Bursa Bölge
BUSİAD YÜKSEK DANIŞMA KURULU’NDAN HÜKÜMETE DİKKAT ÇEKEN ELEŞTİRİLER!
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu, yayınladığı basın bildirisiyle hükümeti eleştiri yağmuruna tuttu. Ekonomi ve dış politika başta olmak üzere hükümetin birçok alanda yanlış uygulamalar içinde olduğunu duyuran BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu, “Ulu Önder Atatürk’ün bize miras bıraktığı laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin savunucusu olduğumuzu bir kez daha güçlü bir şekilde dile getirmek isteriz.” mesajını verdi.
BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay imzasıyla yayınlanan ve dikkat çeken basın bildirisi aynen şöyle: “Zor bir dönemden geçmekteyiz. Bir yanda yayılması muhtemel Orta Doğu’daki savaş, diğer yanda Rusya-Ukrayna Savaşı ve güneyimizde hala sakinleşmeyen karışıklık Türkiye’nin geleceğe huzurla bakmasını zorlaştırmaktadır.
Ekonomi dış politikamızdan bağımsız olamıyor. Yapılan ekonomik hatalar, bizi dünyadan negatif olarak ayrıştırmıştır. Yapılan hataların bedellerini halen ödemekteyiz. Devletin tasarrufta örnek olması beklenirken, ortada görünen bir şey olmadığı da açıktır.
Pandemi ile başlayan yüksek enflasyon ve faiz döneminin sonuna gelindiği de görülüyor. Türkiye’nin de düşük faiz dönemine hazırlandığı gelen rakamlar ve açıklamalarla ortadadır. Düşük faizin üretime katkısı olacağı açıktır. Finansa daha uygun şartlarla ulaşılacağı bir döneme giriliyor olabilir. Ancak, finansın dağılımı da çok önemlidir. Üretimi destekleyecek bir finans dağılımı göz önüne alınmalıdır. Bu arada carry trade bizim için ciddi bir risk oluşturuyor. Turizm gelirlerinin artacak bir döviz açığını ne kadar karşılayacağı belirsizdir. Döviz sıkıntısına karşı nasıl bir tedbir uygulanacağını merak ediyoruz. Türkiye ihracat ile büyüyen bir ülkedir. İhracatta yaşanacak olumlu gelişmelerin ülke için olumlu sonuçları olacağı açıktır. Halen ülkemiz çok pahalı bir ülke konumundadır. Turizm gelirlerinde artış ivmesini kaybetmiş görünmekte. Vatandaşımız bile pahalılıktan dolayı yurtdışına tatile gitmektedir.

