Karacabey’in Kurtuluşu’nun 100. yılı etkinlikleri, bu yıl da geleneksel Tarım Şenliği ile start aldı. Harmanlı Mahallesi’nde Karacabey Ticaret Borsası Tarım Lisesi bahçesinde gerçekleşen etkinlikte “Tarımın Enleri” ödülleri verilirken, yerel ürünler pazarıyla ilçe genelinde üretilen tarım ürünleri de görücüye çıktı.
Karacabey’de bu yıl üçüncüsü düzenlenen Harmanlı Tarım Şenliği, yine renkli görüntülere sahne oldu. Ticaret Borsası Harmanlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen Tarım Şenliği’nde bir yandan tarım ürünleri, bir yandan da tarımda kullanılan ekipmanlar sergilendi. Etkinlikte yerel ürün pazarı ve alternatif tarım ürünleri sergileri de yoğun ilgi gördü.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü’nün Türk Sanat Müziği Konseri ile başlayan törene; CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Yağmur ile siyasiler, kurum amirleri, muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
Katılımcılar, Harmanlı Muhtarı Erdem Çolak öncülüğünde şenliğe katılan firmaları ve çiftçilerin stantlarını tek tek gezerken, ikram hazırlayan mahalle sakinleriyle de bir araya geldi ve teşekkürlerini iletti.
“Tarımın Enleri” onurlandırıldı
İlki Harmanlı Mahallesi’ni kapsayan ödül töreninde ayrıca ‘Yılın Enleri’ de plaketle onurlandırıldı. ‘Yılın Enleri’ son iki yıldır Karacabey’de üretim faaliyetine katılanlar arasından belirleniyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası’ndan alınan veriler doğrultusunda belirlenen ‘Tarımın Enleri’ kapsamında, bu yıl da çeşitli alanlarda üretim yapan çiftçiler ödüllendirildi.
İlçe genelinde kayıtlı olarak nohut, mısır, soğan, çeltik, domates, karpuz, zeytin, bezelye, üzüm, ayçiçeği, pancar, buğday, kırmızı biber, tohumluk karaca gibi en çok üretim yapılan kategorilerde çiftçiler ödüllendirilirken, bu yıl alternatif tarım ürünleri başlığı altında aronya, böğürtlen, incir ve kış sebzesi alanında da değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca ilçede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık alanında da değerlendirmeler yapıldı.
Etkinlikte, ‘Bu Yılın En Tecrübeli Çiftçisi’ ödülü 80 yaşındaki Veysel Gümüş’e takdim edilirken,‘En Genç Çiftçi’ ödülü ise 25 yaşındaki Onur Özgel’e verildi. Etkinlikte ayrıca ‘En Çok Bezelye Eken Çiftçi’ ödülü, Karacabey’de üretim faaliyeti yapan Beşiktaş’ın efsane futbolcularından Ali Gültiken’in oldu.
Törende konuşan Muhtar Erdem Çolak, katılım sağlayan herkese teşekkür etti. Çolak,şenliğin giderek büyüyen bir etkinlik olmasından dolayı hem şehir hem de mahalle halkı olarak büyük mutluluk duyduklarını belirtti ve bu ilginin katlanarak artacağını ümit ettiğini söyledi. Çolak, “Bundan 5 yıl önce Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murad Bertan ve Karacabey Belediye Başkanımız Sayın Ali Özkan’ın katkıları ve destekleriyle Ticaret Borsası Harmanlı Tarım Meslek Lisesi eğitim ve öğretime açıldı. Belediye Başkanımızın Ali Özkan ve eski İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Emin Dingin’in okul açılış kutlamalarında köyümüzde tarım şenliği etkinliği yapılması yönünde fikir öne sürmelerinden esinlenerek yola çıktık. İlk yılları sadece köyümüz üreticilerini baz alarak değerlendirdik. Sayın Kaymakamımız Tahsin Kurtbeyoğlu’nun önerileri ve yönlendirilmeleri ile bu yıl ‘Tarımın Enleri’ni ilçe geneline yaydık. Ayrıca tarım şenliğimize aromatik ve alternatif ürünler de kattık. Emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Ali Özkan, yaptığı konuşmasında, “100 yıl önce düşman işgali altında kalan yurdumuzun çeşitli vilayetleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ‘Ya istiklal ya ölüm’ parolasıyla Büyük Taarruza geçmeleri ile çeşitli şehirlerimizi işgal eden düşman kuvvetlerini tüm yurttan kovdu, Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Hep birlikte bu şanlı, şerefli bayrağın altında yaşıyor, büyüyor ve tarihi misyonumuza uygun faaliyetlerde bulunmaya çalışıyoruz.” dedi.
Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu da etkinliğe katılan üreticileri tebrik ederken, her yıl yaptığı uyarısını yineledi. Kurtbeyoğlu, “Çiftçilerimizin özellikle aşırı ve gereksiz gübre, ilaç ve su kullanımından uzak durması bir yandan gıda güvenliğini sağlarken, bir yandan da daha sağlıklı ürünlere kavuşmamızı temin edecektir.” ifadesini kullandı.