Bursa Bölge
BÜYÜKŞEHİR’DEN 500 MİLYON TL’LİK CAN SUYU
- /home/u2093656/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 27
http://www.yoremgazete.com/wp-content/uploads/2024/03/Buyuksehir-1.png&description=BÜYÜKŞEHİR’DEN 500 MİLYON TL’LİK CAN SUYU', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
- Share
- Tweet /home/u2093656/public_html/wp-content/plugins/mvp-social-buttons/mvp-social-buttons.php on line 72
http://www.yoremgazete.com/wp-content/uploads/2024/03/Buyuksehir-1.png&description=BÜYÜKŞEHİR’DEN 500 MİLYON TL’LİK CAN SUYU', 'pinterestShare', 'width=750,height=350'); return false;" title="Pin This Post">
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında devreye alacağı gıda, giyim, kırtasiye sosyal destek paketleriyle ihtiyaç sahiplerine nefes, esnafa ise can suyu olmaya devam ediyor. Başta Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, kırtasiye ve emekli sosyal yardımları olmak üzere birçok çalışmayla binlerce ihtiyaç sahibi aileye destek verileceğini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “2024 yılı içerisinde esnaf odalarına kayıtlı esnafımızda kullanmak kaydıyla toplam 500 milyon TL’lik bir desteğin ve katkının halkımıza verileceğini ifade ediyorum.” dedi.
Bursa’yı sağlıklı bir geleceğe taşıyacak projeleri kararlı adımlarla hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan Türkiye’de ve Bursa’da sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini hayata geçirmeye devam ediyor. Aşevlerinden barınma evlerine, evde hasta ve yaşlı bakımından sünnet şölenlerine, ihtiyaç sahiplerine ekonomik destek sunan Kart16 uygulamasına kadar çok geniş bir yelpazede sosyal hizmet sunan Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında da ihtiyaç sahiplerine nefes, esnafa da can suyu olmaya devam edecek. Geçmiş senelerde pandemiden etkilenen küçük esnafı ayakta tutabilmek için mahalle bakkallarıyla başlatılan projeye, hazır giyimciler, ayakkabıcılar ve kırtasiyeciler de eklenmişti. Daha sonra ihtiyaç sahibi öğrencilerin dahil edildiği proje, 2024’te de kartopu misali büyüyerek devam ediyor.
Bursa’daki ihtiyaç sahiplerine umut, esnafa da katkısı olacak ‘Gıda, giyim, kırtasiye sosyal destek çekleri ile ilgili tanıtım toplantısı ve protokol imza töreni’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da yer aldığı törene, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, MHP İl Başkanı Muhammet Tekin, Esnaf Kefalet Üst Birlik Başkanı Bahri Şarlı, BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, esnaf odalarının başkanları, bakkal esnafı, hazır giyimciler, ayakkabıcılar ve kırtasiyeciler de katıldı.
