Bursa Bölge
BUYSAD: “ZARAR EDİYORUZ, ÖNLEM ALMALIYIZ”

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, başta gıda enflasyonu olmak üzere son aylarda iyice belirginleşen olumsuzlukların hazır yemek sektörünün belini iyice büktüğünü söyledi. “Adeta zarar yönetiyoruz. Bir tabldot yemek yeni yılda en az 20 lira hatta bu fiyatın da üzerinde olmak zorunda kaldı” diyen Dönmez, süt fiyatlarındaki % 47 artış ile yoğurt, ayran türü gıdaların ayrıca fiyatlandırması, fiyat güncellemelerinin ve sözleşme sürelerinin 2-3 aylık aralıklarla yapılması gibi önlemlere başvuracaklarını açıkladı.
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, yaptığı açıklamada Kasım ayı ve son 11 aylık tencere enflasyonu rakamlarını kamuoyu ile paylaşırken, başta yüksek gıda enflasyonu olmak üzere, son iki yıllık süreçte yaşanan ekonomik olumsuzlukların hazır yemek sektörüne etkileri üzerinde durdu.
BUYSAD’ın verilerine göre Kasım ayı tencere enflasyonunun yüzde 7.16, son 11 aylık artışın ise yüzde 39.46 olduğunu bildiren Dönmez, dünya genelinde son 2 yılda belirgin şekilde hissedilen gıda fiyatlarındaki yükselişin, Türkiye’de döviz artışı ile daha da baskın hale geldiğini ve genel enflasyonun üzerinde seyretmeye başladığını hatırlattı. Dünyadaki gıda fiyatları artışının, Türkiye’deki artışa etkisinin yadsınamayacak düzeyde olduğunu belirten Dönmez, pandemi sürecinde yaşanan arz ve talep dengesizliği ile son bir ayda dövizdeki hızlı yükselişin hazır yemek ve catering sektörü üzerine kâbus gibi çöktüğünü söyledi.
Hazır yemek sektörünün gıda enflasyonunun genel enflasyonun üzerinde seyretmesi ve pandemi sürecinin getirdiği ek maliyetler nedeniyle zaten zor durumda olduğunun altını çizen Başkan Dönmez, şöyle konuştu: “Yüksek döviz kuru, arz talep dengesizliğini iyice bozdu. Tarım ürünlerimiz, dövizin yükselmesi nedeniyle ihracata kaydı. İç piyasadaki talep karşılanmıyor. Sektörde hammadde tedarikinde büyük sıkıntı var. Dövizin yüksek olması nedeniyle talebin ithalatla karşılanması da imkânsız hale geldi. Pandemi sürecinde, hijyen ve sanitasyon konusunda alınan ekstra önlemler zaten maliyetlerimizi artırmıştı. Şimdi buna bir de fiyatları dövize bağlı olarak yükselen sarf malzemelerinin (ambalaj, tek kullanımlık çatal, bıçak, tabak, temizlik malzemeleri vb) getirdiği ek maliyetler eklendi. Ekmek ve yoğurt fiyatındaki artış ve yeni yılda asgari ücretle birlikte artacak olan işçilik maliyetleri sektörümüze yeni yükler bindirecek.”
“Sektör yeni önlemler almak zorunda”
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, açıklamasında hazır yemek sektörünün söz konusu olumsuzluklar nedeniyle adeta zarar yönetir duruma geldiğini ve ayakta durmakta çok zorlandığını vurguladı. Dönmez, gıda enflasyonu, girdi maliyetlerindeki artış ve hammadde tedarikindeki sıkıntıların sektörü yeni önlemler almaya iteceğini de ifade etti. Ekonomideki olumsuz tablonun hazır yemek sektörünün paydaşlarına da yansıyacağını dile getiren Dönmez, “Şu anda yaptığımız sabit fiyat anlaşmaları nedeniyle açıkça zarar ediyoruz. Bazı müşterilerimiz anlayış gösterse de yılsonuna kadar aynı fiyatlarla devam etmek isteyen müşterilerimiz de maalesef var. ÜFE’nin % 60-65, Gıda enflasyonunun % 40-45 ve işçilikler yapılacak zammın % 30-35 beklendiği bir ortamda, müşterilerimiz 2022 bütçelemelerini en az %50’lik zamlara göre planlamalılar. Bu yüzden yeni dönemde fiyat güncellemeleri aralığını daha kısa sürelere çekmek zorundayız. İlave alınan işçilik hizmetleri, fiyatları artan yoğurt ve ekmek gibi bazı girdileri, tabldot fiyatından bağımsız olarak fiyatlandırmak zorundayız. Yeni yılla birlikte 4 kap yemeğin fiyatı 20 lira bandına oturacak. Ayrıca müşterilerimize sunduğumuz ödeme süresini de 30 veya 60 güne çekmek zorundayız.” dedi.
“Hem üreten hem tüketen kaybediyor”
Coşkun Dönmez, açıklamasının son bölümünde Türkiye’deki gıda enflasyonunun nedenleri ve çözümü konusunda da görüşlerini dile getirdi. Gıda fiyatlarının dünya genelinde düşükken bile Türkiye’deki gıda fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizen BUYSAD Başkanı Dönmez, bunun en önemli nedeninin plansız üretim olduğunu ifade etti. Arz ve talep dengesizliğinin gıda fiyatlarını tetikleyen unsur olduğunu kaydeden Başkan Dönmez, iç piyasada karşılanamayan talebin, ithalatla baskılanmaya çalışıldığını dile getirdi. Dönmez, üreticilerin girdi maliyetlerinde dışa bağımlı olmasının da iç piyasaya gıda enflasyonu olarak yansıdığına işaret ederek şöyle devam etti: “Üretimden tüketime kadarki tüm süreçler sıkıntılı. Tarlada ucuz, pazarda pahalı. Üreticinin kazanamadığı, tüketicinin ucuz ve kaliteli gıdaya ulaşamadığı bir yapıdan söz ediyoruz. Bu durumdan ne satan (üretici) ne alan (tüketici) memnun değil. Türkiye gibi dar gelirli kesimin nüfusa oranının yüksek olduğu bir ülkede, gıda enflasyonu artık toplumsal bir sorun haline dönüştü” diye konuştu. Dönmez, gıda enflasyonu ile başa çıkabilmek için gıda sektörünün temel altyapısını oluşturan tarım ve hayvancılık uygulamalarının iyi yönetilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bursa Bölge
BOZBEY “ÇİFTÇİMİZE DESTEKLERİMİZİ ARTIRARAK DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dağ bölgesindeki ilçelerde tarımı ve hayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini belirterek, “Tarımın güçlenmesi, tarımsal alanların ekilebilmesi en büyük arzumuzdur. Bu konuda çiftçimizin yanındayız” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Başkan Bozbey Burada’ projesi kapsamında Keles ilçesini ikinci kez ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu. İlk olarak Keles Kaymakamı Muhammed Ali Yolal’ı makamında ziyaret eden Başkan Bozbey’e, CHP Keles İlçe Başkanı Cevat Acar da eşlik etti. Ziyarette, Keles’i güçlendirmek, çiftçiyi desteklemek amacıyla yapılacak çalışmalar ele alındı. Başkan Mustafa Bozbey, program kapsamında Keles Belediye Başkanı Ali Doğru’yla da bir araya geldi. Keles’in ihtiyaçlarının, önceliklerinin ve birlikte hayata geçirilebilecek projelerin konuşulduğu buluşmada, devam eden çalışmalar değerlendirildi. Daha sonra Keles Kültür Merkezi’nde muhtarlarla bir araya gelen Başkan Bozbey, köylerin ve mahallelerin sorunlarını yerinde dinleyerek çözüm önerilerini masaya yatırdı. Keles Ziraat Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı da ziyaret eden Başkan Bozbey, çiftçilerin ve esnafın emeğini destekleyen projeleri sürdüreceklerini belirtti. Ziyaretlerin ardından Keles Bayrak Alanı’nda vatandaşlarla buluşan Başkan Bozbey, halkın talep ve önerilerini dinleyerek çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.

