Connect with us

Bursa Bölge

ÜNİVERSİTENİN ORMANLARI KORUMAYA ALINIYOR

Geçtiğimiz ay Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) kampüsüne sıçrayan yangında zarar gören ağaçlar için temizleme ve ıslah çalışmaları başlatılıyor. Hasar tespit çalışmalarını tamamlayan Üniversite yönetimi, ormanların korunması amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü ile protokol imzaladı.

Hazırlanan protokol metnine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz ile Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek imza attı. Törende Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Arıcan, Mennan Pasinli Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülşen Goncagül ile üniversite ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Büyük bir yangın atlattıklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Feridun Yılmaz, söndürme çalışmalarında üstün gayretler gösteren herkese teşekkür etti.  Ormanlık alanda bulunan ağaçların yanı sıra meyve ağaçlarının ve ekili ürünlerin hasar gördüğünü, ancak buna rağmen çiftliklerdeki hiçbir canlının zarar görmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Büyük bir ormana sahibiz. Yüzölçümü itibariyle Türkiye’nin en geniş kampüs alanına sahip olan bir üniversiteyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. 16500 dönüme sahip bir alandan bahsediyoruz ve bunun yaklaşık 3’te 2’si ormanlık alandan oluşuyor. Bunun düzenli bakımı, ıslahı ve muhtemel yangınla mücadelesi için büyük bir çalışma yapılması gerekiyor. Bizlere bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımız, Orman Genel Müdürlüğümüz ve Orman Bölge Müdürlüğümüz bizlere büyük bir destek veriyor. Yanan ormanın kesimi, toprağın yeniden dikime elverişli hale getirilmesi gerekiyor. Daha sonra da dikim işlemlerine başlayacağız. İnşallah Milli Ağaçlandırma Bayramı’yla beraber 11 Kasım gibi başlayacak. Bu konuda kampanyalar hazırlayacak ve bunları da kamuoyuyla paylaşacağız. Orman Bölge Müdürlüğümüzün tecrübesiyle birlikte bundan sonraki muhtemel yangın tehlikelerine karşı daha dayanıklı bir orman yelpazesinin oluşturulması çalışmalarını başlatacağız. Bir tür arberetum şeklinde ağaçlandırma yapılacak. Yani ağaç çeşitliliği sadece çam ormanından ibaret olmayacak. Yangına daha duyarlı ağaç türleriyle kampüsümüzü benzeri tehlikelere karşı korumuş olacağız.” diye konuştu.

5 yıl boyunca işbirliği yürütülecek

Protokol için Bakanlık, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğü’ne teşekkürlerini ileten Rektör Yılmaz; “Bu işbirliği marifetiyle; ağaçların kesimi, sahanın temizlenmesi, dikime hazır hale getirilmesi ve peşinden de 5 yıl boyunca bakımının yapılması için ortak çalışmalara başlayacağız. Bursa’nın iklimini, toprak yapısını hesaba kattığımızda inşallah kaybettiğimiz ormanımızı daha güçlü ve bakımlı bir biçimde kısa sürede ortaya çıkaracağız. Tekrar hepimize geçmiş olsun. Bize bu konuda en başından bugüne kadar destek veren herkese bir kez daha teşekkürlerimizi iletiyorum.” açıklamasında bulundu.

Üniversiteye yangına dirençli fidanlar dikilecek

Bursa Orman Bölge Müdürü Esat Şimşek ise 30 Haziran’da Yolçatı mevkiinde başlayan ve kampüse sıçrayan yangının üniversite içerisindeki 85 hektarlık alandaki ağaçlara zarar verdiğini hatırlattı. Bu alanın yeniden rehabilite edilmesi, ağaçlandırılması ve tekrar orman olarak kullanıma hazır hale getirilmesi için bir protokol yapılacağını aktaran Bölge Müdürü Esat Şimşek; “Üniversitenin içerisinde şuanda 481 hektarlık bir ormanlık alan bulunuyor. Bu alanda çıkabilecek orman yangınlarına karşı kampüsü daha dirençli hale getirebilmek için yol kenarlarından başlamak üzere dış etkenlere karşı dirençli ormanlar kurmayı hedefliyoruz. Benzeri çalışmaları hali hazırda yürütüyoruz. Şuana kadar bu yıl 66 adet ormanlık alanda, 77 adet de ziraat alanında olmak üzere 523 hektarlık orman alanı zarar gördü. Bu alanların tamamının 1 yıl içerisinde yeşil örtüye kavuşturulması için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversitedeki orman yangınının ardından çok sayıda telefon aldıkları bilgisini paylaşan Esat Şimşek; “Kampüsümüzün içerisinde bizim de katkımız olabilir mi diye telefonlar alıyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüzün Türkiye genelinde yanan alanların yeniden ağaçlandırılmasıyla ilgili numaraları var. Eğer bir fidan olsun katkı sağlamak isterlerse bu numaraları arayabilirler. Hem sertifika veriyoruz hem de kendisine fidan dikiminin yapıldığına dair bilgilendirme yapıyoruz. Protokolün hayırlı olmasını diliyorum. Hem yanan alanların tekrar rehabilitasyonu hem de mevcut ormanın yangına dirençli hale getirilmesiyle ilgili Orman Genel Müdürlüğü olarak çalışmaya hazırız. Üniversitemize, şehrimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Konuşmaların ardından hazırlanan işbirliği protokolü imzalandı.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomi

