Sağlık
YUTMA GÜÇLÜĞÜ YÜKSEK İHTİSAS’TA TEDAVİ EDİLİYOR

İnme, Parkinson, Demans gibi nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülebilen yutma güçlüğü (Disfaji), Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla tedavi ediliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, gastroenteroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz ve nöroloji gibi birçok alanda görevli doktorlardan oluşan ekip tarafından değerlendirilen hastalar, uygun tedavi programı ile sağlığına kavuşuyor.
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yutma güçlüğü olan hastaların tedavisi için 2 yıl önce Disfaji ekibi kuruldu. Bugüne kadar 100 hastaya şifa dağıtan ekibin üyeleri; Doç. Dr. Demet Yıldız, Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ve Uzm. Dr. Betül Ağırgöl, yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Yutma güçlüğünün çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız, “Yutma güçlüğü, tüm nörolojik hastalıklarda görülebilen bir durumdur. Bir akut inme belirtisi olabileceği gibi demans, parkinson, kas hastalığı gibi birçok hastalığın ileri evresinde maalesef ciddi pnömoni ve hasta kaybına neden olan bir durumdur. Biz de bu bilinçle hareket ederek 2 yıl önce hastanemizde disfaji ekibimizi kurduk. Nörolog, gastroenterolog, genel cerrah, kulak burun boğaz, fizik tedavi ile terapistten oluşan ekibimiz var. Biz, hastalarımızı bu endoskopi ünitesinde değerlendirdikten sonra hastanın yutma derecesine göre rehabilitasyona alabiliyoruz ya da aspirasyon gördüğümüz hastalarda da beslenmesini engelleyerek PEG açılmasına yönlendiriyoruz” dedi.

50 hastaya hizmet verildi
İki yılda yaklaşık 100 hastaya tedavi hizmeti sunduklarını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meliha Kasapoğlu Aksoy ise, “İnme, parkinson gibi birçok farklı nedenle yutma hastalarına rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Hastanın hangi yutma sorunu varsa bazen ağız önünden olabiliyor. Bazen gırtlak bölgesinden olabiliyor. Ona yönelik program yürütüyoruz. Bazen elektrik stimülasyonlar ya da egzersizler de bunun içinde. Bu şekilde hastalarımızı tedavi ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ekip değerlendirmesi yapılıyor
Kulak Burun ve Boğaz bölümü olarak yutma güçlüğü olan hastalara endoskopik yutma çalışması gerçekleştirdiklerine dikkat çeken KBB Uzmanı Dr. Betül Ağırgöl ise, bu çalışmayla hastada yutma bozukluğu olup olmadığını akciğerlere gıda kaçması olup olmadığını tespit ettiklerinin altını çizdi. Nazogastrik yoğun bakımda yatan hastaların da endoskopik muayenelerini ve yutma çalışmalarını yaptıklarını vurgulayan Ağırgöl, “Hastaların oral beslenmeye geçip geçmeyeceğini, ne kadar süre devam edeceğini, rehabilitasyona gerek kalıp kalmayacağını birlikte değerlendiriyoruz. Fizik tedavi rehabilitasyon sonrasında tekrar yutma çalışmasını yapmaktayız.” diye konuştu.
Sağlık
1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı verilerine göre; ilgili yılda küresel bazda 19.9 milyon yeni kanser vakası tespit edilmişken, hastalığa bağlı 10 milyona yakın ölüm gerçekleşmiştir. Dünya genelinde, 75 yaşına kadar her 5 kişiden 1 kişinin kansere yakalanacağı ve her 10 kişiden 1’inin ise kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan kanser türleri akciğer, meme ve kolorektal kanserler olarak benzerlik göstermektedir.
Gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalınması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahsi geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir.
Kanserlerin %90’ı çevresel, %10’u ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olup çevresel faktörler arasında yer alan tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlar ile etkin mücadele yoluyla %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Risk faktörleriyle mücadele edilmek suretiyle ortaya çıkması önlenebilen, erken teşhis edildiğinde etkin tedavi edilerek yaşam kalitesi artırılabilen kanser türleri göz önüne alındığında farkındalığın, kanser belirtilerini bilmenin ve tarama faaliyetlerinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda “1-7 Nisan” tarihleri arasını kapsayan hafta, ülkemizde “Ulusal Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir ve her yıl, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halka farkındalık oluşturmak, sunulan sağlık hizmetlerini tanıtmak ve taramalara katılımı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, kanser mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır.
Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama Programları
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlarda yılda bir kez klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması; 30-65 yaş arasındaki kadınlarda 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ile yapılmaktadır. Bu kişilerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir.
Bakanlığımızın koruyucu ve önleyici faaliyetleri içerisinde önemli bir yeri olan kanser taramaları; Toplum Sağlığı Merkezlerine (TSM) bağlı olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM), Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ve Mobil Tarama Araçları ile de kişilerin bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir
Bununla birlikte halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanser mücadelesinde önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Yerel
SAYGISEVER, YENİ KBB UZMANI ATAMASINI DEĞERLENDİRDİ

