Bursa Bölge
DİNİ İSTİSMAR ETMEK
Mustafa Arı
Dini dünyalık menfaat için kullanmaya din istismarı denir. Din bir geçim aracı değildir ve olamaz. Din istismarcılarının büyük çoğunluğu kötü niyetli kimselerdir.
Din istismarına en çarpıcı haliyle Hıristiyanlıkta rastlıyoruz. O kadar ki, Ortaçağ’da yaşamış Katolik din adamları halkı kandırıp “endülijans” adı verilen kağıtlar satmaktaydılar. Kandırılmış halk “cennetten arsa satın aldık” diye sevinirken, papazlar gelirlerine gelir katmakla meşguldü.
Din hiç bir kişinin, gurup, cemaat ve siyasi partinin tekelinde ve kontrolünde değildir. Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın, rehberi şeytandır.
Dini, politikaya alet etmek yahut başka şahsi menfaatler için kullanmak, çok büyük bir günahtır. İslam Tarihinde dinin ilk siyasete alet edilmesi Hz. Ali ile Muaviye arasında geçen SIFFİN Savaşı’nda olmuştur. Muaviye’nin askerleri Kuranı Kerim’in sayfalarını mızrakları ve kılıçlarının uçlarına takarak, Hz. Ali’nin ordusunun üzerine saldırmışlar, Hz. Ali’nin ordusunda ” Kurana karşı savaşmak ” konusunda bir tereddüt oluşmasına sebep olmuşlardır. Bu İslam Tarihinde Allah’ın kelamının ilk olarak siyasi çıkar vesilesi edilmesidir.
Hz. Peygamberimizin Beytül Maldan yani devlet malından yiyenlerin, aşıranların cenaze namazını kılmadığı bilinmektedir.
Hayber seferi sırasında ölen birinden söz ettiklerinde Hz. Peygamber şöyle buyurmuş: “Arkadaşınızın cenaze namazını siz kılın” O arkadaşınız, kamu mallarından bir miktar aşırmıştı. Sebep işte budur. Bunun üzerine, sahabeler, ölen adamın eşyasını karıştırıp baktılar, bir de ne görsünler, Yahudilerden ganimet olarak ele geçmiş bir deri pabucu aşırmış.
Avrupa’daki vatandaşlarımıza, Allahtan korkmayan, ar damarı çatlamış bazı insanların Din, İman, Peygamber ve Allah adını kullanarak, İSLAMİ HOLDİNGLER kuracaklarını ve kar payı vereceklerini söyleyerek, Müslümanların alın teriyle kazandıkları paralarını toplayıp kandırdılar.
Akıllı insan, ahiretin sonsuz kazancını, dünyanın geçici karıyla değiştirmez. Müşteri çekmek gayesiyle dükkanına dini levhalar asmak da dini ticarete alet etmek olur. İyi niyetle yola çıkanları tenzih ediyoruz.
Dini çıkar vesilesi yapanlar dün vardı, bu gün de vardır ve yarın da var olacaktır. Müslümanlar bunlara karşı uyanık bulunmalıdırlar. Din samimiyettir. Halk kimin samimi, kimin aldatmacı olduğunu bilir ve biliyor diye düşünüyorum.
TATLI DİLLİ VE GÜLER YÜZLÜ OLALIM
İslamiyet, sevgi, güler yüz, tatlı söz, dürüstlük ve iyilik dinidir. Tatlı dil, güler yüz; gönül alan, yakınlık gösteren konuşma ve davranıştır. Hz. Peygamber hep güler yüzlü ve tatlı sözlü olmuş ve bu güzel ahlakıyla bizlere de tavsiye ederek şöyle buyurmuştur: “Sizler, mallarınızla herkesi hoşnut edip gönüllerini alamazsınız. O halde onları güler yüz, tatlı dil ve güzel ahlakla memnun etmeye çalışınız.”
Tatlı dil, güler yüzle sirke satılır ama kaba ve sertlikle bal satılmaz, derler. Müslüman tatlı dilli, güler yüzlü ve güzel ahlaklı olmalıdır.
Özellikle aile hayatında güler yüzün önemi büyüktür. İnsan evindeki huzuruna göre topluma huzur katar. Evinden güler yüzle uğurlanmış bir erkek, sabahtan akşama kadar etrafındakilere tebessüm saçar. Asık surat, sert söz yuvaları çekilmez hale getirir. Samimiyeti kaldırır. İnsanların kalplerini birbirine karşı soğutur. Bir dostum, asık suratlı, evinde ev halkına gayet resmi davranıyor, evine girince çocukları hemen odalarına çekiliyorlar. Bir kimsenin veli olduğu; tatlı dili, güler yüzü, güzel ahlakı, cömertliği, münakaşa etmemesi, özürleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile anlaşılır. Mümin kardeşinin yanında suratı asık durana melekler lanet edermiş.
