Connect with us

Bursa Bölge

İBRAHİM BURKAY BU SORULARA YANIT VERMELİ!

Yüksel Baysal

Bursa inanılmaz bir kuşatma altında…

Dört bir yanı sanayi bölgeleriyle çevriliyor.

Tarım arazileri üzerine organize sanayi bölgeleri kurulmaya devam ediliyor. Ne yazık ki bunun öncülüğünü de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi yapıyor.

Bursa halkı, başta Büyükşehir olmak üzere belediyeler de sanayicilere kolay yoldan sağlanan bu rantı siyasal çıkarlar nedeniyle seyrediyor.

Oysa bu çarpık sanayileşme, her tarafa gecekondu fabrika kurulması Bursa’da uzun vadede hem hava kirliliği yaratacak, hem de ulaşımı çıkılmaz noktanın doruklarına ulaştıracak.

Yani zararı yine belediyeler ve dolayısıyla Bursa halkı çekecek.

En baştan itibaren karşı çıktığım bir konudur TEKNOSAB…

Yüksel-Baysal

Batı Organize Sanayi Bölgesi adıyla başladı, izin almada sorun olunca makyaj yapıp adını değiştirdiler, TEKNOSAB’a izin aldılar.

Böylece milyon metre kare tarım toprağını imara açtırdılar. Teknoloji dediği bir masa, bir sandalye, bir bilgisayardan ibaret olabilir. Milyon metre kare tarım toprağında ne teknolojisi üreteceksiniz?

Bursa’da pek çok duyarlı insan gibi BTSO İnşaat Komitesi de durumun farkında…

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıda şu sorular ortaya atıldı:

“TEKNOSAB’ta, sahibinden.com’da metre karesi 1 milyon liraya arsa satışı yapılıyor? Ne iştir?

TEKNOSAB’ı kim yönetiyor?

BTSO’nun rolü nedir?

Bugüne kadar kimlere arsa satıldı? Onlar kimlere devretti?

Amacına uygun yüksek teknoloji fabrikalar yapılmakta mıdır?

Çalışacak insanların geliş-gidişi, konutları nasıl olacak?

Burada inşaat işleri kimler veriliyor?”

Bu sorularda ortak kanıya varılması üzerine BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan bir toplantı istendi. O toplantı gerçekleştirildi ama çok uzun bir sunum yapan (Siyasilerin taktiğidir, uzun konuş, soru sormaya mecalleri kalmasın) Burkay, sorulara yanıt vermedi. Doğalgaz krizi konuşuldu, iş orada kaldı.

Yüksel-Baysal-yazı

TEKNOSAB’DA HANGİ TEKNOLOJİK ÜRETİM YAPILACAK?

Akademik odalarda kongre süreci devam ediyor. Uzun yıllardır Çalışma Grubu’nun elinde bulunan Bursa İnşaat Mühendisleri Odası’nda Çağdaş Mühendisler, bu kez yarışa bir kadın adayla girecek. Ülkü Mercan Küçükkayalar genç bir ekiple yönetime talip oldu.

Peki, kent sorunları hakkında ne düşünüyor Küçükkayalar?

“Kaçak inşaatın iki boyutu var. Birincisi yerel yönetimlerin inşaat yapılacak alanları planlaması, ötekisi de sosyolojik boyutu. Nüfus artışı, göçün getirdiği büyüme bir talep oluşturuyor. Siyasetçilerin popülist yaklaşımları kaçak inşaatların patlamasına neden oluyor.”

Hemen bütün eğitimli meslek gruplarının ana sorunlarından biri de çok sayıda fakülte açılması… Ülkü Küçükkayalar, grubunun bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı:

“ÖSS’de 250 bininci olan bir insan mühendislik okuyabiliyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Matematikte iki doğru yapması yeterli. Elbette bu öğrencilerin suçu değil. Her yere inşaat fakültesi açanların sorumluluğu… Peki biz ne yapacağız? Oda yönetimini alırsak temel eğitimden yoksun mühendisleri deneyimli mühendislerle buluşturacağız. Her gün odada bir seminer, söyleşi olacak.”

