Connect with us

Bursa Bölge

“BURSA’YA NEDEN SAHİP ÇIKMIYORSUNUZ, PROJELER NE ZAMAN BİTECEK?”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bursa’nın bitmeyen projeleriyle ilgili Bakanlık yetkililerinin verdiği tarihler hep ertelendi. Bursalılar, projelerin tamamlanacağı yeni bir tarih değil, artık net çözümler bekliyor.” dedi. İktidar kanadını temsil edenlere seslenen Kayışoğlu, “Bursa’ya neden sahip çıkmıyorsunuz?” diye sordu.

Bursa-Ankara Yüksek hızlı tren Projesi’ni, Emek-Şehir Hastanesi Metro çalışmasını Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme getiren Altaca Kayışoğlu, “Binali Yıldırım, ‘Bursa-Ankara YHT Projesi2016’da bitecek’ dedi, olmadı. Cahit Turhan, ‘2021’ dedi, yine olmadı. Turan gitti, Adil Karaismailoğlu koltuğa oturdu, 2023’ü açılış tarihi olarak duyurdu. Bu tarih de tutmadı. Şimdi Bakanlık, 2026 diyor. Umarız bu kez tarih doğru çıkar. Bursalılar artık bu mağduriyeti hak etmiyor çünkü” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

İktidarın Bursa’ya duyarsızlığını, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un Ulaştırma Bakanı’na “Sayın Bakanım Çorum hızlı tren işini biz de destekliyoruz, bir an önce temelinin atılmasını arzu ediyoruz sözlerini ortaya koyduğunu dile getiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, bu duruma tepkisini “Niye sadece Çorum’u destekliyorsunuz, Bursa’yı desteklemiyor musunuz?” diye dile getirdi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yıllardır çözüm bekleyen ulaşım ve altyapı sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmesinde gündeme getirdi. Bursa halkının hızlı tren, metro ve havalimanı projelerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle mağdur edildiğini ifade eden Altaca Kayışoğlu, Bakanlık’tan net çözümler beklediklerini söyledi. Bursalıların bitmesini sabırsızlıkla beklediği Bursa Emek-Yüksek Hızlı Tren-Şehir Hastanesi Metrosu’nun bitimi için Bakanlığı’nın 2026 yılını işaret ettiğini belirten Altaca Kayışoğlu, bugüne kadar verilen tarihlerin tutmadığına da vurgu yaparak, “Sayın Bakan, sabah sunumunuzu dinledik. Sunumunuzda bahsettiklerinizi siz de bizden dinleyin şimdi. “Bursa Emek-Yüksek Hızlı Tren-Şehir Hastanesi Metrosu’nu 2026’da açacağız” dediniz. Yerel seçimden önce siz geldiniz Sayın Bakan, apar topar açtınız burayı, ilk durağını açtınız daha doğrusu, Şehir Hastanesi’ne, Yüksek Hızlı Tren’e henüz ulaşılamadı.

Yolun Balat durağı ve Balat kısmına çıkış yok, yani şöyle bir yol düşünün değerli arkadaşlar: Mudanya yolu gidiş-geliş, ortasında raylı sistem, raylı sistem bir tarafa çıkıyor, öbür tarafa çıkamıyor, çıkınca karşıya geçemiyorsunuz, sonradan bunu fark edip seçimden sonra düzeltmeye çalışıyorsunuz. ‘2026’da tamamlayacağız’ dediniz ama Şehir Hastanesi gerçekten bütün şehirlerde olduğu gibi şehir dışında, insanların sağlığa erişimi için çok acil olduğunu belirtmek istiyorum. Zaten maliyetiyle ilgili de birçok tartışma yaşandı, ilk baştan 600 milyon dedi, 1.600’e çıktı, iptal etti mahkeme, tekrar 2 milyona çıktı falan derken 2026’ya kadar Bursalılar yine bekleyecek, öyle görünüyor. Bu nasıl planlama? Projenin başlangıçtaki maliyeti 600 milyon TL olarak açıklandı, ancak bu rakam 2 milyar TL’ye ulaştı. Bursalılar bu projeyi yıllardır bekliyor.” dedi.

