Connect with us

Güncel

“İNCE” BALON

Yılmaz Katran

Dostlarım;

Yaşayan insanlar neler görüyor, hele bu siyasete aitse. Bu günlerde Cumhuriyet’in ilanı ile 97 yıl evvel kurulan CHP’de de, zaman zaman idareciler arasında anlaşmazlıklar olmuş, partiden ayrılıp parti kurmuşlar ama hiç biri muvaffak olamamış ve tarihin sayfalarına gömülmüşlerdir.

70’li senelerde rahmetli Bülent Ecevit kongrede İsmet İnönü’ye karşı adaylığını koydu. Ecevit; 47 yıl CHP’de genel başkanlık yükünü taşımış, İstiklal Savaşı kahramanı İsmet İnönü’yü başkanlıktan indirerek başkan olmuş ve daha sonra da birçok kongrelerde adaylar çıkmış ve başkanlıklar değişmiştir. Hiç bir aday şu andaki gibi parti tüzüğünü hiçe sayarak, ‘illaki ben başkan olayım, olmazsa benim cumhurbaşkanlığı adaylığımı şimdiden açıklayın’ diyerek restleşmeye varacak bir durum yaratmamıştır.

Parti başkanı olmak için kişinin isteği veya arzusundan önce parti delegelerinin oyları gereklidir. Bu gerçeği hiç kimse, sıfatı ne olursa olsun değiştiremeyeceğini bilmelidir. Bunu da en iyi bilmesi gereken isim Sayın Muharrem İnce’dir. Siz başkanlığa aday oldunuz da engellendiniz mi veya adaylığınız yasaklandı mı? Evvelki kongrede tüzük gereği aday olabilmek için delegelerden yeterli oyu alamadınız ve seçime giremediniz, bu normal değil miydi?

Sayın İnce, siz 18-19 yaşından beri CHP’de afiş ve pankart asarak gönül verdiğiniz partide hak ettiğiniz yüksek mevkilere geldiniz. 4 dönem milletvekilliğine seçildiniz. Parti Sözcülüğü yaptınız. Siz istiyorsunuz diye değil, o vazifeleri layıkı ile yapacağınız görüldüğü için öne çıkarıldınız ve partiye gönül verenlerin gözdesi oldunuz. 80 milyon vatandaşın hayaline geldiğinde inanamayacağı bir görevi, partinin menfaatlerini öne çıkararak kendisinin olması gereken Cumhurbaşkanlığı’na sizi aday gösteren Sayın Kemal Kılıçdaroğlu vermiştir. Ona teşekkürünüz böyle olmamalıydı!.

Biraz siyaseti takip eden bizlerin gördüğünü sizin görmemeniz mümkün değil. Çıkışınızla partide esen rüzgarı iktidarın yöneticileri başta parti başkanları olmak üzere, yandaş basın ve televizyon kanalları sizin çıkardığınız rüzgarı fırtınaya çevirmeye çalıştılar. Sizi bu kadar sevdiklerine inanıyoruz.

Sayın İnce, siz başkanlık seçiminden sonra ‘bana parti içinde komplolar kuruluyor, bana karşı gruplar oluşturuluyor’ diyerek iki yıldır söyleniyorsunuz. Bizler sizi seçim sonrası üzüntülerinizi dinleyerek yorulduk. Siz daha da ileri giderek hiç bir şahsın 16-17 milyon seçmeni olan bir partiye dayatma ile istediğini yaptıramayacağını unuttunuz. Demokrasilerde bu çeşit istekler istek sahibini mahcup eder. Toplantınızda iki şişe ile bir örnek verdiniz; “Ben kimseye su taşımayacağım.”

Size caba bir vahiy mi geldi, sadece iktidar partisinin oylarını alacağım diye! Size bu desteği neden veriyorlar acaba? Onların oylarını bölesiniz diye mi? Şu anki seçim sisteminde % 1 oy kaybı ve yön değiştirmesinin bile çok değerli olduğunu siz bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Siyaset sanatında sözler ve icraatlar biri birine denk olacak ki arkanıza aldığınız insanlarla hedefe varabilesiniz. Sizin şu anda düşünceniz; ‘benim istediklerimi parti mecburen kabul edecek ve ben bu partide olacağım’ anlayışıdır.

Bakın biz de çok yerinde söylenmiş güzel sözler vardır. Örneğin; “Çok naz aşık usandırır.” gibi… ‘Eğer siz istediklerim olmazsa ayrılır, parti kurarım’ veya ‘bin gün yurdu dolaşır yüz bin imza toplarım’ diyorsanız tatlı su kurnazlığı yapıp, partinin sizi ihraç etmesini bekleyip, mağdur edebiyatı ile partiyi vurmayı düşünüyorsanız tarih bunu da yazacaktır merak etmeyin. En kısa zamanda kararınızı verin. Ya istifa edip nasıl düşünüyorsanız onu yapın, ya da sesinizi kesip partiniz için bir nefer olun. Size her ikisinde de başarılar dileriz.

