Connect with us

Bursa Bölge

BURSA HAYAT BOYU ÖĞRENME ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Türkiye Yüzyılında Ulusal Politikalardan Yerel Stratejilere” başlığıyla gerçekleştirilen Bursa Hayat Boyu Öğrenme Çalıştayı, geçtiğimiz hafta Merinos Atatürk kongre ve Kültür Merkezi Muradiye Salonu’nda gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışına MEB Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Celile Eren Ökten, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halide Serpil Şahin, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, ilçe müdürleri, halk eğitim merkezlerinin idareci ve kursiyerleri ile öğretmenler katıldı.

Karacabey’i temsilen ise söz konusu çalıştayda, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Şaban Vural, Muhsin Özdamar Ortaokulu Müdürü Engin Vural, Kurşunlu Mahallesi Birleştirilmiş Sınıflı İlkokul Müdürü Tuğçe Doğan ile Karacabey Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı İbrahim Hakkı Yıldız hazır bulundu.

MEB Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, “Milli Eğitim ailesi olarak tüm bireylerin kapsayıcılık ilkesi esasında nitelikli bir eğitim ve hayat boyu öğrenme imkanlarına eşit şartlarda erişim sağlayarak akademik, sosyal ve mesleki becerilerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde geliştirilmesini desteklemekte, analitik düşünme, finansal okur yazarlık, işbirlikçi çalışma ve liderlik etkinliklerininkazanılmasına teşvik etmekte, bireylerin manevi ahlaki, insani, toplumsal görevler içselleştirerek aile ve topluma karşılığı sorumluluklarını artırmaktayız. Bu bağlamda geniş etki alanına sahip ve dinamik yapımızla toplumun her kesimiyle ve her sektörüne ulaşıp eğitim ve sektörleri bir araya getiriyor, tüm paydaşlarımızla en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içerisindeyiz. Halk eğitim merkezlerimizde öğretmenden usta öğreticiye, yöneticiden yardımcı personele kadar değişik alanlarda 100 binden fazla kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Halk eğitimi merkezlerimizde yürüttüğümüz faaliyetler, vatandaşlarımızı sosyal hayattan sanata, ekonomiden teknolojiye kadar her anlamda destekliyor. Güçlü ve öğrenen toplum misyonumuzu her geçen gün daha çok vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Girişimci ruhuyla kendi işini kurarak yerel kalkınmaya destek veren kadınlarımızın hedeflerine ulaşmasına, mesleki bir kariyer sağlamasına kurslarımızla destek oluyoruz.

Olgunlaşma Enstitülerimizde ise Türk kültür ve geleneklerini yeniden canlandırmanın ve kadınlarımıza yeni beceriler kazandırmanın ötesinde milli ve manevi değerlerimizin, birikimimizin ve becerilerimizin farkına vararak tüketim odaklı değil herkesin faydası olduğu bir üretim kültürünü oluşturuyoruz. Yaygın eğitimin tüm yaş gruplarını kucaklayan ülke doğrultusunda özel eğitim, sosyal, bilim ve sağlıklı iletişim çalışmalarımızla okullarımız ve ailelerimiz arasında köprüler kuruyoruz. Bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığımızın ulusal politika ve stratejileri doğrultusunda Bursa’nın eğitim alanındaki yerel gücü ve potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla bu çalıştaya ihtiyaç duyuyoruz. Çalıştay sonunda hazırlanacak rapor ulusal politikaların etkili bir şekilde uygulanmasına katkıda bulunacak. Yerel stratejilerin oluşturulmasına destek sağlayacak Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda hayat boyu öğrenme çalışmalarının düzenlenmesinde katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Hayat Boyu Öğrenme Çalıştayı ile hayat boyu öğrenme faaliyetlerinin sürdürüldüğü kurumlarda sürekli değişen ihtiyaçları karşılayacak nitelikli insan kaynağı gelişimini sağlamak, sürekli eğitim alanında kurumsallaşmayı güçlendirmek ve bu alanda hizmet sunan tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon ve iş birliği geliştirmek amacıyla iç ve dış paydaşların görüş ve önerilerini alarak bir “Bursa fotoğrafı” ortaya koymak amaçlanıyor. 9 masada 3 oturumla gerçekleştirilen çalıştay sonunda hazırlanacak rapor ile ulusal politikaların etkili bir şekilde uygulanmasını güçlendirecek yerel stratejilerin oluşturulmasına katkı sunması ve Bursa için hayat boyu öğrenme çalışmalarına ışık tutması hedefleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

