Connect with us

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NDE OCAK AYI OTURUMU

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı ikinci toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu’nun başkanlığında yapıldı.

Gündem maddelerinin ve önergelerin görüşüldüğü toplantıda konuşan Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, güne herkesi derinden üzen bir yangın haberiyle başladıklarını hatırlattı. Sabaha karşı Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında hayatını kaybeden vatandaşların haberini büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyleyen Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, “Bu elim olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Yangında ihmal olup olmadığının bir an önce tespit edilmesini, varsa sorumlular hakkında gerekli işlemlerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.” dedi.

“Başkanlarımızın yanındayız”

Meclis üyelerinin gündeme getirdiği konularda da açıklamalarda bulunan Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın’ın gözaltına alınmasının, TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na soruşturma açılmasının ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın gözaltına alınarak tutuklanması ifade özgürlüğü ve demokratik değerler açısından kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi. Farklı seslerin susturulmasının, demokrasiye zarar vereceğini ve asla tasvip edilemeyeceğini anlatan Başkanvekili Gazioğlu, “Bizler, adaletin herkes için eşit olduğu, ifade özgürlüğünün korunduğu bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da gece yarısı ailesinin yanından apar topar gözaltına alınması, ardından tutuklanması, hem hukuki hem de insani açıdan derin bir kaygı uyandırmaktadır. Seçilmiş belediye başkanının yeri ve kimliği belli olmasına rağmen bu şekilde bir uygulamaya maruz bırakılması demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Başkanlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha vurgularken, sürecin adil, şeffaf ve hukuka uygun bir şekilde sonuçlanmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Orhaneli Termik Santrali için göreve davet

Orhaneli Termik Santrali Kömür İşletmesi’nde dinamit patlaması sonucu meydana gelen toprak kaymasında Murat Özdoğan’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Başkanvekili Gazioğlu, termik santralle ilgili defalarca yetkilileri göreve davet ettiklerini dile getirdi. Göreve geldikten sonra Orhaneli Termik Santrali’ni, ruhsat şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle iki kez mühürlediklerini ve mühür fekki nedeniyle de savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Başkanvekili Gazioğlu, Tüm bunlara rağmen işletme faaliyetlerine devam etti. Başka acılar yaşanmaması için bir kez daha buradan sesleniyorum. Yetkili kurumlar, Orhaneli için harekete geçmelidir. Bölgedeki hava kirliliği de had safhadadır. Bu hava, toprak, su bizim. Santral zehir saçıyor, yönetmeliklere uymuyor. Bu konunun artık ivedilikle çözülmesi şarttır.” dedi.

“BUSKİ’ye işlem yapılması manidar”

Akarsularından olan Nilüfer Çayı’nın, yıllardır kirli aktığını ifade eden Başkanvekili Gazioğlu, kirleten işletmeler bilinmesine rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bu zamana kadar gereğini yerine getirmediğini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de çok sayıda söylemi ve uyarısı olduğunu ifade eden Başkanvekili Gazioğlu, Başkan Mustafa Bozbey’in 9 aydır yetkilileri defalarca göreve davet ettiğini dile getirdi. 2021 yılında müsilaj olayını hep birlikte yaşadıklarını anlatan Başkanvekili Gazioğlu, şunları söyledi;

“O dönemin yöneticileri, Doğu Arıtma Tesisi’nin yoğun yağışlardan sonra gelen suyun önemli bir kısmını arıtamadığını tespit etmiştir. Ardından ihale yapılarak tesiste, Eylül 2022’den beri kapasite artışı çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışma Ağustos 2025 tarihinde tamamlanması öngörülmektedir. Bu konuda yoğun çalışmalar gerçekleştirilmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan BUSKİ hakkında asılsız ve haksız işlemler yapılması manidardır. Çalışma sürecinde yağışlı dönemlerde bu tür durumların oluşabileceği İl Müdürlüğü tarafından gayet iyi bilinmektedir. Buna rağmen ekipler özellikle yoğun yağışların ardından gelip inceleme yapmıştır. Konuyla ilgili İl Müdürlüğü ile geçmiş dönemde yapılmış yazışmalar da mevcuttur. Yapılan işlem tüm bu sürece rağmen gerçekleştirilmiştir. Hava, toprak ve sularımızı kirletenler hakkında denetim ve cezai işlem yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ndedir. Bursa’mızın her anlamda bu kirlilikle boğuştuğu bilinmekte ve kirliliğe neden olanlar hakkında defalarca çağrı yapılmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin havasını ve suyunu kirletenleri tek tek tespit etmektedir. Bu tespitlerle ilgili görüntüler de mevcuttur. Gerektiğinde bunları yayınlamaktan da imtina edilmeyecektir.”