Son olarak şunu da hatırlatırım; bir yeni partinin ülkeye tanıtımı en az 5-6 yılda neticeye gider. O da şartlar müsait olursa! Yani lafla peynir gemisi yürümez. Partinin ayakta durabilmesi için iktidarı düşünen bir partinin çok büyük maddi durumu olması gerekir gerçeği göz ardı edilemez. Yılların parti yöneticisi Sayın İnce bunları unutuyor galiba. Çıkmayı düşündüğünüz yolun ülkeye getirisi ve götürüsünü sizin en derin şekilde, sakin ve detaylı düşüneceğinize inanıyorum. Maksat ülkeye hizmetse hayırlısı neyse o olsun. Bunca sene hizmet verdiğiniz partinizin menfaatleri sizin kendi egonuzdan öne çıkmalıdır diye düşünüyorum.

Ben hiçbir partiye üye değilim. Her seçimde konuşulan, vaat edilenleri yapabilecek partilere oy kullanan bir seçmenim. 1950 yılından beri siyasete yakınım ve kendimce iyi bir şekilde takip ederim. Yaşım şuan 83’tür. Bu yazıda da tecrübelerimle bir şeyler anlatmaya çalıştım. Esen kalınız.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Güncel

ORFEY SAVUNMA SANAYİ A.Ş.’DE ÜST DÜZEY ATAMA

Türkiye savunma sanayisinin yükselen firmalarından Orfey Savunma Sanayi A.Ş.’de üst düzey bir atama gerçekleştirildi. Şirketin Genel Müdürlük görevine, savunma sanayi sektöründe bilgi birikimi ve tecrübesiyle tanınan Fatih Nurlu atandı.

Orfey Savunma Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Karacabeyli iş insanı Vedat Uğur ile yeni Genel Müdür Fatih Nurlu arasında gerçekleştirilen anlaşma imza töreni sonrası yapılan açıklamada, şirketin büyüme hedefleri, yerli ve milli savunma sanayi projeleri ile uluslararası pazardaki etkinliğini artırmaya yönelik çalışmaların daha da hız kazanacağı ifade edildi.

Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Uğur, imza töreninde yaptığı açıklamada, “Savunma sanayi, stratejik öneme sahip bir alandır. Bu alanda güçlü kadrolarla çalışmak büyük önem taşıyor. Sayın Fatih Nurlu’nun sektör tecrübesi, vizyonu ve liderlik birikimi ile şirketimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu atamanın hem şirketimiz hem de ülkemiz savunma sanayi için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Genel Müdürlük görevine atanan Fatih Nurlu ise yaptığı değerlendirmede, Orfey Savunma Sanayi A.Ş.’nin yerli üretim, yüksek teknoloji ve ihracat odaklı büyüme vizyonuna katkı sağlamak için çalışacaklarını belirterek, “Orfey Savunma Sanayi güçlü hedefleri olan, dinamik ve milli projelere odaklanan bir firma. Bu yapının parçası olmaktan büyük onur duyuyorum. Önümüzdeki süreçte hem yurt içi hem yurt dışı projelerde önemli adımlar atmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gerçekleştirilen imza töreni, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Continue Reading

Güncel

BASIN İLAN KURUMU PAYDAŞLIĞINDA DİJİTAL HABERCİLİK VE YAPAY ZEKÂ EĞİTİMİ

Anadolu Üniversitesi’nde akademisyenler, gazeteciler ve öğrencilerin katıldığı programda, dijital habercilik ve yapay zekâ alanındaki gelişmeler paylaşıldı.

Anadolu Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Google iş birliğiyle düzenlenen “Dijital Habercilik ve Yapay Zekâ Eğitimi Programı”, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi.

İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü ve Basın İlan Kurumu Bursa Bölge Müdürlüğünün paydaş olarak destek verdiği programda, Eskişehir ve çevre illerde görev yapan basın mensupları ile gazeteci adayı öğrenciler bir araya geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programın açılışında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, gazeteciliğin sürekli dönüşüm içinde olduğunu belirterek, yapay zekânın meslek için bir tehditten ziyade doğru kullanıldığında önemli fırsat sunduğunu söyledi.

Gazeteciliğin form olarak değiştiğini ancak özünün değişmediğini anlatan Prof. Dr. Adıgüzel, “Yapay zekânın meslekleri ortadan kaldıracağı yönündeki tartışmaları sıkça duyuyoruz. Ancak gazeteciliğin bir meslek olarak hiçbir zaman ölmeyeceğini bilmemiz gerekir. Gazeteciliğin özü, gerçeğin peşinden gidip doğruları aktarmaktır. Yapay zekâ hayatımıza girdi diye bu meslek ortadan kalkmaz. Bu aracı doğru kullanmayı öğrenirsek mesleğimizi daha iyi yapabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Etkinliğe katkı sunan paydaşlara teşekkür eden Basın İlan Kurumu Bursa Bölge Müdürü Gökhan Eren ise hem mevcut gazetecilerin hem de gazeteci adaylarının programa dâhil edildiğini kaydederek eğitimin herkes için faydalı olmasını temenni etti.

