Eğitim
Eğitim Takvimi 2020 yılı ile birlikte yayında!
2020’nin ilk günüyle birlikte “Eğitim Takvimi” öğrenci ve velilerle buluştu. Ailelerle iş birliği kapsamındaki uygulamalar, Eğitim Takvimi ile bir adım ileriye taşındı. Özgün niteliğe sahip Eğitim Takvimi, okul öncesinden ortaokula kadar ailelere ve çocuklara oyunlar, etkinlikler, bilimsel içerikler ve değerlerle ilgili küçük ipuçlarını içeriyor.
Eğitim Takvimi ile ilgili açıklama yapan Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, her yeni güne, ‘Bugün 24 saat ve her saniyesi çok kıymetli’ diyerek başlayan Eğitim Takvimi’nde; Günün Sözü, Günün Kelimesi, Günün Atasözü, Günün Doğrusu, Günün Oyunu gibi bölümlerin yer aldığını bildirdi. Açıklamada, “Merakı, iş birliğini, paylaşmayı, değerlerin önemini vurgulayan zengin bir içeriğe sahip takvim, Saatli Maarif Takvimi sıcaklığını yansıtıyor. Her yeni güne, ‘Bugün 24 saat ve her saniyesi çok kıymetli’ başlığıyla yaprakları aralanan takvim, 1 Ocak’tan itibaren tüm okullarda, ücretsiz mobil uygulamasıyla cep telefonlarında, sesli dijital takvim yapraklarıyla sosyal medyada ve radyo tiyatrosu tadında radyolarda, öğretmenler, aileler ve öğrencilerle buluşuyor.” denildi.
Takvim ön ve arka yüzüyle zengin içeriğe sahip
Takvim yapraklarının ön yüzünde eğitim, kültür, sanat ve çocuğa dair Günün Sözü; Türkçe’de kullanılan ancak anlamı daha az bilinen 365 kelimelik bir seçkinin parçası olan Günün Kelimesi; çocukla, eğitimle, aileyle bağlantılı, sevgi, saygı, çalışmak, onurlu olmak, gayret etmek gibi değerleri anlatan Günün Atasözü; günlük kullanımda sıkça yapılan yanlışlar sebebiyle dilimize yanlış yerleşmiş kelimelerin doğru kullanımına işaret eden Günün Doğrusu bölümleri yer alıyor.
Yaprakların arka yüzünde ise okul öncesinden, ortaokula kadar geniş bir yaş aralığını kapsayacak şekilde tasarlanan pratik, faydalı ve maliyetsiz Günün Oyunu; Türk kültürüne ait bilinmesi gereken isim, obje, yer, yemek gibi bilgilerden oluşan Günün Değeri; ailelere iletişim, eğitim, hayat görüşü, pratik bilgi gibi bakış açısı oluşturabilecek Günün Önerisi; okul öncesinden liseye kadar ailelerin çocuk ve eğitimle ilgili yaşadığı genel sorunlara yönelik Günün Çözümü ve son olarak çocukların merak ettikleri ve en çok sordukları sorulara bilimsel açıklamalar getiren bölüm olan Günün Nedeni paylaşılıyor.
“Hepimiz çocuklarımız için en iyisini istiyoruz”
Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan Eğitim Takvimi’nin 2020 yılı ile birlikte ailelere ve çocuklara yeni ve taze bir başlangıç olduğunu belirten Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, “Eğitim ekip işidir, derken bu ekibin en önemli halkalarından biri olarak hep anne babaları işaret ediyoruz. Gittiğimiz okullarda meslektaşlarımızın yanı sıra en önemli paydaşlarımız olan velilerimizle de buluşmaya, sohbet etmeye gayret ediyoruz. Biliyoruz ki amacımız ortak. Hepimiz çocuklarımız için en iyisini istiyoruz. İşte Eğitim Takvimi bu fikirle doğdu. 