Connect with us

Bursa Bölge

Düşüşe rağmen ihracatta liderlik sürdü

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Haziran ayında otomotiv ihracatı yüzde 14 düşüşle 2,2 milyar dolar oldu. Haziran’da tüm ana ürün gruplarında düşüş yaşanırken, Fransa yüzde 45 artış oranıyla en fazla ihracat yapılan ülke konumuna yükseldi.

Türkiye otomotiv endüstrisi, Haziran ayında yüzde 14 düşüş yaşamasına rağmen ihracatın lider sektörü olmayı sürdürdü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektörün Haziran ayı ihracatı 2,2 milyar dolar olurken, Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı pay da yüzde 19 düzeyinde gerçekleşti. Haziran ayında tüm ana ürün gruplarında ihracat düşüşü yaşandı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Haziran ayı performansında uzun bayram tatili sebebiyle geçen yılın Haziran ayına göre iki iş günü eksik çalışılmasının temel etken olduğunu söyledi. Çelik, “Yılın ilk yarısında Euro/Dolar paritesi kaynaklı ihracat kaybı 850 milyon doları aştı. Bununla birlikte Haziran’da parite kaynaklı kayıp, önceki aylara göre daha düşük oldu. Yılın ilk yarısında ihracat ortalamasında ise 2,5 milyar dolar seviyesini yakaladık.” diye konuştu.

Binek otomobillerde Fransa’ya yüzde 107 ihracat artışı gerçekleştiğini ifade eden Çelik, “Ürün grupları bazında binek otomobil ihracatı Haziran’da yüzde 10 azalışla 867 milyon dolar, tedarik endüstrisi ihracatı da yüzde 22 düşüşle 701 milyon dolar oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 13 azalarak 406 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise yüzde 5 azalarak 115 milyon dolar olarak gerçekleşti. Binek otomobiller ihracatı yılın ilk yarısında ise geçen yıla göre yüzde 12 azalarak 5 milyar 764 milyon dolar olurken, tedarik endüstrisi ihracatı aynı dönemde yüzde 6, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı da yüzde 10 geriledi. Yine aynı dönemde otobüs-minibüs-midibüs ihracatında yüzde 18, diğer ürün grupları altında yer alan çekiciler ihracatında da yüzde 11 artış gerçekleşti.

Düşüşe-rağmen-ihracatta-liderlik-sürdü-2

Haziran’da tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 26, ikinci en büyük pazar olan Fransa’ya da yüzde 24 azalma görülürken, İtalya’ya yüzde 22, Romanya’ya yüzde 41, ABD’ye yüzde 16 ve Belçika’ya da yüzde 22 ihracat düşüşü yaşandı. Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa’ya yüzde 107, Hollanda’ya yüzde 103 ihracat artışı yaşanırken İtalya, Slovenya ve İsrail’e yüzde 40’ar, Birleşik Krallık’a yüzde 43, Belçika’ya yüzde 53, Portekiz’e yüzde de 42 oranında ihracat düşüşü gerçekleşti. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda Hollanda’ya yüzde 661, Danimarka’ya yüzde 126 ihracat artışı gerçekleşirken Birleşik Krallık’a yüzde 55, Slovenya’ya yüzde 33, Belçika’ya yüzde 60, ABD’ye yüzde 28, İspanya’ya yüzde 66 ihracat düşüşü yaşandı. Otobüs minibüs midibüste ise Fransa’ya yüzde 48, Almanya’ya da yüzde 12 ihracat artışı yaşanırken Birleşik Krallık’a yüzde 55, İspanya’ya yüzde 30, Cezayir’e de yüzde 95 ihracat düşüşü gerçekleşti.” diye konuştu.

Fransa’nın aylık ihracatta ilk sıraya yükseldiğine değinen Çelik, “Haziran ayında Fransa, 354 milyon dolar ile aylık bazda en fazla ihracat yapılan ülke konumuna yükselirken, artış oranı da yüzde 45 olarak gerçekleşti. Fransa’ya olan artışta binek otomobiller grubundaki yüzde 107 ve otobüs-minibüs-midibüs grubundaki yüzde 48’lik artış etkili oldu. Fransa’ya yılın ilk yarısındaki ihracat da 1 milyar 773 milyon dolar oldu. En büyük ikinci pazar Almanya’ya ise ihracat geçen yıla göre yüzde 17 azalışla 318 milyon dolar oldu. Almanya’ya yönelik düşüşte ise tedarik endüstrisi ihracatının yüzde 26 gerilemesi etkili oldu. Almanya, yılın ilk yarısında ise 2 milyar 200 milyon dolar ile otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olurken, aynı dönemde bu ülkeye ihracat yüzde 11 düştü. Haziranda üçüncü büyük pazar olan İtalya’ya da yüzde 27 azalışla 213 milyon dolar ihracat kaydedildi. Yine önemli pazarlardan Hollanda’ya yüzde 170, ABD’ye yüzde 20, Fas’a yüzde 21, Danimarka’ya yüzde 38 ihracat artışı yaşandı. ABD’ye olan artışta binek otomobillerdeki yüksek oranlı ihracat artışı etkili olurken, Hollanda’ya olan artışta da eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 661, binek otomobiller ihracatının da yüzde 103 artması etki yaptı.” şeklinde konuştu.

