Bursa Bölge
DEVA’DA SERKAN ÖZGÖZ’E GÜVEN OYU!
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Bursa 1. Olağan İl Kongresi, Genel Başkan Ali Babacan’ın katılımıyla gerçekleşti. Kongrede 163 oy alan Kurucu İl Başkanı Serkan Özgöz, bu kez seçilmiş il başkanı olurken, diğer başkan adayı Erman Kızılyel’e ise 54 oy çıktı.
DEVA Partisi’nin 1. Olağan Bursa İl Kongresi yoğun katılımla gerçekleştirildi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu’ndaki kongreye il ve ilçe teşkilatlarının yanı sıra çok sayıda partili katıldı. Şaban Önen Başkanlığındaki Karacabey İlçe Teşkilatı da kongrede hazır bulundu.
1. Olağan Bursa İl Kongresi’nin hayırlı olmasını dileyen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İl Başkanı Serkan Özgöz ve yenilenen yönetimine başarı diledi. Salonun tıklım tıklım dolmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Babacan, “Bursa artık DEVA’yı benimsedi” yorumunda bulundu.
Ülke gündemi hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, şu ifadelere yer verdi: “Şu aralar Çin tipi büyümeden bahsediyorlar. Aklındaki model buymuş. Bunu öngörüyorduk ama böyle rahat rahat telaffuz edeceklerine ihtimal vermiyorduk. Bir de üçüncü ortak Doğu Perinçek var. 28 Şubat’ı zamanında destekleyenlerden biri. Bakıyoruz, onlar çok seviniyor. ‘Bu bizim modelimiz’ diyorlar. Onları destekleyen basın bu büyüme modelini çok beğenmiş. Bu tür büyüme; demokrasiyi tamamen rafa kaldırmak demektir. Bu model, ‘Çalışanın hakkıymış, hukukuymuş, geç onları’ demektir. İşgücünü ucuzlatıp, çalışanın alın terini değersizleştirmek demektir.