2020 yılıyla birlikte başlıyoruz ve devamı gelecek. Anne-babalar, çocuklarına nasıl örnek olurlarsa evlatları da arkalarından öyle gelecek. Bu nedenle Bakanlığımızca hazırlanan eğitim takviminde küçük ama bir bütün halinde anlamlı bilgiler, öneriler sıralandı. En önemlisi de anne babaları ve çocukları birbirlerine daha da yaklaştıran ve keyifli vakit geçirmeyi sağlayacak pratik ve eğlenceli oyunlar tasarlandı. Yoğun mesai ile ortaya çıkan bu çalışmanın, merakını sürekli besleyen, değerlerine saygılı ve mutlu bireyler yetiştirmemiz için faydalı olmasını diliyorum.” dedi.
Öte yandan, Eğitim Takvimi Facebook ve Instagram’dan @egitimtakvimi, Twitter’dan ise @egitimtakvimi1 hesabından takip edilebiliyor. Takvime, ücretsiz cep telefonu uygulamasıyla da kolayca ulaşılabileceği belirtildi.
(Android Uygulama > https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.eba.egitimtakvimi)
(iPhone Uygulama > https://apps.apple.com/app/id1492870777)
Eğitim
MYO’NUN 30. DÖNEM MEZUNLARI KEP ATTI
Bursa Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu’nun 2025-2026 eğitim-öğretim yılı “30. Dönem Mezuniyet Töreni” görkemli geçti. Ergün Koç Kültür Merkezi’nde yapılan törende, 6 bölüm ve 8 programdan mezun 215 öğrenci, geleneksel hale gelen kep atma ile mezun olmanın haklı gururunu yaşadı.
Ergün Koç Kültür Merkezi’nde düzenlenen kep atma törenine; Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Duygu Emir, KTSO Meclis Başkan Yardımcısı Serap Özcan Sağdıç, Karacabey Yörem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şaban Önen, Sütaş İnsan Kaynakları ve İç Hizmetler Müdürü Dilay Çalışkaner, özel sektör temsilcileri, üniversite bölüm başkanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Karacabey MYO Muhasebe ve Vergi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuba Bora Kılınçarslan’ın sunumunu yaptığı programda, mezun olan öğrenciler adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Birincisi İlayda Köker, mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan tüm konuklara teşekkür etti. Köker, iki yıllık eğitim sürecinin yalnızca akademik başarılarla değil, sabır, azim ve dayanışmayla geçtiğini belirterek Karacabey Meslek Yüksekokulu’na gururla veda ettiklerini söyledi. Yazılım sektöründe kadınların kendilerini kanıtlamak için daha fazla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken başarılı öğrenci, elde ettiği birinciliğin yetenek ve azmin cinsiyetinin olmadığını gösterdiğini ifade etti. Başarısında emeği bulunan akademisyenlere, birlikte eğitim gördüğü arkadaşlarına ve annesine teşekkür eden öğrenci, konuşmasını Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe duyduğu güveni ve bilime verdiği önemi hatırlatarak tamamladı. Mezuniyetin bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu vurgulayan öğrenci, tüm mezunlara başarılarla dolu bir gelecek diledi.

Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Önder Canbolat, mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, öğrencilerin hayatlarında önemli bir dönüm noktasını geride bıraktıklarını belirterek mezuniyet sevincini aileler, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. İki yıllık eğitim süreci boyunca öğrencilerin yalnızca mesleki bilgi ve beceri kazanmadığını, aynı zamanda disiplinli çalışmayı, ekip ruhunu, sorumluluk almayı ve karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmeyi de öğrendiklerini vurgulayan Canbolat, bu kazanımların iş ve sosyal yaşamlarında kendilerine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Mezuniyetin bir son değil, yeni başlangıçların kapısını aralayan önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Canbolat, “Bugün burada büyük emeklerinizin karşılığını alıyor, geleceğe umutla bakıyorsunuz. Sizlerden beklentimiz; bilimin ışığında, etik değerlerden ödün vermeden, üretken ve sorumluluk sahibi bireyler olarak ülkemize ve insanlığa katkı sunmanızdır. Kendinize güvenin, öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye hayat boyu devam edin. Sizlerin elde edeceği her başarı, bizler için de ayrı bir gurur kaynağı olacaktır.” dedi.

Devamında söz alan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci, öğrencilerin bugün yalnızca bir diplomaya değil, aynı zamanda büyük emek ve fedakârlıklarla kazanılmış önemli bir başarıya sahip olduklarını ifade etti. Üniversite eğitiminin bireylere yalnızca mesleki bilgi kazandırmadığını, aynı zamanda eleştirel düşünebilen, değişime ayak uydurabilen ve topluma değer katabilen bireyler yetiştirmeyi amaçladığını vurgulayan Çiftci, mezun olan öğrencilerin bundan sonraki yaşamlarında Bursa Uludağ Üniversitesi’nin birer temsilcisi olarak önemli sorumluluklar üstleneceklerini söyledi.
Gençlere geleceğe umutla bakmaları tavsiyesinde bulunan Çiftci, “Bilgiye ulaşmanın her geçen gün daha da kolaylaştığı bir çağda yaşıyoruz. Ancak önemli olan bilgiye ulaşmak kadar onu doğru kullanabilmek, üretime dönüştürebilmek ve insanlığın faydasına sunabilmektir. Sizlerden beklentimiz; kendinizi sürekli geliştiren, etik değerlere bağlı, çalışkan ve yenilikçi bireyler olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamanızdır. Üniversitemizde edindiğiniz bilgi ve deneyimin, bundan sonraki meslek hayatınızda sizlere yol göstereceğine yürekten inanıyorum.” dedi.

Sütaş İnsan Kaynakları ve İç Hizmetler Müdürü Dilay Çalışkaner de, öğrencilere yaşama dair tavsiyelerde bulunarak, “Sürekli öğrenin, meraklı olun. Hep isteyen siz olun, sorumluluk alın. İmkansızlık diye bir şey yoktur. Tüm olumsuzluklara rağmen yılmayın ve kendinize güvenin. Mezun olan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum.” diye konuştu. Konuşmalar sonrası yüksekokul programlarında dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri ve ödülleri protokol tarafından takdim edildi. Ardından da mezun tüm öğrencilere anı belgeleri verildi. Program son olarak, geleneksel hale gelen kep atma töreni ve yemek ikramıyla sona erdi.
Eğitim
BURSA’DA 615 BİN 880 ÖĞRENCİ KARNELERİNİ ALDI
Bursa’da 2025-2026 eğitim-öğretim yılı geçtiğimiz Cuma günü sona erdi. İl genelindeki 1.797 okulda, 25.168 derslikte görev yapan 40 bin 331 öğretmen eşliğinde öğrenim gören 615 bin 880 öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline başladı.
Yıl sonu karne programı, Nilüfer ilçesi Mitat Enç Özel Eğitim İlkokulu ve Ortaokulunda gerçekleştirildi. Programa Bursa Valisi Erol Ayyıldız, il protokolü, eğitim yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Öğrenciler karnelerini Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın elinden almanın sevincini yaşadı.

Karne dağıtımının ardından Vali Erol Ayyıldız ve beraberindeki protokol üyeleri sınıfları ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti.
2026-2027 eğitim-öğretim yılı 14 Eylül 2026 Pazartesi günü başlayacak. Birinci dönem 22 Ocak 2027 Cuma günü sona erecek. Birinci dönem ara tatili 16-20 Kasım 2026 tarihleri arasında uygulanacak. Yarıyıl tatili ise 25 Ocak-5 Şubat 2027 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
İkinci dönem 8 Şubat 2027 Pazartesi günü başlayacak. Ara tatil ise 8-12 Mart 2027 tarihleri arasında yapılacak ve ikinci dönem 25 Haziran 2027 Cuma günü tamamlanacak.


Eğitim
BURSA’DA “BİLİM KÖYÜMDE” PROJESİYLE BİLİM, KÖY ÇOCUKLARININ AYAĞINA GİTTİ
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ve TÜBİTAK-4009 Köy Okullarına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Bilim Köyümde” projesi, Keles ilçesine bağlı Kıranışıklar İlkokulu ve Ortaokulu’nda gerçekleştirilen etkinliklerin ardından başarıyla tamamlandı. İki gün boyunca köy okulunda yaşanan bilim heyecanı, öğrencilerin, öğretmenlerin ve köy halkının yoğun katılımıyla adeta bir bilim şölenine dönüştü.
Bilim ve teknolojiyi köy okullarındaki öğrencilerle buluşturmayı amaçlayan proje, “yerinde eğitim” anlayışıyla hayata geçirilerek kırsalda öğrenim gören çocukların bilimsel uygulamalarla buluşmasına imkân sağladı. Çocukların merak duygularını besleyen, keşfetmeye ve üretmeye teşvik eden etkinlikler, köy okullarının sahip olduğu potansiyeli bir kez daha gözler önüne serdi.