Karacabey Devlet Hastanesi’nin kulak-burun-boğaz (KBB) bölümüne atanan yeni uzman Dr. Halit Altunkaynak, 7 Nisan itibarıyla göreve başlayacak. Atama ile ilgili olarak açıklama yapan Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, söz konusu branştaki doktorun ilçeye atanması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.
Saygısever, “KBB doktorumuzun gelmesi için çok emek verdik. 7 Nisan’da göreve başlayacak. Karacabey’imiz için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, halkın sağlık hizmetlerine olan erişiminin kolaylaşacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yeni uzman doktorun göreve başlamasıyla birlikte Karacabey halkının KBB alanındaki sağlık ihtiyaçlarının daha hızlı ve etkin şekilde karşılanacağı ifade ediliyor. İlçe halkı, bu gelişme ile birlikte eksikliği hissedilen KBB hizmetlerinin eskisi gibi devam edeceğini belirterek sevincini paylaştı.
Dr. Halit Altunkaynak’ın, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olup Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi aldığı kaydedildi.

Sağlık
Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, Yeni KBB Uzmanı Atamasını Değerlendirdi

Karacabey Devlet Hastanesi’nin kulak-burun-boğaz (KBB) bölümüne atanan yeni uzman doktor Dr. Halit Altunkaynak, 7 Nisan itibarıyla göreve başlayacak. Atama ile ilgili olarak açıklama yapan Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, doktorun ilçeye atanması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.
Saygısever, “KBB doktorumuzun gelmesi için çok emek verdik. 7 Nisan’da göreve başlıyor. Karacabey’imiz için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” diyerek, halkın sağlık hizmetlerine olan erişiminin kolaylaşacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yeni uzman doktorun göreve başlamasıyla birlikte Karacabey halkının KBB alanındaki sağlık ihtiyaçlarının daha hızlı ve etkin şekilde karşılanacağı ifade ediliyor. İlçe halkı, bu gelişme ile birlikte eksikliği hissedilen KBB hizmetlerinin eskisi gibi devam edeceğini belirterek sevincini paylaştı.
Dr. Halit Altunkaynak’ın, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olup Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimi aldığı kaydedildi.
-
Bursa Bölge5 yıl ago
“Türkiye, Doğu Türkistan’a sahip çıkmalıdır”
-
Genel3 ay ago
KARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Ekonomi5 yıl ago
Sütaş’tan “Tereyağı” açıklaması
-
Bursa Bölge4 ay ago
KARACABEY AK PARTİ BURSA’DA YER BULAMADI
-
Bursa Bölge3 ay ago
İŞİTME HASTALARI İÇİN YENİ HİZMET DEVREYE GİRDİ
-
Bursa Bölge4 ay ago
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BURSA’DAN SESLENDİ: ASGARİ ÜCRETİN ARKASINDA DURDU BOYKOT ÇAĞRISI YAPTI
-
Bursa Bölge8 ay ago
NİLÜFER ÇAYI İÇİN İŞBİRLİĞİ
-
Bursa Bölge6 ay ago
BURSA ULAŞIMINDA ‘YAPAY ZEKA’ DÖNEMİ
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login