“Hem büyüyeceğiz hem özgür olacağız”
Çin modeliymiş, şuymuş, buymuş. Yok öyle bir şey. Hem büyüyeceğiz hem vatandaşlarımızın refahı artacak. Hem büyüyeceğiz, hem özgür olacağız. Hem büyüyeceğiz hem de gençler en iyi bilgisayarı, oyun konsolunu rahatlıkla alabilecek. Yok öyle ucuz iş gücü ile vatandaşı mutsuzluğa mahkûm etmek falan.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye sizin o hedeflerinizden çok daha büyük bir ülke. Bunu anlamadınız mı 20 yıldır? Bu ülkenin ekonomik büyüme modeli kendi vatandaşını fakirleştiren bir model olamaz. Böyle bir modeli reddediyoruz. Bu millet sizin dar kalıplarınıza sığmayacak kadar güçlü bir millet. İktidara geldiğimizde o kalıpların hepsini kırıp atacağız. Vatandaşı, 50 kuruş ucuz diye yağmur altında ekmek kuyruğunda bekletmemek, bir ekonomik model olamaz.
“Türkiye, ucuz iş gücünün adresi olamaz”
Gerçek büyüme, ülkedeki maaşların açlık sınırının altına düşmemesidir. Gerçek büyüme, vatandaşınızın yarınlarından kaygı duymayacağı bir ülkeyi inşa etmektir. Bizim hedefimiz, vatandaşlarımızın tek tek güçlü, özgür ve zengin olduğu bir ülkedir. Türkiye, ucuz iş gücünün adresi olamaz. Türkiye refah ülkesi olacak. DEVA iktidarında net katma değer, tedarik zincirindeki rol, büyüme, karlılık performansı ve kayıtlılığa özen gösterme gibi kriterlerle teşvik sistemimizi gözden geçireceğiz. Tarım ile sanayiyi entegre ederek, yüksek katma değer oluşturacağız. Bütün sanayi bölgelerimizi de demiryollarıyla limanlara bağlayacağız. Biz daima üretimin yanında yer alacağız.”
“Hava durumu mu bu? Kuru patlatan sensin”
Erdoğan’ın “Kur bugün artar, yarın düşer. Enflasyon bugün artar, yarın düşer” sözlerini kürsüye yansıtan Babacan, şunları söyledi: “İvme arşa doğru gidiyor ama durumun farkında dahi değil. Ne demek ‘Bugün artar yarın düşer?’ Kendi kendine mi oluyor bu? Hava durumu mu bu? Yağmur yağar, durur. Sen yapıyorsun, kuru patlatan sensin. Sayın Erdoğan, kurun artışı, yani Türk Lirası’nın yerin dibine girmesinin tek nedeni sizin kötü yönetiminiz. Vatandaşın kasaplardan eti soyulmuş kuru kemik almasının sorumlusu sizsiniz. Kaçamazsınız.
“Yöneticiler şamar oğlanına, kurumlar yol geçen hanına döndü”
Son iki senede; üç Hazine ve Maliye Bakanı, dört Merkez Bankası Başkanı, dört Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, iki Borsa İstanbul Genel Müdürü, iki TÜİK Başkanı değişmiş. Daha siz yönetim kadrolarında istikrarı sağlayamıyorsunuz; ekonomide nasıl istikrarı sağlayacaksınız? Yöneticiler şamar oğlanına, kurumlar yol geçen hanına döndü.
Dün yine Merkez Bankası’nın müdahalesi var. Döviz kuruna en ufak bir faydası yok. Dibi delik olan, çatlak olan havuz gibi. Suyla dolmuyor. Üstelik sattığı döviz kendi dövizi değil, borç aldığı döviz. Eksi 50 milyar doları görmüş olan net rezervler, Merkez Bankası döviz sattıkça, daha da eksiye gidiyor. Böyle bir mirasyedilik görülmedi. Türk Lirası yerin dibine girmiş. Merkez Bankası, milletin alın teriyle biriktirilmiş dövizleri çarçur ettiği yetmiyormuş gibi, bir de piyasadan borç aldığı dövizi satarak, borcunu daha da artırarak yoluna devam ediyor.”
Önen Kurultay delegesi, Durgut İl Yöneticisi oldu
Öte yandan seçim sonunda DEVA Partisi İlçe Başkanı Şaban Önen, Genel Merkez Kurultay Delegeliği’ne seçilirken, Karacabeyli Avukat Berna Durgut da il yönetiminde yer almaya hak kazandı.