Ramazan’da 50 bin haneye 75 milyon TL destek
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, insanı merkeze alan hizmet anlayışıyla Bursa’yı yeni yeni hizmetlerle buluşturmaya devam ettiklerini söyledi. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturunu rehber edindiklerini belirten Başkan Aktaş, yerel yönetimlerin görev ve sorumluluğunun hayli arttığını, artık rutin belediyecilik hizmetlerini esnafı ve ekonomiyi önceleyen bir yaklaşımla tüm alanlara yaymaya çalıştıklarını ifade etti. Klasik koli bırakan veya dönem yapan bir anlayışta olmadıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Sosyal destek anlamında farklı kesimleri düşünüyoruz. O yüzden Kart16 uygulamasını başlattık. Şuan fiili olarak Kart16’yı kullanan 10 bin civarında vatandaşımız var. Her ay alışverişlerini tekel ürünleri hariç medeni bir şekilde yapma imkanı buluyorlar. Ayrıca Ramazan sosyal destek çekinden 85 bin, kurban giysi destek çekinden 89 bin, eğitim sosyal destek çekinden 127 bin kişi yararlandı. Yaklaşık 281 bin vatandaşımızın elektrik, internet ve su faturalarına destek olduk. Geçen yıl 7 bin vatandaşımızın doğalgaz faturasına destek verdik. Aşevi hizmetimizden 741 bin kişi yararlandı. Sünnet şölenlerimiz devam ediyor. Burskoop marifetiyle meslek lisesi ve üniversitelerden 10 öğrenciye burs veriyoruz. Bu sene YKS ve E-KPSS ücretlerini de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak karşılıyoruz. 65 yaş üstü vatandaşlarımız tüm ulaşımlardan ücretsiz olarak yararlanıyor. 24 Ocak 2024’te başlayan, son başvuru tarihi 25 Şubat 2024 olan Ramazan sosyal destek çeki başvuruları da bitti. 1 ay boyunca alınan başvurular, belirlenen şartlar çerçevesinde yapay zekâ destekli programlar sayesinde ve İçişleri Bakanlığımızın verilerine göre incelenecek. Uygun görülen 50 bin hane bundan istifade edecek. İlgili kişilerin telefonlarına harcama kodları iletilecek. Akıllı telefon kullanmayan vatandaşlarımıza sosyal destek çekleri ulaştırılacak. 1000’e yakın bakkalımızda geçerli olacak bu kodların harcanmasıyla birlikte küçük esnafımız toplamda 75 milyon TL ciro elde edecek. Bu örnek ve öncü projemiz vatandaşlarımıza destek, esnafımıza da can suyu olacak.” diye konuştu.
50 bin emekliye toplam 75 milyon TL destek
2024 yılı içinde Kurban Bayramı öncesi hazır giyim ve ayakkabıcı esnafında geçerli olacak bir çalışmanın daha müjdesini veren Başkan Aktaş, “1.500 TL’lik toplamda 75 milyon TL değerinde 50 bin adet destek çekimizi vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Yine Eylül ayında kırtasiyeci esnafımızda geçerli olacak 1.500 TL’lik toplam 75 milyon TL değerinde 50 bin adet eğitim destek çekimizi vatandaşlarımıza dağıtmış olacağız. Bir konuyu daha ilk defa ilan ediyorum. Cumhurbaşkanımız bu seneyi ‘emekli yılı’ ilan etti. Bizler de emekli vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla 50 bin emeklimize 1.500’er TL’lik olmak kaydıyla bayram destek çeklerini kendilerine ulaştırmış olacağız. 50 bin emeklimize toplamda 75 milyon TL destek sağlayacağız. 2024 yılı içerisinde esnaf odalarına kayıtlı esnafımızda kullanmak kaydıyla toplam 500 milyon TL’lik bir desteğin ve katkının halkımıza verileceğini ifade ediyorum. Rabbim birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Alın teriyle ve emeğiyle mahallenin bakkal amcası, abisi ve ablası olan tüm esnafımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı kazançlar diliyorum. Protokolümüz hayırlı olsun.” dedi.
“Emeklilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın birçok çalışmasına yakından tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yapılan protokolün Bursalılara hayırlı uğurlu olmasını dileyen Bakan Işıkhan, kadim devlet geleneğinin temel taşlarından olan sosyal devlet anlayışını hiçbir zaman terk etmediklerini dile getirdi. Bursa’nın Anadolu kültür kodlarının, kadirşinaslığın, hoşgörünün de şehri olduğunu belirten Işıkhan, “Devlet geleneğimizin en ince ayrıntısına kadar yaşatıldığını ve ayakta tutulduğunu Bursa’da gördük. Bizler de insanlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a bilhassa emekliler açısından yürüttüğü çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum. Bizler de kurum olarak emeklilerimiz için çalışmaya ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Bir defaya mahsus bütün emeklilerimize 5 bin TL ikramiye ödeneğimizi yaptık. Emekli aylıklarında artış oranını bütün emeklilerimiz için yüzde 49,25 olarak belirledik. 2024 yılını ‘Emekliler Yılı’ olarak ilan ettik. Emeklilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin emeklilerimiz için açıkladığı çalışmanın Bakanlık olarak sonuna kadar yanındayız. Protokolde emeği geçen Başkanımız Alinur Aktaş başta olmak üzere tüm kurumlarını kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
BESOB Başkanı Fahrettin Bilgit, esnafın basit bir tüccar ve sanatkar olmadığını, toplumun değerlerinin ana sütunlarından birisi olduğunu belirtti. Zamanın, ticaret ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini kabul ettiklerini anlatan Bilgit, bu değişime ayak uydurmaya çalıştıklarını; vatandaşlara, esnaflar vasıtasıyla desteklerin yapılmasının kıymetli olduğunu belirterek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Bursa Bakkallar Odası Başkanı Muhammet Nuri Örs, esnafa verdiği desteklerden ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ederek, ahde vefaya önem veren esnaf teşkilatının seçimlerde de Alinur Aktaş’a gerekli desteği vereceğine inandığını dile getirdi. Konuşmaların ardından Başkan Alinur Aktaş, Bakan Vedat Işıkhan’a günün anısına tablo hediye etti. Ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi, BESOB, Bursa Bakkallar Odası, Bursa Hazır Giyimciler Odası, Bursa Ayakkabıcılar Odası ve Bursa Kırtasiyeciler Odası arasında protokol imzalandı.
Eğitim
YARIYIL TATİLİ BAŞLADI
9 Eylül 2024 tarihinde start alan 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı kapsamında, Karacabey’de yaklaşık 14 bin öğrenci ve bin öğretmen ile ülke genelinde 18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen geçtiğimiz Cuma günü 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Sömestr tatili, 20 Ocak 2025 Pazartesi günü (bugün) itibari ile başladı ve 31 Ocak 2025 Cuma gününe kadar devam edecek. İkinci dönem ise, 3 Şubat 2025 Pazartesi başlayacak ve 20 Haziran 2025 Cuma tamamlanacak.
Bursa’da da 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi tamamlandı. Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve il protokolü, Lütfi Banuşoğlu İlkokulu öğrencilerinin karne dağıtım törenine katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı birinci dönemi boyunca öğrenciler tarafından hazırlanan etkinliklerin sergilendiği alanı ziyaret eden Vali Ayyıldız ve beraberindeki protokol, özel eğitim sınıfı öğrencileri ile ilk kez karne alan birinci sınıf öğrencilerine karnelerini takdim etti ve iyi bir tatil geçirmeleri temennisinde bulundu.
Öte yandan, İkinci dönem ara tatili 31 Mart 2025 Pazartesi başlayıp, 4 Nisan 2025 Cuma sona erecek.
Bursa Bölge
MATLI’DAN BURSASPOR’A MORAL YEMEĞİ
Matlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, ligin ikinci yarısı öncesinde Bursasporlu futbolcular, teknik ekip ve Başkan Enes Çelik ile yemekte bir araya geldi. Bursaspor’un stadyum isim hakkı ve Bursaspor Yörsan Basketbol takımının isim sponsorlukları ile şehrin iki kıymetli değerini destekleyen Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bursaspor Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde verdiği yemekte yeşil beyazlı futbolcular ile bir araya geldi.
Ligin ikinci yarısının hemen öncesinde gerçekleşen organizasyona, Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, Teknik Direktör Pablo Martin Batalla, teknik ekip ve futbolcular katılım sağladı.
Matlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı; “Bursaspor’a ligin ikinci yarısında başarılar diliyorum. Yolun sonu şampiyonluk. Büyük Bursaspor taraftarının muhteşem desteği ile bu sezon küllerinden doğan bir Bursaspor var. Hak ettiği Süper Lig’e en kısa sürede dönecek olan Bursaspor’a Matlı ailesi olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
Bursaspor Kulübü Başkanı Enes Çelik, “Matlı ailesinin vermiş olduğu moral yemeği, ikinci yarı öncesinde bizleri motive etti. Özer Bey’e bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz. Takımda arkadaşlık üst seviyede. Atatürk Spor Kompleksi Matlı Stadyumu’nda şampiyonluk kupasını kaldırıp, süper lig yolundaki planlamamıza yoğun tempoda devam edeceğiz.” dedi.
