mustafakemalpaşa’ya kazandırılması için çalışma yürüteceklerini açıkladı.

Oda üyelerine yönelik yeni projeler hazırladıklarını belirten Özmen, odaya yeni bir ek hizmet binası kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu binada genç ve kadın girişimcilere yönelik “Girişim Atölyesi” ile Mustafakemalpaşa TSO Eğitim Akademisi oluşturulacağını ifade etti.

Üyelerin yatırım ve teşviklerden daha fazla yararlanabilmesi amacıyla Proje Ofisi kurulacağını belirten Özmen, yurt dışı iş bağlantılarının kolaylaştırılması için “Kolay Vize” desteği sağlamayı da hedeflediklerini söyledi.

KOSGEB desteklerinden oda üyelerinin ve yeni girişimci adaylarının daha fazla yararlanması için çalışmalar yapılacağını kaydeden Özmen, Mustafakemalpaşa’nın üretim gücünü Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacak Mustafakemalpaşa Ticaret Fuarı’nı da geleneksel hale getirmek istediklerini dile getirdi.

5 meslek komitesinde yer alanlar

1. Meslek Komitesi

  • Halim Yavuz – Yavuz Süt Mamülleri
  • Mustafakemalpaşa Gıda Et Ürünleri Hayvancılık İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Pazaryeri Şubesi
  • Sınırlı Sorumlu Ocaklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

2. Meslek Komitesi

  • Öztrak Özmenler Traktör Komisyon Tarım Aletleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
  • Soner Dadak – Dadak Giyim

3. Meslek Komitesi

  • T-T Akaryakıt Ürünleri Nakliye İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
  • Koçaslanlı Nakliye Akaryakıt ve LPG Ürünleri Yem Su Gıda Turizm ve Seyahat Acenteliği İnşaat Taahhüt İnşaat Malzemeleri Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
  • Ezginler Yapı Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

4. Meslek Komitesi

  • Oruç Servis Taşımacılığı Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
  • Özkocaman Özel Eğitim Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi
  • Eraydın Servis Taşımacılığı Turizm Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Genel Temizlik Tabldot Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

5. Meslek Komitesi

  • Ertuğ Metal Döküm Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
  • Pınar Doğal Taş Madencilik Nakliyat Akaryakıt Orman Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Mustafakemalpaşa Şubesi
  • Çiftyıldız Mermer Otomotiv Gıda İnşaat Taahhüt Turizm Nakliye Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Continue Reading

Bursa Bölge

BELEDİYE GÜREŞÇİSİ BALKAN ŞAMPİYONU

Mustafakemalpaşaspor Güreş Branşı sporcusu Ayşe Soygençler, Hırvatistan’da düzenlenen U17 Balkan Şampiyonası’nda önemli bir başarıya imza attı.

71 kilogramda ülkemizi ve ilçemizi temsil eden genç sporcumuz Ayşe Soygençler, rakiplerini geride bırakarak Balkan Şampiyonu oldu.

Uluslararası arenada elde ettiği şampiyonlukla Türk bayrağını gururla dalgalandıran Ayşe Soygençler’in başarısı, Mustafakemalpaşa’ya büyük sevinç yaşattı.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, genç sporcuyu tebrik ederek, “Ayşe’nin elde ettiği bu kıymetli başarı hepimizi gururlandırdı. İlçemizi ve ülkemizi uluslararası bir organizasyonda başarıyla temsil ederek Balkan Şampiyonluğu’na ulaşan sporcumuzu, ailesini ve emeği geçen antrenörlerimizi yürekten kutluyorum.

Gençlerimizin sporla büyümelerini ve başarılarını desteklemeye devam edeceğiz. Ayşe’ye bundan sonraki müsabakalarında da başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Continue Reading

Trending