Mustafa Arı
Birlik ve beraberliğimizin perçinlendiği, gönüllerimizin huzur dolduğu mübarek Kurban Bayramı’na 28 Haziran’da kavuşacağız.
Kurban, İslâm’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın bir başka örneğidir. Her gün dünyada sayısız hayvan kesilir ve bundan çoğunlukla varlıklı kimseler yararlanır. Halbuki kurban bayramında kesilen kurbanlardan daha çok yoksullar ve hayır kurumları istifade eder.
Kurban; Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir. Bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir.
Kurban, mali bir ibadet olmanın yanı sıra, kesilen hayvanların etlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sonucunda toplum hayatını iyi yönde etkileyen bir ibadettir.
Kurban, zengine malını Allah’ın rızası, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtulmaya vesile olur.
Kurban paylaşmaktır, kardeşliktir, iyiliktir, berekettir. En önemlisi Kurban, Allah’a yakınlaşmaktır.
Her Müslümanın bir diğerini kardeş gördüğü, zengin-fakir ayrımının paylaşmada eşitlendiği bayramlar; hak dine inananların kendilerini özel hissettikleri en güzel zamanlardır.
İnsanlık alemi olarak salgın sebebiyle zor günler yaşasak da manevi dünyamızı zenginleştiren, toplumsal dayanışmanın, yardımlaşma ve paylaşmanın ön plana çıktığı bu mukaddes günlerde bir olmanın, bir arada, aynı duyguyu paylaşmanın mutluluğunu yaşayacağız.
Bu mutlu günleri fırsat bilerek, aile büyüklerimizle, akrabalarımızla hemhal olmayı; çocukları sevindirmeyi unutmayalım. Yaşlı ve kimsesizlerin gönüllerinde yanan bir kandil olalım. Tüm dünyada savaşların bitmesi, gözyaşlarının dinmesi için dua edelim.
Şu hususu da belirtmek isterim. Kurbanlık hayvanı kesmeden bedelini fakirlere vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Kurban kesen kimse; Allah ve Peygamberin emrine uymuş, kulluk bilincine erişmiş, Allah’ın verdiği nimetlere şükretmiş, çok sevap kazanmış, ahiret için azık hazırlamış olur. Günahlarının bağışlanmasına ve Allah’ın af ve mağfiretine vesile olur.
Kurban etinin misafir ve komşulara ikramı, fakirlere tasadduku sebebiyle sosyal yardımlaşma, dayanışma ve kaynaşmayı, bayram sevincini paylaşmayı sağlamış, sosyal adalete katkı sağlamış, paylaşma bilinci ve sevincini geliştirmiş olur. Müslüman, imkânı olursa Allah için kurban keser ve Allah’ın rızasını kazanmaya çalışır.
Yüce Rabbimiz yapmış olduğumuz ve yapacağımız bütün ibadetleri, özellikle de Kurban Bayramı’nda keseceğimiz kurbanları kabul eylesin. Hem kendisinin hem de bütün insanların razı olacağı bir hayat geçirmeyi ve neticede iki dünya mutluluğunu kazanmayı cümlemize nasip etsin.