Tarımda, pahalılık kendisini tüm yalınlığıyla göstermekte. Özellikle başta akaryakıt olmak üzere enerji maliyetlerinin yüksekliği çiftçiyi zor durumda bırakmaktadır. Özellikle et fiyatları dar gelirli için alınamaz noktaya ulaşmış durumda. Avrupa ülkeleri enflasyonla mücadelesinde gıda ürünlerini sabit tutmaya çalışarak başarmış görünürken, bizde durum tersi olmuş ve ülkemizdeki gıda fiyatları, bir Avrupalı için bile çok pahalı hale gelmiştir. Etin kilosunu Avrupalı 5-10 euro arasında alırken, bizde bu rakam 16-25 euro arasında olmaktadır. Bu durum sürdürülebilir değildir. Yüksek gıda fiyatı salt dar gelirliyi değil, çiftçiyi de mutsuz etmektedir. Tarıma acilen el atılmalı ve adil gelir dağılımına ulaşana kadar dar gelirlinin en azından gıdaya ulaşımı daha uygun hale getirilmelidir.
İstihdamda yaşanan sorunlar açıktır. Aranan eleman bulma zorluğu devam etmektedir. Vasıfsız işlerde göçmen çalıştırma gerekliliği ülkemizi bilinmez bir noktaya götürmektedir. Ucuz iş gücüyle üretim anlayışı bizi orta gelir tuzağından çıkarmaz. ‘Göçmenler olmasa üretim yapamayız’ anlayışının bir an önce değişmesi gerekmektedir. Ülke nüfusunun üretimi öncelikleyen bir değer algısına kavuşması gerekmektedir. Ülkenin kendi insan kaynaklarını üretmeye ve verimli olmaya yönlendirmesi şarttır.
Eğitimde yaşanan sorunlar, salt üretim, gelişme ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak için insan gücümüzün artırılmasına dönük bir çaba olmanın ötesine geçmiş görülmektedir. Artık, çocuk ve kadın cinayet, taciz ve tecavüzlerinin yaşandığı bir ülke olmamak adına da eğitim sistemimiz güçlendirilmeli, anaokulundan itibaren insani, üretim ve medeniyet değerlerinin öğretildiği bir sisteme ulaşılması hedeflenmelidir.
Ayrıca BUSİAD olarak Ulu Önder Atatürk’ün bize miras bıraktığı laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin savunucusu olduğumuzu da bir kez daha güçlü bir şekilde dile getirmek isteriz.
Bizler BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Üyeleri olarak, bu görüş ve önerilerimizi kamuoyunun bilgi ve değerlendirmesine sunuyoruz.”
Bursa Bölge
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE YENİ DÖNEM
Bursa yerel siyasetinde taşları yerinden oynatan kritik belediye meclis toplantısı sona erdi. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ardından, belediyenin yeni yönetimini belirlemek üzere toplanan meclis, tercihini yaptı. Yapılan üç turlu oylamanın ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim AK Parti’ye geçti.
Seçimin galibi Şahin Biba oldu
Bursa Valisi Erol Ayyıldız’ın çağrısıyla olağanüstü toplanan meclis oturumunu Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yönetti. Meclis üyelerinin yoğun katılım gösterdiği seçimde, Cumhur İttifakı’nın adayı olarak belirlenen AK Partili meclis üyesi Şahin Biba, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanvekili seçildi. Bu seçim sonucuyla birlikte, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’ye geçen yönetim yetkisi yeniden AK Parti kadrolarına devredilmiş oldu.

Muhalefetten boykot kararı: CHP ve İYİ parti sandığa gitmedi
Seçim sürecine damga vuran en önemli gelişme, muhalefet kanadının aldığı protesto kararı oldu. CHP grubu, Bozbey’in görevden alınma sürecine tepki göstererek aday çıkarmayacaklarını ve oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. CHP’ye İYİ Parti’li meclis üyelerinin de eşlik etmesiyle birlikte muhalefet blok halinde sandığa gitmedi. Bu durum, meclis aritmetiğini tamamen Cumhur İttifakı lehine çevirirken, seçimlerin seyrini de doğrudan belirledi.
Üç turlu kritik oylama süreci
Meclis tüzüğü gereği yapılan oylamada, sonuç üçüncü tura kalırken oy dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Birinci Tur: Gerekli olan üçte iki çoğunluk aranırken, Şahin Biba 61 oy aldı. Çoğunluk sağlanamadığı için bir sonraki tura geçildi.

İkinci Tur: Katılımcıların tercihlerinde küçük bir değişim yaşandı ve Biba’nın oy sayısı 60 olarak kaydedildi. Bu turda da kesin sonuç alınamadı.
Üçüncü Tur: Salt çoğunluğun (üye tam sayısının yarısından bir fazlası) yettiği son turda Biba, yeniden 61 oy alarak başkanvekillik koltuğuna oturdu.
Belediye önünde arbede: Polis müdahale etti
Meclis salonunda siyasi bir yarış sürerken, dışarıda ise halkın ve partililerin tepkisi vardı. Belediye binası önünde toplanan kalabalık gruplar arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı. Tansiyonun yükselmesiyle çıkan arbedeye polis ekipleri hızlı bir şekilde müdahale etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, emniyet güçleri kalabalığı dağıtarak meclis binası çevresinde bariyerlerle koridor oluşturdu.

