Connect with us

Bursa Bölge

BALIKÇILAR “VİRA BİSMİLLAH” DEDİ

2023-2024 su ürünleri av sezonu, Gemlik’e bağlı Kurşunlu Balıkçı Barınağı’nda Bursa Valisi Mahmut Demirtaş’ın da katıldığı coşkulu bir törenle açıldı. Karacabey’de ise Kurşunlu ve Yeniköylü balıkçılar da, başlayan balık av sezonu için “Vira Bismillah” dedi. Karacabeyli balıkçılar teknelerini, ağlarını, oltalarını ve malzemelerini yeni sezona hazırladı. Denizlerde av yasağının bitmesiyle balıkçılar, limanlarda demirledikleri teknelerinde ağlarının bakımına hız vermişti. Ağ ve tekne bakımlarını tamamlayan balıkçılar, denize açılarak bereketli bir av dönemi geçirmeyi umduklarını söyledi.

Bursa’nın su ürünleri sektörü içindeki önemi Marmara ve Karadeniz’de avlanan su ürünlerinin Batı Anadolu’ya açılan nakil kapısı olma özelliğiyle de her geçen gün artıyor. Bursa’da denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen toplam su ürünleri miktarı geçtiğimiz yıl 13 bin 618 ton iken bu sene sonu için öngörülen rakam 20 bin ton.

Gemlik’te yapılan bu yılki av sezonunun açılış töreninde konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Balıkçılarımızın en heyecanlı olduğu günlerden birine teşrif etmekten mutluluk duyuyorum. 5-6 aylık yoğun hazırlıkların ardından av sezonunun açılış gününe gelmiş bulunmaktayız. Bursa’da göreve yeni başladım ve ilk defa böyle bir etkinliğe katılmaktan gurur duyuyorum. Bursa hem tarım, hem sanayi ve aynı zamanda turizm kenti. Balıkçılık konusunda da ciddi bir potansiyelde olduğunu görüyorum. Geçtiğimiz senede 13.5 ton balık avlamışız. İnşallah bunu daha da yukarılara çekeceğiz. Bursa’mız balıkçılarının, bizler Valilik ve Tarım Orman Müdürlüğümüz olarak her alanda yanında olmaya devam edeceğiz. Yeni av sezonunun kazasız, belasız ve hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah tüm balıkçılarımıza Vira Bismillah diyorum.” diye konuştu.

“Bursa su ürünleri sektöründe önemli bir atılım içinde”

İl Müdürü Hamit Aygül ise, Bursa’nın son dönemde su ürünleri sektöründe hızla ilerlediğini kaydetti. Aygül, “Son birkaç yılda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalarla su ürünleri sektörü de önemli bir atılım süreci yaşamaktadır. 2018 yılında 4 bin 24 ton olan toplam su ürünleri üretimimiz 2022 yılı sonunda 13 bin 618 tona ulaşmıştır. Bu rakamın yılsonunda 20 bin tona ulaşmasını beklemekteyiz.” dedi.

İl tarım Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla 9 adet balıkçı barınağındaki amaç dışı kullanımların büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını ifade eden Aygül, “Bu barınaklardan yararlanan 263 tekneyi kullanan bin 348 balıkçımıza yönelik olarak Su ürünleri kooperatifleri ile çeşitli toplantılar yaparak bir farkındalık oluşturduk. Ardından barınaklarda kıyı ve dip temizliği yaparak amacına uygun kullanımlarını sağladık. Balıkçı gemi ve teknelerine barınaklarda öncelik verilmesini sağladık. Komşu illerdeki su ürünleri kooperatifleri ile İlimizdeki kooperatifleri bir çatı altında toplayarak Su Ürünleri Kooperatifleri Birliğini kurduk. Böylece Marmara denizinden avcılık yolu ile ürettiğimiz su ürünleri miktarını artırdık.” ifadesini kullandı.

İl Müdürü Aygül, teknik kurallara uygun olarak yürütülen çalışmalarla ilimizde su ürünleri üretimine katkı sunmaya devam edileceğini söyledi. Hamit Aygül, 2021 yılında Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Projesi kapsamında 512 balıkçıya 907 bin 100 TL destekleme ödemesi yapıldığını kaydetti. Aygül konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Denizde teknik esaslara uygun olarak ve İl Müdürlüğümüz gözetiminde midye tesislerinin kurulması için çaba gösterdik. Bugün itibariyle 6 bin 100 ton kapasiteli 4 adet midye tesisi kurulup faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Halen 5 bin ton kapasiteli 3 adet tesisin kurulma süreci devam etmektedir. 7 bin ton kapasiteli 7 adet tesisin izin süreçleri tamamlanmış olup proje çalışmaları sürmektedir. İzin verilen tesislerin tamamı ve diğer yatırımlar faaliyete geçtiğinde, avcılıkla sağlanan ve iç sularda yapılan üretim ile birlikte 2030 yılında inşallah 50 bin ton su ürünleri üretimi hedefini yakalamış olacağız. Şu anda çalışmalarımız planlamamıza uygun olarak devam etmektedir.”

