Güncel

KARACABEY VAKIFLARI YAYINLANDI

Karacabeyli Araştırmacı Yazar ve YÖREM Gazetesi Köşe Yazarı Şaban Yalazı, Karacabey Vakıfları Projesi kapsamında, Raif Kaplanoğlu, Turhan Çalay, Niyazi Topçu ve Hüseyin Delil ile birlikte hazırladığı ve ilçenin tarihine ışık tutan, “Karacabey Vakıfları” isimli son kitabını yayımladı. Şaban Yalazı, Karacabey’le ilgili bu önemli kitabını yayınlamanın heyecanını yaşıyor.

İlk olarak 1999 yılında, ardından da 2. Baskısı 2009 yılında yayımlanan, “Karacabey” adlı kitabını çıkardıktan sonra araştırmalarını sürdüren Şaban Yalazı, 2016 yılında ikinci kitabı “Nüfus ve Temmettüat Defterlerine göre 19. YY Karacabey’in Toplumsal ve Ekonomik Yapısı”nı çıkarttı. Ardından 2017’de yıllar süren araştırmaları sonucu Yalazı, ‘Hüdavendigar Vilayeti Salnamelerinde Karacabey’i yayına sürdü.

Daha sonra Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde Mihaliç ile ilgili belgeleri uzun yıllardır inceleyen Şaban Yalazı, bir önemli projeye daha imza atarak, bu belgeleri 6 cilt halinde derleyerek, 5. eserini İlçe Halk Kütüphanesi’ne hediye etmişti.

Yalazı, son olarak Raif Kaplanoğlu, Turhan Çalay, Niyazi Topçu ve Hüseyin Delil ile birlikte hazırladığı ve ilçenin tarihine ışık tutan, “Karacabey Vakıfları” isimli kitabı yayınladı.

Karacabey’in tarihini araştırmaya devam edeceğini belirten Araştırmacı Yazar Şaban Yalazı, “Uzun yıllardır çok sevdiğim Karacabey’in tarihini her alanda araştırıyorum ve araştırmaya da devam edeceğim. “Karacabey Vakıfları” isimli bu son kitabımı Bursalı Araştırmacı Yazarlar Raif Kaplanoğlu Turhan Çalay, Niyazi Topçu ve Hüseyin Delil ile birlikte hazırladık. Kendilerine katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu son kitabımın içeriğinde Daha önce hazırladığımız “Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri Mihaliç Kazası” çalışmamızda tahrir/sayım defterlerindeki vakıfları incelemiştik. Bu kez yeksanlığı sağlayabilmek için aynı vakıf bilgilerini alarak Vakıflar Müdürlüğü Arşivi’nden sağladığımız vakifeleri de burada beraberce derledik.

Vakifeler’de toplum yararına hizmet gören cami, medrese, mescit, kervansaray, hamam çeşme gibi kurumların varlıklarının devamı için yapılan yardımların nasıl ve kimler tarafından dağıtılacağı gibi detaylara yer verilir. Ancak zaman içerisinde bu tür kurumlardan birçoğunun hizmetlerinin maddi yetersizlikler nedeniyle tarih sahnesinden silindiğini görüyoruz. Kitabımızın içerisinde ilçemize ait çok sayıda vakıf ve vakıfeleri ile ilgili tarihi bilgiler yer almaktadır.” ifadelerine yer verdi.


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version