“Derelere giden suların tertemiz akmasını istiyoruz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Bozbey Burada’ projesi kapsamında ikinci kez Keles’e geldiklerini hatırlattı. Keles Atıksu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtıklarını vurgulayan Başkan Bozbey, atıksuların tekrar kullanımının önemli bir konu olduğunu ifade etti. Atıksu arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmayla birlikte suları tertemiz bir şekilde derelere bıraktığını anlatan Başkan Bozbey, “Diğer arıtma tesislerimizde de bu tür çalışmaları sürdüreceğiz. Tüm bunları Marmara’yı ve Marmara Denizi’ni önemsediğimiz için yapıyoruz. Derelere giden suların tertemiz akmasını istediğimiz için bu tür tesislerin sayısını artıracağız. Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm kentlerin arıtma tesislerini mutlaka ileri arıtmaya dönüştürmesi, kimyasal arıtma tesislerinin de yapılması, sanayinin de arıtma tesislerini tam kapasiteyle çalıştırması gerekiyor. Bunları yapmazsak çevre felaketiyle karşı karşıya kalabiliriz. Belediyeleri duyarlılığa davet ederken, hükümetin de bu konuda yerel yönetimlere destek vermesini arzu ediyoruz” dedi.
“Desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz”
Dağ bölgesinin sorunlarını bildiklerini, 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nda da bölgeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başkan Bozbey, “Keles’in ve muhtarlarımızın taleplerini daha önce almıştık. Bunları değerlendirdik. Bunlarla ilgili çalışmaları gerçekleştirdik. Keles, önemli bir ilçemizdir. Halkımızın özellikle hayvancılıkla ilgili talepleri oluyor. Buradaki hayvancılık popülasyonunu artırarak hem aile işletmelerini çoğaltmak hem de onların gelirlerinin artmasına yönelik projemize başlıyoruz. Ürün çeşitliliğini artırmak ve girdi maliyetlerini azaltmak için tarımsal anlamda desteklerimizi de sürdüreceğiz. Kelesli çiftçilerin ürünlerini alıp kendi mağazalarımızda satarak halkımızla buluşturacağız. Tarımın güçlenmesi, tarımsal alanların ekilebilmesi en büyük arzumuzdur. Çiftçimize desteklerimizi artırarak devam ettireceğiz.” dedi.


