Connect with us

Ekonomi

SARIBAL’DAN TARIM DESTEKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, mevcut ve yeni modelde tarım desteklerini değerlendirdi. Yeni Tarım Destekleme Modeli’nin şirketlerin işine yarayacağını ileri süren Sarıbal, “Tarımsal üretimde doğal koşullara bağımlılık düzeyi yüksek olup; üretim mevsimlik faktörlere göre değişiklik göstermekte ve belirsizlikler artmaktadır. Bu nedenle ülkemiz insanlarını doyuran çiftçilerimizin desteklenmesi zorunludur; çünkü çiftçiler hem tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdileri satın alırken hem de ürünlerini satarken piyasa şartları nedeniyle bin bir zorlukla karşılaşmaktadır.” dedi.

2000 yılından sonra IMF-Dünya Bankası dayatmalarıyla uygulanan politikalar sonucu tarımın çökertildiğini vurgulayan CHP’li Vekil Orhan Sarıbal, şöyle devam etti:

“Tarımsal girdi üreten ve dağıtımını yapan KİT’ler, IMF-Dünya Bankası dayatmalarıyla satıldıkları için çiftçiler girdi desteğinden mahrum bırakıldı.

Kanuna göre çiftçiye ödenmesi gereken desteklerin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) payı en az yüzde 1 olarak belirlenmiş, ancak uygulamada bu miktar hiçbir zaman yüzde 0,6’yı (binde 6’yı) geçmemiş, son yıllarda ise yüzde 0,3’lere kadar geriletilmiştir.

Destekler zamanında açıklanmadığı gibi zamanında da ödenmemiştir.

2024’de tarım destekleri 91,5 milyar TL’de kalırken, çiftçinin banka borçları 715 milyar TL’ye ulaşmıştır.

2024 yılında tarıma verilecek destek 91,6 milyar TL iken, iç ve dış borç faizlerine 1,3 trilyon TL ödenecektir. Tarıma yapılan desteğin yaklaşık 14 katı rantiyeye faiz olarak ödenmektedir.

Mazot fiyatlarının yüksekliği ve aracıların çokluğu nedeniyle çiftçinin eline geçen fiyatlar ile tüketicinin ödediği fiyatlar arasında uçurumlar meydana geldi.

Girdi fiyatlarındaki fahiş artışlardan dolayı tarımda üretim yapılamaz duruma gelindi. Bu nedenle üreticiler ürünlerini toplamadan tarlada ve/veya bahçede bırakmaya başladılar.

Çiftçi örgütleri tasfiye edildiği veya zayıflatıldığı için daha fazla sömürüye uğradılar.

2000 yılı sonrasında yaklaşık 3,5 milyon üretici kitlesi üretimden koptu. 30 milyon dekar tarım arazisinin ekilmesinden vazgeçildi.

Tarım girdilerinin yanı sıra tarım ürünlerinde de net ithalatçı hale gelindi.”

2024 yılında bitkisel üretim destekleri

24 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, “2024 Yılında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemelere” ilişkin karara dikkat çeken Sarıbal, “Fındıkta alan bazlı destek 11 yıldır değiştirilmedi. Fındık alan bazlı gelir desteği 2014 yılından bu yana dekara 170 TL olarak uygulanıyor. Küçük aile işletmesi desteği 2024 yılında da 2023’te olduğu gibi dekara 200 TL olarak ödenecek. Son bir yılda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki yıla göre yüzde 62, mazot fiyatları yüzde 60 ve gübre fiyatları yüzde 50 oranında artmasına rağmen toplam mazot ve gübre desteğindeki artış bunun çok altında kaldı. Artış oranları arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulafta yüzde 24, mercimek ve nohutta yüzde 27, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin,  şeker pancarı ve kütlü pamukta yüzde 29, patateste yüzde 35 oldu. Yağ ve yem bitkilerinde de enflasyonun altında artış yapıldı. Bu karşılık patateste toplam mazot ve gübre desteği yüzde 28 düşürüldü.

Fark ödeme desteklerine gelince; bu yıl kütlü pamuk desteği 2023 yılıyla aynı kaldı. Fark ödemesi desteği 8 yıldır artırılmayan aspir, çeltik, dane mısır, soya ve zeytinyağında enflasyonun üzerinde artış yapıldı, ancak bu artış çiftçinin önceki yıllara ilişkin kayıplarını karşılaması mümkün değil. Diğer ürünlerde de enflasyonun oldukça altında kalan artışlar yapıldı.” ifadesini kullandı.