Kıranışıklar İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen açılış programına Bursa Milletvekili Osman Mesten, Keles Kaymakamı Burak Bozkurt Gürses, Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, il ve ilçe milli eğitim yöneticileri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bilimin toplumun tüm kesimleriyle buluştuğu etkinlikler, köy halkının da yoğun ilgisiyle gerçekleşti.
Açılış programında konuşan Bursa Milletvekili Osman Mesten, bilimin ve eğitimin toplumun her kesimine ulaşmasının önemine dikkat çekerek, kırsal bölgelerde gerçekleştirilen bu tür projelerin çocukların geleceğine yapılan en değerli yatırımlardan biri olduğunu ifade etti. Keles Kaymakamı Burak Bozkurt Gürses ise köy okullarında gerçekleştirilen bilimsel etkinliklerin öğrencilerin ufkunu genişlettiğini belirterek, projeye katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, çocukların bilimle erken yaşta buluşmasının ilçenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Keles’te benzer çalışmaların artarak devam etmesini temenni ettiklerini söyledi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temel hedeflerinden birinin öğrencileri bilimle, teknolojiyle ve üretim kültürüyle buluşturmak olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Bilimin ve teknolojinin sadece şehir merkezlerinde değil, en uzak köy okullarımızda da öğrencilerimizle buluşmasını önemsiyoruz. ‘Bilim Köyümde’ projesiyle çocuklarımızın merak duygularını beslemeyi, onları araştırmaya, sorgulamaya ve üretmeye teşvik etmeyi amaçladık. Öğrencilerimizin gözlerindeki heyecan, projenin ne kadar doğru bir adım olduğunu bir kez daha göstermiştir.”
18-19 Haziran 2026 tarihlerinde düzenlenen proje kapsamında; temel bilimler, robotik ve kodlama, yapay zekâ uygulamaları, uzay ve havacılık, ileri üretim teknolojileri, tarım ve su yönetimi ile STEM alanlarında toplam 12 uygulamalı atölye çalışması ile 2 bilim söyleşisi gerçekleştirildi. Öğrenciler, deneyerek öğrenme fırsatı bulurken; bilim insanları, akademisyenler ve alan uzmanlarıyla bir araya gelerek farklı disiplinleri yakından tanıma imkânı elde etti.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Biriminde görev yapan Yasemin Kıvrak’ın proje yürütücülüğünü üstlendiği, Bursa Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin’in proje uzmanı olarak görev aldığı çalışma; Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, GUHEM, Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı (ERTEV), BUTGEM ve BİSİAD’ın katkılarıyla hayata geçirildi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda bilimsel düşünmeyi, üretkenliği ve yenilikçi yaklaşımları merkeze alan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendiren çalışmalarıyla dikkat çekiyor. “Bilim Köyümde” projesi de bu anlayışın somut örneklerinden biri olarak, bilim ve teknolojinin şehrin en uzak köy okullarında da çocukların hayallerine dokunabileceğini gösterdi.

Keles’in kırsalında iki gün boyunca yaşanan bilim heyecanı; sanal gerçeklikle yapılan gözlemlerden yapay zekâ uygulamalarına, robotik tasarımlardan ileri üretim teknolojilerine uzanan geniş bir yelpazede yüzlerce öğrenciyi bilimle buluşturdu. Kıranışıklar’da gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin bilime olan ilgisini artırırken, köy okulunda öğrenim gören çocukların farklı alanları deneyimleme ve yeni ilgi alanları keşfetme fırsatı bulmasına katkı sağladı.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Bilim Köyümde” projesi, bilimin ışığının her çocuğa ulaşması gerektiği anlayışının güçlü bir yansıması olarak, köy okullarının imkânlarının ötesinde hayaller kuran çocuklar için unutulmaz bir deneyim oldu.



-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel7 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması




Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login