MARMARA’NIN KADIN GİRİŞİMCİ LİDERLERİ BURSA’DA BULUŞTU

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Toplantısı, TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu’nun ev sahipliğinde, Kocaeli, Balıkesir, Bilecik, Sakarya ve Yalova’dan gelen kurul temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, kadın kurullarının illerde yürüttükleri faaliyetler ile bölgedeki kadın girişimcilik ekosistemini güçlendirecek stratejiler ele alındı.

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Kadın Girişimciler Kurulu (KGK), TOBB KGK Marmara Bölge Toplantısı’na tarihi Kirazlıyayla Sanatoryumu’nda kapılarını açan Bursa Business School’da ev sahipliği yaptı. Toplantıya Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa Ticaret Borsası Kadın Girişimciler Kurulu`ndan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Onur, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, TOBB Marmara Bölge Temsilcisi aynı zamanda Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, TOBB Balıkesir KGK Başkanı Buse Tellioğlu Altındiş, TOBB Bilecik KGK Başkanı Nedime Filiz Eğilmez, TOBB Sakarya KGK Başkanı Elvan Bilgehan Dikici, TOBB Yalova KGK Başkanı Hayrete Yenikan, bölge illerinden TOBB İl KGK İcra Komitesi Üyeleri katıldı.

Girişimcilikte nicelik değil, nitelik dönemi

Toplantının açılışında konuşan TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sabriye Şen, Türkiye’de girişimcilik ekosistemine dair çarpıcı veriler paylaştı. Ülkemizde girişimcilik iştahının güçlü olduğunu belirten Şen, “Her 100 işletmeden yaklaşık 16’sı yeni kurulan girişimlerden oluşuyor. Ancak bu girişimlerin toplam istihdam içindeki payı yalnızca yüzde 4,9 seviyesinde kalıyor. Kurulan her 100 girişimin 22’si maalesef daha ilk yılında kapanıyor. Hızlı büyüme oranımız yüzde 14,4 iken, yüksek katma değer üreten ‘Ceylan Girişim’lerin oranı ise yüzde 2,4 seviyesinde. Bu tablo bize girişimcilik politikalarımızın odağının artık sadece ‘iş kurmak’ değil, bu işletmeleri finansman, mentorluk ve doğru bir ekosistemle ‘yaşatmak ve büyütmek’ olması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Bursa’nın kadın girişimcilik vizyonu sınırları aşıyor

Kadın girişimciliğinin küresel ve yerel ölçekteki görünümünü değerlendiren Sabriye Şen, bugün dünyada kadın girişimci oranının yüzde 20-25 bandında seyrederken, Türkiye’de bu oranın yüzde 13-15 seviyelerinde kaldığını belirtti. Bu noktada Bursa’nın sanayiyle entegre yapısının kadın girişimciler için güçlü bir model sunduğunu belirten Şen, “Sanayide Kadın Eli projesi kapsamında 226 firmayla iş birliği yaparak 277 kadını istihdama kazandırdık. KİPAP süreciyle 80 kadınımızın doğrudan iş hayatına katılımına destek verdik. Avrupa Birliği’nden kabul alan ve Almanya, Fransa ve Hollanda ortaklığında yürüteceğimiz 29 bin 359 avro bütçeli teknoloji ve liderlik programıyla, 35 genç kadınımızın potansiyelini uluslararası arenaya taşıyoruz. Bu projemizle, Bursa’daki kadın girişimcilik vizyonunu yerel sınırların ötesine taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