İnşaat mühendislerinin ana konularından biri olan ulaşım konusunda da Başkan Adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar’ın görüşlerini aldım: “Ulaşım sıkıntıları bugünün konusu değil. Şehir hala doğu-batı aksında tek bir hat olarak yürüyor. Yeni ana arterler açılmalı…”

Bursa’da sanayicilerin her yere OSB yapma, tarım topraklarını yok etme konusunu da sordum Küçükkayalar’a: “Bursa tarım arazilerine hasret kalmaya aday… 1/100 binlik planda Karacabey ve Mustafakemalpaşa tarafındaki tarım arazilerine depo öngörmüşler. Bu yapılırsa tarım alanlarını tamamen kaybederiz.”

Tam bu noktada sözü bir önceki dönem adayı, BTSO Meclis Üyesi Kemal Cüneyt Erdem aldı: “Sanayicinin gözü doymuyor. Bursa’nın bütün düzlüklerini sanayi arsası yapmaya niyetliler. Bir yandan mevcut bazı sanayi alanlarını konut AVM imarına açıp kazanmak istiyorlar öte yandan buradan götürdükleri fabrikaları tarım alanlarının ortalarına koyuyorlar. Soruyorum buradan TEKNOSAB’da hangi teknolojik ürün üretilecek? İnşaat malzemeleri üreten var. Alüminyum fabrikası kuruluyor. Bu mudur teknolojik yatırım?”

Bu yazının dipnotu: Çağdaş İnşaat Mühendisleri yönetimi, Ülkü Mercan Küçükkayalar, Gonca Hüyüklü, Ayşegül Kebir, Deniz Güzel, Uğur İçöz ile Aykurt Ertürk’ten oluşuyor.

Enver Kır, Necmettin Turan, Necip Naci Doğru, Zafer Tolunay, Yaşar Poyraz, Gürkan Varlı, Kemal Cüneyt Erdem gibi deneyimli isimlerden de bir Danışma Kurulu kurulacak.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

KAMUSAL BİNALARIN DAHA VERİMLİ KULLANILMASI İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Kent Konseyi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ön tasarım çalıştayı düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Bursa Kent Konseyi arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan ‘Kamusal Binaların Katılımcı Bir Süreçle Mekansal İyileştirme Tasarımı (KAT_MEK): Bursa Kent Konseyi Yerleşkesi Örneği’ isimli Ar-Ge ve Ür-Ge’ye dayalı bilimsel araştırma projesinde ilk adım atıldı. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki Bursa Kent Konseyi binasının iyileştirilmesine yönelik ön tasarım çalıştayı düzenlendi. Çalışmalar kapsamında her iki üniversiteden lisans ve lisansüstü öğrencilerden, mezunlardan ve akademisyenlerden oluşan tasarım ekibi, Bursa Kent Konseyi gönüllüleri ve kullanıcıları ile bir araya gelerek mekanları gezdi. Kullanılan binanın verimliliğinin artırılması için yapılacakların görüşüldüğü çalıştayda, mekânsal potansiyelin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Bursa Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu’nda da yer alan Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu, KAT_MEK projesiyle kamusal alanların yeniden iyileştirilmesinde bir model oluşturulmasının amaçlandığını söyledi. Pilot çalışmayı Bursa Kent Konseyi mekanlarında yaptıklarını belirten Ensarioğlu, süreci katılımcı tasarım anlayışıyla sürdüreceklerini ifade etti. Ensarioğlu, konseyin kimliğiyle ve misyonuyla uyuşan mekânsal organizasyon gerçekleştirebilmek için çözüm önerileri geliştireceklerini anlattı.
Yine Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi de olan Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, projenin katılımcı bir mekan üretiminin nasıl olacağına, hem kullanıcıların hem tasarımcıların kamusal mekanları nasıl değerlendireceklerine örnek teşkil edeceğini dile getirdi. Haziran ayında çalışmanın nihayetleneceğini anlatan Atanur, bir model oluşturacağına inandığını söyledi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DEPREM PARKI’ ÇALIŞTAYI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, afetlere dayanıklı kentleşme politikalarının geliştirilmesi amacıyla ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı 2 gün süren bir çalıştay düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı çalıştaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren programa, farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri, afet risk azaltma ve yönetimi konusunda lisansüstü ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile akademisyenler katıldı. Çalıştay kapsamında deprem parkı çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hüdavendigar Kent Parkı’nda saha gezisi düzenlendi.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Fatih Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı deprem parkı çalışmaları için meslek odalarının, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda çalışmaları ortak akılla yürüttüklerini anlatan Işık, Hüdavendigar Kent Parkı’nı aynı zamanda acil durum sonrası değerlendirilebilecek geçici bir barınma alanı olarak planlamak istediklerini dile getirdi.

