Genel
BURSA BÜYÜKŞEHİR AFET KOORDİNASYON MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kenti afetlere karşı daha hazırlıklı, güçlü ve dirençli bir yapıya kavuşturmak adına önemli bir adım daha atarak Afet Koordinasyon Merkezi’ni (AKOM) faaliyete geçirdi. Kente dair tüm verilerin AKOM’da toplanacağını anlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Olası afet durumunda elde edilen veriler AKOM’a aktarılacak ve ilk müdahaleler AFAD ile koordinasyon içerisinde yapılacak. Birlikte güç oluşturularak en kısa sürede müdahale edilecek” dedi.
Bursa’yı daha güvenli ve daha dirençli bir kent haline getirmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Afet İşleri Dairesi Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösterecek olan ve yenilenen yüzüyle daha kapsamlı ve etkin bir çalışma yapısına kavuşturulan AKOM’u hizmete açtı. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki açılış programına, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Bursa AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcıları, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve Büyükşehir bürokratları katıldı.
“Daha fazla acı yaşamak istemiyoruz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremin herkese unutamayacakları acılar yaşattığını belirterek, hayatını kaybedenleri rahmetle andı. 1999 depremini de kent yöneticisi olarak yaşadığını hatırlatan Başkan Bozbey, 99 depreminden ders çıkarılamadığı için 6 Şubat depreminde herkesin şaşkınlık yaşadığını ifade etti. Bu coğrafyada yüzyıllardır afetleri yaşayan bir millet olduklarını dile getiren Başkan Bozbey, “Bunca yaşanmışlık varken çözümleri de bizim üretmemiz gerekiyor. Son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla büyük bir değişimi görüyoruz. AFAD ve belediyelerimiz önemli çalışmalar yapıyor. Bundan sonra çok daha dinamik ve hazırlıklı olmak zorundayız. Onun için AKOM gibi yapıları oluşturmalıyız. Coğrafyamız, afetlere müsait bir coğrafyadır. Depremin yanında, yangın da sel de birer afettir. Kent yöneticilerinin bu noktada sorumlulukları çok büyüktür. Kaçak yapı ve depolara asla müsaade etmemeliyiz. Bizler yeterince acı yaşadık. Daha fazla acı yaşamak istemiyoruz. Çocuklarımıza yaşanabilir kentler bırakmalıyız” dedi.