BTSO’dan kadın girişimcilere tam destek

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü yer almasının sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çeken BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, “Kadınların iş gücüne ve girişimciliğe aktif katılımı olmadan güçlü, dengeli ve kapsayıcı bir kalkınmadan söz edemeyiz. BTSO olarak kadın girişimcilerimizin desteklenmesini öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz” ifadelerini kullandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun vizyoner liderliğiyle hayata geçirilen Kadın Girişimciler Kurulu’nun ülke genelinde çok önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Batmaz, “Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na kadınların ekonomik hayatta daha güçlü temsil edilmesine verdiği katkılar için teşekkür ediyorum. Bursa Ticaret Borsamızın koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu da Sabriye Hanım liderliğinde hayata geçirilen projelerle kadın girişimciliğine somut ve kalıcı katkılar sunuyor. Özverili çalışmaları için kendilerini tebrik ediyor, toplantının verimli geçmesini diliyorum” diye konuştu.

“Bursa’nın sanayi gücünde kadın imzası derinleşiyor”

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursa’nın üretim kültürü ve sanayi gücü içinde kadın girişimcilerin üstlendiği rolün her geçen gün daha da güçlenmesini memnuniyetle takip ettiklerini söyledi. Koordinatör kurum olarak temel yaklaşımlarının kadın girişimcilerin sadece yanında durmak değil, onların ihtiyaçlarını anlayan, gelişimlerini destekleyen ve onlarla yol yürüyen bir anlayışı sürdürmek olduğunu ifade eden Matlı, “Bursa Ticaret Borsası olarak kadın girişimciliğini her zaman öncelikli alan olarak görüyoruz. Eğitimden finansmana, mentorluktan teknolojiye uzanan bu bütüncül yaklaşımı son derece değerli buluyoruz. Kadın Girişimciler Kurulumuzun ortaya koyduğu çalışmalar; yalnızca projelerden ibaret değil, aynı zamanda iş gücü yaratan ve sahaya dokunarak somut sonuçlar üreten çok kıymetli bir emeğin göstergesidir” dedi.

Ekonomik dönüşümün merkezinde kadın imzası

TOBB KGK Marmara Bölge Temsilcisi ve Kocaeli KGK Başkanı Nurcan Babalık ise kadın girişimciliğinin artık sadece bir sosyal sorumluluk alanı değil, stratejik bir rekabet unsuru haline geldiğini belirtti. Babalık, “Kadın girişimciler olarak bizler; sadece ekonomik büyümeye değil, sürdürülebilir kalkınmaya, istihdama ve toplumsal dönüşüme de öncülük ediyoruz. Kadınlarımız artık inovasyon, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde yer alıyor. Finansmana erişimden yeşil dönüşüme kadar pek çok başlıkta ortak akıl üretmeye, deneyim paylaşmaya ve birbirimizden güç almaya ihtiyacımız var. İnanıyorum ki bölge toplantılarımız, iller arası sinerjiyi artırarak kadın girişimcilerimizin sesini daha güçlü duyuracak somut çıktılar üretecektir” şeklinde konuştu.

Başarı hikayelerinden gelecek vizyonuna

TOBB tarafından düzenlenen “Yükselen Markalar Türkiye” projesinin finalistleri arasında yer alarak büyük bir başarıya imza atan İnegöl KOS Living firmasının kurucusu Şehriban Ezim’in başarı hikayesini paylaştığı program; Sachi Sustainability Consultancy Kurucu Ortağı Senem Tanju’nun “Sürdürülebilirlik ve ESG’de Devlet Destekli Çözümler”, Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz’ın ise “2026 Ekonomisine Bakış: Riskler, Fırsatlar ve Öngörüler” konulu sunumlarıyla devam etti. TOBB KGK Marmara Bölge Toplantısı, bölge illerinde kadın girişimci sayısını artırmak, mevcut girişimleri büyütmek ve iller arası iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla yürütülen projeler hakkında görüş alışverişi ile sona erdi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA İLE SIRBİSTAN ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Sırbistan Sancak Milletvekili Muammer Baçevac ve beraberindeki heyeti Tarihi Belediye Binası’nda ağırladı. Görüşmede yerel yönetimler düzeyindeki iş birliği süreçleri ve gençler odaklı tanıtım imkanları hakkında fikir alışverişlerinde bulunuldu.