Bursa siyasetinde yeni sayfa
Bu seçimle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim yapısı resmen el değiştirdi.
Cumhur İttifakı’nın sayısal üstünlüğüyle göreve gelen Şahin Biba’nın, görev süresi boyunca izleyeceği strateji ve kent yönetimindeki öncelikleri Bursa halkı ve siyasi çevreler tarafından şimdiden merak konusu oldu.
Bursa Bölge
BURSA BÜYÜKŞEHİR’DE ADAYLAR NETLEŞİYOR
Bursa siyaseti, 31 Mart operasyonlarıyla başlayıp Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in tutuklanmasıyla derinleşen krizde en kritik eşiğe ulaştı. Türkiye’nin dördüncü büyükşehri olan Bursa’da, 9 Nisan 2026 Perşembe günü saat 11.00’de Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek oturumda yeni büyükşehir belediye başkanı belirlenecek.
Siyasi kulislerde hareketlilik sürerken, AK Parti cephesinde adayın netleştiği öğrenildi. AK Parti, Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Mimar Şahin Biba’yı aday gösterme kararı aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise gözler bu akşam yapılacak son değerlendirme toplantısına çevrildi. CHP kulislerinde, Nilüfer Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda Grup Sözcüsü olan Avukat Yücel Akbulut’un aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Bursa Bölge
KİM BAŞKAN OLACAK?!
Bursa siyaseti, 31 Mart operasyonlarıyla başlayan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in tutuklanmasıyla derinleşen krizde en kritik güne girdi. Yarın yapılacak meclis oylamasıyla, 5 gündür valilik koordinasyonunda olan Bursa’nın yeni başkanı belirlenecek.
Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa, yerel yönetim tarihine geçecek bir haftayı geride bırakıyor. 31 Mart tarihinde düğmesine basılan soruşturma süreci, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey hakkında ortaya atılan ağır iddialarla yeni bir boyuta evrildi.
Operasyondan tutuklamaya uzanan süreç
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mustafa Bozbey; “rüşvet, suç örgütü kurma ve mal varlığını aklama” gibi ciddi suçlamalarla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu gelişmenin hemen ardından İçişleri Bakanlığı, 4 Nisan 2026 tarihli yazısıyla Bozbey’i görevden uzaklaştırdı. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca, belediye iş ve işlemlerini yürütmek üzere Bursa Vali Yardımcısı Hulusi Doğan geçici olarak başkanlık makamına görevlendirildi.
Meclis yarın “Vekil” seçimi için toplanıyor
Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın 5 günlük geçici yönetim süreci, yarın (9 Nisan Perşembe) nihayete eriyor. Valilik İdare ve Denetim Müdürlüğü’nün çağrısıyla Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri saat 11.00’de belediyenin ana hizmet binasında bir araya gelecek. “Başkan Vekili Seçimi” gündemiyle toplanacak olan mecliste, gizli oylama yöntemiyle Bursa’yı davanın sonuna kadar yönetecek isim belirlenecek.
Karacabey’in 5 ismi mercek altında
Meclisteki aritmetik dengeler nedeniyle her bir oy altın değerinde. Özellikle Karacabey ilçesini temsil eden 5 meclis üyesinin tavrı kulislerde en çok konuşulan konulardan biri. Yarın sandık başına gidecek Karacabey heyeti şu isimlerden oluşuyor:
Faruk Türe (AK Parti), Armağan Elçin (AK Parti), Vahap Aka (CHP), Hasan İnce (MHP), Gizem Arda (Bağımsız)
Marmara Belediyeler Birliği’nde de koltuk boşaldı
Krizin yansımaları Bursa sınırlarını da aştı. Mustafa Bozbey’in görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte, başkanlığını yürüttüğü Marmara Belediyeler Birliği’nde (MBB) de yönetim boşluğu oluştu. Birlik yönetimi, yeni başkanın seçilmesi için acil toplanma kararı aldı.
Seçim nasıl yapılacak?
Yarınki oturumda Belediye Kanunu hükümleri uygulanacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, üçüncü oylamada ise salt çoğunluk aranacak. Eğer salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak.
Bursa, yarın saat 11.00’de kilitleneceği bu oylamayla sadece yeni bir isim seçmekle kalmayacak, aynı zamanda şehrin önümüzdeki dönemdeki siyasi rotasını da çizecek.
-
Bursa Bölge6 yıl agoKaracabey’de cinayet: 1 ölü
-
Genel1 yıl agoKARACABEY BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
-
Genel3 yıl agoKARACABEYLİ DUAYEN SANATÇI SEVENLERİNİ ÜZDÜ
-
Bursa Bölge7 yıl agoRABBİMİZ BİZDEN NELER İSTİYOR
-
Güncel2 yıl agoİYİ VE KÖTÜ AHLAK
-
Güncel6 yıl agoARAPÇA’DA “VAV” HARFİ
-
Güncel4 yıl agoHAKİM VE SAVCILARA ANLAMLI VEDA
-
Ekonomi6 yıl agoSütaş’tan “Tereyağı” açıklaması





Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login