“Kaçak ve usulsüz avcılıkla mücadeleyi önlemek için denetimlerimiz devam edecek”

Yapılan denetimlerin süreceğini söyleyen İl Müdürü Aygül, “Kaçak ve usulsüz avcılığı önlemek amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığımız ile birlikte etkin denetimler yapmaktayız. Ayrıca balık hali ile balık satış noktalarındaki denetimlerimizi de aralıksız bir şekilde sürdürmekteyiz.  Bu çalışmaları yaparken, barınakların amaç dışı kullanımının önlenmesinde Valiliğimizin yanı sıra Gemlik ve Mudanya Kaymakamlarımız bize büyük destek verdiler. Ayrıca Sahil Güvenlik, Jandarma ve Emniyet teşkilatlarının da önemli desteğini gördük. Yeni hedeflere uygun çalışmaları yaparken Ulaştırma Bakanlığı ile Bursa Milletvekillerimizin yardımını da yanımızda bulduk. Bu konuda katkı sunan herkese huzurunuzda teşekkür ediyorum.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ercan Barutçuoğlu da, ilçelerin tümünde arıtma tesislerinin tamamlandığını müjdeleyerek, “Toplam 550 milyon liralık bir yatırımla son yapılan tesisin de temelini atmış bulunuyoruz. Dolayısıyla denizimizin hem temiz kumu korunacak ve avcılıkla ilgili gerekli kurallara uyulması kolaylaşacaktır. Geçen dönemde Balıkçılık ve Su ürünleri Komisyonu kurarak bu konuda atılacak adımlarımızın daha sıkı denetlenip uygulanmasını sağlamayı planlamaktayız. Yeni av sezonunun kazasız, belasız ve bereketli olmasını diliyorum.” diye konuştu.

2023-2024 Su Ürünleri Av Sezonu başlangıcına yönelik düzenlenen etkinliklerde farkındalık oluşturmak amacıyla gün boyunca barınaklar ve civarında dalgıçlar eşliğinde dip temizliği yapıldı. Vatandaşlara balık ikramı yapılan törende, bir balıkçı teknesinin temsili olarak avlanmak üzere denize açılmasıyla sona erdi.

Bursa Milletvekili Ak Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala açılış programına telgraf göndererek hayırlı ve bereketli bir av sezonu olması temennilerini iletti. Programa; Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Gemlik Kaymakamı Hasan Göç ile birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ercan Barutçuoğlu, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek, Ulaştırma Bölge Müdürü Muhtesin Sevinç, Mudanya Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Erdal Kıreker, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Öte yandan, endüstriyel avcılık yapan balıkçılar için 15 Nisan’da başlayan av yasağı Akdeniz hariç tüm denizlerde 1 Eylül’de sona eriyor. Akdeniz’de ise av sezonu 15 Eylül 2023’te başlayacak.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

KAMUSAL BİNALARIN DAHA VERİMLİ KULLANILMASI İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Kent Konseyi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ön tasarım çalıştayı düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Bursa Kent Konseyi arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan ‘Kamusal Binaların Katılımcı Bir Süreçle Mekansal İyileştirme Tasarımı (KAT_MEK): Bursa Kent Konseyi Yerleşkesi Örneği’ isimli Ar-Ge ve Ür-Ge’ye dayalı bilimsel araştırma projesinde ilk adım atıldı. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki Bursa Kent Konseyi binasının iyileştirilmesine yönelik ön tasarım çalıştayı düzenlendi. Çalışmalar kapsamında her iki üniversiteden lisans ve lisansüstü öğrencilerden, mezunlardan ve akademisyenlerden oluşan tasarım ekibi, Bursa Kent Konseyi gönüllüleri ve kullanıcıları ile bir araya gelerek mekanları gezdi. Kullanılan binanın verimliliğinin artırılması için yapılacakların görüşüldüğü çalıştayda, mekânsal potansiyelin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Bursa Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu’nda da yer alan Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu, KAT_MEK projesiyle kamusal alanların yeniden iyileştirilmesinde bir model oluşturulmasının amaçlandığını söyledi. Pilot çalışmayı Bursa Kent Konseyi mekanlarında yaptıklarını belirten Ensarioğlu, süreci katılımcı tasarım anlayışıyla sürdüreceklerini ifade etti. Ensarioğlu, konseyin kimliğiyle ve misyonuyla uyuşan mekânsal organizasyon gerçekleştirebilmek için çözüm önerileri geliştireceklerini anlattı.
Yine Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi de olan Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, projenin katılımcı bir mekan üretiminin nasıl olacağına, hem kullanıcıların hem tasarımcıların kamusal mekanları nasıl değerlendireceklerine örnek teşkil edeceğini dile getirdi. Haziran ayında çalışmanın nihayetleneceğini anlatan Atanur, bir model oluşturacağına inandığını söyledi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DEPREM PARKI’ ÇALIŞTAYI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, afetlere dayanıklı kentleşme politikalarının geliştirilmesi amacıyla ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı 2 gün süren bir çalıştay düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı çalıştaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren programa, farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri, afet risk azaltma ve yönetimi konusunda lisansüstü ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile akademisyenler katıldı. Çalıştay kapsamında deprem parkı çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hüdavendigar Kent Parkı’nda saha gezisi düzenlendi.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Fatih Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı deprem parkı çalışmaları için meslek odalarının, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda çalışmaları ortak akılla yürüttüklerini anlatan Işık, Hüdavendigar Kent Parkı’nı aynı zamanda acil durum sonrası değerlendirilebilecek geçici bir barınma alanı olarak planlamak istediklerini dile getirdi.