Programda sunum yapan Google Türkiye Eğitim Danışmanı Özgür Mehmet Kütküt, dijital habercilik ve yapay zekâ alanındaki gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Üretken yapay zekânın sunduğu fırsatlara dikkati çeken Kütküt, “Üretken yapay zekâ alanında Türkiye için önemli fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Bu fırsatlar akademik çalışmalardan basın ve kamu iletişimine kadar pek çok alanda değerlendirilebilir. Eğer katılımcılar henüz üretken yapay zekâ ile tanışmadıysa, bu eğitim onlar için önemli bir fırsattır. Biz aslında makinelere değil, insanlara yazıyoruz. Yapay zekâ, insanlara yönelik içerik üretmek için bir araçtır” şeklinde konuştu.

Eğitim kapsamında katılımcılara dijital habercilikte kullanılan yeni nesil araçlar, yapay zekâ destekli içerik üretimi, veri odaklı gazetecilik uygulamaları ile araştırma, redaksiyon ve haber yazım süreçlerinde yararlanılabilecek dijital çözümler anlatıldı.

Programa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Uğur Ülgen, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Gazetecilik Bölümü akademisyenleri, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.

Continue Reading

Güncel

GENEL KURULDA BASININ DESTEKLENMESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, basın çalışanlarına yönelik sosyal desteklerin yüzde 50 oranında artırılmasını ve azınlık gazetelerine maddi yardım yapılmasını kararlaştırdı. Toplantıda, süreli yayınlara verilen kredilere uygulanacak faiz oranı da belirlendi.

Basın İlan Kurumu 33. Dönem 6. Genel Kurul Toplantısı, 11-13 Şubat 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantının son oturumunda, Yönetim Kurulunun Genel Kurula teklif olarak sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşüldü. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonlarında ele alınan gündem maddelerine ilişkin hazırlanan raporların okunmasının ardından oylamaya geçildi.

Kurumun 2025 yılı bilançosu, gelir tablosu ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile Denetçiler Kurulu Raporunu onaylayan Genel Kurul, basın sektörüne yönelik desteklere ilişkin önemli düzenlemeler yaptı.

Süreli yayın kredilerinde faiz oranı belirlendi

Genel Kurulda, basın kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve yatırım kapasitelerini artırabilmeleri açısından önem taşıyan Kurum kredilerine uygulanacak faiz oranı ele alındı.

Ekonomik gelişmeler dikkate alınarak, yatırım ve işletme kredilerine uygulanacak yıllık faiz oranı, 2026 yılı için yüzde 29 olarak belirlendi.

Basın çalışanlarına yönelik desteklerde yüzde 50 artış

Toplantıda, basın çalışanlarına yönelik borç para, muhtaçlık ve ölüm yardımları Kurumun sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda yeniden değerlendirildi. Mevcut ekonomik koşullar ve uygulamaya ilişkin geri bildirimler dikkate alınarak, söz konusu sosyal desteklerin yüzde 50 oranında artırılmasına karar verildi.

Borç Para ve Yardımlara Dair 219 sayılı Genel Kurul Kararında yapılan düzenleme, Resmi Gazetede yayımlandığı tarihi takip eden ayın ilk günü itibarıyla yürürlüğe girecek.

Azınlık gazetelerine destek sürecek

Basın İlan Kurumu, Lozan Barış Antlaşması kapsamında azınlık statüsünde bulunan topluluklarca yayımlanan gazetelere yönelik 2011 yılından bu yana sürdürdüğü maddi destekleri 2026 yılında da devam ettirecek.

Bu doğrultuda Genel Kurul, basın sektöründe çeşitliliğin ve çoğulcu yapının korunması amacıyla 2026 yılı içerisinde azınlık gazetelerine 471 bin Türk Lirası yardım yapılmasını kararlaştırdı.

Basın Derneklerine Yardım Fonuna 7 milyon 200 bin TL tahsis edildi

Genel Kurul toplantısında, Kurumun faaliyet ve çalışmalarının finansmanını sağlamak üzere oluşturulan fonlara tahsis edilecek tutarlar da belirlendi.

Bu kapsamda, Kurumun 2025 Yılı Tahsis Bilânçosunda, Basın Derneklerine Yardım Fonu için 7 milyon 200 bin Türk lirası kaynak ayrılması uygun görüldü.

Bir sonraki Genel Kurul Toplantısının 20-22 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilmesine karar verildi.

Continue Reading

Trending