“AKOM için 2025’te daha kapsamlı sistem oluşturulacak”
Bursa’da yaklaşık 3.7 milyon insanın yaşadığını dile getirerek sistematik bir şekilde afete karşı hazırlıkları sürdürmek zorunda olduklarını söyleyen ve AFAD ile birlikte ortak çalışmalar yapacaklarını belirten Başkan Bozbey, “Elde edilen veriler AKOM’a aktarılacak ve ilk müdahaleler AFAD ile koordinasyon içerisinde yapılacak. Can kaybı yaşanmasının önüne geçilmeye çalışılacak. Bir afet durumunda birlikte güç oluşturularak en kısa zamanda müdahale edilecek. Bunun için bu yatırımları yapıyoruz. Merkez, vakit kaybetmemek adına şimdilik Merinos’ta faaliyet gösterecek. Şimdilik diyoruz çünkü AKOM için daha kapsamlı, tam donanımlı yeni bir merkez kurmayı planlıyoruz. Derelerimiz ve havamız başta olmak üzere tüm kenti kontrol edebileceğimiz bir sistemi oluşturacağız. Bursa’nın çevre ve havayla ilgili de afet durumu var. Tüm verileri tek tek takip edeceğiz. Çevreyi kirletenlerin yasalara uymasını bekliyoruz. Derelerin kirlenmesi sonucu Marmara Denizi’nde müsilaj oluşuyor. 30 milyon insanın yaşadığı Marmara Bölgesi’ndeki müsilaj olayı da bir afettir. Bu konuları ülke olarak aşmalıyız. Bölge insanını zehirleyen işletmeleri kapatabilmeliyiz. Kamuoyunun da kirletenleri bilmesi gerekir” dedi.
“Daha güvenli bir kent oluşturabiliriz”
Hatay depreminde 22 gün bölgede olduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için önceliklerin daha iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yıllar önce Nilüfer’de çeşitli bölgelere afet konteynerleri yerleştirdiklerini ifade eden Başkan Bozbey, “28 mahalleye koyduğumuz afet konteynerleri, Türkiye’ye örnek olmuştur. Gönüllüler oluşturduk. Olası bir afette ilk müdahaleyi mahalle afet gönüllülerinin yapmasını amaçladık. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı Hatay’da gördüm. Orada delici veya jeneratör olsaydı belki bir can daha kurtarılacaktı. Mahalle afet gönüllülerini yaygınlaştırarak daha güvenli bir kent oluşturabiliriz. Toplanma alanlarıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Afet parkları projesi ile ilgili çalışma başlattık. Afet sonrası müdahaleleri etkin kılmak zorundayız. Lojistik depoları ve tedarik zincirleri oluşturmalıyız” dedi.
Ege Denizi’nde yoğun deprem hareketleri yaşandığını hatırlatan Başkan Bozbey, “Bizlerin de bu konuda hazırlık yapma sorumluluğu var. Olası bir afette müdahale etmek için hazırlıkları şimdiden yapmalıyız. Bursa’yı tek düşünürsek sorunu tam olarak çözme ihtimalimiz yok. Sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerde kentsel dönüşüme hız vermeliyiz. Dirençli kentler oluşturmalıyız. Afetlerin olmadığı ama bizlerin hazırlıklı olduğu günler diliyorum. AKOM’un hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, iki yıl önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andı. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı AKOM’un AFAD koordinasyonunda yürütülecek afet ve acil durumlardaki koordinasyona büyük destek sağlayacağını anlatan Buldan, “Burada bilgi ve veri akışının sağlıklı ilerlemesi, kentteki olası afet ve acil durumlarda Bursa Valiliği’nin Afet Yönetim Merkezi ile birlikte ciddi katkı sunacaktır. Böyle bir merkezin oluşturulması ve yeni teknolojiyle donatılması son derece önemlidir. Merkez, Başkanımız Mustafa Bozbey’in öncülüğünde, Valimizin koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan afet yönetimi noktasında büyük yarar sağlayacaktır. AKOM’u kentimize kazandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum. Hepimiz bu kentin dirençli bir kent olması için mücadele ediyoruz. Çünkü Bursa, her katmanıyla dirençli olmak zorundadır. Afet ve acil durumlara hazır olmak zorundadır” dedi.
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, AKOM’un açılışını bilimin verileriyle hareket edilen bir dönemin başlangıcı olarak gördüğünü belirtti. Gemlik’in alüvyon zemine sahip olduğunu hatırlatan Deviren, “Bursa Teknik Üniversitesi ile yaptığımız 6 şiddetindeki deprem simülasyonunda gördük ki binanız ne kadar sağlam olursa olsun yeterli teknik uygulamalar yapılmadığı takdirde binalar yıkılıyor veya yan yatıyor. Yapay zeka ‘Gemlik’te 48 bin kişi ölür’ diyor. Zemin etütleri tamamlanmış 3 ilçeden biriyiz. 3 ilçe içerisinde önceliklendirilmek istiyoruz. Çünkü Gemlik yorgun bir şehir. AKOM’u o yüzden önemsiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinin Türkiye’ye büyük bir acı yaşattığını ifade etti. Depremin sonuç olmadığını, dirençli kentler oluşturmanın önemli olduğunu anlatan Özel, “Bursa, birinci derece deprem bölgesinde. Gemlik, Yenişehir, Karacabey, Mustafakemalpaşa gibi ova bölgeleri de sıvılaşmanın yoğun olduğu yerlerdir. Tüm afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açtığı AKOM da kentte koordinasyonu yürütecektir. Bu hizmeti Bursa’ya kazandıran herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Bozbey ve beraberindekiler açılış kurdelesini keserek AKOM’u hizmete açtı. Başkan Bozbey daha sonra merkezi gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.





Genel
KARACABEY’DE POLİS EKİPLERİNDEN KADES TANITIMI

Karacabey İlçe Emniyet Müdürlüğü, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında farkındalık çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği ile Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, Ömer Matlı Kapalı Pazar Yeri’nde vatandaşlara yönelik bilgilendirme etkinliği gerçekleştirdi.
Etkinlikte, Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) tanıtılarak, uygulamanın işleyişi hakkında detaylı bilgi verildi. Şiddet mağduru kadınların tek bir tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşmasını sağlayan KADES’in nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Polis ekipleri, vatandaşlara KADES hakkında broşürler dağıtarak, uygulamayı cep telefonlarına indirmeleri konusunda da yönlendirmede bulundu.
Bilgilendirme sırasında, kadına karşı şiddetin önlenmesinde yalnızca güvenlik güçlerinin değil, toplumun her kesiminin sorumluluk taşıdığı vurgulandı. Kadın, erkek her yaştan vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, Karacabey’de kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık oluşmasına önemli katkı sağladı.