Sırbistan Sancak Milletvekili, Sırbistan Millet Meclisi ve TBMM Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Muammer Baçevac, SDA Partisi Sırbistan Milletvekili Minela Kalender, Novi Pazar Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanı ve SDP Genel Başkanı Samir Lekiç, Boşnak Ulusal Meclis Başkanı Fuad Bacıcanın, Tutin Belediye Başkanı Selma Kuçevic ve beraberindeki heyeti Heykel’deki Tarihi Belediye Binası’nda ağırlayan Başkan Mustafa Bozbey, kardeş şehir ilişkilerine ve iki ülke gençlerinin karşılıklı olarak birbirlerinin kentlerini tanımalarının önemine dikkat çekti.

İki kent arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da güçlenerek sürmesini temenni eden ve Sırbistan’ın Sancak Bölgesi’nin en büyük kenti olan Novi Pazar’da yaşayan halkın Bursa’yı tanımasını arzu ettiğini belirten Başkan Bozbey, “Özellikle bölgedeki gençlerin Bursa’yla olan ilişkilerini güçlendirmek ve kentimiz gençlerine de Sancak Bölgesi’ni tanıma fırsatı sunmak istiyoruz. İlişkilerimizin her geçen gün ülke çapında ve şehirler bazında geliştiğini görmek bizi son derece mutlu ediyor. Yerel yönetimler olarak da dostluk ilişkilerinin öncülüğünü yapmak bizlerin görevi. Ayrıca Novi Pazar, kültürel zenginlikleri açısından da çok kıymetli. Oradaki tarihi yapılarımızı korumak ve halkımıza yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Kendilerine gösterilen ilgi ve misafirperverlik için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür eden Sırbistan Sancak Milletvekili Muammer Baçevac da “Sancak bölgesinin birçok temsilcisiyle Bursa’ya geldik. Bu ziyaret, Bursa’ya verdiğimiz önemi açıkça göstermektedir. Türkiye ile Sırbistan arasındaki dostluk ve stratejik ilişkiler, tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor. Bu güçlü ilişkilerin yerel düzeyde de karşılık bulması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle gençlerimizin eğitimi ve ortak projeler üzerinden iş birliğinin artırılmasını çok önemsiyoruz. Sizleri de bölgemizde ağırlamaktan ve aynı misafirperverliği göstermekten memnuniyet duyarız” diye konuştu.

Ziyaretin sonunda heyet üyeleri, Başkan Mustafa Bozbey ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gösterilen ev sahipliği için teşekkür etti. Program, karşılıklı hediyeleşme ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BAŞKAN BOZBEY, “ŞEFFAFLIKTAN ASLA GERİ DURMAM”

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2026 yılı ilk toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığında yapıldı.

Gündem maddelerinin ve önergelerin görüşüldüğü oturumda, belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleriyle hesap, kayıt ve işlemlerinin denetimi için oluşturulan Denetim Komisyonu üyeliğine Mustafa Orkun Gazioğlu, Hakkı Rıza Göksu, Ahmet Alperen Aydın, İbrahim Türkan ve İsmail Şenol seçildi.

Balkanlarda iftar sofraları kuruluyor

Tüm İslam aleminin Miraç Kandilini kutlayarak sağlık ve huzur getirmesini dileyen Başkan Mustafa Bozbey, Bursa’nın turizm sektör temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla birlikte yaptıkları Kuveyt temasları hakkında bilgi verdi. Verimli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Başkan Mustafa Bozbey, önümüzdeki süreçte Kuveytli yatırımcıların Bursa’ya gelerek görüşmeler yapacağını açıkladı. Geçen sene olduğu gibi bu sene de Balkanlarda iftar programları düzenleyeceklerini ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, Ramazan ayında 4-5 farklı yerde iftar programının yapılacağını, oradaki belediyelerle yapılan görüşmeler sonucunda etkinliklerin de belirleneceğini açıkladı.

