Bursa Bölge
BAL-GÖÇ’TE BİR ŞEYLER OLUYOR

Okan Tuna
Geçmişte yaşananlar hala hafızalarda.
Özellikle; 1984 yılından itibaren Bulgaristan komünist yönetimi, Türkler üzerinde baskı politikaları uygulamaya başladı.
Bu politikalar sonrasında iyice arttı.
Önce; Türkler’in yaşadıkları bölgelerin iletişimleri kesildi.
Ardından; Asker ve polis gücüyle isim değiştirme çabaları baş gösterdi, kültürel miras da yok edilmeye çalışıldı.
Bu dönemde yüzlerce Türk de katledildi, Belene Toplama Kampı’na pek çok Türk gönderildi, eziyet edildi.
İşte bu noktada;
Bulgaristan’da gerçekleştirilen asimilasyon politikasına karşı “dur” demek ve dünya çapında kamuoyu oluşturabilmek için 7 Ocak 1985’te merhum Mümin Gençoğlu liderliğinde kısa adı Bal-Göç olan Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu.
Bal-Göç; Ankara’nın da desteğiyle Bulgaristan’da yaşanan insanlık dışı uygulamaları düzenlenen mitingler, açıklamalar ve görüşmelerle tüm dünyaya anlattı.
Sonuç da alındı.
Tüm dünya Bulgaristan’ı kınadı. Diktatör Jivkov ve rejimi iflas etti.
Ardından; Sınır kapısının açılmasıyla yüz binlerce Türk anavatana geldi.
Acı dolu dönemlerdi.
İşte; Bal-Göç 1985 yılından beri aynı zamanda bir misyon ve dava kuruluşu oldu.
Bal-Göç bugün 36 yaşında. En büyük göçmen derneği kuruluşu. Ne var ki eski gücünde değil. Hem de hiç değil.
Hele ki;
Son dönemde sanki “kamu yararına çalışan dernek statüsünde” değil de sıradan bir hemşehri derneği görümünde adeta. Varlığı da yokluğu da aynı.
Uygulanan pasif politikalar ve yoğun sessizlik nedeniyle koca bir camia küstürüldü, politize edildi, bir aile derneği hüviyetine sokuldu.
İstifalar da yaşandı. Hem de yönetimden.
Mesela; 2019’daki son yerel seçimlerin arifesinde, tarihinde hiçbir örneği olmamasına karşın halen Genel Başkanlık görevinde bulunan Veli Öztürk kendi imzasıyla AK Parti Genel Merkezi’ne skandal resmi bir yazı göndererek Nilüfer Belediye Başkan adaylığı için başvuru yapan iki ismin (Gürçay Cem ve Yusuf Kıroğlu) camia tarafından desteklendiğini bildirdi.
Nitekim; Bu gizli resmi yazının ortaya çıkmasının ardından ve yönetim kurulu içinde de duyulmasını ardından Bal-Göç’te peşi sıra yönetici istifaları gelmiş, Bal-Göç’ü siyasete bulaştırdığı ve küçük duruma düşürdüğü için Genel Başkan Veli Öztürk’ün istifası istenmişti.
Ne var ki; O günden bu yana Veli Öztürk istifa etmedi.
Derneği onursal başkanı Turhan Gençoğlu’nun desteğini arkasına aldı ve tepkilere aldırış etmedi.
Sonra da araya pandemi girince, kongre yapılamadı.
Fakat; Türkiye genelinde tüm kongrelerin yeniden yapılmaya başlamasına rağmen Bal-Göç yönetimi ısrarla kongreye gitmedi/gitmek istemedi.
Geçen Mayıs’ta yapılacağı söylense de yine yapılmadı. Yönetim ısrarla kongre kararı almadı. Şimdilerde ise adı konmasa da güya bu ay içinde kongrenin yapılacağı konuşuluyor.
Fakat ortada kongre tarihi hala yok.
Bu noktada; Bal-Göç’ün eski başkanlarından Prof. Dr. Emin Balkan’ın adı konuşulmaya başladı yeni dönem için.
Turhan Gençoğlu’nun desteğini alarak kolları da sıvadı Emin Hoca.
Ne var ki; Bu noktada yine siyaset mekanizması devreye girdi.
Camia bir pazar günü; AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun devreye girerek, Emin Balkan ve Veli Öztürk’ün de davetli olduğu dar kapsamlı bir buluşmada öncülük yaptığını öğrendi.
Bal-Göç’ün; Yeni başkan’ın siyaset eliyle Emin Balkan olması gerektiğinin empoze edilmeye çalışıldığının konuşulduğu bu buluşma, camiada hoş karşılanmadı tepkiye neden oldu.