Planlı üretim modelinde destekler

29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2025-2027 dönemini kapsayan 3 yıllık bitkisel üretim destekleri hakkında da görüş bildiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Yeni destekleme modelinde mazot ve gübre desteği 2025 üretim yılından itibariyle tamamen kaldırılıyor. Ayrıca fındıkta 11 yıldır dekar başına 170 lira olarak ödenen alan bazlı destek de kaldırıldı. Üretim planlaması kapsamındaki ürünlere ilave destek verilecek. Yeni destekleme modelinde dekar başına destek ödemesi yapılacak; 2025 yılı için dekar başına 244 liralık bir katsayı belirlendi. Temel destek ve planlı üretim gibi destekler bu katsayı ile çarpılarak ödenecek.

Planlama kapsamına alınan ürünler şunlardır:

1. Kategori: Aspir, mercimek, dane mısır, nohut, patates, kuru soğan ve birinci grup yem bitkileri. Bu ürünlere temel desteğe ilave olarak 244 TL/da destek verilecek.

2. Kategori: Arpa, buğday ve ikinci grup yem bitkileri. Bu ürünlere temel desteğe ilave olarak dekara 317 TL/da destek verilecek.

3. Kategori: Yağlık ayçiçeği, kolza (kanola), kuru fasulye ve soya. Bu ürünlere temel desteğe ilave olarak dekara 366 TL/da destek verilecek.

4. Kategori: Bu kategoride yer alan kütlü pamuk için temel desteğe ilave olarak dekara 549 TL/da destek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı planlama kapsamına alınan ürünlere ilişkin bazı tablolar yayımladı. Bu tablolarda 2024 ve 2025 yıllarında verilecek destekler kıyaslanarak desteklerin artacağı belirtiliyor. Tarım destekleri büyük oranda bir sonraki yılın bütçesinden ödeniyor. Bu durumda yeni modele göre destekler 2026 yılı bütçesinden verilecek. Bu nedenle iki yıl sonra ödenecek desteklerin tabii ki daha yüksek olması gerekir. Önemli olan bu desteklerin fiyatları fahiş şekilde artan girdilerin ne kadarını karşılayacağıdır. Yeni modelde göründüğü kadarıyla sadece patates, soğan ve bakliyat üreticileri avantajlı durumdadır. Başta çay ve fındık olmak üzere zeytin, pamuk, buğday ve çeltik üreticileri ise kaybedecekler arasındadır.” diye konuştu.

Hayvansal üretim destekleri

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle son yıllarda hayvan varlığında da ciddi bir azalma yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Sarıbal, “TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin büyük ve küçükbaş hayvan varlığı son iki yılda düşüşe geçti. 2021’de 75,6 milyon baş olan hayvan varlığı, 2023’te 68,9 milyon başa düştü; son iki yılda büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı 6 milyon 609 bin baş azaldı. Hayvancılık destekleri 26 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de açıklandı. Karara göre hayvan başına destekler kaldırıldı; dana, malak, kuzu ve oğlak başına destek sistemine geçildi.

Ancak getirilen sistemin ülkemizi hayvancılıkta ithalat bağımlılığından kurtarması mümkün değildir. IMF önerileri ile uygulanan politikalar nedeniyle özellikle ithalata bağımlı olduğumuz gübre, ilaç, mazot, tohum, hayvan yemi gibi tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar devam etmektedir.

Verilen destekler girdi fiyatlarının çok altında kalmakta, buna karşılık çiftçinin elindeki ürünlerin fiyatları maliyetin altında açıklanmaktadır. Hatta bazı ürünlerde çiftçinin eline geçen fiyatlar önceki yılın altında dahi kalmaktadır. Ürününden para kazanamayan ve emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerin üretimden çekilmekten başka çareleri kalmamaktadır. Bunun bir başka yansıması ise gıda enflasyonundaki tırmanmadır.” şeklinde sözlerini noktaladı.

Continue Reading
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u2093656/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Güncel

ESNAFA DİKKATLİ OLMA ÇAĞRISI

Karacabey Vergi Dairesi Müdürü ve Müdür Yardımcısı, ilçedeki 8 esnaf odası başkanı ile birlikte vergi kaçakçılığının önlenmesi ve vergi mükelleflerinin cezai işlemlere maruz kalmaması amacıyla bir toplantı düzenledi. Toplantı, vergi mükellefi olan esnafın yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda farkındalık yaratmayı ve çözüm önerileri sunmayı amaçlayan kapsamlı bir görüşme oldu.

