Mustafa Arı
Günümüzde teknolojinin verdiği rahatlıkla, uzakların yakın olduğu ve bu sebeple Vahyin geldiği, Peygamberlerin ayak bastığı, kısacası İslam’ın yayıldığı kutsal beldelere talep çok fazla olmaktadır. Oralara özlem hiç bitmez, yine de gençlerin gitmesi, hayata bakış açısını değiştiriyor.
Hac kurası çıkmayanlar Umre’ye yöneliyor. Umre’nin Hac ibadetinden farkı, bir zamanla sınırlı olmaması, Arafat ve Müzdelife Vakfesi ile kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerinin bulunmasıdır. Mekke ve Medine’ye giden kardeşlerimiz hem duyufurrahman yani hem Allah’ın, hem de Rasulü’nün misafiridir.
Peygamberimiz: “Hac ve Umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. O’ndan bir şey isterlerse, onlara cevap verir. Af isterlerse, onları affeder. Günahlara kefarettir.”
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Umre ibadeti, daha sonraki bir umreye kadar işlenecek günahlara kefarettir. Mebrur haccın karşılığı ise, ancak cennettir.”
Umre: Kutsal mekanları usulüne uygun ziyaret etmek ve hac zamanı olan beş günden (Eyyam-ı Malumat) başka, senenin herhangi bir gününde ihram ile yapılan tavaf, say ve saçları kazımak veya kesmek suretiyle yapılan bir ibadettir.
Umrenin farzı ikidir. İhram ve tavaf. İhram umrenin şartı, tavaf ise rüknüdür. Say ve tıraş olmak ise vaciptir.
Peygamberimiz dört defa umre yapmıştır. Veda haccı dışında diğerleri Zilkade ayında yapılmıştır. Bunlar: Hudeybiye Umresi, ertesi yıl yapılan umre, Huneyn ganimetlerinin bölüştürüldüğü zaman Cirane’den yapılan umre ve Veda haccı sırasında yapılan umredir.
Bu dört umre şunlardır:
1- Hudeybiye umresi: Bu Umre; niyet edilip ihrama girildiği halde, Mekke müşriklerinin izin vermemesi yüzünden yapılamamış ve Hudeybiye Sulh Anlaşması gereğince ertesi yıla bırakılmıştır.
2- Umretü’l-kaza: Yukarıda açıkladığımız bu umre hicretin yedinci yılında gerçekleşmiştir.
3- Huneyn ganimetlerinin paylaştırılmasından sonra Cirane’den gelip yapılan umre.
4-Veda haccı ile birlikte yaptığı umredir.
Umrenin niyeti; “Allah’ım umre yapmak istiyorum, onu bana kolaylaştır. Onu benden kabul eyle.”
Telbiye: “Buyur Allah’ım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrine amadeyim. Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”
Umrenin yapılışı:
1- Mikat sınırlarının birinde ihrama girilir ve niyet edilir.
2- Telbiye, tekbir, tehlil salavat okunarak Harem-i Şerif’e girilir. Niyet edilip umre tavafı yapılır. Tavaf esnasında iztiba ve ilk üç şavtta remel de yapılır.
3- Tavaf namazından sonra Mes’aya gidilerek umrenin sa’yi yapılır.
4- Tıraş olunup ihramdan çıkılır. Böylece umre tamamlanmış olur.
Umrede Arafat, şeytan taşlama, kurban kesme, kudüm ve veda tavafı yoktur.
Umrede Ziyaret Edilecek Yerler:
Mekke’de: Sevr dağı –Sevr mağarası, Arafat, Müzdelife, Mina, Nurdağı, cenneti mualla, cin mescidi, Sevgili peygamberimizin doğduğu yer, Hudeybiye.
Medine’de: Ravzai mutahhara, Cennetül Baki, Uhud şehitliği, Kıbteyn ,Kuba, Hendek, Küçük Mescidler.
Tüm renk ve ırkların, tüm ülke ve halklarının kaynaşması, birbiri ile tanışması gereken ana vatan, şehirlerin anası ümmülkura Mekke-i Mükerreme’de; ruhlar aleminde rabbimizi onayladığımız elest bezmini yaşadığımız bu gönül coğrafyasında; din, diyanet ve medeniyet şehri Medine-i Münevvere’de kardeşlik bilinci ile davranılmalıdır.
Orada siyasi simge taşıyan tişörtle dolaşanlar tutuklanabilmektedirler.
Hacerul Esvedi öpmek adına Din kardeşleriyle itiş kakış manzaraları Müslümanlara asla yakışmamaktadır.
Tavaf esnasında aşırı yüksek bir sesle dua etmek diğer kardeşlerimizin huşunu zedelemektedirler.
Farz-ı kifaye olan ve Uhud dağı ağırlığında sevap kazandıran cenaze namazını kılmayanlara rastlıyoruz.
Haremde cemaatle tesbih namazları diğer Müslümanların dikkati ve şaşkınlığını celbetmektedir.
Bilinmesi gerekir ki, en fazla 60.000 riyale müsamaha edilmektedir. Fazla para ile Yakalananlara cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
Yaşlılık nedeniyle yanında refakatçı/takipçisinin bulunması hastanın selameti açısından çok önemlidir.
Medine’de Mescidi Nebi’de Cennet Bahçesini işgal edercesine davranıp diğer kardeşlerine müsaade etmemek hoş bir davranış değildir.
Fotoğraf ve video çekmek yasak ama şimdilik göz yumuluyor olsa da kurallara uymak Müslüman olarak görevimizdir. Kargo işinde çok dikkatli olunuz.
“lVelaüa rafese vela füsuka vela cidale fil hac” (hac veya umrede her türlü sözlü ve fiili kötülük, kötü ve kaba sözler, kavga, öfke, kızgınlık, sövüp sayma ve sataşma yoktur) ilkesi ana düsturumuz olsun ki anneden doğmuş gibi memleketimize dönebilelim.
Namazlar azami derecede Haremeyn Mescitleri’nde kılınmalıdır.
Bilgilerinize saygıyla arz olunur. Umreye gitmek isteyenleri 21 Şubat’ta götürürüz.