Ekonomi
“Çiftçi desteği 56 milyar lira olmalı”
CHP’li Sarıbal’dan kapanma döneminde hükümete çağrı:
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, tam kapanma sürecinde tarım kesimine destek verilmesi çağrısında bulundu. Geçen yıl salgının başlangıcında uygulanan yasaklar döneminde birçok kesime destek verilirken çiftçinin unutulduğunu kaydeden Sarıbal, halkın gıda hakkının korunması, vatandaşın sağlıklı beslenmesi için tarım kesiminin desteklenerek üretimin devamının sağlanmasını önemine vurgu yaptı. Sarıbal, çiftçilerin borç faizlerinin silinerek uzun vadeli yapılandırılmasını, tarımsal girdi desteği verilmesini ve Tarım Kanunu’na göre hakkı olan doğrudan desteğin 56 milyar liraya yükseltilmesini talep etti.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında hükümetin pandemi ile mücadelede başarısız olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bütün dünyada hükümetler, vatandaşlarını pandeminin etkilerinden korumak için çeşitli önlemler aldılar, destekler sağladılar. Bu konuda en başarısız ülkelerin başında ise AKP’nin yönetimi altındaki ülkemiz geliyor. Bizde ne sağlık süreci başarılı yönetildi ne de tarım sektörü başarılı yönetildi. Dünya Bankası’nın Türkiye Ekonomik İzleme raporunda, 2018’de Türkiye’de 6 milyon 939 bin olan mutlak yoksul sayısı 2019’da 8 milyon 420 bine, 2020’de 10 milyon 171 bine yükseldiği tahmini yer aldı. Aynı şekilde Dünya Bankası, 2011 yılı satın alma gücü paritesi rakamlarıyla kişi başı günlük tüketimi 5,5 dolar seviyesinin altında olan kişileri mutlak yoksul olarak tanımlıyor. Ülkemiz, OECD ülkeleri içinde en yüksek gıda enflasyona sahip. İnsanımız sağlıklı gıdaya ulaşmak için gereken alım gücüne sahip değil. Ülke kaynaklarını har vurup harman savuran AKP Hükümetleri ve Tek Adam Keyfi Yönetimi, pandemi sürecinde halkımızı açlığa yoksulluğa mahkum etmiştir.”
CHP’li Sarıbal, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeniden bir tam kapanma uygulamasına geçildiğini, geçen yıldan farklı olarak, sadece çiftçilere değil hiçbir kesime destek verilmediğini belirtti. Geçen yıl çeşitli kesimlere destekler verildiğini, kamu alacaklarının yapılandırıldığını hatırlatan Sarıbal, desteklerden çiftçilerin yararlandırılmadığını, borçlarının da yapılandırılmadığını aktardı.
“Pandemi sürecinde çiftçinin korunması, böylelikle gıda arzının güvence altına alınması için yaptığımız önerilere AKP yönetimi maalesef duyarsız kaldı” diyen Sarıbal, şöyle devam etti: “Bu süreçte; 70’ten fazla ilde doğal afet meydana geldi, çiftçinin doğal afetlerden gördüğü zarar karşılanmadı. Mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik, su gibi tarımsal üretim girdileri yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artarken, ürün fiyatları yerinde saydı. Çiftçinin ürünü tarlada kaldı. Domates, biber, patates, soğan tarlada-depolarda çürüdü. Çiftçi borç yükü altında ezildi. Sadece bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borcu 146 milyar lirayı geçti. Çiftçinin borçları yapılandırılmadı. Tarım Kredi Kooperatifi çiftçilerin tarlasını, traktörünü, hayvanını, evini haczetti. Kısacası bir yılı aşkın süredir yaşamımızı esir alan pandemi sürecinde AKP kayda değer hiçbir önlem geliştirmedi, geçici çözümlerle sorunları halının altına süpürdü. Her geçen gün tablo ağırlaştı.