Bursa Bölge
MATLI: “GENÇLERİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI TARIMIN GELECEĞİ İÇİN KRİTİK”
Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajında; tarımdaki istihdam kaybı ve yaşlanan nüfus riskine dikkat çekerek, eğitimde veya istihdamda yer almayan gençlerin üretime kazandırılmasının Türkiye’nin geleceği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Türkiye’de üretimin sürdürülebilirliği açısından en kritik başlıklardan birinin tarımda insan kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Matlı, çiftçi nüfusunun giderek yaşlandığını ve gençlerin sektörden uzaklaştığını vurguladı. Tarım sektöründe yaş ortalamasının 60 yaş sınırına dayandığını hatırlatan Matlı, tarımda yalnızca üretim değil, nesil devamlılığı açısından da ciddi bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
“Tarımda dönüşüm için genç istihdamı öne çıkıyor”
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin tarımdaki yapısal dönüşüm ihtiyacını net biçimde ortaya koyduğunu ifade eden Başkan Özer Matlı, “2025 yılı verilerine göre tarımda istihdam yüzde 5,5 azalarak 4 milyon 560 bin kişiye gerilerken, genç işsizlik oranı ise yüzde 15,3’e ulaşmış durumda. Aynı zamanda ne eğitimde ne istihdamda yer almayan yaklaşık 5 milyon gencimizin bulunduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir tarafta üretici arayan toprak, diğer tarafta geleceğini arayan gençler var. Birbirinden bağımsız değerlendirilemeyecek bu tablo bize açıkça gösteriyor ki gençlerimizi modern tarım teknolojileriyle, girişimcilikle ve üretimle buluşturmak zorundayız. Zira gençleri topraktan uzaklaştırmak, gıda arz güvenliği açısından önemli riskler doğurur” dedi.
“Çiftçimiz hem üretimi hem riski yönetiyor”
Tarım sektöründe üretim maliyetlerinin önemli bir gündem maddesi olmaya devam ettiğini belirten Başkan Matlı, küresel gelişmeler ve iklim değişikliğine bağlı belirsizliklerin üretim süreçlerini etkilediğini ifade etti. Özer Matlı, “Bugün çiftçimiz yalnızca üretimi değil; maliyetleri, doğal koşulları ve pazar dinamiklerini de birlikte yönetmeye çalışıyor. Gıda arz güvenliği ve sürdürülebilir üretim açısından stratejik öneme sahip olan tarım sektöründe, üreticimizin desteklenmesi büyük önem taşıyor” dedi.
“Üreticimizin emeğini koruyan yapıları güçlendiriyoruz”
Bursa Ticaret Borsası olarak üreticinin alın terini koruyan, piyasa gücünü artıran ve ürününü gerçek değerinde değerlendirmesine imkân sağlayan projeleri hayata geçirdiklerini belirten Başkan Matlı, kurucu ortakları arasında yer aldıkları Marmara Ürün Piyasası Aracı Kurumu ile üreticilere önemli avantajlar sunduklarını ifade etti. Matlı, “Üreticimizin hasat döneminde piyasa baskısıyla ürününü değerinin altında satmak zorunda kalmaması için ürün piyasaları büyük önem taşıyor. Finansmana erişimden fiyat şeffaflığına kadar birçok avantaj sunan bu yapılar ürünün gerçek değerini bulmasını sağlayarak hem üreticiyi hem de arz güvenliğini güvence altına alıyor” şeklinde konuştu.
Tarımsal üretimi katma değere dönüştüren vizyon: Gıda İhtisas OSB
Türkiye’de ilk kez bir ticaret borsası tarafından hayata geçirilecek olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesine de değinen Özer Matlı, Bursa Ticaret Borsası olarak, üreticinin emeğini daha yüksek ekonomik değere dönüştürecek yatırımları kararlılıkla sürdürdüklerini kaydetti. Matlı, “Hedefimiz yalnızca üretmek değil; üretilen değeri işleyerek ve markalaştırarak üreticimizin kazancını artırmak. Tarlada başlayan emeğin sanayiyle, teknolojiyle ve ihracatla buluştuğu güçlü bir üretim ekosistemi inşa ediyoruz” dedi.
Zorlu üretim şartlarına rağmen, toprağı işlemeye, üretmeye ve ülkemizin bereketine katkı sunmaya devam eden çiftçilerin her türlü takdiri hak ettiğini vurgulayan Özer Matlı, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle tüm üreticilerimizi gönülden kutluyorum. Bursa Ticaret Borsası olarak üreticimizin yanında olmaya, sorunlara çözüm üreten projeler geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge
“ENGELSİZ BURSA BULUŞMASI”NDA GÖNÜLLER BİR OLDU
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Engelsiz Bursa Buluşması’nda, özel gereksinimli bireylerin sosyal yaşamda daha aktif yer alması için yapılacak çalışmalar ele alındı. Başkan Vekili Şahin Biba, “Özel gereksinimli bireylerin eğitimden spora, kültürden istihdama kadar her alanda güçlü bir şekilde var olabildiği bir Bursa hedefliyoruz” dedi.
Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba’nın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Güney, AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Emel Gözükara Durmaz, MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri, özel gereksinimli vatandaşlar ve aileleri katıldı. Programda Bursa Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergiyi gezen Başkan Vekili Şahin Biba, masaları tek tek ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti.

