Güncel
AĞAÇLARIN VERDİĞİ DERS
Mustafa Arı
Adamın biri ağacın gölgesinde felsefe kitabı okuyor. Başını kaldırıp ağaca bakıyor.
— Keşke ağaç olsaydım, hiç düşünmeden yaşasaydım diyor. (Edebiyatımızda “intak” vardır. Buna cansız varlıkları konuşturma sanatı denir.)
Birden ağaç dile geliyor:
— Ben düşünmüyorum belki ama düşünen insanlara o kadar çok ders verebilirim ki:
Adam:
— Seni dinlemek isterim, diyor.
Ağaç konuşmaya başlıyor.
— At o felsefe kitabını elinden, şimdi bana bak ve beni dinle. Sana on tane hayat dersi vereceğim, diyor.
1- Ağaç yaş iken eğilir ya da doğrulur. Her şeyin bir zamanı vardır. Hayat öğrenme sürecidir ama zamanlaması çok önemlidir. Siz de bilirsiniz ki “yaşlı köpeğe yeni oyunlar öğretilmez.”
2- Düşen ağaca balta vuran çok olur. Onun için hayatta düşmemeye dikkat etmek gerek; güçlüyken gölgene sığınanlar düşerken baltayı alıp sana koşarlar.
3- Bizi yok etmeye çalışan baltanın sapı bizdendir. Her zaman dış düşmandan korkmayın. İç düşman daha tehlikelidir. Sizin gibi görünüp size hainlik edecek insanlara dikkat edin. Dişi kıran, pirince en çok benzeyen beyaz taştır.
4- “Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir” (Cemil Meriç) İnsanı geliştiren, mükemmelleştiren zorluklardır. Büyük adamlar büyük engellerle karşılaşıp onu aştıkları için “büyük adam” olurlar. Uçurtma rüzgâra karşı durduğu için yükselir. Engelleri fırsat bilmelisiniz.
5- Bir ağacın kökü ne kadar derinse boyu o kadar yükseğe çıkar. Kökleri zayıf olan büyüklüğü taşıyamaz. Onun için kökünüze sahip çıkmalısınız. Kökünü unutan ya da yok sayan bir ağaç ayakta kalabilir mi? Bir ağaç gücünü gövdesinden kökünden alır. Sizin de tarihiniz olmazsa nasıl geleceğiniz olacak? Tarihinizi yok sayar ya da unutursanız nasıl geleceği inşa edebilirsiniz?
6- Ağaç yapraklarıyla gürler. Bir insan da ailesiyle, sosyal çevresiyle güzel olur; onlarla tamamlanır. Onlarla varlığını hissettirir. Onun için sosyal ilişkileriniz önemlidir.
7- Hiçbir ağaç acaba bahar gelecek mi, çiçek açacak mıyım diye düşünmez. Kök, gövde ve dallar görevini sessizce ve sabırlıca yaparlar. Siz de görevinizi, hakkıyla ve sabırla yapmalısınız.
8- Meyveli ağacı taşlarlar. Bilgili, becerikli, başarılı insanlara haset eden çok olur. Onun için başarılı insanlar, atılacak taşlara mukavemet edemezlerse başarılarını sürdüremezler.
9- Her ağaç kendi toprağında büyür. Ağaç ancak uygun toprağı bulması halinde gelişmesini sürdürür. İnsan yetenekleri de öyledir; ağaç tohumu gibidir. Uygun zemin bulursa gelişir, yoksa çürür gider.
10- Beşikten mezara kadar ağaca muhtaçsınız. Çocukken beşikte, ölünce tabutta bizimle berabersiniz. Bize hep odun gözüyle bakmayın. Biraz da ibret gözüyle bakın.
Bu sözler insanların kulağına küpe olsun. Her şey bir ağacı sevmekle başlar.
Adam ağaca dikkatlice bakarak: “Aslında odun olan bu ağaç değil benmişim meğerse” diye içinden geçirir.
İBADETLERDE DEVAMLILIK ESASTIR
İbadet, Rabbimize tazim ve saygı göstermek, emirlerine itaat etmektir. İbadet, saygı ve itaatin en yüksek derecesidir.
İbadet, Allah’ın kulları üzerinde hakkıdır. Zâriat Suresi 56’da şöyle buyrulmaktadır: “Ben cinleri ve insanları bana kulluk etsinler diye yarattım.” Kulların da Allah’a karşı bir görevidir. Allah bizim ibadetimize muhtaç değildir, muhtaç olan kullardır. Ayrıca ibadetler bizim dünyada mutlu ve huzurlu olabilmenin, ahirette ise ebedi mutlu olabilmenin tek çıkar yoludur.