AB’ye ihracat düşerken, serbest bölgelere ise arttığını ifade eden Çelik, “Haziran’da ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yüzde 14 düşüşle 1 milyar 756 milyon dolar olurken, AB ülkeleri grup bazında ihracatta yüzde 80 pay ile ilk sırada yer aldı. Ortadoğu ülkelerine yüzde 19, diğer Avrupa ülkelerine yüzde 36 düşüş, serbest bölgelere ise yüzde 107 ihracat artışı gerçekleşti. Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerine ihracat 11 milyar 875 milyon dolar olurken, aynı dönemde Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine ihracat yüzde 9, Ortadoğu ülkelerine yüzde 4 geriledi. Afrika ülkelerine yönelik ihracat ise yüzde 11 oranında arttı.” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

MATLI: “İŞİNİ DOĞRU YAPAN ÜRETİCİ KORUNACAK, TÜKETİCİ DOĞRU BİLGİLENDİRİLECEK”

Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gıda etiketlerinde yapılan düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Matlı, “Gıda etiketlerinde bilgi kirliliğini bitiren ve tüketiciyi en doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçlayan bu yeni dönem, hem halk sağlığını hem de işini doğru yapan üreticiyi koruyan önemli bir adımdır” dedi.

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’ndaki kapsamlı revizyonu değerlendirdi. Bakanlığın güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim vizyonuna tam destek verdiklerini vurgulayan Başkan Matlı, hayata geçirilen yeni uygulamaların, sektörde şeffaflık ve güveni güçlendireceğini söyledi.

Düzenlemeyle bilgi kirliliği son buluyor

Yeni düzenlemeyle birlikte gıda ambalajlarında kullanılan yanıltıcı ifade ve görsellere son verildiğini belirten Başkan Özer Matlı, “Artık etiketlerde ‘günlük’ ifadesine 24 saat sınırı getirilmesi, aroma kullanılan ürünlerde gerçek meyve görseli kullanımının yasaklanması, ‘doğal’, ‘hakiki’ gibi ispatı olmayan ve tüketiciyi yanıltan ifadelerin suistimal edilmesinin önlenmesi, ambalajlı ürünlerde ‘taze sıkılmış’ gibi ifadelerin kaldırılması tüketicinin doğru ürüne ulaşmasını sağlayacaktır” dedi. Özellikle sanayi tipi üretimlerde ‘ev yapımı’ ifadesinin yasaklanmasının ve işletme isimlerinin tüketiciyi yanıltacak şekilde ön plana çıkarılmamasının haksız rekabeti ortadan kaldıracağını kaydeden Matlı, “Bu durum, sadece vatandaşımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda işini doğru yapan, etik kurallara uygun üretim gerçekleştiren gıda işletmecilerimiz için de adil bir pazar ortamı oluşturacaktır” diye konuştu.

Restoran ve kafelerde şeffaflık dönemi

Toplu tüketim yerlerine getirilen bilgilendirme zorunluluğuna dikkat çeken Başkan Matlı, vatandaşların sadece market raflarında değil, restoran, kafe ve kantin gibi alanlarda da ne tükettiğini bilmeye hakkı olduğunu söyledi. Matlı, “Menülerde gıdanın bileşenlerinin ve kalori değerlerinin sunulacak olması, tüketici bilincini en üst seviyeye taşıyacaktır” dedi. Düzenlemenin sosyal sorumluluk boyutuna da değinen Matlı, ambalajlarda çocukların gelişimini etkileyebilecek figürlerin yasaklanmasının çok yerinde bir adım olduğunu ifade ederek, “Gelecek nesillerimizin fiziksel ve psikolojik sağlığını koruyan her türlü düzenlemenin yanındayız” diye konuştu.