Yemeğin ardından Özer Matlı’nın Pablo Martin Batalla için hazırlattığı doğum günü pastası kesildi. Başarılı teknik adam daha sonra tebrikleri kabul etti.
Bursa Bölge
“AKP VE SARAY TÜRKİYE’NİN SOSYAL KISIRLIK SEBEBİDİR”
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, iktidarın 2024 yılında üretimdeki açıkları ithalatla kapatmaya çalıştığını belirterek, tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede refah içinde yaşayan bir halktan söz edilemeyeceğini söyledi. Sarıbal; “Bir ülkede faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir.” dedi.
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, 2024 yılı tarımsal üretim ve ithalat verilerini değerlendirdi. AKP İktidarının tarımda uyguladığı politikalarla, üretmeyi ithal etmekten daha pahalı hale getirdiğini vurgulayan Milletvekili Sarıbal, ithalata bağımlılığın yalnızca gıda maddeleriyle sınırlı olmadığını; tohum, gübre, tarım ilaçları ve mazot gibi girdilerde de büyük ölçüde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi. Tarım alalarının talana açıldığı, çiftçinin maliyetler altında ezildiği, küçük esnafın kepenk kapattığı bir ülkede ne adil bir gelecekten ne de refah içinde yaşayan bir halktan söz edilebileceğini kaydeden Sarıbal, “Bir ülkede faşizm varsa orada hürriyet kavgası vardır, adalet kavgası vardır. Faşizm varsa orada ekmek kavgası vardır. Çünkü faşizm, üretimin köklerini kurutur, sosyal adaleti yok eder. Bir ülkenin toprağı, işçisi, üretimi özgür olmazsa ne emeğin bereketi kalır ne de ekmeğin tadı. Faşizm, yalnızca insanlar üzerinde baskı kurmaz; aynı zamanda tarladan sofraya uzanan üretim zincirini kırar, bereketi yok eder. 2025’i aile yılı ilan eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi 3 çocuk çıktı! Bugün Türkiye’de milyonlarca genç, bırakın çocuk sahibi olmayı, maddi yetersizlikler yüzünden evlenemiyor. Ülkemizin doğurganlık oranı neden 1,5’e düştü sanıyorsunuz? Sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar, sosyal güvence eksikliği ve artan yoksulluk, gençlerin çocuk sahibi olmasını bir kenara bırakın, sağlıklı bir yaşam sürmesine bile engel oluyor. AKP ve Saray, bir halk sağlığı sorunudur diyorduk, AKP ve Saray bu ülkenin sosyal kısırlık sebebidir. Çözüm popülist müjdelerde değil, gerçekçi bir kalkınma ve sosyal adalet politikasındadır.” diye konuştu.
