Yerel

BAŞVURULAR İÇİN SON GÜN 24 MART

Bulgaristan’da 19 Nisan Pazar günü yapılacak erken genel seçimler öncesinde Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar için süreç hız kazanırken, başvuru ve oy kullanma prosedürleri de netleşti. Özellikle Bursa ve Karacabey’de yoğun şekilde yaşayan Bulgaristan göçmenleri açısından seçim takvimi büyük önem taşıyor.

Edinilen bilgilere göre, Bulgaristan vatandaşı olup Türkiye’de oy kullanmak isteyen seçmenlerin 24 Mart’a (yarın) kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurular, Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu’nun internet sitesi üzerinden ya da yazılı dilekçe ile gerçekleştirilebiliyor.

Türkiye’de nasıl oy kullanılacak?

Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları, seçim günü kurulacak sandıklarda kimlik ibraz ederek oy kullanabilecek. Daha önceki seçimlerde sandık kurulabilmesi için ilgili bölgede yeterli başvuru sayısına ulaşılması gerekiyordu. Fakat Bulgaristan Parlamentosu aldığı karar ile Avrupa Birliği dışında kalan ülkelerde başvuru sayısına bakmaksızın 20 sandık ile sınırlandırdı. Bu sınırlama ile Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanması zorlaştırıldı ve bunun sonucunda seçmenlerin Bulgaristan’a giderek oy kullanmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Karacabey’de Bal-Göç’ten çağrı

Karacabey’de faaliyet gösteren Bal-Göç Derneği Başkanı Musa Öztürk de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, seçimlere katılımın önemine vurgu yaptı.

Öztürk, “Bursa ve Karacabey’de çok sayıda Bulgaristan göçmeni vatandaşımız bulunuyor. Bu seçimler, soydaşlarımızın Bulgaristan’daki temsili açısından büyük önem taşıyor. Vatandaşlarımızın mutlaka 24 Mart’a kadar başvurularını yapmalarını istiyoruz, bu başvurular oy kullanmayı kolaylaştıracak ve insanların sandıklarda sıra beklemesinin önüne geçecektir. Karacabey’den yaklaşık 400 seçmenimiz oy kullanabilecek.” dedi.

Bulgaristan Parlamentosu’nun Şubat ayında sandık açılması ile ilgili kararına dikkat çeken Öztürk, “27 Ekim 2024’te son yapılan Bulgaristan Parlamentosu seçimlerinde Türkiye genelinde yapılan başvurular sonucunda 168 sandık açılmış, bunların 42 tanesi Bursa ve ilçelerinde, 1 tanesi de Karacabey’de açılmıştır.

Fakat Bulgaristan Parlamentosunun Şubat ayında aldığı talihsiz karar sonucunda tüm Türkiye’de sandık sayısı 20 ile sınırlandırılmış ve bunların sadece 6 tanesi Bursa’da açılacaktır. Bursa genelinde yaklaşık oy kullanabilen Bulgaristan çifte vatandaş sayısı yaklaşık 80 bin ve bunu sandıklara paylaştırdığınızda oy kullanma süresi olan 13 saat içerisinde her sandığa 13 bin 500 seçmen düşmektedir. Bunun aklı yolu ile hiçbir şekilde açıklanabilme şansı yoktur. Bu karar tamamen Türkiye’de yaşayan Bulgaristan çifte vatandaşlarının demokratik hakkını gasp etmek anlamına gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Seçim günü sandık bölgelerine yoğun sıralar bekleniyor

Özellikle Bursa genelinde sadece 6 sandık olması büyük yoğunluğa sebep olacak. Karacabey’den de seçmenler Bursa’da oy kullanabilecek.

Daha önceki seçimlerde olduğu gibi bu süreçte de sivil toplum kuruluşlarının seçmenleri bilgilendirme çalışmalarını artırdığı gözleniyor.

Yetkililer, hem demokratik temsil hem de Bulgaristan’daki Türk toplumunun siyasi gücü açısından katılım oranının belirleyici olacağını vurguluyor.


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version