Güncel
YKS ÖNCESİ ÖNERİLER
ESRA TUNÇ – ÖZEL ÖZKOCAMAN FEN VE ANADOLU LİSESİ REHBER ÖĞRETMENİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bilgi, birikim ve yorumlama becerilerini bir arada kullanabilmeyi gerektiriyor. Bu becerilerin hepsine sahip olsanız bile, iyi bir sınav stratejiniz yoksa başarılı olmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle sınav sırasında yapacaklarınızı deneme sınavı stratejilerinden yola çıkarak belirlemelisiniz. Hangi dersten başlayacağınıza, soru okuma hızınıza, yapamadığınız soru olursa nasıl hareket edeceğinize, zaman azaldığında nasıl davranmanız gerektiğine, soruları bitirdiğinizde geri dönüp hangi derse bakmanız gerektiğine önceden karar vermelisiniz. Geleceğinizi etkileyecek bu sınavda başarılı olmak ve istediğiniz puanı alabilmeniz için önerilere kulak verin.
Sınava girmeden önce bunları yapın
1. Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Uyku düzeninin sağlanması en önemli unsurdur. Düzenli ve iyi uyku, bilişsel performansı olumlu etkiler. Uykusuzluk, konsantrasyonun düşmanıdır. Adayların; sadece sınavdan önceki gece değil, kalan zaman boyunca düzenli uyumaları çok önemlidir.
Uyku düzenini sağlayan ve sabahları dinç ve zinde kalkan bir adayın sınav günü enerjisi yüksek olacak, sınavın hissettirdiği stres ve heyecanı daha rahat bir şekilde kontrol edebilecektir. Sınav sabahı zinde uyanabilmek ve erken kalkabileceğiniz bir düzen uygulayınız.
2. Sınavdan Bir Gün Önce
Son gün artık deneme çözmeyi bırakarak daha rahat, huzurlu, keyif alabileceğiniz, kafanızı dağıtıp stresten uzaklaşacağınız şeylerle ilgilenmelisiniz. Hafif tempoda yürüyüş ve egzersiz yapmak, stres düzeyini kontrol altına almaya yardımcı olacaktır. Dışarıda güneş altında ya da aşırı yorgunluk verecek ve bedensel bir sakatlığa yol açabilecek sportif uğraşlardan kaçınınız. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve eylemlerden de uzak durunuz.
Arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde tek sohbet konusu sınavlar olmasın. Sınav sonrası yapacağınız tatil programının planını yapın.
Yemeğinizi evde yiyin, dışarıdan bir takım şeyler yemeyin. Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstediğiniz ve bünyenizin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışın.
Sınava giderken yanınızda götürmeniz gereken belge ve malzemeleri (nüfus cüzdanı, sınav belgesi, su vb.) giyeceklerinizi akşam yatmadan hazırlayın.
Sınavdan bir gün önce eş dost ve akrabaların başarı dileklerini iletmek için yoğun şekilde adayları aradıklarını biliyoruz. Bazı adaylar bu durumdan olumlu etkilenmek yerine daha fazla gerginlik yaşayabilmektedirler. İnsanların iyi niyetle aramalarını engellemek doğru bir şey olmayacağına göre bu durumda yapılması gereken telefonlara veliler bakabilir.
Sınav sabahı mutlaka az da olsa dengeli bir kahvaltı yapınız.
Felaket tellallarından uzaklaşın ve kesinlikle sınava giderken sizinle birlikte gelmelerine izin vermeyiniz. Sınava pozitif, sakin tavırlı insanlarla gitmeye özen gösteriniz.
Sınav anı taktikleri
Soru Kitapçığı ve Kodlamalar:
Öncelikle size verilen soru kitapçığını baştan sona kontrol ediniz ve eksik sayfa, baskı hatası veya okunmayan kısımlar varsa sınav sorumlusuna mutlaka bildiriniz. Soru kitapçığının ön kapağındaki ad, soyadı bölümünü mutlaka doldurunuz. Soru kitapçığının üzerindeki numarayı cevap kağıdınıza mutlaka kodlayınız.
Sınavın İlk 15 Dakikası Önemlidir.
Genellikle adaylar bu dakikalarda hata ve panik yaparlar. Bu süreyi ısınma süresi olarak düşünün ve rahatlayın.