“İktidar 2024’te de üretimdeki açığı ithalatla kapattı”
Milletvekili Sarıbal, iklim değişikliği, maliyet artışları ve çiftçinin ekonomik durumunun bozulması nedeniyle buğday üretiminin 22 milyon tondan 20.8 milyon tona, arpa üretiminin 9.2 milyon tondan 8.1 milyon tona, mısır üretiminin 9 milyon tondan 8.1 milyon tona gerilediğini açıkladı. AKP’nin hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar öncelikli olacak şekilde yurt içi yeterlilik oranının yüzde 100’ün üzerinde tutulacağına dair vaadinin havada kaldığını belirten Sarıbal, “Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi arpada yüzde 90, ekmeklik buğday, mısır ve kırmızı mercimekte yüzde 86, pirinçte 74, yeşil mercimekte yüzde 60, ayçiçeğinde yüzde 51, soyada ise yüzde 5 civarında. Hububat üretimi 3.2 milyon ton geriledi. 2024 yılında da üretimdeki açıklar ithalatla kapatılmaya çalışıldı. Patates üretimi bir önceki yıla göre yüzde 21.1, kuru baklagiller yüzde 2.8, yağlı tohumlar ise yüzde 2.6 oranında arttı. Buna karşılık şeker pancarı üretimi 25.3 milyon tondan 23 milyon tona düştü. 2023 yılında narenciyede üretim bir önceki yıla göre ortalama yüzde 67 oranında artarak 4.7 milyon tondan 7.9 milyon tona yükselmiş; artış oranı portakalda yüzde 75’i, limonda ise yüzde 76’yı bulmuştu. Özellikle erkenci limon ve mandalinada yaşanan pazarlama sorunları bu ürünlerin üçte birinin dalda kalmasına, hatta ağaçların sökülmesine yol açmıştı. Bu yıl üretim mandalinada yüzde 32.7, portakalda yüzde 30.3, limonda yüzde 25.6 oranında azaldı. Üretimi azalan bir başka meyve olan şeftali ise 1.1 milyon tondan 822 bin tona geriledi. 2024 zeytinde var yılı; üretim 1.5 milyon tondan 3.7 milyon tona yükseldi. Ancak önceki yıl narenciyede olduğu gibi bu yıl da zeytinde pazarlama sorunları öne çıkacak. Tariş henüz yağlık zeytin alım fiyatını açıklamadı. Marmarabirlik ise enflasyonun yüzde 50’leri bulduğu bir dönemde sofralık zeytine en fazla yüzde 13.6 zam vererek üreticileri mağdur etti.” ifadelerini kullandı.
Hububat ve yağlı tohum türevleri ithalatı 7.5 milyar dolar
2024 yılında buğday ve yağlı tohumlar türevleri için ödenen bedelin 7.5 milyar dolara ulaştığını kaydeden Sarıbal, 2023 yılında 11.9 milyon ton gibi çok yüksek bir buğday ithalatı yapılınca, 2024 yılında ithalat yasakları ile buğday ithalatının neredeyse yarı yarıya düştüğünü hatırlattı.
Milletvekili Sarıbal, “İç fındık ihracatında yüzde 56.7’lik bir artış yaşandı. Toplam ihracat geliri 1.3 milyar doları aştı. Ekmeklik buğday ithalatında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle buğday unu ihracatı yüzde 20 oranında azaldı. Toplam ihracat geliri 1 milyar dolar oldu. Ayçiçeği yağı ihracatında da yüzde 6.7’lik bir düşüş yaşandı. Toplam ihracat geliri 813 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu veriler, Türkiye’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında hem fırsatlar hem de bazı ürünlerdeki zorlukları yansıtıyor. Buna karşılık en fazla ithal edilen ürünlerden soya fasulyesi 1.6 milyar dolar, pamuk 1.4 milyar dolar, buğday 1.3 milyar dolar ve ayçiçeği yağı 1.2 milyar dolar olarak sıralandı. 2024 yılında da uluslararası piyasalarda tarım ürünleri fiyatlarının gerilemeye devam etmesi, gümrük vergilerinin düşürülmesi veya sıfırlanması ve alım fiyatlarının düşük tutulması nedeniyle ürünlerini değerinde satamayan çiftçiler giderek yoksullaşıp tarımı terk etmeye devam etti. Bunun gıda güvencesi ve gıda enflasyonu açısından büyük bir tehlike yarattığı Saray iktidarının umurunda değil.” diye konuştu.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge2 hafta ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge3 hafta ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Genel2 hafta ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Bursa Bölge2 hafta ago
BÜYÜKŞEHİR’DEN YILIN SON VE İLK BEBEKLERİNE ZİYARET
-
Bursa Bölge1 yıl ago
“BÜYÜK BİR SİSMİK TEHLİKE ALTINDAYIZ!”
-
Bursa Bölge3 hafta ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login