Adamın dökeceği tatlı dil, tilkinin kargaya döktüğü tatlı dil gibidir, insanı belki kısa bir zaman için aldatır, ama çabucak da foyası ortaya çıkar. Tatlı dil: “Yılanı deliğinden çıkarır” derler. Tatlı dilin neler yapmaya kadir olduğunu anlatmak için böyle demişler. Yapamayacağınız işleri size tatlı dille, güler yüzle yaptırabilirler. Ne kadar öfkeli olursanız olun, tatlı dil sizi yatıştırır. Tatlı dil, güler yüz, hayatın güçlüklerini yenmede, insanları ikna etmede en büyük yardımcımızdır.
Güler yüzlü ve tatlı dilli olan insanlar, ailevi ilişkilerinde, arkadaş ilişkilerinde ve diğer sosyal ilişkilerinde daima başarılı olurlar. Bu insanlar herkes tarafından sevilir ve sayılırlar. Hele hele torununuz size “Dedeciğim, anne anneciğim” dediği zaman (sözün gelişi) yağlarınız erir.
Bir veliye, “Daima halkı güler yüzle karşılıyorsun” dediklerinde, “Az bir şeyle belayı defetmek güçtür, ama güler yüzle dost kazanmak kolaydır” demiştir. Tatlı dil, güler yüzle katı kalpler yumuşar, inatçılar ikna edilir, kırık gönüller tamir edilir, kin ve nefret duyguları, sevgi ve merhamete dönüşür.
İletişimde tatlı dillin önemine binaen: Hani derler ya? Kaç dil biliyorsun?
Kaç dil bildiğin önemli değil! “Tatlı dili bilmedikten sonra”
Tatlı dillim, güler yüzlüm, ceylan gözlüm
Gönlüm hep seni arıyor, neredesin sen?
Allah cümlemizi tatlı dilli, güler yüzlü insanlarla karşılaştırsın ve tatlı dilli güler yüzlü olanlardan eylesin.
Bursa Bölge
MATLI: “İŞİNİ DOĞRU YAPAN ÜRETİCİ KORUNACAK, TÜKETİCİ DOĞRU BİLGİLENDİRİLECEK”
Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, gıda etiketlerinde yapılan düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Matlı, “Gıda etiketlerinde bilgi kirliliğini bitiren ve tüketiciyi en doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçlayan bu yeni dönem, hem halk sağlığını hem de işini doğru yapan üreticiyi koruyan önemli bir adımdır” dedi.
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’ndaki kapsamlı revizyonu değerlendirdi. Bakanlığın güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim vizyonuna tam destek verdiklerini vurgulayan Başkan Matlı, hayata geçirilen yeni uygulamaların, sektörde şeffaflık ve güveni güçlendireceğini söyledi.
Düzenlemeyle bilgi kirliliği son buluyor
Yeni düzenlemeyle birlikte gıda ambalajlarında kullanılan yanıltıcı ifade ve görsellere son verildiğini belirten Başkan Özer Matlı, “Artık etiketlerde ‘günlük’ ifadesine 24 saat sınırı getirilmesi, aroma kullanılan ürünlerde gerçek meyve görseli kullanımının yasaklanması, ‘doğal’, ‘hakiki’ gibi ispatı olmayan ve tüketiciyi yanıltan ifadelerin suistimal edilmesinin önlenmesi, ambalajlı ürünlerde ‘taze sıkılmış’ gibi ifadelerin kaldırılması tüketicinin doğru ürüne ulaşmasını sağlayacaktır” dedi. Özellikle sanayi tipi üretimlerde ‘ev yapımı’ ifadesinin yasaklanmasının ve işletme isimlerinin tüketiciyi yanıltacak şekilde ön plana çıkarılmamasının haksız rekabeti ortadan kaldıracağını kaydeden Matlı, “Bu durum, sadece vatandaşımızı korumakla kalmayacak, aynı zamanda işini doğru yapan, etik kurallara uygun üretim gerçekleştiren gıda işletmecilerimiz için de adil bir pazar ortamı oluşturacaktır” diye konuştu.
Restoran ve kafelerde şeffaflık dönemi
Toplu tüketim yerlerine getirilen bilgilendirme zorunluluğuna dikkat çeken Başkan Matlı, vatandaşların sadece market raflarında değil, restoran, kafe ve kantin gibi alanlarda da ne tükettiğini bilmeye hakkı olduğunu söyledi. Matlı, “Menülerde gıdanın bileşenlerinin ve kalori değerlerinin sunulacak olması, tüketici bilincini en üst seviyeye taşıyacaktır” dedi. Düzenlemenin sosyal sorumluluk boyutuna da değinen Matlı, ambalajlarda çocukların gelişimini etkileyebilecek figürlerin yasaklanmasının çok yerinde bir adım olduğunu ifade ederek, “Gelecek nesillerimizin fiziksel ve psikolojik sağlığını koruyan her türlü düzenlemenin yanındayız” diye konuştu.