“Asıl mesele, gönüllerdeki mesafeleri kaldırabilmektir”
Etkinlikte konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, insanı merkeze almayan hizmet anlayışının hiçbir zaman kalıcı olamayacağını söyledi. Özel gereksinimli bireylerin hayatın her alanında yer almasının önemine değinen Başkan Vekili Biba, “Özel gereksinimli bireylerin eğitimden spora, kültürden istihdama kadar her alanda güçlü şekilde var olabildiği bir Bursa hedefliyoruz. Mesele yalnızca fiziksel engelleri kaldırmak değildir. Asıl mesele, gönüllerdeki mesafeleri kaldırabilmektir. Ön yargıları aşabilmektir. Birlikte yaşama kültürünü büyütebilmektir. Bunlar toplumun ortak sorumluluğudur” diye konuştu.
“Tüm engeller sevgiyle aşılabilir”
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman özel gereksinimli vatandaşların yanında olduğunun altını çizen Başkan Vekili Biba, “Hayatlarını büyük bir sevgiyle evlatlarına adayan, sabrın ve merhametin en güzel örneğini gösteren annelerimizin Anneler Günü’nü de kutluyorum. Kadınların emeği, duası ve mücadelesi her türlü takdirin üzerindedir. İyi ki varsınız. Sevginin, birlikteliğin ve kardeşliğin olduğu yerde tüm engeller aşılabilir. Engelliler Haftası’nın toplumda farkındalığın artmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, engellerin sevgi, birlik ve beraberlikle aşılabileceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde özel gereksinimli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için birçok adım atıldığını anlatan Gözgeç, programın hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.
AK Parti Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz da eğitimden istihdama, sosyal desteklerden sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda düzenlemeler yapıldığını ve özel gereksinimli bireylerin hayatlarına dokunulduğunu dile getirerek Engelsiz Bursa için hep birlikte çalışacaklarını söyledi.

MHP Bursa Milletvekili Fevzi Zırhlıoğlu ise özel gereksinimli bireylerin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyledi.
Vali Yardımcısı Mustafa Güney, engelli vatandaşların sosyal hayatın, istihdamın, idarenin, kültürel hayatın ve sporun içinde yer almasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba tarafından özel gereksinimli çocuk sahibi olan Münire Alkan’a Anneler Günü dolayısıyla çiçek takdim edildi.

Bursa Bölge
TOBB BURSA KGK VE TSKF’DEN KADIN GİRİŞİMCİLERE FİNANSAL REHBERLİK
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu (TSKF) Kadının Ekonomik Güçlenmesi Çalışma Grubu koordinatörlüğünde; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Kadın Girişimciler Kurulu iş birliği ve Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) ev sahipliğinde düzenlenen “Kadın Girişimciler İçin Vergisel Riskler ve Fırsatlar” semineri, iş dünyasının kadın temsilcilerini bir araya getirdi.
Moderatörlüğünü TSKF Kadının Ekonomik Güçlenmesi Çalışma Grubu Koordinatörü Nurdan Koçlular’ın üstlendiği etkinlikte; vergi mevzuatı, mali yükümlülükler, teşvik mekanizmaları ve sürdürülebilir finansal yönetim başlıkları altında, kadın girişimcilerin iş yaşamında karşılaşabilecekleri riskler ve büyüme fırsatları kapsamlı şekilde ele alındı.

Filiz Yayla: “Girişimci kadınlar toplumsal dönüşüme öncülük ediyor”
Seminerin açılışında konuşan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Başkan Vekili Filiz Yayla, federasyonun kadınlar ve genç kızlar için eğitimden sağlığa kadar 5 ana odakta çalıştığını belirtti. Kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınmanın en stratejik unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Yayla, “Kadın girişimcilerimiz yalnızca kendi işlerini büyütmekle kalmıyor, aynı zamanda istihdam yaratıyor, toplumsal dönüşüme öncülük ediyor ve gelecek nesillere ilham veriyor” dedi.
Vergisel süreçlerin girişimcilik yolculuğundaki önemine dikkat çeken Yayla, “Vergi mevzuatı doğru yönetildiğinde işletmeler için önemli bir fırsat sunarken, ihmal edildiğinde ciddi riskler doğurabiliyor. Bugün burada kadın girişimcilerimizin bu süreçleri daha bilinçli yönetmelerine destek olmak için bir aradayız. Bu seminerin, kadınlarımızın iş hayatında daha sağlam adımlar atmasına ve yollarının aydınlanmasına katkı sağlamasını diliyor, Bursa Soroptimist Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü`nün kıymetli üyeleri başta olmak üzere, tüm katılımcılarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