Bal-Göç’ün; Çavuşoğlu eliyle siyasete bulaştırıldığı lafları çok konuşuldu.
Bu aşamada; Uludağ Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan Kader Özlem’in de adaylık yoklamaları yaptığı görüldü.
Bunun üzerine; Siyaset üstü bir mekanizma devreye girdi. Özellikle de yöre dernekleri yönetimleri.
Bunun sonucunda da; Yıllarca Mestanlı Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanlığı yapan eski Bal-Göç yöneticisi Hasan Öztürk’ün yaklaşan Bal-Göç kongresinde Başkan adayı çıkarılmasına karar verildi.
Hasan Öztürk de tabandan gelen çağrıları kayıtsız kalmadı. Yapılan görüşmeler sonrasında da adaylığı netleşti.
Ve; Bugün de hayli kalabalık bir ekiple çıkıp adaylığını resmen ilan etti. Son yıllarda gördüğümüz en kapsamlı buluşmaydı.
Üstelik;
Koşukavaklılar Derneği,
Tunaboylular Derneği;
Deliormanlılar Derneği;
Eğridereliler Derneği;
Killiler Derneği;
Fil-Der,
Mestanlılar Derneği de bu buluşmaya katılarak Hasan Öztürk’ün başkanlığına tam destek verdiklerini gösterdiler.
Bu buluşmaya; Sadece Cebelliler Derneği ile Osmanpazarı Derneği katılmadı.
Ve; Camianın yeniden bütünleştiği, aile ve siyaset vesayet kurumunu reddettiği görüldü.
Dahası…
Geniş tabanlı bir yönetim, dernekleri gözardı etmeyen oluşum, Türkiye odaklı yaklaşım ve de siyaset vesayetinden uzak güçlü bir yönetim oluşturulması için harekete geçildi.
Bal-Göç’ün mevcut ve eski yöneticilerinin de katıldığı bu buluşmaya Balkantürksiad, Rumelisiad ve Bahad da bu oluşuma destek veren kuruluşlar oldu.
En ilginci de;
Bu buluşmada söylenen “Bal yapmayan arıların ve birkaç kişinin vesayetinden kurtuluş reçetesi” olarak açıklanmasıydı Hasan Öztürk’ün adaylığı.
Şimdi; tüm gözler Bal-Göç yönetiminin alacağı kongre kararında ve tarihinde.
Görünen; Balkan camiasının bu kongreyi özlemle beklediği ve artık değişim istediği yönünde.
Bursa Bölge
BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DEPREM PARKI’ ÇALIŞTAYI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, afetlere dayanıklı kentleşme politikalarının geliştirilmesi amacıyla ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı 2 gün süren bir çalıştay düzenledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı çalıştaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren programa, farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri, afet risk azaltma ve yönetimi konusunda lisansüstü ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile akademisyenler katıldı. Çalıştay kapsamında deprem parkı çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hüdavendigar Kent Parkı’nda saha gezisi düzenlendi.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Fatih Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı deprem parkı çalışmaları için meslek odalarının, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda çalışmaları ortak akılla yürüttüklerini anlatan Işık, Hüdavendigar Kent Parkı’nı aynı zamanda acil durum sonrası değerlendirilebilecek geçici bir barınma alanı olarak planlamak istediklerini dile getirdi.
Çalıştaya katılan Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, mahallelerde fonksiyonel parkların oluşturulması için harekete geçilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Bursa Bölge
“ATATÜRK BURSA’SINDA MODERNLEŞME” KİTABI KENT BELLEĞİNE KAZANDIRILDI