Çalıştaya katılan Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, mahallelerde fonksiyonel parkların oluşturulması için harekete geçilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

“ATATÜRK BURSA’SINDA MODERNLEŞME” KİTABI KENT BELLEĞİNE KAZANDIRILDI

Bursa’nın kültürel zenginliğine önemli eserler sunan Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adını verdiği ve Cumhuriyet döneminde kentin geçirdiği dönüşümü ele alan kitabı kent belleğine kazandırdı.

Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına katkılarını yeni yayınlarla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kenti değerleriyle geleceğe taşımaya devam ediyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Tarihi Araştırmaları ve Arşiv Şube Müdürlüğü tarafından kent hafızasına kazandırılan ve Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adlı kitabın tanıtımı, Bursa 22. Kitap Fuarı’nda yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın hazırladığı kitabın tanıtım etkinliğine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Kültür AŞ Genel Müdürü Yankı İçöz ve kitapseverler katıldı.

“Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden biri”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda modernleşmenin, sanayinin, ekonomik kalkınmanın meşalesini yakan eşsiz bir lider olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu kapsamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çağdaşlaşma sürecinin, Bursa’daki yansımalarının ele alındığı “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden birisi olmuştur” diyen Başkan Bozbey, Atatürk’ün Bursa’ya her gelişinde halkla iç içe olduğunu hatırlattı. Merinos da dahil açılan tüm tesislerin birer dönüşümü simgelediğini dile getiren Başkan Bozbey, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa’da önemli adımlar atıldı. 1938 yılında Ulu Önderimiz, önce Gemlik’e giderek Suni İpek Fabrikası’nın açılışını yaptı. Ardından Bursa’ya gelerek Merinos Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Atamızın Bursa’ya 17. ve son gelişi oldu. Son ziyaretinde Atamızın hasta olmasına rağmen Tarihi Belediye Binası’nda zeybek oynadığını biliyoruz. Ancak o anların gerçek fotoğraflarına henüz ulaşamadık. Hocamızın bu konuda bir araştırma yapmasını istiyorum” dedi.

“Bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya bir saygı duruşudur”

Bugün ayakta olan ve kültürel mirasa dönüşen bu yapıların, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıdığını anlatan Başkan Bozbey, o izin peşinden gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlı olduklarını söyledi. Geçmişine sahip çıkmayan bir kentin, geleceğini inşa edemeyeceğini belirten Başkan Bozbey, Atatürk’ün bıraktığı en büyük emanetin ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum ideali olduğunu ifade etti. Yazar Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın Bursa’nın Cumhuriyet dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz, hepimiz için bir arşiv, bir kaynak, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler, akademisyenler için ise çok değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Atamızın ‘Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur’ sözünü rehber alıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya da bir saygı duruşudur. Atatürk’ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Değerli hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma gönülden tebriklerimi sunuyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Hacer Karabağ, “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabının bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde, Atatürk’ün liderliğini ve Cumhuriyet devrimlerini Bursa üzerinden okuma ve analiz etme çalışması olduğunu belirtti. Arşiv belgelerine, dönemin gazetelerine, İsviçre ve Yunan kaynaklarına dayanarak çalışmayı ortaya koyduğunu söyleyen Karabağ, Bursa’nın sokaklarını Atatürk’ün devrimlerini hissederek kaleme aldığını anlattı. Sunulan destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Karabağ, okuyucunun bol olmasını diledi.

Continue Reading

Trending