Bilinçli toplumun temeli: Gıda okuryazarlığı
Bakanlığın attığı bu adımların toplumsal bir kazanıma dönüşmesi için tüketici farkındalığının da artması gerektiğini belirten Özer Matlı, “Düzenlemeler ne kadar güçlü olursa olsun, gıda okuryazarlığı ve etiket okuma alışkanlığı bilinçli toplumun temelidir. Toplumumuzun doğru bilgilendirilmesi ve tarımsal ticaretin güvenli bir zeminde yürütülmesi için atılan bu adımlar dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Güvenli gıda arzını stratejik bir mesele olarak görüyor ve bu vizyonu her platformda destekliyoruz’ dedi.”
Bursa Bölge
BELEDİYEDEN ANLAMLI KAMPANYA
Mustafakemalpaşa Belediyesi, ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürmek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla “Çocuk Gülerse Dünya Güler” sloganıyla bağış kampanyası başlattı.
23 Nisan’ın taşıdığı anlam ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günün ruhundan ilham alınarak hayata geçirilen kampanya ile, çocukların mutluluğunu çoğaltmak hedefleniyor. Kampanya kapsamında vatandaşların kullanmadıkları ancak iyi durumda olan oyuncak, bisiklet, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları toplanarak ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılacak. Sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda yürütülecek çalışma ile hem kaynakların verimli kullanılması hem de çocukların sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Kampanya kapsamında; temiz oyuncaklar, kullanılabilir bisikletler, akıl ve zeka oyunları ile çocuk kitapları kabul edilecek. Bağışlar; Mustafakemalpaşa Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Murat Uzgur Engelsiz Yaşam Merkezi ve Belediye Güvenlik Noktalarına teslim edilebilecek.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“23 Nisan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin en anlamlı göstergesidir. Bizler de bu özel ayda başlattığımız kampanya ile Atatürk’ün emanetine sahip çıkmayı, çocuklarımızın yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Kullanmadığımız eşyaları paylaşarak bir çocuğun hayatına dokunabiliriz. Dayanışmayı büyütmek için tüm hemşehrilerimizi kampanyamıza destek olmaya davet ediyorum.” dedi.
Bursa Bölge
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE YENİ DÖNEM
Bursa yerel siyasetinde taşları yerinden oynatan kritik belediye meclis toplantısı sona erdi. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ardından, belediyenin yeni yönetimini belirlemek üzere toplanan meclis, tercihini yaptı. Yapılan üç turlu oylamanın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim AK Parti’ye geçti.
Seçimin galibi Şahin Biba oldu
Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan meclis oturumunu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yönetti. Meclis üyelerinin yoğun katılım gösterdiği seçimde, Cumhur İttifakı’nın adayı olarak belirlenen AK Partili meclis üyesi Şahin Biba, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçildi. Bu seçim sonucuyla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’ye geçen yönetim yetkisi yeniden AK Parti kadrolarına devredilmiş oldu.

Muhalefetten boykot kararı: CHP ve İYİ parti sandığa gitmedi
Seçim sürecine damga vuran en önemli gelişme, muhalefet kanadının aldığı protesto kararı oldu. CHP grubu, Bozbey’in görevden alınma sürecine tepki göstererek aday çıkarmayacaklarını ve oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. CHP’ye İYİ Parti’li meclis üyelerinin de eşlik etmesiyle birlikte muhalefet blok halinde sandığa gitmedi. Bu durum, meclis aritmetiğini tamamen Cumhur İttifakı lehine çevirirken, seçimlerin seyrini de doğrudan belirledi.
Üç turlu kritik oylama süreci
Meclis tüzüğü gereği yapılan oylamada, sonuç üçüncü tura kalırken oy dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Birinci Tur: Gerekli olan üçte iki çoğunluk aranırken, Şahin Biba 61 oy aldı. Çoğunluk sağlanamadığı için bir sonraki tura geçildi.

İkinci Tur: Katılımcıların tercihlerinde küçük bir değişim yaşandı ve Biba’nın oy sayısı 60 olarak kaydedildi. Bu turda da kesin sonuç alınamadı.
Üçüncü Tur: Salt çoğunluğun (üye tam sayısının yarısından bir fazlası) yettiği son turda Biba, yeniden 61 oy alarak başkanvekillik koltuğuna oturdu.
Belediye önünde arbede: Polis müdahale etti
Meclis salonunda siyasi bir yarış sürerken, dışarıda ise halkın ve partililerin tepkisi vardı. Belediye binası önünde toplanan kalabalık gruplar arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı. Tansiyonun yükselmesiyle çıkan arbedeye polis ekipleri hızlı bir şekilde müdahale etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, emniyet güçleri kalabalığı dağıtarak meclis binası çevresinde bariyerlerle koridor oluşturdu.

Bursa siyasetinde yeni sayfa
Bu seçimle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim yapısı resmen el değiştirdi.
Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğüyle göreve gelen Şahin Biba’nın, görev süresi boyunca izleyeceği strateji ve kent yönetimindeki öncelikleri Bursa halkı ve siyasi çevreler tarafından şimdiden merak konusu oldu.
-
Bursa Bölge6 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel6 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması





Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login