Geldiğimiz noktada pandeminin ne zaman ve nasıl biteceği ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Bu belirsizlik sonucu dünyada gıda fiyatları üst üste artarak rekorları kırarken, ithalata bağımlı olan ülkemiz gıda enflasyonunda dünyada ikinci sırada yer alıyor. Gereken önlemler alınmaz, çiftçiye ve tarım kesimine destek sağlanmaz ise başta gıda enflasyonu olmak üzere çok daha ağır bedeller ödeyeceğiz.”
“Çiftçiyi desteklemek demek halkın gıda güvenliğini sağlamak demektir” görüşünü dile getiren Orhan Sarıbal, 17 Mayıs 2021 tarihine kadar uygulanacak kısıtlamalarla ilgili tarım ve tarım alanında alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: “Çiftçi borçları yapılandırılsın. Takip ve haciz işlemleri durdurulsun. Arz açığı olan ürünler başta olmak üzere hububat, yağlı tohumlar, kuru baklagil ve endüstri bitkilerinde üretiminin artırılması için hibe tohum dağıtımı yapılmalı. Temel ürünlerde taban alım fiyatları açıklanmalı ve ekim öncesi gider destekleri ödenmeli, hasat sonrası ise prim destekleri ödenmeli. Tarım Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan “Tarım destekleri Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1’den az olamaz” hükmü uygulansın. Çiftçiye verilmesi gereken destek, bu yıl açıklanan GSMH’ye göre 56 milyar liradır. Verileceği söylenen 24 milyar liraya kalan 32 milyar lira eklenerek ödensin.
Pazarlar açık olsun. Tam kapanma döneminde pazarların tümünün kapatılması çok büyük bir haksızlığa neden olmaktadır. 200 binin üzerindeki pazarcı esnafı mağdur edilirken, üretilen ürünler yeterli düzeyde satılamamaktadır. Çiftçinin ürünü tarlada kalmaktadır. Bu nedenle semt pazarlarının kuralları netleştirilerek, en azında belli saatlerde açılmasında yarar vardır. Pazarların açık olması Pazarcı esnafı ve çiftçi kadar tüketici için de gereklidir. Çünkü pazarlar üreticiden tüketiciye ürünleri en kısa yoldan en taze ve en uygun fiyatla ulaştığı alandır. Tüketicilerin tümünü marketlere yönlendirmek çok büyük ekonomik adaletsizliktir. Sağlık açısından da risktir. Çünkü marketler kapalı alanlar, pazarlar ise açık alanlardır. Bulaşı riski marketlere göre pazarlarda daha azdır.
Vatandaşımızın geliri düşük olduğu için temel protein kaynağı olan et ve et ürünlerine ulaşamamaktadır. Pandemi döneminde sağlıklı beslenmek için insanlarımızın sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşması için gıda ürünlerinde KDV oranları düşürülmelidir.
2020 yılından kalan desteklerin Mayıs ayı sonuna kadar, 2021 yılının tarımsal desteği yaz aylarında ödenerek üretici rahatlatılmalıdır.
Tarım temel giderlerinden olan gübre, artan zamlar nedeniyle üretici tarafından alınamaz hale gelmiştir. Çiftçi toprağını gübre ile beslemezse bu da verim kaybına neden olacaktır. Her ne kadar gübre desteği artırılmışsa da artan maliyetler karşısında gideri karşılayacak bir değere ulaşmamıştır. Tarımsal girdiler desteklenmelidir.
İthalatla ülke insanımızın karnını doyuruyoruz. Dünyada tarımsal ürünlerin fiyatları artıyor. İçeride kur kontrol edilemediği için sürekli artıyor. Artan iki etkenle içeride gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bu durumdan çıkış tarımsal girdilerin yerli üretimle karşılanmasıdır. Bunu ilk başta yapamıyorsak girdileri sabitleyecek ve maliyetleri düşürecek çözüm ve destekleri vermeliyiz.
Tarımsal üretimin bel kemiği olan mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir. Çiftçilik Belgesi, tarımsal üretimin devamı için ÇKS sistemi dışında Ziraat Odasına kayıtlı çiftçilere de verilmelidir. Çiftçilerin tarımsal sulama ve elektrik borçları yapılandırılmalı. Borçlarından dolayı kesinti yapılmasına yasak getirilmelidir. Tarım ürünü taşımacılığı yapan araçların paralı otoyol ve köprülerden ücretsiz geçişi sağlanmalıdır.”