Vergi kaçağını önlemek ve esnafı bilgilendirmek

Toplantının ana gündemi, özellikle basit usul vergi mükelleflerinin, yani küçük esnafların, vergi yükümlülüklerini yerine getirmeleri konusunda yapılacak çalışmalar oldu. Vergi Dairesi yetkilileri, esnafları vergi kaçağının önlenmesi adına bilgilendirirken, cezai işlemlerle karşılaşmamaları için almaları gereken önlemleri de sıraladı.

Vergi Dairesi yetkilileri, toplantıda yaptığı açıklamada, basit usul vergi mükelleflerinin özellikle günlük fatura kesmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yazar kasa fişlerinin düzenli olarak kesilmesi, parakende fişlerinin alınması ve doğru beyannamelerin verilmesi konusunda da esnaflara hatırlatmalarda bulundu. Vergi mükelleflerinin vergi kaçağını önlemek için bu tür belgeleri düzenli olarak alıp vermeleri gerektiğini belirten yetkililer, bunun hem esnafın güvenliğini sağladığını hem de vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

Esnafın duyarsız kalmaması için çeşitli uyarılar yapıldı

Vergi Dairesi yetkilileri toplantıya katılan esnaf odası başkanlarına, üyelerinin daha bilinçli bir şekilde vergi ödemesi için yerel eğitim çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini söyledi. Vergi dairesinin, esnafların bu yükümlülüklerini yerine getirmesi adına zaman zaman bilgilendirme yapacağını belirtti. Ayrıca, yazar kasa fişlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek, esnafın bu tür belgeleri alıp vermemesi durumunda ciddi cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğine dikkat çekti.

Toplantıya katılan esnaf odası başkanları ise üyelerinin mali sıkıntılarını dile getirerek, vergi yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandıklarını belirtti. Ancak, vergi dairesinin alacağı tedbirlerle esnafın bu konuda daha dikkatli olacağı ve vergi kaçağının azalacağı konusunda umutlu olduklarını ifade ettiler. Esnaf odası başkanları, küçük esnafların özellikle gelir-gider dengesini doğru şekilde tutmakta ve vergilerini düzenli olarak ödemekte zorluklar yaşadıklarını dile getirdi.

Günlük fatura ve yazar kasa kullanımı esnafa hatırlatıldı

Toplantı boyunca, esnafa yönelik yapılan en önemli hatırlatma ise günlük fatura kesmenin gerekliliği oldu. Esnafın, her satış işlemini belgelendirmesinin, hem devletin vergi gelirlerinin doğru şekilde toplanmasına katkı sağlayacağını hem de esnafın ilerleyen süreçlerde vergi incelemeleriyle karşılaşmaması için hayati önem taşıdığını dile getirildi. Yazar kasa fişi kesmenin, küçük işletmelerin daha düzgün bir şekilde çalışmasına olanak tanıyacağı, aynı zamanda işletme sahiplerinin düzenli vergi beyanında bulunmalarını sağlayacağı anlatıldı.

Esnafın cezai işlemle karşılaşmaması için işbirliği çağrısı

Vergi Dairesi yetkilileri, özellikle küçük esnafın cezai işlemlerle karşılaşmaması adına işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Vergi dairesinin esnafları cezalandırmak yerine onları eğitmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçladığını belirten yetkililer, esnafın kendini geliştirmesi ve kurallara uyması adına sürekli olarak destek vereceklerini açıkladı.

Toplantıda ayrıca, vergi yükümlülüklerini yerine getiren esnafa karşı daha adil bir yaklaşım sergileneceği de ifade edildi. Esnafın devletle sağlıklı bir işbirliği yapması gerektiği, bunun da en iyi şekilde doğru fatura düzenleme ve yazar kasa kullanımı ile mümkün olduğu belirtildi.

Continue Reading

Güncel

SAYGISEVER’DEN 511 MİLYONLUK TARIMSAL YATIRIM MÜJDESİ!

Adalet ve Kalkınma Partisi Karacabey İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, tarımın Mustafakemalpaşa ile birlikte Bursa’daki en önemli lokomotif ilçesi olan Karacabey’e 511 milyon TL’lik yatırım müjdesini kamuoyuyla paylaştı. Bu kapsamda Karacabey’de sulama, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projelerine start verildiğini duyuran Saygısever, “Tarımsal sanayi üretimindeki etkinliğinin yanı sıra, Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinin başında gelen Karacabey’imizde, merkezi hükümetimizin yatırımlarıyla tarımda verimlilik artırarak kırsal kalkınmanın önünü açacağız.” dedi.

