Topraklarına Büyükşehir Yasası’yla Karacabey Belediyesi tarafından el konulduğunu iddia eden ve bununla ilgili hak mücadelesini sürdüren Hürriyet köylüleri, Büyükşehir Yasası’nda düzenleme istiyor.
Yıllardır ekip biçtikleri ve tapulu olan arazileri için mücadele eden köylüler, en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmüş, sorunun araştırılması için söz almışlardı. Ancak aradan geçen 6 aya rağmen verilen sözlerin tutulmadığını belirten Hürriyet Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe, “Topraklarımızı alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
Bayram Efe, şu ifadelere yer verdi: “Allah katında haklı, yasalar karşısında mağduruz. Her yasal hak helal değildir. Defalardır Ankara’ya gidiyoruz. İktidar ve muhalefet milletvekilleriyle, bakanlarımızla görüşüyoruz. Cumhurbaşkanımıza kadar ulaştık, derdimizi anlatmaya çalıştık. Güzel bir haber bekliyoruz. Bu yasa yüzünden bütün köyler perişan edildi, 6360 sayılı kanunun tekrar irdelenmesini istiyoruz.
Meşru haklarımız iade edilsin, legal hale gelsin diyoruz. Köylüyü hakir görmesinler. Satılan bu arazilerde emeğimiz var. Bu arazileri ödeyebilmek için dedelerimiz aç kalmış, aç yatmış, hatta hastalanmışlardır. Bu sebeple köylünün ahı bu arazileri alıp satanların peşlerini bırakmayacak. 2 cihanda mahvı perişan olacaklar. Bu konu sadece bizim sorunumuz değil ama en çok biz mağdur olduk.
Ankara’da görüşmediğimiz yetkili kalmadı, bakanlar, milletvekilleri ve cumhurbaşkanımız… Bursa’da da aynı şekilde, ilgili herkesle bir araya geldik. Hep seçim sonrası dediler, bayram sonrası dediler, bizden zaman istediler. Aradan 6 ay geçti, bizi dinlemelerini ve sorunumuzu çözmek için adım atmalarını bekliyoruz. Her görüştüğümüz kişi, yasal bir durum diyor. Biz zaten bu durumun yasal olduğunu biliyoruz. Biz Büyükşehir Yasası’nda yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Çünkü bu topraklar bizim, köy tüzel kişiliğine geçmiş ama tapulu arazilerimize dokunulamaz.
Bu bir istek değildir, hak olanı iade etmektir. Anlayacakları dilde söylemek gerekirse;
1) Köy Tüzel Kişiliği’ne geçmiş araziler eski hak sahiplerine iade edilmelidir.
2) Köy Tüzel Kişilikleri’ni yok ederken, köy yararına da proje oluşturarak köylünün hakları gözetilmelidir.
3) Köy malları köylünün elinden alınırken, yerine başka yer verilmelidir.
4) Köy İdare ve Köy Tüzel Kişilikleri’nin tekrar iadesine karar verilmelidir.
İşte bu taleplerimizin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunularak yasal bir düzenlenme yapılmasını ve köylünün mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.”