TRAKYA BİRLİK, FİYATLARI DONDURDU

Trakya Birlik 2025 yılı boyunca ürettikleri tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar fiyat değişikliğine gitmeyeceklerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu, enflasyonla mücadeleye destek mesajı yayımladı. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınmasının kritik önem taşıdığı belirtilen açıklamada, enflasyonla mücadele sürecine katkıda bulunmak, 2025 yılında millet için enflasyonun geride bırakılarak toplum refahının yeniden yükseltilmesi adına, üretimini yaptıkları tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmeyeceğine dikkat çekildi.

Yapılan yazılı açıklamada, “Ülkemizde zorunlu tüketim ihtiyaçları arasında ilk sırada yer alması ve TÜFE içinde önemli ağırlığa sahip olması hasebiyle gıda fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması kritik önem arz etmekte olup, halihazırda Ekonomi Yönetimimizce uygulanmakta olan politikalar paralelinde yıllık enflasyon seviyesinin peyderpey gerilemekte olduğu gözlemlenmektedir.

Birliğimizin piyasa yapıcı rolüyle faaliyet gösterdiği bitkisel rafine yağ sektöründe, fiyat istikrarı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması adına üretici örgütlerinin piyasayı regüle etme noktasında etkinliklerini artırarak tüketici nezdinde ürün arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının elzem hale geldiği aşikardır. Rafine yağ ve margarin sektörleri, jeopolitik ve küresel iklim krizi etkileri, artan ithal girdi bağımlılığı ve döviz kurlarına bağlı değişken maliyet yapısı sebebiyle fiyat istikrarı sağlamanın zor olduğu pek çok içsel ve dışsal risk faktörü içeren sektörlerin başında gelmektedir.

“Ramazan Bayramı sonuna kadar fiyat değişikliği yapılmayacak”

Tüm bu etkenler altında mevcut durum değerlendirildiğinde ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonla mücadele sürecine katkıda bulunmak, 2025 yılında milletimiz için enflasyon belasının geride bırakılarak toplum refahının yeniden yükseltilmesi adına, üretimini yaptığımız tüm rafine yağ ve margarin grubu ürünlerde Ramazan Bayramı sonuna kadar herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmeyeceğini, bayram sonrasında ki süreçte de Birlik Misyonumuz gereği; üreticilerimiz için tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ile milletimiz için güvenli gıdaya istikrarlı fiyat yapısıyla erişiminin sağlanması noktasında en ideal fiyat mekanizmasının tesisi için tüm imkanlarımızla çalışmaya devam edeceğimizi  kamuoyu ile paylaşmak isteriz.” İfadelerine yer verildi.

Continue Reading

Bursa Bölge

ZEYTİN ÜRETİCİSİNE 800 MİLYON TL ÖDEME

Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyasında aldığı ürün bedellerinin kalan yarısının karşılığı olarak 21 Şubat tarihinde 800 milyon TL ödeme yapacak.