Büyükşehir’e 1.5 milyar TL’lik kesinti

Geçtiğimiz aylarda Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 1.5 milyar TL civarında bir kesinti uygulandığını hatırlatan Başkanvekili Gazioğlu, vergileri günü gününe ödediklerini ve bu borçların geçmiş dönemden kaldığınıherkesin bildiğini söyledi. Başkanvekili Gazioğlu, “Bu rakam Bursa’ya gelmiş olsaydı 4 milyar TL’yi geçen bir ekonomik değer yaratacaktı. Ki 6 aydır da herhangi bir kredi kullanımda bulunmadığımız, mali disiplini sağlayarak öz kaynaklarımızla çalıştığımızı da bilmenizi isterim. Ayrıca geçtiğimiz yılki 25 milyar TL’lik bütçemizin 20.7 milyar TL’si gerçekleşmiştir. Piyasadaki ve vergi tahsilatındaki aksamalar bu süreçte önemli etkenlerdir.” diye konu

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Bursa Bölge

KAMUSAL BİNALARIN DAHA VERİMLİ KULLANILMASI İÇİN ORTAK ÇALIŞMA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Kent Konseyi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ön tasarım çalıştayı düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mimarlık Fakültesi, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Bursa Kent Konseyi arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan ‘Kamusal Binaların Katılımcı Bir Süreçle Mekansal İyileştirme Tasarımı (KAT_MEK): Bursa Kent Konseyi Yerleşkesi Örneği’ isimli Ar-Ge ve Ür-Ge’ye dayalı bilimsel araştırma projesinde ilk adım atıldı. Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki Bursa Kent Konseyi binasının iyileştirilmesine yönelik ön tasarım çalıştayı düzenlendi. Çalışmalar kapsamında her iki üniversiteden lisans ve lisansüstü öğrencilerden, mezunlardan ve akademisyenlerden oluşan tasarım ekibi, Bursa Kent Konseyi gönüllüleri ve kullanıcıları ile bir araya gelerek mekanları gezdi. Kullanılan binanın verimliliğinin artırılması için yapılacakların görüşüldüğü çalıştayda, mekânsal potansiyelin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Bursa Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu’nda da yer alan Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebla Arın Ensarioğlu, KAT_MEK projesiyle kamusal alanların yeniden iyileştirilmesinde bir model oluşturulmasının amaçlandığını söyledi. Pilot çalışmayı Bursa Kent Konseyi mekanlarında yaptıklarını belirten Ensarioğlu, süreci katılımcı tasarım anlayışıyla sürdüreceklerini ifade etti. Ensarioğlu, konseyin kimliğiyle ve misyonuyla uyuşan mekânsal organizasyon gerçekleştirebilmek için çözüm önerileri geliştireceklerini anlattı.
Yine Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi de olan Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, projenin katılımcı bir mekan üretiminin nasıl olacağına, hem kullanıcıların hem tasarımcıların kamusal mekanları nasıl değerlendireceklerine örnek teşkil edeceğini dile getirdi. Haziran ayında çalışmanın nihayetleneceğini anlatan Atanur, bir model oluşturacağına inandığını söyledi.

Continue Reading

Bursa Bölge

BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘DEPREM PARKI’ ÇALIŞTAYI

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, afetlere dayanıklı kentleşme politikalarının geliştirilmesi amacıyla ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı 2 gün süren bir çalıştay düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Hüdavendigar Kent Parkı’nı Deprem Parkı ve Geçici Barınma Alanı Olarak Yeniden Düşünmek’ temalı çalıştaya ev sahipliği yaptı. İki gün süren programa, farklı disiplinlerden uzmanlar, sivil toplum ve yerel yönetim temsilcileri, afet risk azaltma ve yönetimi konusunda lisansüstü ve 4. sınıf lisans öğrencileri ile akademisyenler katıldı. Çalıştay kapsamında deprem parkı çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hüdavendigar Kent Parkı’nda saha gezisi düzenlendi.