İbadetlerimizi belirli gün ve belirli yaşlarda değil, mükellef olduğumuz andan itibaren ölünceye kadar yerine getirmemizi Rabbimiz emrediyor. “Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et” (Hicr Suresi: 99)
İbadetlerimizi riyaya kaçmadan, yalnız Rabbimizin rızasını gözeterek devamlı yapmalıyız. Peygamberimiz: “Amellerin efdali az da olsa devamlı yapılanıdır” buyurmuştur.
İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelmiş bir varlıktır. Bedenimizin nasıl yemeğe, içmeye ihtiyacı varsa, ruhumuzun da gıdaya ihtiyacı vardır. Ruhun gıdası sağlam bir iman ve ihlasla yapılan ibadetlerdir. İbadetler inananlara Allah katında değer kazandırır. Kuran-ı Kerim’de Cenabı Hak Peygamberimize hitaben: “Ey Muhammed de ki ibadetiniz olmasa Rabbin size ne diye değer versin” (Furkan Suresi: 77)
Ramazan ayında güzel ameller işledik oruç tuttuk, Teravih namazı kıldık, Kur’an-ı Kerim okuduk, nefislerimizi terbiye ettik. Ramazan’dan sonra ibadetlere paydos demekle temizlenen gönüller tekrar maalesef kirleniyor.
Bakınız üç kişi Peygamberimizin evine giderek ibadetlerini öğrenmek istemişler. Öğrendiklerinde kendi ibadetlerini az bulmuşlar. Biri ben ömür boyu oruç tutacağım. Öbürü ben bütün gece ibadet edeceğim. Diğeri de ben de kadınlardan uzak duracağım der.
Bunu duyan Peygamberimiz, “Sizin içinizde Allah’tan en fazla korkanınız benim, bazen oruç tutar bazen tutmam. Hem uyur hem ibadet ederim. Kadınlarla da evlenirim. İşte benim sünnetim budur, kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” buyurmuştur. (Buhari) Demek ki ibadetlerde devamlı olmak kişinin samimiyetini gösterir.
İbadetlerde gevşeklik göstermek ise imanımızın zafiyetidir. Netice olarak insanın yaratılış gayesi kulluktur ve insan da başıboş bırakılmayacaktır. Ne mutlu ibadetlerini az da olsa devamlı yapanlara…
Güncel
BİK ANALİTİK’TE YENİ DÖNEM: VERSİYON 2, TEMMUZ AYINDA DEVREYE ALINIYOR
Basın İlan Kurumu tarafından internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiğinin ölçümlenmesi amacıyla geliştirilen BİK Analitik sistemi, dijital yayıncılık ekosisteminin değişen dinamikleri ve güncel ihtiyaçlar doğrultusunda güncelleniyor. Yeni versiyon, Temmuz ayı itibarıyla kademeli olarak uygulamaya alınacak.
Basın İlan Kurumu görev alanındaki internet haber sitelerinin ziyaretçi trafiklerini ölçümleyen BİK Analitik sistemi; ziyaretçi davranışları, cihaz çeşitliliği ve erişim kanallarında yaşanan gelişmeler dikkate alınarak yeniden yapılandırıldı.
BİK Analitik Versiyon 2’de ölçümleme yöntemleri; yeni nesil cihaz ve uygulama mimarileri ile güncel izleme ve doğrulama ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde revize edilirken, ziyaretçilerin haber okuma davranışlarını ve etkileşim düzeyini yansıtan parametreler ölçümleme kriterlerine dâhil edildi.
Yeni altyapının geliştirme ve test süreçleri, ölçümleme işleyişinde herhangi bir kesintiye yol açılmaması amacıyla mevcut sistemle eşgüdümlü şekilde yürütüldü. Bu kapsamda internet haber siteleri, eş zamanlı olarak Versiyon 2 altyapısı üzerinden de izlenerek sistemin işleyişi değerlendirildi.
Yeni versiyona ilişkin politika belgesi 6 Temmuz 2026 tarihinde yayımlanacak. Geçiş süreci ise yayın kategorileri dikkate alınarak Temmuz ayı boyunca kademeli şekilde yürütülecek. Genel Kategoride yer alan internet haber sitelerinde Versiyon 2 ölçümleri 10 Temmuz’dan itibaren esas alınmaya başlanacak olup, diğer Kategorilerdeki geçişlerin ise ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
Teknik yönlendirmeler, uygulanacak işlemler ve geçiş takvimine ilişkin internet haber sitelerine ayrıca yazılı bildirim yapılacak.