Ekonomi
VERGİ BORÇLARINDA DÜŞÜK FAİZLİ TAKSİTLENDİRME İMKANI
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) ev sahipliğinde, Bursa Defterdarı Halil Tekin ve Gelir İdaresi Grup Müdürlerinin katılımıyla esnaf oda başkanları ile üyelerine yönelik “Vergi Borçlarında Tecil ve Taksitlendirme” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantı, BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit’in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından söz alan Bursa Defterdarı Halil Tekin, vergi borçlarının tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin yürürlüğe giren düzenleme hakkında katılımcılara kapsamlı bilgi verdi.
Tekin, Seri: B Sıra No: 20 Tahsilat Genel Tebliği kapsamında borçluların, borçlu oldukları her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti. Başvuruların Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılabileceğini ifade eden Tekin, ayrıca doğrudan ilgili vergi dairesine, posta yoluyla veya diğer vergi daireleri aracılığıyla yazılı başvuru imkânının da bulunduğunu söyledi.
Başvuruların 31 Ağustos 2026 tarihine kadar yapılması gerektiğini hatırlatan Tekin, ilk taksidin Eylül 2026 döneminde başlayacağını ve ödemelerin aylık eşit taksitler halinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Taksit sayısının ise borçlunun çok zor durum hali, alacağın türü ve hukuki statüsüne göre belirlendiğini aktaran Tekin, erken başvuru ve ödemenin borçlular açısından avantaj sağlayacağını vurguladı.
Toplantının sonunda katılımcıların soru, görüş ve önerileri alınırken, uygulamaya ilişkin merak edilen konularda da Gelir İdaresi yetkilileri tarafından ayrıntılı bilgilendirmelerde bulunuldu.
Ekonomi
TRAKYA BİRLİK İSO 500’DE 75 BASAMAK YÜKSELDİ
Trakya Birlik, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının sıralandığı ve kamuoyunda “İSO 500” olarak bilinen İstanbul Sanayi Odası’nın 2025 yılı araştırmasında önemli bir başarıya imza attı. Birlik, geçen yıla göre 75 basamak yükselerek 171. sıraya yerleşti.
Türkiye ekonomisinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen İSO 500 araştırmasında Trakya Birlik, 15 milyar 492 milyon 883 bin 767 TL’lik üretimden satış rakamına ulaşarak dikkat çekici bir performans sergiledi. Geçtiğimiz yıl listede 246. sırada bulunan Birlik, bu yıl gösterdiği yükselişle Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Ayçiçeği ve bitkisel yağ sektörünün öncü kuruluşları arasında yer alan Trakya Birlik’in elde ettiği bu başarı, üretim kapasitesindeki artışın, verimlilik odaklı çalışmaların ve sürdürülebilir büyüme anlayışının bir sonucu olarak değerlendirildi. Üreticiden aldığı güçle faaliyetlerini sürdüren Birlik, hem bölge ekonomisine hem de ülke sanayisine sağladığı katkılarla öne çıkmaya devam ediyor.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, İSO 500’de elde edilen sonucun kurumun istikrarlı çalışmasının bir göstergesi olduğunu belirtti.
Kırbiç, “Birliğimizin İSO 500 araştırmasında 171. sırada yer almasıyla başarımız bir kez daha tescil edilmiştir. Her yıl düzenli olarak elde ettiğimiz bu başarılarımızda ortaklarımız, çalışanlarımız, bayilerimiz ve tüketicilerimiz olmak üzere herkesin payı vardır. Bu başarı yalnızca Trakya Birlik yönetiminin değil, büyük bir aile olarak hareket eden tüm paydaşlarımızın ortak emeğinin sonucudur” dedi.