Çalıştaya katılan Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, mahallelerde fonksiyonel parkların oluşturulması için harekete geçilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

“ATATÜRK BURSA’SINDA MODERNLEŞME” KİTABI KENT BELLEĞİNE KAZANDIRILDI

Bursa’nın kültürel zenginliğine önemli eserler sunan Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adını verdiği ve Cumhuriyet döneminde kentin geçirdiği dönüşümü ele alan kitabı kent belleğine kazandırdı.

Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına katkılarını yeni yayınlarla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kenti değerleriyle geleceğe taşımaya devam ediyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Tarihi Araştırmaları ve Arşiv Şube Müdürlüğü tarafından kent hafızasına kazandırılan ve Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adlı kitabın tanıtımı, Bursa 22. Kitap Fuarı’nda yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın hazırladığı kitabın tanıtım etkinliğine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Kültür AŞ Genel Müdürü Yankı İçöz ve kitapseverler katıldı.

“Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden biri”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda modernleşmenin, sanayinin, ekonomik kalkınmanın meşalesini yakan eşsiz bir lider olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu kapsamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çağdaşlaşma sürecinin, Bursa’daki yansımalarının ele alındığı “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden birisi olmuştur” diyen Başkan Bozbey, Atatürk’ün Bursa’ya her gelişinde halkla iç içe olduğunu hatırlattı. Merinos da dahil açılan tüm tesislerin birer dönüşümü simgelediğini dile getiren Başkan Bozbey, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa’da önemli adımlar atıldı. 1938 yılında Ulu Önderimiz, önce Gemlik’e giderek Suni İpek Fabrikası’nın açılışını yaptı. Ardından Bursa’ya gelerek Merinos Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Atamızın Bursa’ya 17. ve son gelişi oldu. Son ziyaretinde Atamızın hasta olmasına rağmen Tarihi Belediye Binası’nda zeybek oynadığını biliyoruz. Ancak o anların gerçek fotoğraflarına henüz ulaşamadık. Hocamızın bu konuda bir araştırma yapmasını istiyorum” dedi.

“Bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya bir saygı duruşudur”

Bugün ayakta olan ve kültürel mirasa dönüşen bu yapıların, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıdığını anlatan Başkan Bozbey, o izin peşinden gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlı olduklarını söyledi. Geçmişine sahip çıkmayan bir kentin, geleceğini inşa edemeyeceğini belirten Başkan Bozbey, Atatürk’ün bıraktığı en büyük emanetin ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum ideali olduğunu ifade etti. Yazar Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın Bursa’nın Cumhuriyet dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz, hepimiz için bir arşiv, bir kaynak, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler, akademisyenler için ise çok değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Atamızın ‘Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur’ sözünü rehber alıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya da bir saygı duruşudur. Atatürk’ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Değerli hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma gönülden tebriklerimi sunuyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Hacer Karabağ, “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabının bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde, Atatürk’ün liderliğini ve Cumhuriyet devrimlerini Bursa üzerinden okuma ve analiz etme çalışması olduğunu belirtti. Arşiv belgelerine, dönemin gazetelerine, İsviçre ve Yunan kaynaklarına dayanarak çalışmayı ortaya koyduğunu söyleyen Karabağ, Bursa’nın sokaklarını Atatürk’ün devrimlerini hissederek kaleme aldığını anlattı. Sunulan destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Karabağ, okuyucunun bol olmasını diledi.

Continue Reading

Trending