Kaygınızı, aşırı düzeyde olmadığı sürece size enerji ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin. Orta düzey kaygı sorulara odaklanmanız için gereklidir.
Panik Yapmayın
Çoğunuz yıl içinde birçok deneme sınavına girdiniz, önceki yıllarda çıkan soruları incelediniz ve çözdünüz. Cumartesi ve pazar günü gireceğiniz sınavlar, bundan farklı olmayacak.
Sınav bir sıralama sınavıdır. Size zor gelen soruların birçok öğrenciye de zor geleceğini aklınızdan çıkarmayınız. Sınavın sonucunu değil, sınav esnasında sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğinizin en iyisini nasıl yapabileceğinizi düşününüz. Bu durum dikkatinizi duygularınıza değil soruların çözümüne yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
Derin Nefes Alın
Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her aday bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile.
Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içinizde tutarak ağzınızdan yavaşça verin.
Zamanlamayı Doğru Yapın
TYT ve AYT’lerde hangi testten başlayacağınıza, hangi teste ne kadar zaman ayıracağınıza önceden karar vermek ve sınav anında bu kararı uygulamak önemlidir. Böylelikle zamanı kontrol altına almış olursunuz.
Hız ve tutarlılık arasında denge kurmanız büyük önem taşıyor. Soruları çok hızlı yanıtlayıp bunun neticesinde bol hata yapmak doğru olmadığı gibi, aşırı titiz davranıp her soru üzerinde gereğinden fazla zaman harcamanız da yanlış olur. Hızlı ama isabetli olmak, başarının en önemli unsurudur.
Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.
En İyi Bildiğiniz Alandan Başlayın ve Strateji Değişikliği Yapmayın
Kendinize en çok güvendiğiniz ve hata yapmayacağınızı düşündüğünüz ve alanınızla ilgili testlerden başlayabilirsiniz. YKS’ ye hazırlık döneminde strateji olarak hangi testten başladıysanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız. Farklı bir derse ait testten başlarsanız ister istemez strateji ve zaman sorunu yaşanabilir. Bu durumda alışkanlık haline getirdiğiniz testten başlamanız hem sınav kaygınızı hem de stresinizi azaltır.
Soru Köklerini İyi Okuyun
Soruları doğru okuyun, sizden neyin istendiğini iyice anlamadan soruyu çözmeye kalkmayın.
Sınavda sadece okuduğunuz soruya yoğunlaşmalısınız. Soruyu okurken aklınız hala bir önceki soruda kalmışsa o an okuduğunuz soruda dikkatinizi toplamanız mümkün olamaz. Her sorunun birbirinden bağımsız olduğunu unutmayın ve her bir soruya ayrı ayrı yoğunlaşın. Eğer sınav anında bir önceki sorudan kurtulmayı başaramıyor ve soruların içinde kaybolduğunuzu hissediyorsanız kısa bir süre için başınızı kaldırıp ara verin ve 15-20 saniye kadar nefes egzersizi yapın.
Soruları önyargıdan uzak değerlendirin. Her soruda bir aldatmaca olduğunu düşünmezseniz, en basit sorularda gereksiz zaman kaybetmez ve doğru sonuca yanılmadan ulaşabilirsiniz. Aksi halde önyargıyla okuduğunuz sorularda soru içinde size verilmeyen bilgileri düşünür ve bu yüzden doğru şıktan uzaklaşabilirsiniz.
Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın (bu kesin değil, bu olamaz şeklinde eleyerek en aza indirgeyin.)
Sınavda (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir vb.) soru köklerini iyi okuyun. Bu tür soru köklerinin altını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın.
Uzun paragraflı sorulardan korkmayın ve ön yargıyla yaklaşmayın. Asıl, uzun paragraflı soruları çözmenin daha kolay olduğunu unutmayın. Çünkü o tür soruların cevapları metnin içinde saklıdır.
Paragraf tipli sorularda (Türkçe ve Sosyal Bilimler) paragraftan önce soru kökünü okuyun. Böylelikle zihin, sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olur.
Yeteneğinize ne kadar güvenirseniz güvenin, işlem gerektiren sayısal testlerdeki soruları sınav sırasında mutlaka kâğıt üzerinde çözün. Sorunun çözümünü kitapçığa yapmanız işlem hatalarınızı en aza indirecektir.
Her soruya şans tanıyın! Kitapçıkta görmediğiniz soru kalmasın.