Devlet Su İşleri tarafından Karacabey’e yapılacak yatırımlar hakkında bilgi veren AK Parti İlçe Başkanı Gültekin Saygısever, şunları kaydetti: “Yalnızca Bursa değil Türkiye’de de tarımsal katma değerin en yüksek olduğu ilçelerden olan Karacabey’imizde Gölecik Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi’ne başlandı. Söz konusu bu proje; ilçemiz sınırları içinde yer alan Danişment, Tophisar, Sultaniye, Dağkadı, Arız, Fevzipaşa, Keşlik, Karasu, Şahinköy, Hotanlı, Kıranlar, Gölecik ve Hüdavendigar Mahalleleri’nde, toplam 300 bin dekar alanda uygulanacak. Aynı zamanda Gölecik Barajı Sulaması sahasını da kapsayan projenin hayata geçirilmesiyle, mülkiyet problemleri çözülecek. Azami oranda parsellerin birleştirilmesi sağlanırken, sulama sahasında su hatlarına ve stabilize kaplı kadastral yol hatlarına cepheli parseller de üretilecek. Yaklaşık 268 milyon TL’ye mal olacak projede tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenecek.”

Bursa’ya toplamda 561 milyonluk yatırım geliyor!

AK Parti Bursa İl Başkanı Gürkan ise, Karacabey’in yanı sıra DSİ tarafından Mustafakemalpaşa ve İnegöl İlçelerine yapılacak yatırımlara değindi. Başkan Gürkan, “Mustafakemalpaşa’yı merkeze alan yatırımlarda sulama, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile birlikte, İnegöl Akıncılar Mahallesi Adadere Deresi üzerinde yerleşim yerlerini taşkın zararlarından koruyacak çalışmalara da başladık. Karacabey, Mustafakemalpaşa ve İnegöl ilçelerimizde toplamda 561 milyon liralık kaynak kullanılacak projeler Bursa’mıza hayırlı olsun.” dedi.

Ekonomiye yıllık 53 milyonluk katkı

AK Parti İl Başkanı Gürkan, şöyle devam etti: “Yaklaşık 243 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek olan Mustafakemalpaşa Kestelek Pompaj Sulaması işi ile Kestelek, Camandar ve Döllük (Köy) Mahallelerine ait tarım arazilerini içine alan toplam 5 bin 440 dekar arazi sulanabilir hale gelecek. Çalışma kapsamında yaklaşık 22 kilometrelik boru hattı ile tarım arazilerine su verme amacıyla 73 adet Modern Kartlı Sulama Hidrantı yapılacak. Bu yatırımla birlikte 2025 yılı verilerine göre dekar başına 9 bin 750 TL gelir artışı sağlanması öngörülüyor. Yöre halkının modern sulama ile tanışacağı proje ile buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, mısır, domates, bezelye, soğan, bostan, kırmızı biber, zeytin ve fasulye gibi birçok ürün yetiştirilerek ürün yelpazesi genişleyecek. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte 2025 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 53 Milyon TL’lik katkı sağlanacak. Projenin 2027 yılında tamamlanması hedefleniyor.

İnegöl’e taşkın koruma yatırımı

Devlet Su işleri tarafından İnegöl İlçesi Akıncılar Mahallesi, Adadere Deresi üzerinde yerleşim yerlerini taşkın zararlarından korumak amacıyla çalışmalara başlandı. İhalesi yapılan ve 50 milyon TL’ye mal olması beklenen “İnegöl Akıncılar Mahallesi Adadere Islahı” projesi kapsamında Adadere Deresi’nde 1050 metre ıslah güzergahı üzerinde çift taraflı beton ağırlık duvarı, 80 metre betonarme U kanal, 86 adet brit ve 3 adet menfez inşa edilecek.”

“Yatırımlar hız kesmiyor”

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, ulaşımdan altyapıya, tarımdan sosyal hizmetlere kadar her alanda merkezi hükümet yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Özellikle Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde çalışmaların başladığı her iki projenin de Bursa tarımı için büyük önem taşıdığını dile getiren Gürkan, “Bursa sanayinin yanında önemli bir tarım kenti.  Mustafakemalpaşa ve Karacabey’deki her iki proje sahasındaki vatandaşlarımızın en önemli geçim kaynağı tarım. Tarımsal üretimi artırarak, tarıma dayalı sanayinin de gelişip bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacağa inanıyoruz. Bunun yanında proje sahası ülkemizin nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Güney Marmara Bölgesi’nde yer aldığından, büyük bir tüketim merkezi durumundaki bölgenin gıda ihtiyacı karşılanmış olacak. Yeni tarımsal sanayinin ham madde ihtiyacının temin edilmesi ve tarım ürünlerinden elde edilen ihracat gelirlerinin artırılması için tarımsal sulama imkânlarının arttırılması büyük önem taşıyor. Toplamda 561 milyon TL’ye mal olacak her 3 yatırımın da şimdiden şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Continue Reading

