Esra Tunç – UĞUR Rehber Öğreteni
Üniversite hazırlık dönemini genellikle bir yıl olarak düşündüğümüz zaman öğrencilerin gözünde oldukça büyüyor. Bu yüzden de öğrenciler boşa kürek çekiyormuş hissine kapılıyor. Bunun çözümü olarak da öğrencilere bu uzun dönemde kendi durumlarını, gelişimlerini görüp test edebilmeleri için deneme sınavı çözmelerini öneriyoruz.
Peki sevgili öğrenciler, çözdüğünüz sınavda netleriniz artmıyorsa netlerinizi nasıl arttırabilirsiniz? Yoksa boşa mı kürek çekiyorsunuz? Cevap tabii ki hayır. Fakat bunun belli başlı nedenleri bulunmaktadır. O zaman hep birlikte netlerimizin neden artmadığına ve nasıl arttırabileceğimize bakalım:
Öncelikle zayıf noktalarımızı kontrol etmeliyiz. Öğrenciler genel olarak maalesef en çok sevdiği dersleri çalışırlar. Böylece vicdanımızı rahatlatıp sözde ders çalışıyoruz aslında. Peki diğer eksiklerimiz ne oluyor? İşte onlar orada hep eksik olarak kalıyor. Ve belli bir süre sonra bildiğiniz konuları sürekli tekrar etmenizden kaynaklı netleriniz belli bir düzeyde sabitleşiyor. Bu da ister istemez moralinizi bozuyor. O yüzden ilk etapta yapmanız gereken tüm konuları göz önünde bulundurarak objektif bir şekilde eksik olduğunuz konuları belirlemek. Ardından ise eksik olduğunuz konuları çalışmaya başlamak. Eksiklerinizi belirlerken de kendinize objektif olarak bakmanız oldukça önemli.
Gerek denemelerde gerek kişisel olarak çözmeye çalıştığınız testlerde yapamadığınız her soruyu çözmek için özel bir çaba harcayın. Hala çözemiyorsanız etrafınızda size yardımcı olacak kişilere sorularınızı sorun. Tabii ki de bunu yapmak yeterli değil. Sonrasında eğer gözünüze zor gelmiyorsa yapamadığınız soruları keserek başka bir deftere yapıştırın. Ve birkaç gün sonra yapamadığınız soruları tekrar çözmeye çalışın. Bunu yapmanızın sebebi başkalarının çözdüğü soruların daha az akılda kalmasıdır. Bu yüzden en geç birkaç gün sonra tekrardan hatırlamak adına yapamadığınız soruları çözün. Böylece soru kalıpları zihninize çok daha iyi yerleşecektir.
Sınavda en fazla çıkan konuların neler olduğunu, derslerin ağırlıklarını bilmekte sınava hazırlanırken bize yardımcı olacak konulardan biridir.
Bildiğin ya da kolay olduğunu düşündüğün konularla ilgili soru çözerken, ilk doğru gelen cevabı işaretlemekten kaçınmalısın. Önce sorunun ve cevapların tamamı okunmalıdır. Böylece kolay olduğunu düşündüğün sorularla ilgili hata yapma riskin de azalacaktır.
Soruları okurken çok hızlı davranarak hata yapmaktan ve çok dikkatli davranarak zaman kaybetmekten kaçınmalısın. Anlayamadığınız ve doğruluğundan emin olmadığınız soruları da boş bırakmalısın.
Soruları çözerken, eğer konu hakkında yeterli bilgiye sahip değilsen, yanlış olduğuna emin olduğun şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsin. İstatistiki olarak şık eleyebildiğiniz sorularda tahmin yürütmeniz netlerinizin artmasına yardımcı olacaktır.
Soruları doğru cevaplamakta en büyük etkenlerden biri dikkatli okumak ve sorunun mantığını kavrayabilmektir. Soruları kendi mantığınıza göre değil soruların mantığına ve senden ne istediğine göre cevaplamalısın.
Sınava hazırlanırken tek bir kaynaktan soru çözmek yerine birbirinden farklı çok sayıda kaynağı kullanman, aynı konuyla ilgili birbirinden farklı çok sayıda soru örneğini görmüş olmanı sağlar.
Test sınavlarında bilgi, yorum ve hızın önemli olduğunu unutmamalısın. Bu yüzden bol bol soru çözerek pratik yapmak size fayda sağlayacaktır.
Soruları okurken, soru metninde altı çizilmiş ya da koyu renkle yazılmış kelimelere dikkat etmelisin. Bunun yanında olumlu ve olumsuz ifadelerin pek çok öğrencinin hata yapmasına sebep olduğunu unutmamalısın.
Özellikle sözel derslerde yer alan karışık, uzun ve zor görülen soruları atlamamalısın. Bu tür sorular çoğunlukla daha fazla bilgi ve ipucu içerdiği için yorumlamanın daha kolay olduğu sorulardır.
Tarih, coğrafya, felsefe gibi sözel derslerde ezber yapmanız gerekebilir. Bu dersleri çalışırken bir konuyu tam olarak anlamadan diğer konuya çalışmamalı ve konuların detayına inmekten kaçınmalısın.
Evet sevgili öğrenciler, bazı ipuçlarını sizlerle paylaştık. Sizler de motivasyonunuzu kaybetmeden paylaştığımız bilgileri kullanarak çalışmalarınızı verimli hale getirin. İkinci dönemde hepinize başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Başarı ve şans sizlerle olsun.