Ard arda aynı şıkkı 4’ten fazla işaretlediyseniz cevaplarınızı bir daha kontrol ediniz. Sınavlarda doğru seçenekler genellikle eşit olarak dağıtılır. Ancak doğru şıklar çoğunlukla belli bir sıra takip etmez.
Kodlama
Her soru çözümünden sonra kodlamayı yapınız ve kesinlikle sonraya bırakmayınız. Bu taktik kaydırma yapmanızı engeller.
İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. Örneğin Türkçe sorularının yanıtlarının cevap kağıdında matematik bölümüne kodlanmaması gibi…
Zor Soruyla Uğraşmayın
Size önemli bir ipucu: TYT ve AYT’de sorular 5 farklı kategoride hazırlanıyor. Soruların yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor ve yüzde 10’u da çok zor düzeydedir. Sınavdan niye korkuyorsunuz? Soruların yüzde 70’i rahatlıkla çözülebilecek türden. Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu yanıtlamanız daha akıllıca olur. Ne kadar çok doğru soru yaparsanız, o kadar iyi olur.
Unutmayın, aynı testteki soruların zorluk – kolaylık derecesi puanlamalarda etkili değil, hepsinin kazandırdığı puan aynıdır. Böyle bir durumda sınav anında aşırı zorlandığınız soruya gereğinden fazla zaman ayırmanın bir anlamı yok. Sınavlarda zaman sınırlaması olmasaydı birçok kişi başarılı olurdu. Dolayısıyla sınav anında çözemediğiniz sorularla inatlaşmaya gerek yok. Çözemediğiniz soruyu işaretleyerek pas geçebilirsiniz.
Turlama Tekniğini Kullanın
Bir testteki kolay, çok kolay ve normal soruları birinci turda çözerek; diğerlerini (zor ve çok zor soruları) ikinci tura bırakmaya turlama tekniği denir. Sınavlarda bu tekniği kullanmak başarınızı önemli derecede artıracaktır.
İlk planda çözemediğiniz soruların yanına bazı şekiller yaparak atlayınız. Mesela;
1. İlk hamlede çözemedim, ama konuyu biliyorum (!)
2. Zaman alıcı soru, ama herhalde çözerim (?)
3. Zor soru, çözemeyebilirim (x)
Bunu yaptığınız takdirde sınavın sonlarına doğru, artan vakitte önce ! ‘ li soruları, sonra ? ’ li soruları, daha sonra da X’ li soruları çözmeye çalışınız.
Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız. Zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır.
Aceleci Davranmayın
Doğru yanıtı bulduğunuzu zannederek diğer seçeneklere bakmamanız sizin zararınıza olur. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun.
Atmayın
Cevabından yüzde yüz emin olmadığınız soruları boş bırakın. Genelde boş bırakılan sorular adayları rahatsız eder, seçenekleri eleyerek sonuca gitmeye çalışırlar.
Testler Arasında Küçük Molalar Verebilirsiniz
YKS sırasında gereğinden fazla dikkatiniz dağılıyorsa, o anda sizi rahatlatabilecek ve dikkatinizi toplayabilecek herhangi bir nesneye konsantre olmaya çalışabilirsiniz. Testler arasında birer dakikalık molalar verebilirsiniz. Vereceğiniz molaları zaman kaybı olarak görmeyin. Kısa süreli molalar dikkatinizi toplamak için yararlı olabilir.
Yorulduğunuz zaman bedensel egzersiz yapın (Ses çıkarmadan, kollar, ayaklar ve başınızı hareket ettirebilirsiniz).
Süreyi Son Dakikaya Kadar Değerlendirin
Bazen adayların sınav bittikten sonra kitapçıkları son kez kontrol ederken, iki seçenek arasında kaldığı sorularda ilk verdiği cevabı değiştirdiği görülüyor. Böyle durumlarda çok güçlü nedenleriniz (işlem hatası, yanlış okumalar hariç) yoksa kesinlikle cevap şıkkını değiştirmeyin. Sınavda akla gelen ilk seçeneğin doğruluk oranı yüzde 80 civarındadır.
Sınavınız erken bitse bile bütün cevapları kontrol etmeden, boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmadan salondan çıkmayın. Sınav süresini son dakikaya kadar değerlendirin.