Afet İşleri Dairesi Başkanı Fatih Işık, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmeyi planladığı deprem parkı çalışmaları için meslek odalarının, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda çalışmaları ortak akılla yürüttüklerini anlatan Işık, Hüdavendigar Kent Parkı’nı aynı zamanda acil durum sonrası değerlendirilebilecek geçici bir barınma alanı olarak planlamak istediklerini dile getirdi.

Çalıştaya katılan Bursa Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer, mahallelerde fonksiyonel parkların oluşturulması için harekete geçilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Continue Reading

Bursa Bölge

“ATATÜRK BURSA’SINDA MODERNLEŞME” KİTABI KENT BELLEĞİNE KAZANDIRILDI

Bursa’nın kültürel zenginliğine önemli eserler sunan Büyükşehir Belediyesi, Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adını verdiği ve Cumhuriyet döneminde kentin geçirdiği dönüşümü ele alan kitabı kent belleğine kazandırdı.

Bursa’nın somut olmayan kültürel mirasına katkılarını yeni yayınlarla sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kenti değerleriyle geleceğe taşımaya devam ediyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığına bağlı Kent Tarihi Araştırmaları ve Arşiv Şube Müdürlüğü tarafından kent hafızasına kazandırılan ve Kültür AŞ yayınlarından çıkan “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” adlı kitabın tanıtımı, Bursa 22. Kitap Fuarı’nda yapıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın hazırladığı kitabın tanıtım etkinliğine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Kültür AŞ Genel Müdürü Yankı İçöz ve kitapseverler katıldı.

“Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden biri”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu topraklarda modernleşmenin, sanayinin, ekonomik kalkınmanın meşalesini yakan eşsiz bir lider olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, bu kapsamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çağdaşlaşma sürecinin, Bursa’daki yansımalarının ele alındığı “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabını paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Bursa, Atatürk’ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı kentlerden birisi olmuştur” diyen Başkan Bozbey, Atatürk’ün Bursa’ya her gelişinde halkla iç içe olduğunu hatırlattı. Merinos da dahil açılan tüm tesislerin birer dönüşümü simgelediğini dile getiren Başkan Bozbey, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında, sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa’da önemli adımlar atıldı. 1938 yılında Ulu Önderimiz, önce Gemlik’e giderek Suni İpek Fabrikası’nın açılışını yaptı. Ardından Bursa’ya gelerek Merinos Fabrikası’nın açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Atamızın Bursa’ya 17. ve son gelişi oldu. Son ziyaretinde Atamızın hasta olmasına rağmen Tarihi Belediye Binası’nda zeybek oynadığını biliyoruz. Ancak o anların gerçek fotoğraflarına henüz ulaşamadık. Hocamızın bu konuda bir araştırma yapmasını istiyorum” dedi.

“Bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya bir saygı duruşudur”

Bugün ayakta olan ve kültürel mirasa dönüşen bu yapıların, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıdığını anlatan Başkan Bozbey, o izin peşinden gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlı olduklarını söyledi. Geçmişine sahip çıkmayan bir kentin, geleceğini inşa edemeyeceğini belirten Başkan Bozbey, Atatürk’ün bıraktığı en büyük emanetin ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum ideali olduğunu ifade etti. Yazar Doç. Dr. Hacer Karabağ’ın Bursa’nın Cumhuriyet dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kıldığını dile getiren Başkan Bozbey, “Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz, hepimiz için bir arşiv, bir kaynak, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler, akademisyenler için ise çok değerli bir başvuru kaynağı niteliğindedir. Atamızın ‘Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur’ sözünü rehber alıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru sağlam adımlarla yürüyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve Bursa’ya da bir saygı duruşudur. Atatürk’ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Değerli hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma gönülden tebriklerimi sunuyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Hacer Karabağ, “Atatürk Bursa’sında Modernleşme” kitabının bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde, Atatürk’ün liderliğini ve Cumhuriyet devrimlerini Bursa üzerinden okuma ve analiz etme çalışması olduğunu belirtti. Arşiv belgelerine, dönemin gazetelerine, İsviçre ve Yunan kaynaklarına dayanarak çalışmayı ortaya koyduğunu söyleyen Karabağ, Bursa’nın sokaklarını Atatürk’ün devrimlerini hissederek kaleme aldığını anlattı. Sunulan destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Karabağ, okuyucunun bol olmasını diledi.

Continue Reading

Trending