“Aynı masalı dinliyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerini yakından takip eden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, 2012 yılında temeli atılan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi’nin defalarca ertelendiğini hatırlatarak, “Bursa-Osmaneli Hızlı Treni’yle ilgili de 2012’den beri aynı masalı dinliyoruz. Herhâlde bu hızlı tren konusunda en çok mağdur olan şehir Bursa ve on yıldır yaklaşık bu sıralardan sürekli soruyorum, sürekli anlatıyorum; İlhami Vekil ‘Dilimde tüy bitti’ dedi, benimkisinde daha fazla bitti. Binali Yıldırım 2012’de temel attı, ‘2016’da bitecek’ dedi, bitmedi, gitti; Cahit Turhan geldi, ‘2021’de bitecek’ dedi, bitmedi, gitti; Adil Karaismailoğlu geldi, ‘2023’te bitecek’ dedi. Bunların hepsi benim önergelerime verilen cevaplar, o da bitiremeden gitti. Siz şimdi “2026” diyorsunuz, 2026’ya kadar tabii seçim olmazsa umarız bitiririz, yoksa bize nasip olacak ki öyle de görünüyor. Umarız bu kez verilen tarih doğru çıkar. Bursalılar artık bu mağduriyeti hak etmiyor.” diye konuştu.

“4. büyük şehir hala uçaktan mahrum”

Altaca Kayışoğlu, Türkiye’nin 4. büyük şehri ve 3. büyük ekonomisi olan Bursa’nın havalimanı yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını da gündeme getirdi. “Bursalılar uçakla seyahat edebilmek için İstanbul’a gitmek zorunda kalıyor. Bu hem zaman hem de maliyet açısından büyük bir yük oluşturuyor” notunu düştü.

“Bursa’ya verilen sözler tutulmalı”

Görükle Kavşağı, Hasanağa Bağlantı Yolu ve Çalı Yolu gibi projelerin son durumu hakkında bilgi de talep eden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin erişimini kolaylaştıracak Görükle raylı sistem projesinin akıbetini de sordu. Ankara-İzmir ayrımı Sivrihisar-Bursa Otoyolu’nun programa alınması ve Bursa-Gemlik Liman Demir Yolu Projesi gibi projelerde de ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

“Bursa gariban, sahip çıkın!”

Altaca Kayışoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bursa’nın ulaşım sorunlarını gündeme getirirken, Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un Bakan Uraloğlu’na AKP grubu adına “Sayın Bakanım, bu Çorum hızlı tren işini biz de destekliyoruz, bir an önce temelinin atılmasını arzu ediyoruz” talebinde bulunmasını da anımsatarak, “Niye sadece Çorum’u destekliyorsunuz, Bursa’yı desteklemiyor musunuz? Bursa gariban, Buraya da sahip çıkın!” diye seslendi.

Mudanya Yat Limanı Projesi

Konuşmasının son bölümünde Mudanya Belediyesi’nin turizm ve deniz ulaşımı için hazırladığı yat limanı projelerini de öne çıkaran Altaca Kayışoğlu, bölgenin turizm potansiyelinin artması için Bakanlığın her zamankinden daha çok destek vermesi gerektiğini belirtti. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa’nın yıllardır devam eden sorunlarının çözümü için somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Bakanlık yetkililerinin verdiği tarihler hep ertelendi. Bursalılar, projelerin tamamlanacağı yeni bir tarih değil, artık net çözümler bekliyor.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DEPREM PARKI’ ÇALIŞTAYI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, afetlere dayanıklı kentleşme politikalarının geliştirilmesi amacıyla ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı 2 gün süren bir çalıştay düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı çalıştaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren programa, farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri, afet risk azaltma ve yönetimi konusunda lisansüstü ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile akademisyenler katıldı. Çalıştay kapsamında deprem parkı çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hüdavendigar Kent Parkı’nda saha gezisi düzenlendi.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Fatih Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı deprem parkı çalışmaları için meslek odalarının, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda çalışmaları ortak akılla yürüttüklerini anlatan Işık, Hüdavendigar Kent Parkı’nı aynı zamanda acil durum sonrası değerlendirilebilecek geçici bir barınma alanı olarak planlamak istediklerini dile getirdi.

Çalıştaya katılan Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, mahallelerde fonksiyonel parkların oluşturulması için harekete geçilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

“ATATÜRK BURSA’SINDA MODERNLEŞME” KİTABI KENT BELLEĞİNE KAZANDIRILDI

Bursa’nın kültürel zenginliğine önemli eserler sunan Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adını verdiği ve Cumhuriyet döneminde kentin geçirdiği dönüşümü ele alan kitabı kent belleğine kazandırdı.

Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına katkılarını yeni yayınlarla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kenti değerleriyle geleceğe taşımaya devam ediyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Tarihi Araştırmaları ve Arşiv Şube Müdürlüğü tarafından kent hafızasına kazandırılan ve Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adlı kitabın tanıtımı, Bursa 22. Kitap Fuarı’nda yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın hazırladığı kitabın tanıtım etkinliğine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Kültür AŞ Genel Müdürü Yankı İçöz ve kitapseverler katıldı.

“Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden biri”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda modernleşmenin, sanayinin, ekonomik kalkınmanın meşalesini yakan eşsiz bir lider olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu kapsamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çağdaşlaşma sürecinin, Bursa’daki yansımalarının ele alındığı “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden birisi olmuştur” diyen Başkan Bozbey, Atatürk’ün Bursa’ya her gelişinde halkla iç içe olduğunu hatırlattı. Merinos da dahil açılan tüm tesislerin birer dönüşümü simgelediğini dile getiren Başkan Bozbey, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa’da önemli adımlar atıldı. 1938 yılında Ulu Önderimiz, önce Gemlik’e giderek Suni İpek Fabrikası’nın açılışını yaptı. Ardından Bursa’ya gelerek Merinos Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Atamızın Bursa’ya 17. ve son gelişi oldu. Son ziyaretinde Atamızın hasta olmasına rağmen Tarihi Belediye Binası’nda zeybek oynadığını biliyoruz. Ancak o anların gerçek fotoğraflarına henüz ulaşamadık. Hocamızın bu konuda bir araştırma yapmasını istiyorum” dedi.

“Bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya bir saygı duruşudur”

Bugün ayakta olan ve kültürel mirasa dönüşen bu yapıların, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıdığını anlatan Başkan Bozbey, o izin peşinden gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlı olduklarını söyledi. Geçmişine sahip çıkmayan bir kentin, geleceğini inşa edemeyeceğini belirten Başkan Bozbey, Atatürk’ün bıraktığı en büyük emanetin ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum ideali olduğunu ifade etti. Yazar Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın Bursa’nın Cumhuriyet dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz, hepimiz için bir arşiv, bir kaynak, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler, akademisyenler için ise çok değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Atamızın ‘Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur’ sözünü rehber alıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya da bir saygı duruşudur. Atatürk’ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Değerli hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma gönülden tebriklerimi sunuyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Hacer Karabağ, “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabının bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde, Atatürk’ün liderliğini ve Cumhuriyet devrimlerini Bursa üzerinden okuma ve analiz etme çalışması olduğunu belirtti. Arşiv belgelerine, dönemin gazetelerine, İsviçre ve Yunan kaynaklarına dayanarak çalışmayı ortaya koyduğunu söyleyen Karabağ, Bursa’nın sokaklarını Atatürk’ün devrimlerini hissederek kaleme aldığını anlattı. Sunulan destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Karabağ, okuyucunun bol olmasını diledi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA KİTAP FUARI KAPILARINI AÇTI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 22’ncisi düzenlenen Bursa Kitap Fuarı, yeni yerinde Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda kapılarını açtı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 22. Bursa Kitap Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda binlerce kitapseveri ağırlıyor. 12-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar, bu yıl yeni yerinde daha geniş ve modern bir mekânda kitap tutkunlarına kültür şöleni yaşatacak. Fuarda, yüzlerce yayınevi, binlerce kitap ve birbirinden değerli yazarlar kitapseverlerle buluşacak.

22. Bursa Kitap Fuarı’nın açılış törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.

“Kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yazının bilgiyi, düşünceyi ve duyguyu nesiller boyunca taşıyan bir köprü olduğunu söyledi. O köprünün en güçlü taşlarının birinin de kitaplar olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, kitapların Bursa’nın bereketli topraklarında, bir kez daha insanları bir araya getirdiğini ifade etti.

Bursa’nın düşünce hayatına ve sanata sunduğu katkılarla her zaman ilmin ve edebiyatın merkezlerinden biri olduğunu anlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Her kitap, yazarının dünyasından süzülen bir düşünce; okuyucusuna açılan yeni bir kapı, yeni bir bakış açısıdır. Bu fuar da işte tam olarak böyle bir işlev görüyor. Farklı sesleri, farklı yaşamları, farklı dünyaları bir araya getiriyor. Biz Bursa’mızda kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz. Bursa’da kültürel zenginliği daha da görünür kılmak ve kalıcı eserlerle geleceğe iz bırakmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum”

Kitap fuarlarının da önemli misyonun bir parçası olduğunu anlatan Başkan Bozbey, açılışı yapılan bu fuarın Bursa’nın kültürel geleceğine atılmış güçlü bir adım olduğunu söyledi. Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, ilk kez Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nın yepyeni bir soluk kazandığını belirten Başkan Bozbey, “Çeyrek asra yaklaşan geçmişiyle artık bir marka haline gelen Bursa Kitap Fuarı, bu yıl da oldukça güçlü bir içerikle karşımızda. 250 yayınevi, 75’ten fazla etkinlik, 350’yi aşkın yazar ve imza günü. Geçmiş yıllarda 5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu fuarın, bu yıl da yeni yazarlarla tanışmak, yeni kitaplar keşfetmek isteyen herkes için eşsiz fırsatlar sunacağına inanıyorum. Tüm Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Continue Reading

Trending