“Hiç kimseye bu tür hareketler yapılmasın”

Geçmiş günlerde yaşanan provokasyon olayı hakkında da konuşan Başkan Mustafa Bozbey, “Tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Toplumdaki gerginliğin dışa vurumuydu. Kendini bilmezliğin de bir tanımıydı. Bir daha bu tür olaylarla karşılaşmamak en büyük dileğimdir. Hiç kimseye bu tür hareketler yapılmasın. Tüm Meclis üyelerini yanımda gördüm. Desteklerini hissettim. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Doğancı Barajı’nın doluluk oranı hala yüzde 8”

Meclis üyelerinin gündeme getirdiği konular hakkında da açıklama yapan Başkan Mustafa Bozbey, 20 senedir adım atamayanların söz söylemeye hakkı olmadığını belirterek, “Bursa bugün su sorununu yaşıyorsa, sebebini geçmiş 20 yılda aramalıdır.  2011 ve 2014’te DSİ, biten barajın isale hatlarını, arıtma tesislerini, depolarını yapacağını duyuruyor. Nasıl ödeme yapılacağını da açıklıyor. Buna rağmen somut bir adım atılmadı. Sorumlular belli. Biz buna çözüm ürettik. Çalışmaları hızlandırdık. Bypass hattını sağlayarak 1 Eylül’den itibaren 100 bin metreküp su aldık. Bypass hattını zamanında yapmasaydık Bursa’da hala su kesintisi devam edebilirdi. Bilim insanlarının raporları doğrultusunda hareket ediyoruz. Denizi kullanmak gerekiyorsa denizle ilgili hazırlıklar yapmak gerekiyor. Arkadaşlarımıza da talimat verdik, ilk uygulamayı Tirilye’de yapacağımızı açıkladık. Farklı farklı projeleri de yaşama geçireceğiz. 15 Ocak oldu ve Doğancı Barajı’nın doluluk oranı hala yüzde 8. Su tasarrufu önemli” diye konuştu.

“Vatandaşımıza hesap vermekten çekinmiyoruz”

Katı atık bedellerinin su faturalarına meclis üyelerinin onayıyla yansıtıldığını hatırlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Vatandaş bana da şikayette bulunuyor. Ben de anlatıyorum. Halkımız bilecek. Bursa’da 1,5 milyon abonenin yüzde 88’i 12 metreküpün altında su kullanıyor. Su ücretlerindeki kademe değişikliği kentin büyük kısmını etkilemedi. 12 metreküpü geçince fiyat artıyor. İşlenmiş suyla bahçe sulamayalım. Elbette bunun bedeli yüksek olacak. Tüm belediyelerde bu durumda bedel yüksek. Biz vatandaşımıza hesap vermekten çekinmiyoruz. Şeffaflıktan asla geri durmam. Vatandaşımız, Ekim 2023’te bir asgari ücretle 720 metreküp su kullanabiliyordu. Nisan 2024’te bir asgari ücretle 836 metreküp su kullanabiliyordu. Ocak 2026 itibariyle bir asgari ücretle 843 metreküp su kullanabiliyor” dedi.

“İnegöl’de altyapıyı hemen hemen toparladık”

Ulaşım ve altyapı çalışmalarına da değinen Başkan Mustafa Bozbey, “21 ayda yaptıklarımız belki birçok dönemde yapılmamıştır. Sadece dağ yöresinde bir yılda 160 kilometre yol yaptık. İnegöl’de altyapıyı hemen hemen toparladık. Altyapı cesaret işidir. Altyapıya önem vermezsen üstyapıya ne yaparsan yap görülmez ve ters döner. Hala köylerin altyapı sorunları var. 3-4 yılda köylerdeki su depolarının büyük çoğunluğunu değiştireceğiz. Biz asla algı belediyeciliği yapmıyoruz, yapmayacağız. İznik’te bir muhtar, ’20 yıldır dilenci olduk, yolu yaptıramadık’ dedi. Biz yaptık. Açılışı yapılmadığı için bilmiyorsunuz. Biz sorunların çözümünden yanayız. 21 ayda yapılan çalışmalarla tüm meclis üyeleri gurur duyabilir. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Grup sözcüleri de tek tek söz alarak geçtiğimiz günlerde yaşanan provokasyon olayını kınayarak Başkan Mustafa Bozbey’e geçmiş olsun dileklerini iletti.

Continue Reading

Trending