“Kadınlarımızın iş dünyasında daha güçlü yer almasını önemsiyoruz”
TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Sabriye Şen ise konuşmasında, mali süreçlerin etkin yönetimine dikkat çekti. Girişimciliğin artık yalnızca üretmek ya da satış yapmakla sınırlı olmadığını belirten Şen, “Günümüzde girişimcilik; değişen ekonomik koşulları doğru okumayı, mali süreçleri etkin yönetmeyi ve sürdürülebilir bir iş yapısı oluşturmayı da gerektiriyor. Özellikle vergi mevzuatı gibi teknik alanlarda doğru bilgiye sahip olmak, işletmelerimizin büyümesi, risklerin azaltılması ve fırsatların doğru değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Kadın girişimciliğinin ekonomik kalkınmadaki önemine dikkat çeken Şen, “Bizler TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınlarımızın iş dünyasında daha güçlü yer almasını destekleyen, bilgiye erişimini artıran ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlayan her çalışmayı çok kıymetli buluyoruz. Kadın girişimcilerimizin üretimde, ihracatta, karar alma mekanizmalarında ve toplumsal dönüşümde daha görünür olması gerektiğine inanıyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” diye konuştu.

“Destek ve teşviklerle finansal fotoğrafınızı güçlendirin”
Seminerde konuşan Mali Müşavir, Bağımsız Denetçi ve Bilirkişi Seval Karakoç, kadın girişimcilerin finansal süreçleri günlük operasyonların ötesinde stratejik bakış açısıyla yönetmesi gerektiğini belirtti. Şirket kuruluşunun ilk günlerinden itibaren mali disiplinin önemine dikkat çeken Karakoç, “Şirketinize bir finansal lider gibi bakın. Genç girişimci teşviklerinden evde üretim vergisi muafiyetine, KOSGEB desteklerinden SGK prim avantajlarına kadar pek çok imkân mevcut. Özellikle kadın ortaklı şirketler için sunulan özel indirimler, girişimcilerimiz için birer kaldıraç görevi görüyor. Şirketinizin her ay düzenli olarak finansal fotoğrafını çekmek, bu fırsatları kaçırmamanızı sağlar” dedi. Karakoç ayrıca, KDV, stopaj, huzur hakkı ve kâr payı dağıtımı gibi teknik konularda da katılımcıları bilgilendirdi.
Mevzuata uyum, işletmeleri koruyan en güçlü kalkan
Vergi Avukatı ve Eski Vergi Müfettişi Şebnem Becce Özdemir ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital dönüşüm süreciyle birlikte devreye aldığı yapay zeka destekli yeni nesil denetim sistemlerine dikkat çekti. Kurgan, Meva ve Beyanname Gözetimi gibi sistemlerin harcamaları, banka hareketlerini ve mal varlığı verilerini saniyeler içinde analiz edebildiğini vurgulayan Özdemir, “Yüksek Gelir Grubu Uyum Programı ile beyan edilen gelir ile yaşam standardı arasındaki uyumsuzluklar artık anında tespit ediliyor. Mevzuata uyum, işletmeyi koruyan en güçlü kalkandır. Bu nedenle vergi idaresinden gelen bildirimleri zaman kaybetmeden değerlendirmek ve süreci şeffaf yönetmek hem mali yükleri hem de telafisi güç hukuki riskleri önemli ölçüde azaltacaktır” uyarısında bulundu. Özdemir, kadın girişimcilere hukuki süreçlerde hak arama yollarını da anlattı.
Kadın girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği program, soru-cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.







-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel6 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması





Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login