Bilinçli toplumun temeli: Gıda okuryazarlığı

Bakanlığın attığı bu adımların toplumsal bir kazanıma dönüşmesi için tüketici farkındalığının da artması gerektiğini belirten Özer Matlı, “Düzenlemeler ne kadar güçlü olursa olsun, gıda okuryazarlığı ve etiket okuma alışkanlığı bilinçli toplumun temelidir. Toplumumuzun doğru bilgilendirilmesi ve tarımsal ticaretin güvenli bir zeminde yürütülmesi için atılan bu adımlar dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Güvenli gıda arzını stratejik bir mesele olarak görüyor ve bu vizyonu her platformda destekliyoruz’ dedi.”

Continue Reading

Bursa Bölge

BELEDİYEDEN ANLAMLI KAMPANYA

Mustafakemalpaşa Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürmek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla “Çocuk Gülerse Dünya Güler” sloganıyla bağış kampanyası başlattı.

23 Nisan’ın taşıdığı anlam ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün ruhundan ilham alınarak hayata geçirilen kampanya ile, çocukların mutluluğunu çoğaltmak hedefleniyor. Kampanya kapsamında vatandaşların kullanmadıkları ancak iyi durumda olan oyuncak, bisiklet, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları toplanarak ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacak. Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yürütülecek çalışma ile hem kaynakların verimli kullanılması hem de çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Kampanya kapsamında; temiz oyuncaklar, kullanılabilir bisikletler, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları kabul edilecek. Bağışlar; Mustafakemalpaşa Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Murat Uzgur Engelsiz Yaşam Merkezi ve Belediye Güvenlik Noktalarına teslim edilebilecek.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin en anlamlı göstergesidir. Bizler de bu özel ayda başlattığımız kampanya ile Atatürk’ün emanetine sahip çıkmayı, çocuklarımızın yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Kullanmadığımız eşyaları paylaşarak bir çocuğun hayatına dokunabiliriz. Dayanışmayı büyütmek için tüm hemşehrilerimizi kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum.” dedi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE YENİ DÖNEM

Bursa yerel siyasetinde taşları yerinden oynatan kritik belediye meclis toplantısı sona erdi. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ardından, belediyenin yeni yönetimini belirlemek üzere toplanan meclis, tercihini yaptı. Yapılan üç turlu oylamanın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim  AK Parti’ye geçti.

Seçimin galibi Şahin Biba oldu

Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan meclis oturumunu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yönetti. Meclis üyelerinin yoğun katılım gösterdiği seçimde, Cumhur İttifakı’nın adayı olarak belirlenen AK Partili meclis üyesi Şahin Biba, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçildi. Bu seçim sonucuyla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’ye geçen yönetim yetkisi yeniden AK Parti kadrolarına devredilmiş oldu.

Muhalefetten boykot kararı: CHP ve İYİ parti sandığa gitmedi

Seçim sürecine damga vuran en önemli gelişme, muhalefet kanadının aldığı protesto kararı oldu. CHP grubu, Bozbey’in görevden alınma sürecine tepki göstererek aday çıkarmayacaklarını ve oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. CHP’ye İYİ Parti’li meclis üyelerinin de eşlik etmesiyle birlikte muhalefet blok halinde sandığa gitmedi. Bu durum, meclis aritmetiğini tamamen Cumhur İttifakı lehine çevirirken, seçimlerin seyrini de doğrudan belirledi.

Üç turlu kritik oylama süreci

Meclis tüzüğü gereği yapılan oylamada, sonuç üçüncü tura kalırken oy dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

Birinci Tur: Gerekli olan üçte iki çoğunluk aranırken, Şahin Biba 61 oy aldı. Çoğunluk sağlanamadığı için bir sonraki tura geçildi.

İkinci Tur: Katılımcıların tercihlerinde küçük bir değişim yaşandı ve Biba’nın oy sayısı 60 olarak kaydedildi. Bu turda da kesin sonuç alınamadı.

Üçüncü Tur: Salt çoğunluğun (üye tam sayısının yarısından bir fazlası) yettiği son turda Biba, yeniden 61 oy alarak başkanvekillik koltuğuna oturdu.

Belediye önünde arbede: Polis müdahale etti

Meclis salonunda siyasi bir yarış sürerken, dışarıda ise halkın ve partililerin tepkisi vardı. Belediye binası önünde toplanan kalabalık gruplar arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı. Tansiyonun yükselmesiyle çıkan arbedeye polis ekipleri hızlı bir şekilde müdahale etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, emniyet güçleri kalabalığı dağıtarak meclis binası çevresinde bariyerlerle koridor oluşturdu.

Bursa siyasetinde yeni sayfa

Bu seçimle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim yapısı resmen el değiştirdi.

Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğüyle göreve gelen Şahin Biba’nın, görev süresi boyunca izleyeceği strateji ve kent yönetimindeki öncelikleri Bursa halkı ve siyasi çevreler tarafından şimdiden merak konusu oldu.

Continue Reading

Trending