Bursa Bölge
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA “GÜLÜMSEYEN KAFE” HİZMETE GİRDİ

Mustafakemalpaşa Belediyesi, toplumun her kesimini kapsayıcı sosyal yaşam alanları oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle yürütülen “Mustafakemalpaşa’da Sosyalleşip Gelişiyoruz, EngelleriBirlikte Aşıyoruz” projesi kapsamında inşa edilen Gülümseyen Kafe, Mahmut Çolakoğlu Parkı’nda kapılarını açtı.
Projenin temel amacı, engelli bireylerin sosyal hayata aktif katılımını artırmak ve toplumla daha güçlü bağlar kurmalarını sağlamak. Bu doğrultuda projelendirilen Gülümseyen Kafe, hem kapsayıcı mimarisi hem de sosyal fayda odaklı işletme modeliyle dikkat çekiyor.
Cafe lansmanında konuşma yapan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem, “Adını, önceki dönemlerde özverili hizmetleriyle hafızalarımızda yer eden ve çalışmalarıyla takdir toplayan merhum Belediye Başkanımız Mahmut Çolakoğlu’ndan alan park alanımızı; onun ismine yakışır şekilde, toplumun her kesimini kucaklayan bir anlayışla oluşturduğumuz Gülümseyen Cafemizi hizmete açıyoruz. Proje çalışmaları, önceki dönem belediye başkanlığı sürecinde başlatılmış olup; bu dönemde prosedürleri, imalatları ve işletme şartları tamamlanarak hizmete hazır hale getirilmiştir. Bu anlamlı iş birliği için tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Mahmut Çolakoğlu Parkı Gülümseyen Cafemiz ilçemize hayırlı uğurlu olsun.’’ İfadelerini kullandı.
Tesis bünyesinde, Mustafakemalpaşa Otizm Derneği’ne tahsis edilen kermes ve satış alanları da yer alıyor. Bu alanlar dernek tarafından işletilecek ve özel gereksinimli bireyler ile ailelerine katkı sağlayacak.











Bursa Bölge
GENÇLİK MERKEZLERİ, SINAV HAFTASINDA 24 SAAT AÇIK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Gemlik ve Görükle Gençlik Merkezleri sınav dönemi nedeniyle 27 Haziran Cuma gününe kadar 24 saat hizmet verecek.
Okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde önemli hizmetler sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sınav haftası nedeniyle Gemlik Gençlik Merkezi ve Görükle Gençlik Merkezi’nde 24 saat hizmet uygulamasını başlattı. Sınav döneminin başlamasıyla birlikte Gemlik Gençlik Merkezi 10-27 Haziran, Görükle Gençlik Merkezi ise 16-27 Haziran tarihleri arasında 7/24 açık olacak. Gençlik merkezleri, özellikle sınav dönemlerinde sabaha kadar ders çalışmak isteyen öğrencilere, konforlu ve güvenli bir ortam sunuyor. Kesintisiz hizmet uygulaması gençlerden büyük ilgi görürken, Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrencilere sıcak çorba ikramı yapılıyor.
-
Bursa Bölge6 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel5 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge6 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge5 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Genel6 ay ago
TÜRKSAT 6A, 42 DERECE DOĞU YÖRÜNGESİNE GİDİYOR
-
Bursa Bölge9 ay ago
BURTARIM 8 EKİM’DE KAPILARINI AÇIYOR!
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login