Bursa’nın kültürel zenginliğine önemli eserler sunan Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adını verdiği ve Cumhuriyet döneminde kentin geçirdiği dönüşümü ele alan kitabı kent belleğine kazandırdı.
Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına katkılarını yeni yayınlarla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kenti değerleriyle geleceğe taşımaya devam ediyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Tarihi Araştırmaları ve Arşiv Şube Müdürlüğü tarafından kent hafızasına kazandırılan ve Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adlı kitabın tanıtımı, Bursa 22. Kitap Fuarı’nda yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın hazırladığı kitabın tanıtım etkinliğine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Kültür AŞ Genel Müdürü Yankı İçöz ve kitapseverler katıldı.

“Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden biri”
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda modernleşmenin, sanayinin, ekonomik kalkınmanın meşalesini yakan eşsiz bir lider olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu kapsamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çağdaşlaşma sürecinin, Bursa’daki yansımalarının ele alındığı “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden birisi olmuştur” diyen Başkan Bozbey, Atatürk’ün Bursa’ya her gelişinde halkla iç içe olduğunu hatırlattı. Merinos da dahil açılan tüm tesislerin birer dönüşümü simgelediğini dile getiren Başkan Bozbey, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa’da önemli adımlar atıldı. 1938 yılında Ulu Önderimiz, önce Gemlik’e giderek Suni İpek Fabrikası’nın açılışını yaptı. Ardından Bursa’ya gelerek Merinos Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Atamızın Bursa’ya 17. ve son gelişi oldu. Son ziyaretinde Atamızın hasta olmasına rağmen Tarihi Belediye Binası’nda zeybek oynadığını biliyoruz. Ancak o anların gerçek fotoğraflarına henüz ulaşamadık. Hocamızın bu konuda bir araştırma yapmasını istiyorum” dedi.
“Bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya bir saygı duruşudur”
Bugün ayakta olan ve kültürel mirasa dönüşen bu yapıların, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıdığını anlatan Başkan Bozbey, o izin peşinden gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlı olduklarını söyledi. Geçmişine sahip çıkmayan bir kentin, geleceğini inşa edemeyeceğini belirten Başkan Bozbey, Atatürk’ün bıraktığı en büyük emanetin ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum ideali olduğunu ifade etti. Yazar Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın Bursa’nın Cumhuriyet dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz, hepimiz için bir arşiv, bir kaynak, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler, akademisyenler için ise çok değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Atamızın ‘Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur’ sözünü rehber alıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya da bir saygı duruşudur. Atatürk’ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Değerli hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma gönülden tebriklerimi sunuyorum” diye konuştu.
Doç. Dr. Hacer Karabağ, “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabının bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde, Atatürk’ün liderliğini ve Cumhuriyet devrimlerini Bursa üzerinden okuma ve analiz etme çalışması olduğunu belirtti. Arşiv belgelerine, dönemin gazetelerine, İsviçre ve Yunan kaynaklarına dayanarak çalışmayı ortaya koyduğunu söyleyen Karabağ, Bursa’nın sokaklarını Atatürk’ün devrimlerini hissederek kaleme aldığını anlattı. Sunulan destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Karabağ, okuyucunun bol olmasını diledi.

Bursa Bölge
BURSA KİTAP FUARI KAPILARINI AÇTI

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 22’ncisi düzenlenen Bursa Kitap Fuarı, yeni yerinde Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda kapılarını açtı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen 22. Bursa Kitap Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda binlerce kitapseveri ağırlıyor. 12-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar, bu yıl yeni yerinde daha geniş ve modern bir mekânda kitap tutkunlarına kültür şöleni yaşatacak. Fuarda, yüzlerce yayınevi, binlerce kitap ve birbirinden değerli yazarlar kitapseverlerle buluşacak.
22. Bursa Kitap Fuarı’nın açılış törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.

“Kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yazının bilgiyi, düşünceyi ve duyguyu nesiller boyunca taşıyan bir köprü olduğunu söyledi. O köprünün en güçlü taşlarının birinin de kitaplar olduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, kitapların Bursa’nın bereketli topraklarında, bir kez daha insanları bir araya getirdiğini ifade etti.
Bursa’nın düşünce hayatına ve sanata sunduğu katkılarla her zaman ilmin ve edebiyatın merkezlerinden biri olduğunu anlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Her kitap, yazarının dünyasından süzülen bir düşünce; okuyucusuna açılan yeni bir kapı, yeni bir bakış açısıdır. Bu fuar da işte tam olarak böyle bir işlev görüyor. Farklı sesleri, farklı yaşamları, farklı dünyaları bir araya getiriyor. Biz Bursa’mızda kültürle yoğrulmuş bir kalkınma anlayışını benimsiyoruz. Bursa’da kültürel zenginliği daha da görünür kılmak ve kalıcı eserlerle geleceğe iz bırakmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum”
Kitap fuarlarının da önemli misyonun bir parçası olduğunu anlatan Başkan Bozbey, açılışı yapılan bu fuarın Bursa’nın kültürel geleceğine atılmış güçlü bir adım olduğunu söyledi. Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, ilk kez Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Fuar Alanı’nda gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nın yepyeni bir soluk kazandığını belirten Başkan Bozbey, “Çeyrek asra yaklaşan geçmişiyle artık bir marka haline gelen Bursa Kitap Fuarı, bu yıl da oldukça güçlü bir içerikle karşımızda. 250 yayınevi, 75’ten fazla etkinlik, 350’yi aşkın yazar ve imza günü. Geçmiş yıllarda 5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu fuarın, bu yıl da yeni yazarlarla tanışmak, yeni kitaplar keşfetmek isteyen herkes için eşsiz fırsatlar sunacağına inanıyorum. Tüm Bursalıları kitapların dünyasında buluşmaya davet ediyorum” diye konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge9 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login