2024/2025 ürün alım kampanyasında ürün bedellerinin yüzde 50’sini 15 günlük periyotlarda ortaklarına peşin olarak ödeyen Marmarabirlik, ürün bedellerinin geri kalan kısmın yarısını 21 Şubat tarihinde ödeyecek. 800 milyon TL tutarındaki bu ödeme ile ürün bedellerinin yüzde 75’i yani 2 milyar 400 milyon TL ödenmiş olacak. Kalan yüzde 25’lik bölüm ve fark ödemeleri en geç Nisan ayı sonunda ödenecek.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçtiğimiz yıl 2 milyar 824 milyon liralık ürün alımı yapıldığını söyledi. Bu kampanya döneminde ise Marmarabirlik’in 3 milyar 363 milyon TL tutarında ürün alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Asa, “Göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana üreticimizin refah seviyesini artırmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bundan sonra da üretici ortaklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Mevcudu korumak büyüme sayılır

Döviz kurunda artış yaşanmamasına rağmen, TL olarak maliyetlerin arttığını belirten Başkan Hidamet Asa, “Bu ekonomik koşullarda mevcudu koruyabiliyorsanız büyümüş sayılırsınız. Maliyetlerin çok değişken olması ambalaj, üretim, pazarlama, enerji, finans maliyeti olarak satışları olumsuz yönde etkilemektedir. Satılan ürün miktarının tutarı ile bir sonraki yıl aynı miktarda ürünü yerine koyamıyorsunuz. Üç yıldır üretimde devamlılığın sağlanması ve üreticimizin ayakta kalması için büyük mücadele verdik” diye konuştu.

2025’te hedef 7 milyar tl ciro

Dünyada ve ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle üretim sektörünün büyük sıkıntı yaşadığı ve büyük zarar ettiği böyle bir dönemde ayakta durmanın bile bir başarı olduğunu belirten Asa, “2022/2023 iş yılına göre Marmarabirlik’in aktif büyüklüğü yüzde 215 büyüme ile 7 milyar 486 milyon TL, öz kaynaklarımız yüzde 197 büyüme ile 4 milyar 632 milyon TL, ciromuz yüzde 66 büyüme ile 2 milyar 945 milyon TL’den, 4 milyar 899 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu yıl hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmaktır” açıklamalarında bulundu.

Kooperatiflerin mali yapısı korunmalı

Özellikle son iki yılda ürün alım maliyetlerinde finans yükünün arttığına değinen Hidamet Asa, Marmarabirlik ve Kooperatifler arasındaki ticari ilişkinin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesi kapsamında yapıldığını bildirdi. Asa, “Yani ürün alımında verilen her TL’ye, politika faizi de dikkate alınarak faiz uygulanmaktadır. Aksi takdirde V.U.K.’a göre ilgili hükümler çerçevesinde transfer fiyatlandırmasına girer ve bu da vergi ziyaı cezası oluşturur. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin mutlaka dönemlere yayılması gerekir. Geçmişte bu anlaşılmıyordu. Anlaşılmamasının sebebi faiz oranlarının düşük olmasıydı. Geçtiğimiz yıl yüzde 50-55’ler seviyesinde olan faiz oranları bugün yüzde 45 oranlarındadır. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak bu yıl hem üreticimizi hem de kurumu korumaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Continue Reading

Bursa Bölge

BURSA İTFAİYESİ’NDEN OCAK AYINDA 1234 OLAYA MÜDAHALE

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ekip, ekipman, yeni araç ve binalarla sürekli destekleyerek güçlendirdiği itfaiye teşkilatı, Ocak ayında toplam 1234 olaya müdahale etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, vatandaşın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından hayati önem taşıyan İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nı ekip, ekipman, hizmet binaları ve yeni araçlarla güçlendirmeye devam ederken, itfaiye personeli de gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Bursa’da 31 istasyonda 693 personel, 140 araçla hizmet veren Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler, Ocak ayında da birçok olaya müdahale etti. Ekipler, Ocak ayında 612 yangın, 594 kurtarma ve 28 diğer itfaiye hizmetleri olmak üzere 1234 olaya müdahale etti. Ayrıca 2319 kişiye eğitim verilirken, olaylarla alakalı 201 itfaiye raporu hazırlandı ve 58 denetim gerçekleştirildi.

Vatandaşları başta yangın olmak üzere her türlü olumsuz duruma karşı tedbirli ve dikkatli olmaya davet eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, itfaiye grubunu güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti. Geçtiğimiz haftalarda 7 adet tam donanımlı itfaiye aracı alımı yapıldığını ifade eden Başkan Bozbey, “Son zamanlarda orman, fabrika ve benzeri alanlarda çıkan yangınların artması üzerine itfaiye grubumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. Hem ekipman hem de çalışan arkadaşlarımızın sayısını artırıyoruz. İtfaiye teşkilatımız gece gündüz demeden çalışırken, halkımızın da özellikle yangınlara karşı daha dikkatli olmasını istiyoruz” dedi.

Continue Reading

Trending