İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, rüzgar enerji santrali uğruna Türkiye’nin en büyük ıhlamur ormanlarına sahip Karacabey’deki ağaç katliamını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıyarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.
Karacabey’in doğal ıhlamur ormanlarında toplamda 1 milyon 200 bin metrekarelik alanı tahrip edecek bir rüzgar enerjisi santrali yapılmasının planlandığını belirten İYİ Partili Vekil Toktaş, “2021 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından Ataseven Enerji A.Ş.’ye ait ATA Res-1 ve ATA Res-2 Rüzgar Enerji Santrali projelerinin tesisleri için 49’ar yıl geçerli olacak şekilde üretim lisansı verilmişti. Projeler ile Karacabey’de yer alan ormanlarda toplamda 1 milyon 200 bin metrekarelik alanı tahrip edecek bir rüzgar enerjisi santrali yapılması planlanmaktadır. Karacabey’de şu ana kadar farklı şirketlerce (Güney-1 RES, Şah RES, Yarış RES, Ala RES, Yalova RES) kurulmuş olan 107 türbin ve planlanan 6 türbin olduğu biliniyor. Bu türbinlerin yapılma sırasında şantiye alanına çevrilen ormanlarda yaklaşık 1 milyon 850 bin metrekarelik alan tahrip edilmiştir. Karacabey longozu, dünyanın sayılı büyüklükteki doğal ıhlamur ormanlarının kalbidir ve tehlike altındadır.” dedi.
Bu bilgiler çerçevesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, “Yenilenebilir enerjiye karşı değiliz ancak dünyaca ünlü ıhlamur ve longoz ormanlarından olan Karacabey Longoz Ormanı tahrip olacaksa kesinlikle kabul etmiyoruz diyerek, şu soruları iletti:
“1- Dünyanın sayılı büyüklükteki ve Türkiye’nin tek doğal Ihlamur ormanını bu felaketten korumayı düşünüyor musunuz?
2- Doğal Ihlamur ve Longoz Ormanları’na yapılacak her müdahale doğal ortamı bozacağından dolayı orada yaşayan canlıları da ölümcül oranda etkileyecek ve ekosistemi bozacaktır. Bu bağlamda ekosistemde oluşan tahribatın boyutu nedir, tespit çalışması yapılmış mıdır?
3- Ata RES-1 ve Ata RES-2 rüzgar enerjisi projeleri yapımında kaç metrekarelik alan tahrip edilmiştir?
4- Bu denli yaşı büyük olan ıhlamur ağaçları kolay oluşmamaktadır. Tahrip edilecek orman alanındaki ıhlamur ağaçları kaç yaşındadır?
5- Sizin Ihlamur ormanları kurmak istediğiniz bölge neresidir?
6- Ayrıca ıhlamur ağaçlarından elde edilecek tomruk, ekonomik değer olarak ormanın yaşını baz aldığımızda sizin için katma değeri yüksek olarak mı algılanmaktadır? Tomrukların satışından elde edilecek gelir nedir? 7- Bu gelir bir ekosistemin yok edilmesinden daha mı kıymetlidir?”