Yoğun rekabet koşullarına rağmen üretim ve yatırım odaklı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kırbiç, “Amacımız mevcut yoğun rekabet koşullarında bugüne kadar olduğu gibi yarın da üretim gücümüz, sanayi kapasitemiz ve sürdürülebilir tarım vizyonumuz ile dürüstlük, kalite ve istikrar anlayışımızdan taviz vermeden çalışmak, ülkemizin üretim gücüne ve ekonomisine her alanda değer katmaktır” ifadelerini kullandı.
Trakya Birlik’in kuruluş felsefesinin merkezinde üreticinin bulunduğunu vurgulayan Kırbiç, ayçiçeği üreticilerinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Trakya Birlik bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ayçiçeği üreticisi ortaklarının yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.
İSO 500 araştırmasında elde edilen bu sonuç, Trakya Birlik’in yalnızca tarım sektöründeki gücünü değil, aynı zamanda Türkiye sanayisindeki etkin konumunu da bir kez daha ortaya koydu. Üretimden satış rakamlarında yakalanan büyüme ve sıralamadaki yükseliş, Birliğin önümüzdeki dönemde de sanayi ve tarım alanındaki yatırımlarını sürdürerek ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğinin önemli göstergeleri arasında değerlendiriliyor.
Ekonomi
MATLI: “BURSA SANAYİSİ KÜRESEL BASKILARA RAĞMEN GÜCÜNÜ KORUYOR”
Bursa Ticaret Borsası üyesi 11 sanayi kuruluşu, İSO 500 listesinde yer alarak Bursa’nın sanayideki güçlü konumunu bir kez daha ortaya koydu. Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Maltı, küresel pazarlardaki daralma ve yüksek maliyet baskılarına rağmen Borsa üyesi firmaların devler liginde sergilediği performansın önemli bir başarı olduğunu ifade etti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının belirlendiği “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2025” listesinin sonuçları, Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) üyelerinin gıda ve tarıma dayalı sanayideki ağırlığını bir kez daha ortaya koydu. Sonuçları değerlendiren Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, küresel ölçekte yaşanan tedarik zinciri kırılmalarına ve finansmana erişimdeki zorluklara rağmen Bursa sanayicisinin üretim kararlılığından ödün vermediğini belirtti.
Tarımsal ticaretin devleri sanayinin zirvesinde buluştu
İSO 500 listesinde yer alan 11 firmanın, bağlı oldukları odaların yanı sıra tarım ve gıda ürünleri kotasyonuna dayalı faaliyetleri nedeniyle Bursa Ticaret Borsası’na da üye olduğunu kaydeden Başkan Özer Matlı, Bursa’nın stratejik bir ticaret merkezi olmasının bu güçlü yapıyı beslediğini vurguladı.
Yüksek maliyet baskılarına rağmen söz konusu firmaların üretimden net satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 25 artırarak 193,2 milyar TL’ye çıkardığını söyleyen Matlı, “İSO 500’de üyelerimizden SÜTAŞ 46’ncı, Pro Yem 152’nci, Eker Süt Ürünleri 157`nci, Keskinoğlu 160’ıncı, Almaxtex 262’nci, Hastavuk 263’üncü, Korteks 325’inci ve S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (MARMARABİRLİK) 428’inci sırada yer alırken, Bursa’da şubeleri aracılığıyla üyemiz olan Şenpiliç 60’ıncı, Abalıoğlu Lezita 102’nci ve Teksüt 438’inci sırada yer alma başarısı göstermiştir” dedi.
“Üretim ve ihracatla Türkiye’nin geleceğine katkı sunuyoruz”
Başkan Özer Matlı, üyelerinin ortaya koyduğu kararlı ve dirençli performansın, Bursa’nın üretim kabiliyetinin, sektörlerin potansiyelinin ve ülke ekonomisine olan inancın en somut göstergesi olduğunu belirterek, “Ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemde üretim, istihdam ve ihracatla Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan tüm üye firmalarımızı, yöneticilerini ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Bursa Ticaret Borsası olarak, üyelerimizin rekabet gücünü artırmak ve tarıma dayalı sanayimizi daha da ileriye taşımak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Genel2 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel7 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi3 yıl agoKAZI KAZAN’DAN 1 MİLYON TL KAZANDI



Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login