Genel
KARACABEY BELEDİYESİ’NDEN KADIN GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK

Kadın girişimcilere her zaman tam destek veren Karacabey Belediyesi, kırsaldaki hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. Akhisar’da açılan HP Kafe & Kahvaltı bunun en güzel örneklerinden biri oldu. Karacabey Belediyesi’nin teşvikleriyle açılan işletme, kadın emeği ve girişimcilik ruhunun buluştuğu sıcak bir mekan olarak hizmete girdi. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, “Bu tür oluşumların ilçemize örnek olmasını temenni ediyorum. Her daim kadınlarımızın ve kadın girişimcilerimizin yanındayız.” dedi.
Karacabey Belediyesi, kadın girişimcilere yönelik destek çalışmalarını sürdürüyor. Pozitif ayrımcılığı önemseyen ve kadınların ekonomik hayata daha aktif katılımını teşvik eden Belediye, bu kapsamda kırsal mahallelerdeki girişimci kadınları da unutmadı. Son olarak, Akhisar Mahallesi’nde kurulan ve iki kadın girişimciye ait olan HP Kafe & Kahvaltı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın katılımıyla yapılan açılış töreni, mahalle halkının da yoğun ilgisiyle gerçekleşti. İşletmenin sahibi olan Helin ve Pelin Bulut kardeşler, Karacabey Belediyesi’nin verdiği yer desteğiyle hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Açılışta konuşan Başkan Karabatı, kadın girişimciliğin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Akhisar köyümüze değer katacak bu güzel işletmenin hayırlı, bereketli kazançlar getirmesini diliyorum. İşletme sahibi kardeşlerimize ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyorum. Bu tür oluşumların ilçemize örnek olmasını temenni ediyorum. Her daim kadınlarımızın ve kadın girişimcilerimizin yanındayız. Bu güzel işletme Karacabey’imize ve Akhisar Mahallemize hayırlı uğurlu olsun.”
Açılışa katılan Akhisar Mahalle Muhtarı Cemali Atış da, mahallelerinde böyle bir işletmenin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kadın girişimcilere verilen desteklerin devam etmesini temenni etti.

İşletme sahipleri Helin ve Pelin Bulut ise, “Kendi işletmemizi açmak bizim için büyük bir hayaldi. Bu süreçte bize destek olan başta Başkanımız Fatih Karabatı olmak üzere Karacabey Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Bize verilen yer desteğiyle bu işletmeyi kurabildik. Mahallemize ve ilçemize değer katacak işler yapmaya kararlıyız.” diyerek duygularını ifade etti.
HP Kafe & Kahvaltı; zengin kahvaltı seçenekleri, sıcak ortamı ve doğal ürünleriyle hem Karacabeylilere, hem de diğer bölgelerinden gelen misafirlere hizmet verecek. İşletme, sadece bir kafe olarak değil; kadın emeğinin, girişimcilik azminin ve yerel kalkınmanın sembolü olarak görülüyor.
Karacabey Belediyesi’nin bu örnek yaklaşımı, kırsaldaki kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Belediye Başkanı Fatih Karabatı, kadın girişimcilere yönelik desteklerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

Genel
PALANDÖKEN, “PLANLI TARIM İLE FİYAT ARTIŞLARI ÖNLENEBİLİR”

Planlı tarım politikaları ve teşvikler sayesinde fiyat artışlarının önemli ölçüde önlenebilir olduğuna dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın en çok şikâyet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır. Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir. Aksi takdirde, çiftçimiz ürettiğinden yeterli kazanç sağlayamazsa ekim yapamaz ve bu durum fiyatların düşmesini engeller. Sonuç olarak, vatandaş ile esnaf karşı karşıya kalır” dedi.
“Planlı bir tarım politikası zaman kaybedilmeden uygulanmalı”
Ürün fiyatlarının düşebilmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Vatandaşın sofrasındaki en önemli kalemleri sıralamaya çalışıyorum. Bakliyat, sebze, meyve ve tarla bitkileri önemli diyoruz, ancak bu ürünlerle yemek yapılabilmesi için zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel yağlar da büyük önem taşır. Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra, meyve ve sebzelerin doğru şekilde nakledilmemesi de fiyatların yükselmesine neden oluyor. Ürünlerin bilinçsiz taşınması ve muhafaza edilmemesi, ciddi kayıplara yol açarak çiftçiyi, vatandaşı ve esnafı zor durumda bırakıyor. Bu yüzden, planlı bir tarım politikasının zaman kaybedilmeden uygulanması şarttır” diye konuştu.
“Vatandaş pahalılığın hesabını esnafa soruyor”
Tarımsal bölgelerin haritaları çıkarılarak üreticiye rehberlik edilmesi gerektiğini söyleyen Palandöken, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir. Tarla bitkileri bu noktada çok önemli bir yer tutar. Önümüz yaz; domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir. Tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması, hava durumu ve rüzgâr yönlerinin belirlenmesi, uygun ekim alanlarının tespit edilmesi gereklidir. Ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlükleri, bu bölgelerde hangi ürünlerin ekilip ekilmeyeceğini belirleyerek çiftçiye rehberlik etmelidir. Ancak bu şekilde fiyatlar gerileyebilir, vatandaş rahatlayabilir ve herkes temel gıda ürünlerine daha kolay erişebilir” şeklinde konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login