Güncel
6 BELDEDE ARA SEÇİM HEYECANI TAMAMLANDI
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararıyla belde statüsü kazanan 6 yerleşim yerinde haftasonu gerçekleştirilen belediye başkanlığı ara seçimlerinde oy verme işlemleri tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, sandıktan Cumhur İttifakı ezici bir üstünlükle çıktı. 6 beldenin 5’inde Cumhur İttifakı adayları ipi göğüslerken, 1 beldede ise ana muhalefet CHP kazandı.
AK Parti 4, MHP 1 beldede seçimi kazandı
Seçim sonuçlarına göre AK Parti, yarışa girdiği 5 beldenin 4’ünde belediye başkanlığını kazandı. Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Bağtaşı beldesinde yüzde 94,5 gibi rekor bir oyla AK Parti adayı kazanırken; Reşadiye ilçesine bağlı Yolüstü beldesinde Mustafa Altın yüzde 82 oyla, Nevşehir Ürgüp Mustafapaşa beldesinde Mustafa Özer yüzde 52 oyla zafer elde etti. Gümüşhane Merkez’e bağlı Tekke beldesinde ise Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Kemalettin Demirkıran yüzde 65 oy alarak belediye başkanı seçildi. Seçimin ardından Demirkıran’ın, CHP’li rakibi ve aynı zamanda akrabası olan Barış Demirkıran ile kucaklaşarak tebrikleri kabul etmesi, seçim gününün en güzel dostluk karesi oldu. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP ise Tokat Yeşilyurt’a bağlı Kuşçu beldesinde adayıyla yüzde 60 oy alarak belediye başkanlığını kazandı.
Çevrecik’te yarışı CHP göğüsledi
Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Çevrecik beldesinde ise nefes kesen bir yarış yaşandı. 7 sandıkta yapılan sayım sonuçlarına göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 877 oy alarak seçimi birinci sırada tamamladı. AK Parti ise bu beldede oyunu 5 kat artırarak yüzde 48’e ulaştırmasına rağmen 803 oyda kalarak yarışı ikinci sırada bitirdi.
Ankara’dan ilk değerlendirmeler: “Milletimizin teveccühü sürüyor”
Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından hükümet kanadından peş peşe açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Güvenini bir kez daha gösteren aziz milletimize şükranlarımızı sunarız” diyerek kazanan başkanları tebrik etti.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sonuçların Cumhur İttifakı’nın milletin yüksek takdirinin adresi olmaya devam ettiğini gösterdiğini vurgularken; AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da elde edilen yüksek oy oranlarının, AK Parti’nin hizmet siyasetine olan güvenin katlanarak arttığının en net göstergesi olduğunu ifade ettiler. İlçe seçim kurullarının kesinleştirme işlemlerinin ardından resmi sonuçların YSK tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Güncel
MATLI: “DAYANIŞMA KÜLTÜRÜMÜZ EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ”
Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda birlik, paylaşma ve toplumsal dayanışma vurgusu yaptı.
Kurban Bayramı’nın sadece dini bir vecibenin yerine getirildiği değil, aynı zamanda yardımlaşma, kardeşlik ve gönül birliğinin güç kazandığı özel zamanlar olduğunu ifade eden Başkan Özer Matlı, mesajında şunları kaydetti:
“Manevi dünyamızın en özel, en müstesna günlerinden biri olan Kurban Bayramı’na bir kez daha kavuşmanın huzurunu ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Millet olarak bizi bir arada tutan en güçlü bağların başında paylaşma kültürümüz ve dayanışma ruhumuz gelmektedir. Kurban Bayramı da kırgınlıkların geride bırakıldığı, sevincin paylaşıldığı, ihtiyaç sahiplerinin gözetildiği çok özel bir manevi iklim sunmaktadır.
Bayramların özünde yer alan birlik ve beraberlik anlayışını hayatın her alanında yaşatabilmek geleceğe bırakacağımız en değerli toplumsal miraslardan biridir. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece, ülke olarak aşamayacağımız hiçbir engel, ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur. İş dünyası olarak bizler de bu dayanışma ruhundan aldığımız güçle, ülkemizin refahı ve geleceği için üretmeye, çalışmaya ve istihdam sağlamaya kararlılıkla devam edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta üyelerimiz ve hemşehrilerimiz olmak üzere, tüm İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bayramın evlerimize huzur, sofralarımıza bereket, ülkemize ve tüm insanlığa barış ve esenlik getirmesini temenni ediyorum.”
-
Bursa Bölge7 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel7 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması




Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login