TYT sınavından sonra, sınav hakkında konuşmayınız. Soru tartışmayınız. Bir süre yalnız kalarak dinleniniz. Daha sonra AYT sınavına odaklanınız.
Kendinize güvenin. Yapabileceğinizin en iyisini yapmak için çalışın.
Spor
BAŞANTRANÖR CENGİZ: “ANA HEDEFİMİZ 1.LİG’E YÜKSELMEK”
Türkiye Voleybol Federasyonu 2. Lig 2. Grup’ta mücadele eden temsilcimiz lider Karacabey Belediyespor’umuzun Başantranörü Mustafa Cengiz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Yörem’i ziyaret etti.
Yörem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sercan Can’la bir araya gelen Cengiz, gazetecilerin bu özel gününü kutlarken, takım hakkında da bilgiler verdi. Yapılan haberlerle Yörem’in büyük katkısını gördüklerini ve ilçede voleybola olan ilginin arttığını belirten Başantranör Cengiz, voleybol takımının bu sezonki performansını ve gelecek hedeflerini aktardı.
Mustafa Cengiz, Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın büyük desteğinin takımı olumlu anlamda motive ettiğini vurgulayarak, bu doğrultuda oyuncularının da büyük bir özveri ile çalıştığını ve bu sezon 2. ligde başarılı bir performans sergilediklerini belirtti. Cengiz ayrıca, voleybolun gençler arasında yaygınlaştırılması ve yetenekli sporcuların kazandırılması adına çalışma içinde olduklarını söyledi.
Başantranör Mustafa Cengiz, Karacabey Belediyespor Voleybol takımının sezon boyunca gösterdiği performanstan memnun olduğunu ve daha yüksek hedeflere ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Cengiz, takımın ana hedeflerinin başında, 1. Lig’e yükselmek olduğunu sözlerine ekledi.
Eğitim
YARIYIL TATİLİ BAŞLADI
9 Eylül 2024 tarihinde start alan 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı kapsamında, Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen geçtiğimiz Cuma günü 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Sömestr tatili, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü (bugün) itibari ile başladı ve 31 Ocak 2025 Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ise, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak.
Bursa’da da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi tamamlandı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve il protokolü, Lütfi Banuşoğlu İlkokulu öğrencilerinin karne dağıtım törenine katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı birinci dönemi boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan etkinliklerin sergilendiği alanı ziyaret eden Vali Ayyıldız ve beraberindeki protokol, özel eğitim sınıfı öğrencileri ile ilk kez karne alan birinci sınıf öğrencilerine karnelerini takdim etti ve iyi bir tatil geçirmeleri temennisinde bulundu.
Öte yandan, İkinci dönem ara tatili 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.
Sağlık
DEVLET HASTANESİ’NDE ENTEGRASYON TOPLANTISI
Karacabey Devlet Hastanesi’nde Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu kapsamında önemli bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Karacabey Devlet Hastanesi yöneticileri, uzman hekimler ve ilçemizdeki Aile Sağlığı Merkezi’nin hekimleri katılım sağladı. Toplantının ana gündem maddeleri; hastaların sevki ve detaylı incelemeleri ile ilgili genel değerlendirmeler, aile hekimlerinin sahadaki sorunlarını paylaşmaları ve hastane ile olan iş birliğinin geliştirilmesi oldu.
Toplantıda, hasta yönlendirmelerinde yaşanan sorunlar detaylı bir şekilde ele alındı. Aile hekimleri, karşılaştıkları zorlukları ve sahadan aktardıkları sorunları dile getirirken, Karacabey Devlet Hastanesi yöneticileri ve uzman hekimler çözüm önerilerini tartıştı. Bu fikir alışverişi, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde sunulabilmesi için önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın entegrasyon ağını güçlendirmesi ve her üç basamaktaki sağlık hizmeti sağlayıcılarının iş birliğini artırması, hasta memnuniyetini ve hizmet kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Karacabey Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen bu toplantı da bu hedef doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olarak kaydedilmiş oldu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge2 hafta ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge3 hafta ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Genel2 hafta ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge2 hafta ago
BÜYÜKŞEHİR’DEN YILIN SON VE İLK BEBEKLERİNE ZİYARET
-
Bursa Bölge1 yıl ago
“BÜYÜK BİR SİSMİK TEHLİKE ALTINDAYIZ!”
-
Bursa Bölge3 hafta ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login