Bursa Bölge

KESKİNOĞLU’NA EGE İHRACATÇILAR BİRLİĞİ’NDEN İHRACAT ÖDÜLÜ

Türkiye’nin ilk tam entegre tavukçuluk kuruluşu Keskinoğlu, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) tarafından, Manisa’da 20 yılı aşkın süredir istikrarla gerçekleştirdiği ihracat başarısı nedeniyle ödüle layık görüldü.

Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde, 100. Yıl Konferans Salonu’nda, Ege İş Dünyası Buluşmaları – Manisa Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, 2024 yılında Manisa’da 965 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirildiği ifade edildi ve bu potansiyelin daha da arttırılmasının önemine vurgu yapıldı.

Keskinoğlu ürünleri 6 kıtada 42 ülkeye ihraç ediliyor

Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen Ege İş Dünyası Buluşmaları – Manisa Toplantısı’nın son bölümünde, 20 yılı aşkın süredir aktif olarak ihracat gerçekleştiren Manisalı firmalara, ödülleri takdim edildi. Ürünlerini Balkanlar’dan Uzakdoğu’ya, Güney Amerika’dan Afrika’ya, Ortadoğu’dan Pasifik Adaları’na kadar dünya genelinde pek çok ülkeye ulaştıran Keskinoğlu adına ödülü; Keskinoğlu İhracat Müdürü İlker Dinçer teslim aldı.

Keskinoğlu 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor

2023 yılında Türkiye’nin en büyük ilk 100 sanayi kuruluşundan biri olan Matlı Şirketler Grubu bünyesine dahil olan Keskinoğlu, yeni yatırımlarla hayata döndü. Avrupa Birliği standartlarında en modern üretim teknolojileri ile donatılmış 2 milyon 75 bin 375 m2 kapalı alana sahip, 3’ü Akhisar’da, 1’i Karacabey’de olmak üzere 4 yumurta tesisi, Akhisar’da ileri işlem, piliç eti işleme ve viyol ile yem ve pastörize sıvı yumurta tesislerinde 3 bin 500 kişi istihdam edildi, ayrıca çiftçiler desteklenmeye ve yerel ekonomiye katkı sağlanmaya başlandı.

60 yılı aşkın süredir Manisa’da yerel ekonomi destekleniyor

1963 yılında Manisa’da, küçük bir tavuk çiftliğinde yumurta üretimi ile faaliyete başlayan Keskinoğlu, bugün 4 farklı tam entegre yumurta işleme tesisinde, günlük 5 milyon adedin üzerinde yumurta ve günlük 400 bin adet piliç eti işleme kapasitesine sahip. Şirket, ileri işlem tesislerinde yılda 30 bin ton üretim ve 95 milyon adet etlik piliç üretiyor, 2.5 milyon adet de yarka tavuk yetiştiriyor.

Keskinoğlu, ürünlerini tüketiciye ulaştırana kadar en iyi şekilde muhafaza etmek için karton freezer ve soğuk hava muhafaza depoları kullanıyor. Saatte 7.800 kg şoklama kapasitesi ile ürünlerinin besin değerlerini en yüksek oranda koruma altına alırken, Akhisar, Ankara ve İzmir’de 3 bölge müdürlüğü ve ülke genelinde yaygın bayilik sistemiyle tüketiciye ulaşıyor.

100’den fazla ürün çeşidi yaygın bayilik ağıyla tüketicisine ulaştırılıyor

Gelecek nesilleri önemseyen sürdürülebilirlik anlayışıyla üretim yapan Keskinoğlu’nun tam entegre tesislerinde ürettiği piliç eti, pratik piliç ürünleri, sofralık yumurta, pastörize yumurta ve viyol gibi 100’den fazla ürün çeşidi bulunuyor.

Gıdada dünya trendlerini yakından takip eden şirket, son dönemde T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından tescillenen AR-GE Merkezi’nde geliştirdiği geleneksel lezzetleri modern formda tüketiciyle buluşturan fileturka, mexico shots, kovva, çıtır filetom, chicken rings, piliç kasap köfte ve piliç kebap gibi Pratik Ürünleri ile perakende ağını her geçen gün yaygınlaştırıyor.

Continue Reading

Trending